Drie weken fietsen in Kirgizie

19-daagse fietsreis door Kirgizië rond het Issyk- Kul meer

Drie weken fietsen door een ongerept land waar slechts weinig toeristen je zijn voorgegaan. Onderweg maak je kennis met de nomadencultuur. DSC_0002 (3) (Large)De nomadenfamilies trekken in de zomermaanden met hun vee de bergen in en overnachten daar in joerts. We slapen in joerts, de vilten nomadententen, luisteren naar een familie die traditionele liederen zingt en Kirgizische muziekinstrumenten bespeelt en zien hoe merriemelk wordt verwerkt tot de nationale drank Kymyz. Ook wonen we paardenspelen bij en is er gelegenheid om rotstekeningen uit de tijd van de Scythen te bezichtigen.
Onderweg is er voldoende tijd om van de schitterende natuur te genieten. Tijdens het verblijf in de joertenkampen kun je er ook voor kiezen om paard te rijden (of dit te leren), te wandelen en natuurlijk zwemmen we ook in het heldere en schone Issyk-Kul meer.
Je overnacht in eenvoudige hotels, bij familie thuis en in joertenkampen waar een familie uit het dorp je gastvrij zal ontvangen. Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk/gids.Kirgizie twee fietsers
Als je over een goede basisconditie beschikt, ervaring hebt met fietsen in bergachtig terrein en niet wordt afgeschrikt door onverwachte gebeurtenissen, dan is deze reis een onvergetelijke ervaring. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Verwacht geen luxe en reken erop dat er onderweg soms geïmproviseerd moet worden.
De reis gaat gedeeltelijk over zand en grindwegen en over enkele bergpassen van ruim 2.300 meter. Het zwaarste stuk kun je ook overslaan en een extra dag in een joertenkamp doorbrengen.  Verder raden we aan om een goede fiets (liefst mountainbike of trekkingbike) en reserveonderdelen mee te nemen. Het is ook mogelijk een fiets in Bishkek te huren.
DSC_0011 (Large)We fietsen gemiddeld 60 kilometer per dag. Eén dag is de totale afstand 92 km over vlak terrein. Wanneer de route zwaarder wordt en de wegen slechter, is de dagrit ingekort of is er een uitgebreide pauze.
We hebben voor deze formule gekozen omdat we niet alleen de nadruk op het fietsen willen leggen. Contact maken met de bevolking, genieten van de natuur en het fietsen afwisselen met andere activiteiten is daardoor mogelijk.

De groep wordt begeleid door een volgauto met aan boord een Duits- of Engelstalige gids. De bagage wordt met de volgauto vervoerd.

Individueel
Je kunt ook een twee,- of drieweekse individuele fietstocht maken. Je neemt dan je eigen bagage mee en gaat gewapend met kaart, Nederlandse routebeschrijving en (eigen) mobiele telefoon op weg naar het volgende overnachtingadres, waar je tussen 16.00 en 18.00 uur verwacht wordt. Op deze overnachtingplaatsen wordt voor je gekookt en krijg je een lunchpakket mee voor de volgende fietsdag. In de joertenkampen is een tolk aanwezig.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. 

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek naar Bishkek.
Dag 02:
Aankomst. Transfer naar het hotel. Fietsen rijklaar maken. Kennis maken met Bishkek.
Dag 03:
Per auto naar Karakol aan de oostkant van het Issyk-Kul meer. De Dunganen-moskee en de Russisch-orthodoxe kerk zijn interessant om te bezoeken. Overnachting in B&B.Kirgizie fietsers
Dag 04:
Naar Kara-Kyz joertkamp op 2.000 m. 37 Km. gedeeltelijk vlak asfalt, laatste 9 km. slechte weg, klimmen van 1.800 naar 2.000 m. Overnachting in joertenkamp.
Dag 05:
Terug naar de afslag van de grote weg naar Karakol, vervolgens dagtocht naar het Karakol National Park. Hier kun je of fietsen of wandelen en genieten van de schitterende omgeving. Langs het riviertje loopt een pad dat hoog de bergen in voert, van 1.750 tot 3.000 m. ’s Avonds terug naar Karakol, overnachting in B&B.
Dag 06:
Indien dit een zondag is, eerst bezoek aan de veemarkt. Daarna fiets je naar Jeti Ögus. Het joertenkamp ligt op 2.250 m. in een bosrijk gebied. In de omgeving zijn beroemde vuurrode rotsen (de ‘zeven ossen’ en ‘het gebroken hart’) In het dorp (beneden) is een kuuroord uit de tijd vaKirizie fietsern de Sovjet-Unie. Vanaf 1.700 m. klim je langs de beek omhoog. Eerst 20 km. asfalt, daarna gedeeltelijk verhard, gedeeltelijk asfalt. Totaal 36 km.
Dag 07:
Naar Jengish. Eerst 23 km. naar beneden over de bergweg en daarna asfaltweg. Totaal ongeveer 65 km. Je fiets dan aan de zuidkant van het meer. Overnachten in een B&B.
Dag 08:
Naar Sonun aan het meer, overnachten in joert. Over asfaltweg, ongeveer 70 km. daarna 4 km. zanderige weg naar het joertenkamp. Mogelijkheid tot zwemmen.Kirgizie fietsers en joert
Dag 09:
Via Bokonbaevo (1.600 m.) naar het joertenkamp Boz-Salkyn op 2.400 m. Vandaag maar een kort ritje, Boz-Salkyn ligt op 2.400 m., 12 km. ten zuiden van Bokonbaevo. De weg erheen is verhard maar met gaten en kuilen. ’s Middags gelegenheid om vanuit het joertenkamp een wandeling te maken.
Dag 10:
Van Boz-Salkyn naar het joertenkamp Temir-Kanat. Eerst terug naar Bokonbaevo , over de asfaltweg fiets je een paar km. langs het Issyk-Kul meer. Dan 20 km. onverharde weg de bergen in naar Temir-Kanat. De laatste 100 m. klimmen is steil omhoog. Verblijf in Temir-Kanat, wandelen, paardrijden, muziek, ruiterspelen.
Dag 11:
Verblijf in het joertenkamp Temir-Kanat, wandelen, paardrijden.
Dag 12:
Naar het joertenkamp Tuura-Suu door de Kongur Ölung vallei 62 km. Gedeeltelijk over een slechte weg, soms alleen een karrespoor, over de Ala Bass 2.365 m. (vals plat), een schitterend dal waar veel bijzondere vogels en planten te zien zijn. Overnachting in een joert.Kirgizie muziek in Tuura-Suu
Dag 13:
Verblijf in Tuura-Suu, wandelen, paardrijden, bezoek dorp.
Dag 14:
Langs de beek daal je af naar het dorp Kara-Tala aan de weg rond het Issyk-Kul mee
r. Kort traject, 35 km. slechte, soms steile weg. Overnachting bij familie in het dorp.
Dag 15:
Over een vlakke asfaltweg met soms grote gaten naar Kochkor, langs het Orto-Tokoy waterreservoir naar het centrum van de viltindustrie. 74 Km. Overnachting in B&B.
Dag 16:
Naar de Boom kloof. Langs het stuwmeer, in 9 km. Klim je eerst naar een pas van 2.000 m. over asfaltweg, dan daal je af naar de parkeerplaats bij Boom. Totaal 48 km. Hier word je opgehaald en gaan we per auto naar Kemin. Vandaar fiets je verder naar Orlovka, een ski-oord in de bergen, na 24 km. vlakke weg bereik je de afslag de bergen in, 4 km. fietsen naar het skiresort op 1.200 m. Overnachting in een guest house. Hier is een rodelbaan die ook in de zomermaanden te gebruiken is.
Dag 17:
Van Orlovka terug naar de afslag, dan verder over een vlakke asfaltweg naar Tokmok. Hier bereik je de grote weg en gaan we verder per auto naar Bishkek, totaal 30 km. fietsen. Overnachting in hotel Umai.
Dag 18:
Vrij te besteden dag in Bishkek, shopping, bezoek musea, Osh bazaar (lunch niet inbegrepen).
Dag 19:
Transfer naar het vliegveld en vertrek.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Bagagevervoer en met eigen busje volgens programma
 • overnachtingen in een goed guesthouse in Bishkek (2-p kamers)
 • overige nachten in joerts, CBT B&B of homestay
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner in Bishkek)
 • begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • entreegelden
 • voor Kirgizië is geen visum nodig

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • fiets (kan ter plaatse gehuurd)
 • lunch en diner in Bishkek
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • tips en fooien
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :