Everest Base Camp 50 plus INDIVIDUEEL

19-daagse reis naar Nepal met 14-daagse lodgetrektocht naar het Everest Base Camp.  

Zwaar – maximale hoogte 5.516 meter (ook voor 50 plussers)

Deze kortste trektocht naar het Everest Base Camp start, na een vrij te besteden dag in Kathmandu, met een vlucht naar Lukla. Na aankomst lunchen we en gaat de trekking van start. Tijdens de 2-weekse tocht, loop je door dorpjes en langs watervallen en maak je kennis met de eeuwenoude Boeddhistische cultuur. De sherpa’s zijn oorspronkelijk afkomstig uit Tibet. Muren met manistenen, chortens en stoepa’s, inmiddels overdekt met mos en gras, getuigen van de diepgewortelde religieuze beleving van de bewoners van dit gebied. Als je deze heiligdommen passeert doe je dit altijd aan de linkerkant, zodat je met de wijzers van de klok meeloopt.
De route loopt langs een oud handelspad en via de hoofdroute naar Namche Bazaar. Hier trekt de plaatselijke weekmarkt vele bontgekleurde bewoners, uit de wijde omgeving. Deze reis, door het land van de Sherpa’s, brengt ons naar het Tengboche klooster en dwars door de steeds ruiger wordende natuur naar Kala Pattar. Op dit deel van de tocht is het duidelijk rustiger en zijn, vooral voorbij Pheriche, de lodges schaars en van matige kwaliteit. Het uitzicht op de bergen is echter adembenemend.
Het base camp bevindt zich op 5.364 m. hoogte, maar hiervandaan kun je de Mount Everest niet zien. Voor het spectaculaire uitzicht beklimmen we daarom de Kala Pattar (‘zwarte rots’), die op een hoogte van 5.545 meter ligt. Het uitzicht van deze plek vormt het absolute hoogtepunt van de reis.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Vanaf de tempels van Swayambunath heb je een mooi uitzicht over Kathmandu en een wandeling over het Durbar square (koningsplein) is ook zeer de moeite waard. Je vindt hier het oude koninklijke paleis, vele tempels en het huis van Kumari de levende godin.
Dag 04:
Het avontuur start met de vroege vlucht naar Lukla (2.780 m.). Als het helder weer is kun je tijdens de vlucht al volop genieten van de witte bergtoppen. Na aankomst lunchen we en gaan we op pad naar Monjo (2.840 m.). De route loopt grotendeels omlaag tot Phakding. Daarna klimmen we naar de TokTok waterval, waar je een prima uitzicht op de Tamserku (6.608 m.) hebt. Na een steile klim en steile afdaling komen we aan in onze overnachtingplaats Monjo. Gemiddelde looptijd: ongeveer 4 uur.
Dag 05:
Monjo naar Namche Bazaar (3.446 m.). Vlak achter Monjo staat de controlepost voor het Everest National Park, waar ons trekkingpermit wordt gecontroleerd. Daarna volgen we een tijd de rivier voor we aan de lange klim naar Namche beginnen. We komen dan al boven de hoogteziektegrens van 3.000 meter dus het is belangrijk het rustig aan te doen en te zorgen dat je niet uitgeput raakt tijdens deze klim. Namche Bazaar was eens het administratieve hoofdkwartier, maar is nu uitgegroeid tot het handelscentrum van de Khumbu vallei. Vlak voor we in Namche aankomen zien we de Mt. Everest voor de eerste keer. Gemiddelde looptijd: ongeveer 5 uur.
Dag 06:
Deze dag benutten we om te acclimatiseren. Je kunt in Namche Bazaar een Boeddhistisch klooster bezoeken, het Sherpamuseum of de omgeving verkennen. Op de Tibetaanse markt kun je je even in Tibet wanen. Onvervalste Khampa’s (Tibetaanse cowboys) getooid met een lange vlecht en rood koord rond hun hoofd, prijzen hier hun waren aan.
Dag 07:
Namche Bazaar naar Tengboche (3.867 m.): Na aankomst bezoeken we het klooster van Tengboche. Dit bouwwerk werd in 1988 door brand verwoest en is inmiddels herbouwd. Op deze route kunnen we bovendien genieten van de spectaculaire vergezichten op de Mt. Kwangde (6.187 m.), Th¬ama¬nche (6.542 m.), Ama-Dablam (6.856 m.) en natuurlijk de Mt. Everest (8.84¬8 m.). Verder zijn ook de Nuptse, Lhotse en Thamsher¬ku zichtbaar. Gemiddelde looptijd: ongeveer 5 uur.
Dag 08:
Tengboche naar Dingboche (4.360 m.). Vandaag lopen we door het bos en zul je vele schitterende vogels kunnen bewonderen, zoals bloedfazanten, de Danfe (de nationale vogel van Nepal), de Monal, de Impeyan fazant en andere prachtige vogelsoorten.¬ Vlak voor we in Pangboche aankomen zullen we langs een lange mani muur en chortens lopen. Pangboche bestaat uit 2 nederzettingen en is het hoogste permanent bewoonde dorp van de Khumbu vallei. Hoger gelegen dorpen worden in de winter verlaten. In Upper Pangboche kunnen we het oudste klooster van de regio bezoeken. Hier zouden tevens een yeti hand en schedel bewaard worden. Na Pangboche komen we boven de boomgrens en hier kan harde wind staan. Het pad splitst zich en we nemen het brede pad naar Dingboche. We steken de rivier over en dan is het nog een klein uur lopen naar onze eindbestemming voor vandaag. Dingboche is een vrij grote plaats met schitterende zicht op de bergen. Mocht men last van hoogteziekte hebben, dan is het ook mogelijk hier het pad naar Pheriche te nemen, waar zich een hulppost met drukcabines en zuurstof bevindt. Gemiddelde looptijd: ongeveer 5 uur.
Dag 09:
Vandaag houden we een extra rustdag om verder aan de hoogte te kunnen wennen. Hierdoor wordt de kans groter dat je de Kala Pattar kunt beklimmen. Je kunt vandaag een korte dagtocht maken naar het rescue centrum of Nangkartshang klooster in Pheriche. De fitte lopers kunnen er voor kiezen om de ongeveer 6 uur durende dagtocht naar Chhukung (4.730 m.) of hoger te maken. Vanaf Chhukung is het uitzicht op Island Peak, Ama Dablam, Makalu en Baruntse overweldigend. Degenen die lichte verschijnselen hebben van hoogteziekte kunnen het beste deze dag relaxen, veel drinken en knoflooksoep eten.
Dag 10:
Dingboche naar Dughla (4.620 m.). Dit gebied is een stuk duurder en de prijzen zijn dan ook vaak twee keer zo hoog als die in Namche Bazaar. Het is hier kaal en de natuur wordt gedomineerd door de indrukwekkende besneeuwde bergtoppen. Vooral de Tawachee en Cholatse zijn goed zichtbaar op dit deel van de tocht. In dit gebied komen sneeuwluipaarden en yeti voor. Het woord yeti komt van het Tibetaanse ‘yeh teh’, dat sneeuwman betekent. De yeh teh zijn de nazaten van een demone. Deze demone was verliefd geworden op een aap die als kluizenaar in de bergen leefde. Hun kinderen, de yeh teh, zagen eruit als uit de kluiten gewassen apen. Nadat de yeh teh heilig graan hadden gegeten waren hun haren en staart afgevallen en waren het mensen geworden: de eerste Tibetanen. Gemiddelde looptijd: ongeveer 2 uur.
Dag 11:
Dughla naar Lobuche (4.930 m.). Door de morene van de Khumbu gletsjer lopen we omhoog naar een herdenkingsplaats voor de sherpa’s en klimmers die op de hellingen van de Everest zijn omgekomen. We zullen dezen onderweg nog wel vaker tegenkomen. Hierna daalt het pad naar Lobuche. Omdat we hier hoog zitten en levensmiddelen door dragers naar de lodges wordt vervoerd, zijn de prijzen hier ongeveer dubbel zo hoog als in bijvoorbeeld Namche. Gemiddelde looptijd: ongeveer 3 uur.
Dag 12:
Lobuche naar Gorak Shep (5.140 m.). Het pad gaat geleidelijk omhoog maar wordt steiler en ruiger naarmate we dichter bij het eindpunt komen. Onderweg komt ook Mt. Pumori voor het eerst in zicht. Het is een korte loopdag maar het effect van de hoogte en het gebrek aan zuurstof zijn merkbaar. Dit, in combinatie met de kou, zorgt tevens voor slapeloze nachten. Gemiddelde looptijd: ongeveer 3 uur. Als omstandigheden het toelaten, is het mogelijk om in overleg met de gids na aankomst in Gorak Shep de Kala Pattar te beklimmen voor het beste uitzicht op de Mt. Everest en daarna eventueel terug te keren naar Lobuche.
Dag 13:
Vroeg in de ochtend is er de meeste kans op helder zicht en beklimmen we de Kala Pattar (zwarte rots) van 5.545 meter aan de voet van Mt. Pumori (7.165 m). De klim duurt ongeveer 2 uur en is in alle opzichten het hoogtepunt van de reis. De hele zuidkant van de Everest (8.848 m.) is hier zichtbaar, evenals de Lho La (de pas tussen Nepal en Tibet) en de Changtse (noordpiek van de Everest). Als je geen problemen met de hoogte hebt kun je op de Kala Pattar aangekomen, verder naar het noorden lopen voor een nog vrijer uitzicht. Het zicht op de hoogste berg ter wereld is hier stukken beter dan vanuit het Everest Base Camp, waar je bovendien te maken krijgt met (meestal) slechtgehumeurde expeditieleden. Om energie over te houden voor de afdaling en omdat er op deze hoogte weinig zuurstof in de lucht zit raden we af om hier lang te blijven. Na de klim lopen we in ongeveer een uurtje terug naar Gorak Shep en dalen daarna af naar Dughla. Gemiddelde looptijd: ongeveer 6 uur.
Dag 14:
Dughla naar Tengboche. Het pad omlaag gaat aanmerkelijk sneller dan omhoog. Vanaf Dughla nemen we een ander pad naar Pangboche via Pheriche, vanwaar we weer dezelfde route naar Tengboche volgen als op de heenreis. Op deze route waait de wind harder, dus draag zeker warme kleding. Onderweg zien we een aantal herdershutten. Gemiddelde looptijd: ongeveer 5 uur.
Dag 15:
Tengboche naar Monjo is een vrij lange en zware loopdag. Ondanks dat we dezelfde route teruglopen, zal je weer andere dingen opvallen dan op de heenweg. De klim naar Namche is zwaar en dan volgt een steile afdaling naar Monjo. In Monjo moeten we weer langs de controlepost voor het Everest National Park. Gemiddeld looptijd: ongeveer 7 uur.
Dag 16:
We keren weer terug in Lukla, waar de gids de vlucht voor de volgende dag zal herbevestigen. Gemiddelde looptijd: ongeveer 5 uur.
Dag 17:
Lukla naar Kathmandu met het vliegtuig. Na aankomst vervoer naar het hotel, waar de rest van de dag vrij te besteden is.
Dag 18:
Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen. Een bezoek aan de koningsstad Bhaktapur of Patan is ook een mooie optie.
Dag 19:
Vervoer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • overnachtingen in Kathmandu in een goed hotel (2-persoonskamer met douche/bad en toilet)
 • al het vervoer ook het retourticket Kathmandu-Lukla
 • trektocht met overnachtingen in eenvoudige lodges
 • begeleiding van een Engelssprekende gids
 • dragers
 • het registratiebewijs (TIMS) en de entree voor het nationale park.

Exclusief

 • retourvlucht Amsterdam – Kathmandu
 • boekingskosten
 • visum voor Nepal
 • maaltijden en dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • fooien voor de gids en de dragers
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie
 • Verzekeringen
 • Vaccinaties

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :