• Overview
  • Trip Outline
  • Kaart
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reservering

De adembenemende schoonheid van Ladakh is niet in woorden te vatten. Je kunt het enkel in je hart sluiten als ervaring om nooit te vergeten.
De Manali – Leh highway met een lengte van 473 kilometer is zonder twijfel één van de mooiste routes van India. Acht maanden van het jaar is de weg gesloten wegens sneeuw, maar gedurende 4 maanden biedt de weg de schitterendste uitzichten en uitdagendste en hoogste passen van India. De Khardung La heeft zelfs de naam de hoogste gemotoriseerde pas ter wereld te zijn, al zijn daar de nodige discussies over. Er gaat niet veel verkeer over de ten dele gravel, ten dele geasfalteerde weg. Enkele trucks, bussen, jeeps en motoren wagen de trip en gaan vaak niet harder dan 25 kilometer per uur. Dit maakt de route ideaal voor geoefende fietsers die van een uitdaging houden.
Behalve de vergezichten en de rauwe schoonheid van de bergen kun je tijdens deze route genieten van de vriendelijke dorpjes langs de route. Er zijn maar 2 wegen die het hooggebergte met ‘de rest van India’ verbinden dus voor de bevolking van deze dorpjes is de weg hun levensader. Ladakh behoort geografisch gezien tot de Tibetaanse hoogvlakte en net als in Tibet is de bevolking boeddhistisch. De regio wordt ook wel ‘klein Tibet’ genoemd. Sinds de annexatie van Tibet zijn veel Tibetanen ook naar deze regio gevlucht. De meningen zijn uiteraard verdeeld, maar velen vinden Ladakh tegenwoordig nog Tibetaanser dan Tibet zelf. Je ziet er kloostertjes, groene valleien, adembenemende hoogvlaktes, Khampa’s (nomaden die yaks hoeden), besneeuwde toppen, kabbelende riviertjes en strakblauwe meren. Omdat de dorpjes echter schaars zijn en de hygiëne in de hotels van dubieuze kwaliteit zullen we tijdens de fietstocht kamperen.

De Manali-Leh highway heeft als koosnaampje ‘the dusty road’. De naam zegt waarschijnlijk al genoeg. Houdt rekening met rukwinden en stof (door middel van een zonnebril en sjaal voor je neus en mond bijvoorbeeld).
De eerste dagen van de reis kun je nog last hebben van de moessonperiode, tot je in de regenschaduw van de Himalaya belandt.
Dit is een zware fietstocht die alleen voor ervaren en goed getrainde fietsers bedoeld is. Vanwege de hoogte bestaat het risico op hoogteziekte. Luister goed naar je lichaam en geef aan als je niet meer kunt of last krijgt van de verschijnselen van hoogteziekte. Er gaat een volgwagen met bagage mee, maar zorg ervoor dat je zelf wel wat bagage mee kunt nemen zoals regenkleding, energierepen en vooral heel veel drinken. Je legt per dag, afhankelijk van de zwaarte van de route, tussen de 30-80 kilometer af. Als fiets bevelen we een MTB of Trekking Bike aan. Neem ook helm, bandenplak en reservematerialen mee.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Je bent voor deze reis verplicht om  in het bezit te zijn van een reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Het is ook mogelijk om deze reis individueel met 2 personen te maken met vertrekdatum naar keuze tussen juni-september. Je betaalt dan € 425,- per persoon extra.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi. Transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden om je op te frissen, bij te komen en de buurt te verkennen. In de namiddag krijg je een briefing over het verloop van de reis en heb je de gelegenheid om vragen te stellen.

Dag 3

Naar Manali

Een lange reisdag naar het vertrekpunt van onze fietstocht. Na een vroeg ontbijt nemen we om 07.40 uur de trein naar Chandigarh, waar je om 11.05 uur aankomt (tijden onder voorbehoud). Vanaf hier rijden we in 8-9 uur naar Manali (1985m). Manali is een bijzonder geliefde plek voor binnenlands toerisme omdat het de uitvalbasis voor allerlei buitensporten en uitstapjes naar de bergen is. Het is tevens een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Tibet en inmiddels zie je er diverse Tibetaanse kloostertjes. Er zijn meer dan genoeg eetgelegenheden en shoppen kan op Mall Road of de Tibetan Market. De uitzichten vanaf Manali op de bergen, de Beas rivier en de Beas vallei zijn ook niet verkeerd.

Dag 4

Rondleidingen in Manali

Met de gids bewonderen we Manali vandaag wat beter voor we op pad gaan. We bezoeken het Naggar paleis, dat in 1460 is gebouwd en de aardbeving van 1905 wonderbaarlijk overleefde. Het paleis is eeuwenlang de residentie van de Raj van de regio geweest. Het ligt een eind buiten de stad. Onderweg terug naar Manali bezoeken we de Jagat Sukh tempel en lunchen bij een lokale familie. Je kunt hier eventueel zoute thee en rijstbier uitproberen. Na de lunch bezoek je nog de Hadimba tempel. Deze 4-verdiepingen tellende tempel ligt midden in het bos. Terug in Manali maken we de fietsen rijklaar voor morgen en controleren deze goed. In Manali zijn tal van winkeltjes waar je eventueel nog reserveonderdelen kunt kopen, maar beter is dat je deze uit Nederland meeneemt.

Dag 5

Fiets van Manali naar Marhi

Onze eerste fietsdag leggen we niet veel kilometers af (32, gemiddelde fietstijd 5 uur), maar wel zware kilometers richting de Rohtang pas. Boven de 3000 meter kun je verschijnselen van hoogteziekte gaan ervaren, dus luister goed naar je lichaam. Het is op dit deel van de route nog relatief druk omdat de Rohtang pas een populair daguitstapje is vanuit Manali. We overnachten in Marhi (3354m). Marhi is een pittoresk plaatsje gelegen op een hoog plateau. In juni staan de groene weides vol wilde bloemen. In deze weides zullen we de tenten opzetten en een maaltijd bereiden.

Dag 6

Fiets van Marhi naar Sissu

De ochtend begint met de steile klim naar de Rohtang pas (3978m), dat, bij helder weer, wordt beloond met een fantastisch uitzicht. De Rohtang pas markeert de overgang van de groene heuvels van Himachal Pradesh naar de hoogvlakte van Ladakh (hoewel de officiële grens van de provincies nog wat verder ligt) en je zult deze tocht niet meer onder de 3000 meter komen. Na de Rohtang pas gaat de weg weer naar beneden en fietst het een stuk makkelijker de Lahaul vallei in. Langzaamaan wordt het verkeer op de weg ook wat minder. De totale afstand voor vandaag bedraagt 52 kilometer en daar doe je gemiddeld 5 uur over. We zetten ons kamp op in het dorpje Sissu (3130m), ook wel bekend onder de naam Khagling. De populieren en wilgen langs de weg zorgen ervoor dat de zon hier vrijwel niet door dringt. Het is een schattig dorpje omringd door bergtoppen aan de oever van de Chandra rivier. Vanaf de oever kun je de waterval aan de overkant bewonderen. Het wat moerassige gebied om het meer is een geliefde stopplaats voor trekvogels. Op terrassen langs de rivier wordt aardappels, boekweit en gerst gekweekt en in de rivier wordt op forel gevist. Achter het dorp steekt de machtige Gyephang piek (5800m) overal boven uit. De piek is genoemd naar de heilige van de Lahaul vallei. De heilige heeft ook een eigen tempel, maar die is niet toegankelijk voor buitenstaanders.

Dag 7

Fiets van Sissu naar Jispa

We fietsen vandaag 53 kilometer (gemiddeld 6 uur) naar Jispa (3200m) met de nodige beklimmingen en afdalingen. Jispa is een truckstop voor verkeer tussen Manali en Leh, maar dat maakt het dorp niet onaantrekkelijk. Schitterend gelegen langs de Bagha rivier blijft Jispa stiekem toch een slaperig dorpje in een fotogenieke omgeving. We zullen niet in een truckerslodge overnachten, maar gewoon in onze tenten.

Dag 8

Acclimatisatiedag in Jispa

Acclimatisatiedag. We blijven een dagje in Jispa om aan de hoogte te acclimatiseren. We kunnen eventueel vanuit Jispa een fietstocht maken het Zanskar gebied in, naar het boeddhistische tempeltje Palamo. Maar een dagje een boek lezen of je reisjournaal bijschrijven is ook prima.

Dag 9

Fiets van Jispa naar Zingzing Bar

We verlaten het lieflijke dal en fietsen flink omhoog naar Zingzing Bar op 3900m (31 km, gemiddelde fietstijd 4-5 uur). De naam heeft een wat hippie-achtige klank en het zal dan ook niemand verbazen dat je hier wat kunt drinken in het Peace Café, een verzameling tenten en hutjes voor multifunctionele doeleinden. Je vindt er ook een commune. Wij overnachten echter gewoon in onze tenten.

Dag 10

Fiets van Zingzing Bar naar Sarchu

Vandaag overnachten we voor de laatste keer in de deelstaat Himachal Pradesh voor we de deelstaat Jammu Kasjmir (en de regio Ladakh) bereiken. We fietsen 54 kilometer naar Sarchu (4290m), dat tussen de Baralacha La (4890m) en Lachlung La (La =pas) in ligt. Sarchu is ook bekend onder de naam Sir Bhum Chun en beide deelstaten twisten nog steeds over het ‘bezit’ van het dorp. Sarchu is van oudsher altijd een belangrijk punt op de handelsroute tussen Tibet en India geweest. Je vindt er nog steeds handelaren, maar ook nomaden die de plaats aandoen voor het inslaan van voorraden en wandelaars die Sarchu als startpunt van de zware trektocht door Zanskar naar Leh hebben. Er bevindt zich ook een legerpost in Sarchu langs de Tsarap rivier. Het landschap is dor en bar, de boomgrens ligt inmiddels achter ons. Gemiddelde fietstijd is 6 uur. We overnachten in tenten. We zijn nu ongeveer halverwege de Manali-Leh highway.

Dag 11

Fiets van Sarchu naar Pang

Vroeg op want we hebben een lange zware fietsreis van 80 kilometer voor de boeg die begint met de klim naar Lachlung La (5060m), ook wel Lungalacha La genoemd. De klim begint vlak na de ‘grensovergang’ naar de deelstaat Jammu Kasjmir. Het uitzicht vanaf de pas in letterlijk adembenemend. Het lijkt wel of je het hele Ladakh plateau kunt overzien. Vaak ligt er ook nog sneeuw. Achter de pas wordt het uitzicht minder terwijl je door een canyon-achtig landschap fietst. Alsof de dag nog niet zwaar genoeg was overnachten we in Pang dat op een hoogte van 4600m ligt en uit een verzameling theehuisjes (tenten) bestaat. Gemiddelde fietstijd is 8 uur. Pang bevindt zich op de Morey hoogvlakte waar we de komende dagen verblijven. Het gebied wordt voornamelijk bewoond door de nomadische Khampa’s; de cowboys van de hoogvlakte.

Dag 12

Fiets van Pang naar Tso Kar

Na 43 kilometer over de Manali-Leh highway slaan we af naar Tso Kar (Tso = meer), oftewel het ‘witte meer’. Het meer wordt zo genoemd vanwege de witte zoutafzetting aan diens oevers. Het is de kleinste van de 3 meren in Ladakh (na Pangong Tso en Tso Moriri). Het heldere water, het witte zout en de weerspiegeling van de bergen in het meer zijn surrealistisch mooi. Totale afstand voor vandaag is 65 kilometer, daar doe je gemiddeld 7 uur over. We zetten de tenten op aan de oever van het meer (4350m).

Dag 13

Rustdag in Tso Kar

Rustdag bij het meer. Je kunt een boekje lezen en van het uitzicht genieten, een stukje langs het meer lopen en de die-hards kunnen een stuk van het (trekking) pad naar Tso Moriri omhoog klimmen, de berg op. Vanaf boven heb je een fantastisch uitzicht op het meer. Heb je heimwee naar de fiets? Dan kun je een tocht naar de Polokong La (4920m) maken (32 km, gemiddeld 6 uur fietsen).

Dag 14

Fiets en rijd van Tso Kar naar Upshi

Vandaag gaan we op weg naar Upshi. We fietsen vanaf Tso-Kar terug naar de Manali-Leh highway en vanaf hier nemen we waarschijnlijk het gemotoriseerd vervoer verder. Dit omdat men tussen Pang en Leh aan de weg aan het werken is. Hierdoor zijn sommige delen niet verantwoord om te fietsen. We zullen dus een deel van de route met gemotoriseerd vervoer moeten afleggen. De weg voert over de Tanglang La (5328m). Vanaf deze pas kun je bij helder weer zover kijken, dat je zelfs het Karakoram gebergte kunt zien liggen. Dit is de hoogste pas tussen Manali en Leh en vanaf hier trekken we de lager gelegen vruchtbare groene Indus vallei in, waar ook Leh zich bevindt. Op weg naar beneden passeren we verscheidene kleine dorpjes voordat we bij ons overnachtingsplaats in Upshi (3880m) arriveren. Het schattige plaatsje Upshi staat bekend is om de vele geitenhoeders in de regio. Er bevindt zich ook een helikopter platform dat voor militaire, medische en sinds kort ook toeristische doeleinden in de regio wordt gebruikt. Gemiddelde fietstijd ongeveer 3 uur over een afstand van 55 kilometer (totale afstand 85 kilometer).

Dag 15

Fiets en rijd van Upshi naar Leh

Vandaag fietsen en rijden we naar de hoofdstad van de regio Ladakh: Leh (3500m). Na alles wat we al gehad hebben een relatief makkelijke route van 48 km (gemiddeld 5 uur fietsen) en waarschijnlijk moeten we een deel van de route weer gebruik maken van de volgwagen. Onderweg passeren we het paleis van Shey en het klooster van Thikse. Bij het paleis van Shey bevindt zich een klein kloostertje met een boeddhabeeld dat zowat nog groter is. Het klooster van Thikse is één van de, zoniet het actiefste klooster van de regio. Indien gewenst kunnen we ook nog een uitstapje naar Hemis of Stok het maken. In het schitterend gelegen Hemis klooster wordt de grootste thanka (religieuze schildering op doek) van Ladakh bewaard, die eens in de 12 jaar wordt uitgerold. In Stok bevindt zich een paleis dat grote overeenkomsten vertoont met het Potala paleis (voormalige residentie van de Dalai Lama) in Lhasa (Tibet). Leh is van de 17e tot 20e eeuw een belangrijke stop op de handelsroute naar Tibet geweest maar werd bewoond door Mogolse heerers die islamitisch waren. Na de annexatie van Tibet zijn veel Tibetanen naar Leh gevlucht en hierdoor is het historische stadsdeel een mengelmoes van islamitische en boeddhistische straatjes en bouwwerken geworden, waar je prima in kunt rondslenteren. Het aanzicht van Leh wordt overheerst door het 9-verdiepingen hoge paleis van de Mogol koningen van Leh en een boeddhistisch klooster. Op een berg iets buiten de stad heeft een Japanse goeroe een enorme ‘Peace Pagoda’ laten bouwen. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op de stad met daarachter de Indus vallei. Aan de overkant van de pagode, op een andere berg, vind je een groot fort waar tientallen gebedsvlaggetjes aan wapperen. We overnachten in een hotel en kunnen eindelijk weer eens een relatief goede douche nemen.

Dag 16

Fietstocht door de Indus vallei

We maken een mooie, relatief vlakke tocht langs de Indus rivier. In de vruchtbare vallei staan veel appels en abrikozen bomen. We komen langs een magnetische berg (auto’s worden richting de berg getrokken als ze er stilstaan) en het dorpje Basgo. Hier staat een vervallen kloostertje waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op het dorpje zelf. Je ziet de oogst op de daken drogen en kinderen spelen terwijl hun ouders yakpoep (als brandstof) verzamelen en geiten hoeden. Een mooi beeld van het dagelijks leven in de Indus vallei.

Dag 17

Fiets excursie naar de Khardung La.

Vandaag op weg naar het letterlijke hoogtepunt van deze tocht: de Khardung La, die de naam heeft de hoogste gemotoriseerde pas ter wereld te zijn. Of dit daadwerkelijk zo is, verschillen de meningen over en dit komt waarschijnlijk doordat de pas door sommigen bronnen op 5602 meter wordt aangegeven. Dit is vermoedelijk de hoogte van de pas waarover de lastdieren van de handelskaravanen trokken totdat de Chinezen Tibet annexeerden als gevolg de handel in 1950 stokte. De geasfalteerde weg over de pas werd in 1976 dan ook niet zozeer aangelegd voor handel maar voor militaire doeleinden; om de grens de bewaken. Feit blijft dat de pas van 5359 meter ontzagwekkend hoog is. En het uitzicht over het Karakorum gebergte (waar zich ook de op één na hoogste berg van de wereld, de K2, bevindt) fantastisch. De afstand heen en terug naar de pas bedraagt 80 km en de gemiddelde fietstijd 8 uur. We overnachten weer in een hotel in Leh. Uiteraard is het ook mogelijk om deze dag in Leh te blijven als je de energie niet kunt vinden om de pas te beklimmen.

Dag 18

Vrij te besteden dag in Leh

Vrij te besteden dag in Leh om door de gezellige straatjes te slenteren, te winkelen, op een terrasje te zitten en lekker bij te komen. Ook is het zaak de fietsen weer goed in te pakken voor de terugreis.

Dag 19

Vlucht naar Delhi

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Na aankomst transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden en kun je de fietsen inpakken voor de reis terug. Je kunt de Dilli Haat bazaar bezoeken voor de laatste souvenirs of de Bahai tempel bezoeken met zijn bijzondere lotus vorm.

Dag 20

Rondleidingen in Delhi

Rondleidingen in Delhi met lokale gids. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (gesloten op maandag) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomphe in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Deze dag geldt tevens als reservedag voor het geval de vlucht van Leh naar Delhi vertraging heeft door weersomstandigheden.

Dag 21

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.

  • Transfers en vervoer ter plaatse volgens programma inclusief het treinticket Delhi – Chandigarh en het vliegticket Leh – Delhi in goedkoopste klasse.
  • Accommodatie volgens programma in goede hotels in Delhi, Manali en Leh en tijdens de fietstocht in tenten.
  • Ontbijt in Delhi, Manali en Leh en tijdens de fietstocht van Manali naar Leh inclusief alle maaltijden en thee.
  • Lokale Engelssprekende gidsen tijdens sightseeing in Delhi en Manali.
  • Entreegelden tijdens sightseeing.
  • Fietsgids, kok, chauffeur, volgwagen voor bagage.
  • Inner line permits, environment fee, camping fees, matrasjes.
  • Intercontinentale vluchten.
  • Visum voor India.
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Fietsen(huur), helm, reserveonderdelen, slaapzak.
  • Fooien.
  • Niet genoemde maaltijden en gebottelde dranken.
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Kosten voortvloeiend uit onvoorziene omstandigheden.
  • Verzekeringen.
  • Eventuele vaccinaties.
  • Kosten voor vervoer fiets (indien je een eigen fiets meeneemt).
  • Prijs Naam
    Start
    Einde
    Group (Min-Max)
    Pricing
     
  • Prijs Naam Himalayan highway
    Start zondag 19 juli 2020
    Einde zaterdag 8 augustus 2020
    1 - 12 Perso(o)n(en)