Individuele culturele rondreis door Oezbekistan

15-Daagse reis naar Oezbekistan met bezoek aan Khiva, Buchara, Samarkand en Tashkent

Deze gevarieerde rondreis laat je de hoogtepunten van de Oezbeekse cultuur en zijderoute zien. De reis start met de vlucht naar Tashkent, dat bekend staat om zijn vele fonteinen. Na aankomst heb je de tijd om de stad te verkennen. Je vindt hier enkele medressen (voormalige Koranscholen), een enorme overdekte markt, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het historisch museum. IMG_2929 (Large)De drie plaatsen Khiva, Buchara en Samarkand, die we alle drie bezoeken, zijn zonder twijfel de parels van de zijderoute. Nergens tref je zo’n overweldigende, met blauw mozaïek en fijn decoratiewerk versierde, hoeveelheid historische bouwwerken aan. Tijdens de reis passeren we eenvoudige dorpjes en rijden we door desolaat landschap. We brengen een nacht door in een joert in de Kyzil-Kum woestijn, waar je een rit op een kameel kunt maken. Tijdens de reis is het ook mogelijk om in Buchara onder het genot van een traditioneel diner een dans,- en muziek voorstelling bijwonen. Vraag in dat geval of de gids kaartjes voor je wil regelen.IMG_2897 (Large)
Nadat we deze overweldigende steden bezocht hebben volgt nog een dag in de bergen om van het schitterende landschap te genieten, waarna we weer naar huis terugvliegen.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Tashkent, ontvangst op de luchthaven en vervoer naar het hotel. Mocht je reis in het voorjaar vallen; ieder jaar wordt op 21 maart het Navruz (nieuwe jaar) festival gehouden in Oezbekistan en treden er in Tashkent overal folklorische bandjes op, kun je marktjes bezoeken en paardenraces.
Dag 03:
We staan vroeg op voor treinreis naar Samarkand. Na aankomst checken we in in het hotel en is de rest van de dag vrij te besteden.IMG_3231 (Large)
Dag 04-05:
Samarkand is de eerste stad die we op de zijderoute bezoeken en tevens de
allermooiste. In deze fraaie plaats hebben we twee halve dagen met rondleidingen gepland en daarnaast is er ruim voldoende tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken. In de indrukwekkende dodenstad Shahi – Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke Islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de de grootste moskee die ooit in Centraal Azië is gebouwd, Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw kado. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende medressen en de moskee met de gouden koepel. IMG_3310 (Large)Op een van de medressen, de Sher-dor staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt.
Dag 06:
We rijden door naar het dorp Nur-Ata. Hier bevindt zich een bron met heel zuiver water dat wel 16 verschillende mineralen bevat. De vissen die hier in zwemmen worden als heilig beschouwd en om die reden niet gegeten. Na de rondleiding lunchen we hier (er staat dus geen vis op het menu). In de buurt van Nur-Ata zullen we ook de ruines van een militaire basis van Alexander de Grote bezoeken. Vervolgens gaan we op weg richting Yangikazgan waar we in een joert in de woestijn zullen overnachten. Het is mogelijk hier een rit op een kameel te maken. Ook groeien hier veel unieke plantensoorten die alleen in de woestijn voorkomen. ’s Avonds is er een optreden met traditionele muziekinstrumenten en worden er liedjes uit Oezbekistan en omringende landen gezongen.
Dag 07:
In de ochtend maken we een uitstapje naar het Aydar Kul meer, waar je eventueel een plons in het water kunt maken. In de buurt van Buchara bezoeken we eerst nog het voormalige zomerpaleis van de laatste emir. Na aankomst in Buchara kun je alvast de stad gaan verkennen. Het is een aanrader om vanavond bij een restaurantje aan het Labi-Hauz te gaan eten. De restaurantjes bevinden zich rond een kunstmatig meertje en de temperatuur is hier, ook als het zomer is, opmerkelijk aangenaam.IMG_3170 (Large)
Dag 08-09:
Deze beide dagen zijn voor de helft gevuld met rondleidingen en de andere helft van de dag is vrij te besteden. We bezoeken o.a. het indrukwekkende fort, dat tot de overname door de Russen door de heersende Emir werd bewoond. We kijken rond bij de plaatsen waar vroeger de handelaren, geldwisselaars en andere beroepsgroepen zaten. Ook trekken we tijd uit om het iets buiten het centrum gelegen bijzondere Ismael Samani mausoleum te bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat. Vraag de gids om kaartjes voor je te regelen als je ’s avonds in een voormalige medresse onder het genot van een uitgebreide maaltijd, traditionele dansen en een modeshow wilt bijwonen.IMG_3124 (Large)
Dag 10:
Vandaag zijn we onderweg en rijden we o.a. door de woestijn van de autonome provincie Karakalpakstan naar Khiva, waar we tegen het einde van de middag aankomen. Het is een aanrader om deze dag vroeg te gaan dineren en daarna opnieuw de stad in de lopen. Khiva bij avond is heerlijk rustig, je ziet er bijna geen toerist en het avondlicht levert schitterende foto’s op. Hoewel Khiva misschien minder luisterrijk is dan Samarkand en Buchara wordt dit gecompenseerd door de vriendelijk rustige sfeer van het stadje waar je prima kunt ontspannen en rondslenteren.
Dag 11:
Volledige dag met rondleidingen in Khiva. Bij de ingang van de westpoort zie je direct al de schitterend blauwe minaret, die eens de grootste van het land moest worden. Geldnood zou de oorzaak zijn dat hij nooit hoger is gebouwd. Het mozaїekwerk op deze toren is indrukwekkend mooi en heel gevarieerd. IMG_2963 (Large)Hier vlak bij staat een Medresse (religieuze school), die nu als hotel wordt gebruikt. Het Khiva dat binnen de stadsmuren ligt lijkt wel een openlucht museum, maar wordt nog steeds bewoond. We lunchen bij een Oezbeekse familie, waar je kennis kunt maken met de gewoontes en gebruiken van de plaatselijke bevolking.
Dag 12:
Vervoer naar Urgench voor de vlucht naar Tashkent. Na aankomst transfer naar het hotel en is de rest van de dag vrij te besteden.
Dag 13:
Vandaag maken we een uitstapje naar het Chorvak bergresort, ongeveer 90 kilometer rijden van Tashkent. In de winter is dit een skigebied en in het voor en najaar kun je vaak
nog van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen genieten. Bij Chorvak ligt ook een groot stuwmeer met verbluffend blauw water. Je kunt hier in de omgeving paardrijden, een rit met de kabelbaan maken of wandelen. De bergen vormen een verrassend contrast met de uitgestrekte woestijn waar we gisteren nog doorheen reden.
Dag 14:
Na het ontbijt volgt nog een halve dag met rondleidingen in de hoofdstad en bezoeken we onder andere het plein dat ter nagedachtenis aan de zware aardbeving is aangelegd.IMG_2894 (Large)
Andere bezienswaardigheden zijn de Kukeldash religieuze school en de daarnaast gelegen Chorsu bazaar. Hier vind je allerlei soorten kleding, kleden, huishoudelijke artikelen, voedsel, enz. De Khast Imom is een groot plein waar verschillende religieuze bouwwerken te vinden zijn. De middag is vrij te besteden en kun je volop souvenirs kopen om mee naar huis te nemen.
Dag 15:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vervoer per luxe airco auto/busje en trein volgens programma
 • binnenlandse vlucht Urgench – Tashkent
 • overnachtingen in goede hotels met ontbijt (2-p kamers)
 • rondleidingen met Engelssprekende plaatselijke gidsen
 • entreegelden
 • fooien op de luchthaven en in de hotels
 • visumpapieren en uitnodigingsbrief
 • een fles water per dag

Exclusief

 • intercontinentale vlucht
 • visumkosten
 • boekingskosten
 • lunch, diner en dranken
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • kosten voor het maken van foto’s en video
 • fooien voor de gidsen en chauffeurs
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.
 • Verzekeringen
 • STO garantie
 • Vaccinaties

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :