19-Daagse fietsexpeditie door Kirgizië – vol

19-daagse fietsreis door Kirgizië: van het onbekende westen naar het verre oosten

Bijna drie weken fietsen door een ongerept land waar slechts weinig toeristen je zijn voorgegaan. Onderweg maak je kennis met de nomadencultuur. DSC_0002 (3) (Large)De nomadenfamilies trekken in de zomermaanden met hun vee de bergen in en overnachten daar in joerts. We slapen in joerts, de vilten nomadententen, luisteren naar een familie die traditionele liederen zingt en Kirgizische muziekinstrumenten bespeelt en zien hoe merriemelk wordt verwerkt tot de nationale drank Kymyz. Ook wonen we paardenspelen bij en is er gelegenheid om rotstekeningen uit de tijd van de Scythen te bezichtigen.
Onderweg is er voldoende tijd om van de schitterende natuur te genieten. Tijdens het verblijf in de joertenkampen kun je er ook voor kiezen om paard te rijden (of dit te leren), te wandelen en natuurlijk zwemmen we ook in het heldere en schone Issyk-Kul meer.
Je overnacht in eenvoudige hotels, bij familie thuis en in joertenkampen waar een familie uit het dorp je gastvrij zal ontvangen. Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk/gids.Kirgizie twee fietsers
Als je over een goede conditie beschikt, ervaring hebt met fietsen in bergachtig terrein en niet wordt afgeschrikt door onverwachte gebeurtenissen, dan is deze reis een onvergetelijke ervaring. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Verwacht geen luxe en reken erop dat er onderweg soms geïmproviseerd moet worden.
De reis gaat gedeeltelijk over zand en grindwegen en over enkele bergpassen van bijna 3.300 meter.  Verder raden we aan om een goede fiets (lees: mountainbike of trackingbike) en reserveonderdelen mee te nemen. Het is ook mogelijk een fiets in Bishkek te huren.
DSC_0011 (Large)De afstanden verschillen tussen de 35 tot 100 kilometer per dag. Wanneer de route zwaarder wordt en de wegen slechter, is de dagrit ingekort of is er een uitgebreide pauze.
We hebben voor deze formule gekozen omdat we niet alleen de nadruk op het fietsen willen leggen. Contact maken met de bevolking, genieten van de natuur en het fietsen afwisselen met andere activiteiten is daardoor mogelijk.

De groep wordt begeleid door een volgauto met aan boord een Duits- of Engelstalige gids. De bagage wordt met de volgauto vervoerd.

Individueel
Je kunt ook een twee,- of drieweekse individuele fietstocht maken. Je neemt dan je eigen bagage mee en gaat gewapend met kaart, Nederlandse routebeschrijving en (eigen) mobiele telefoon op weg naar het volgende overnachtingadres, waar je tussen 16.00 en 18.00 uur verwacht wordt. Op deze overnachtingplaatsen wordt voor je gekookt en krijg je een lunchpakket mee voor de volgende fietsdag. In de joertenkampen is een tolk aanwezig.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. 

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek naar Bishkek.
Dag 02:
Aankomst. Transfer naar het hotel. Fietsen rijklaar maken. Kennis maken met Bishkek.
Dag 03:
Per auto rijden we naar beginpunt van de tocht (300 km. rijden). ’s Middags bezoek aan het mausoleum van Manas (15 km. fietsen) en bezoek aan Talas. Overnachting in B&B.
Kirgizie fietsersDag 04:
Van Talas eerst naar het dorp Aral en dan verder over een slechte weg langs een riviertje naar Taldy-Bulak 75 km. Overnachting in tenten.
Dag 05:
Over de Ötmok pas (asfalt weg) van ruim 3200m naar het Suusamyr dal. Overnachting in tenten, afstand ongeveer 80 km, afhankelijk van overnachtingsplek.
Dag 06:
We fietsen langs de Kökomeren river over een verharde zandweg naar het dorpje Kyzyl-Oi op 1750 Totaal 45-58 km. Overnachting in B&B.Kirizie fietser
Dag 07:
Eerst naar de districtshoofdstad Chaek op 1,700m en daarna de bergen. 15 Km verder begint de klim naar de Kara-Keche pas (3484 m). Na ongeveer 65 km worden de tenten opgezet voor de overnachting.
Dag 08:
De weg voert langs het mijnwerkers dorp Kara-Keche, 25 km na dit dorp heb je een goed zicht op het Son-Kul meer en fiets je langs de zuidoever naar het joertenkamp waar je zult overnachten. Totaal 90-100 km.Kirgizie fietsers en joert
Dag 09:
Vandaag fiets je verder langs het Son-Kul meer en overnacht je in een joertenkamp aan de noord /oost kant van het meer, 50 km fietsen.
Dag 10:
Even doortrappen naar de Kalmak-Ashuu pas (3317m). In een groot aantal bochten daal je af naar het dorp Tolok op 2480 m. Hier overnacht je bij een familie in het dorp. Totaal 64 km.
Dag 11:
Van Tolok naar de Kochkor. Na 8 km bereik je de afslag naar Kochkor. Een groot gedeelte van de weg is vanaf hier geasfalteerd. Overnachting in B&B. Totaal 50 km.
Dag 12:
Verder naar de zuidoever van het Issyk-Kul meer. Na 61 km over een vrij vlakke weg bereiken we het dorp Kara-Tala. Vanaf hier gaan we weer de bergen in en na 35 km. klimmen van 1700 naar 2200 m bereiken we het joertenkampTuura-Suu . We overnachten dan ook in een joert.
Kirgizie muziek in Tuura-SuuDag 13:
Door het Kongur-Ölung dal en over de Ala-Bash pas (2365m) fietsen we naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2450m. Overnachting in een joert. Totaal 62 km.
Dag 14:
Van Temir-Kanat fietsen we eerst naar Bokonbaevo aan het meer (1700m). Na een bezoek aan een man die jaagt met getemde adelaars gaan we weer de bergen in. Over een zeer slechte weg en gedeeltelijk door de alpenweide bereiken we 12 km na Bokonbaevo het joertenkamp Boz-Salkin op 1400m. Overnachting in een joert (35 km).
Dag 15:
Vandaag een schitterende tocht door de bergen. Langs enkele afgelegen dorpjes rijden we op een gemiddelde hoogte van 2250 m naar het eind van de Tosor gorge (29 km). Vervolgens door de Tosor gorge (29 km) naar de weg om het Issyk-Kul maar en dan over een goede weg naar Jenish. Totaal 85 km.
Dag 16:
Een tocht naar de warme bronnen staat vandaag op het programma. Na een stukje grote weg slaan we af. We fietsen de bergen in en over een verharde weg fietsen we door een indrukwekkend dal naar de warme bronnen op 2200m. Na een (optioneel) bad fietsen we terug naar de hoofdweg en gaan we per auto verder naar Karakol. Overnachting in hotel. Totaal 50 km fietsen.
Dag 17:
Na een bezoek aan de beroemde veemarkt fietsen we langs de oost kant van het Issyk-Kul meer naar Tup. Omdat het verkeer vanaf hier steeds drukker wordt, gaat de rest van de tocht per auto. Langs de noordoever rijden we naar Cholpon-Ata, een levendige badplaats met een goed zandstrand. Overnachting in een hotel.
Dag 18:
Per auto terug naar Bishkek. In Chon-Sary-Oy kun je nog een bezoek brengen aan het nieuwe Nomad museum. De rest van de dag is vrij te besteden, pakken we de fietsen weer in en hebben misschien nog tijd om boodschappen te doen op de Osh bazaar. Verblijf in hotel Umai of gelijkwaardig hotel.
Dag 19:
Transfer naar het vliegveld en vertrek.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Bagagevervoer en met eigen busje volgens programma
 • overnachtingen in een goed guesthouse in Bishkek (2-p kamers)
 • overige nachten in joerts, CBT, B&B of homestay
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner in Bishkek)
 • begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • entreegelden
 • voor Kirgizië is geen visum nodig

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie)
 • fiets (kan ter plaatse gehuurd)
 • lunch en diner in Bishkek
 • persoonlijke (hotel)rekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • fooien
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :