Cultuur en natuurreis naar Kirgizie en Oezbekistan

19-Daagse reis cultuur en natuur reis naar Kirgizië en Oezbekistan

Deze gevarieerde rondreis laat je kennismaken met de hoogtepunten van de Oezbeekse cultuur en de uitbundige natuur van het buurland Kirgizië.

De reis start met de vlucht naar Bishkek, waar in de middag de eerste kennismaking met de stad plaats vindt. DSC_0161 (Large)De volgende dag rijden we door naar Sonum dat vlak bij het prachtige Issyk-kul meer ligt. Onderweg brengen we een bezoek aan de Burana toren, waar ook een klein museum is en grafstenen uit de tijd van de Turkse overheersing zijn verzameld. Sonum is een fijne plek om te wandelen, zwemmen of  te relaxen.  Het uitzicht op de witte bergen rond het meer is indrukwekkend.
In Temir Kanat, waar we ook enkele dagen verblijven kun je paardrijden of wandelen. In het plaatsje Bokonbaevo kun je zien hoe vilt wordt verwerkt en joerten worden gemaakt. Na terugkeer in Bishkek maken we nog een dagtocht in de schitterende Ala Archa vallei.DSC_0166 (Large)

Vervolgens vliegen we door naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan, dat bekend staat om zijn vele fonteinen. Je vindt hier enkele medressen (voormalige Koranscholen), een enorme overdekte markt, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het historisch museum. De volgende morgen reizen we per trein naar Samarkand waar we enkele dagen blijven en we volop kunnen genieten van de schitterende medresssen, fraai bewerkte mausolea en moskeeën en indrukwekkend mooie minaretten. Vervolgens kijken we nog een volledige dag rond in Buchara voor we naar Khiva IMG_3221 (Large)reizen. In deze ommuurde stad hebben we een volledige dag om al het mooist te bewonderen. Deze drie plaatsen Khiva, Buchara en Samarkand zijn zonder twijfel de parels van de zijderoute. Nergens tref je zo’n overweldigende, met blauw mozaïek en fijn decoratiewerk versierde, hoeveelheid historische bouwwerken aan. Na de rondleidingen in Khiva vliegen we van Urgench terug naar Tashkent. Hier hebben we nog een vrij te besteden dag voor we weer naar huis terugkeren.

Deze reis kan ook in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Vroeg in de ochtend aankomst in Bishkek. Ontvangst en vervoer naar het hotel. Vrij tot de lunch waarna een rondleiding volgt. De stad zal in de herfst mooi geel en rood gekleurd zijn als de bomen nog even weerstand bieden tegen de komende winter.
Dag 03:
Vandaag gaan we op weg naar Sonum, dat vlak bij het Issyk-Kul meer ligt. Onderweg bezoeken we de Burana torenDSC_0235 (3) (Large). Deze toren is alles wat is  overgebleven van de stad Balasagun die hier in de 10e eeuw is gebouwd. Het is eigenlijk een minaret. ‘Burana’ is waarschijnlijk een verbastering van ‘Morana’, wat ‘minaret’ betekent. De toren was ooit twee maal zo hoog, maar aardbevingen en daaropvolgende restauraties hebben de toren tot huidige proporties teruggebrachtt.
Dag 04:
Vrij te besteden dag in Sonum. Vanuit Sonum kun naar het Issyk-Kul meer lopen om te zwemmen en het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan Manjyly Ata (een heilige plaats). De omgeving  is kaal en er valt jaarlijks ook maar weinig regen. Het uitzicht is hier echter spectaculair. Aan de overkant van het meer zie je de bergen van Kazakstan terwijl aan de andere kant de witDSC_0778 (2) (Large)te pieken van de Tien-Shan boven de grillig gevormde zandsteenformaties uitsteken.
Dag 05:
We rijden vandaag naar Temir Kanat, waar we bij een Kirgizische familie (of in een joertenkamp) overnachten. Je kunt een rit te paard maken, of, als je geen paard kunt rijden, het hier leren. In deze omgeving kun je ook schitterend wandelen.
Dag 06:
Vrij te besteden dag in Temir Kanat om te relaxen, te wandelen of paard te rijden.
Dag 07:
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in textielbewerking, en dan met name vilt, staat vandaag Bokonbaevo op het programma. Je vindt er fabriekjes die vilt maken, vilt verkopen en ze maken er joerten.DSC_0795 (2) (Large)
Dag 08:
We keren vandaag terug naar Bishkek, waar we de Osh bazaar bezoeken. Hoewel er meerdere bazaars in Bishkek zijn, is dit de grootste en er worden vooral etenswaren verkocht; gedroogde vruchten, noten, fruit, allerlei soorten brood, zuivelproducten en vlees. Het is een levendige, kleurrijke en vooral gezellige ontmoetingsplaats van handelaren uit Rusland, Korea, Oezbekistan, Kirgizië en verdere plaatsen.
Dag 09:
Vandaag maken we een uitstapje naar het natuurgebied van Ala Archa. Er zijn hier verschillende wandelmogelijkheden in de bergen. Mocht je het liever rustig aan doen, dan kun je ook de dag vrij besteden in Bishkek. Als je graag ’s avonds een cultureel optreden of een concert bij wilt wonen dan kan dat ook. Informeer dan even vooraf naar de mogelijkheden.
Dag 10:
Vervoer naar hetIMG_2875 (Large) vliegveld voor de vlucht naar Tashkent. Aankomst in Tashkent, ontvangst op de luchthaven en transfer naar het hotel. Halve dag met rondleidingen in de stad.
Dag 11:
Na een vroeg ontbijt rijden we naar het station en gaan we per trein naar Samarkand. Na aankomst vervoer naar het hotel.
Dag 12-13:
In deze fraaie plaats hebben we twee halve dagen met rondleidingen gepland en
daarnaast is er ruim voldoende tijd om op eigen gelegenheid rond te kijken. In de indrukwekkende dodenstad Shahi – Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van IMG_3255 (Large)verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke Islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de de grootste moskee die IMG_3234 (Large)ooit in Centraal Azië is gebouwd, Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw kado. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende medressen en de moskee met de gouden koepel. Op een van de medressen, de Sher-dor staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt.
Dag 14:
In de ochtend maken we een foto stop bij een Karavanserai en in de buurt van Buchara bezoeken we het voormalige zoIMG_3020 (Large)merpaleis van de laatste emir.
Na aankomst in Buchara kun je alvast de stad gaan verkennen. Het is een aanrader om vanavond bij een restaurantje aan het Labi-Hauz te gaan eten. De restaurantjes bevinden zich rond een
kunstmatig meertje en de temperatuur is hier, ook als het zomer is, opmerkelijk aangenaam.
Dag 15:
Deze volledige dag is gevuld met rondleidingen. We bezoeken o.a. het indrukwekkende fort, dat tot de overname door de Russen door de heersende Emir werd bewoond. We kijken rond bij de plaatsen waar vroeger de handelaren, geldwisselaars en andere beroepsgroepen zaten. Ook trekken we tijd uit om het iets buiten het centrum gelegen bijzondere Ismael Samani mausoleum te bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat.IMG_3112 (Large)
’s Avonds kun je bij voorbeeld in een voormalige medresse dineren, waar je onder het genot van een uitgebreide maaltijd traditionele dansen en een modeshow kunt bijwonen. Vraag ter plaatse even aan de gids of hij dit voor je kan regelen als je er belangstelling voor hebt.
Dag 16:
Vandaag zijn we onderweg en rijden we o.a. door de woestijn van de autonome provincie Karakalpakstan naar Khiva, waar we tegen het einde van de middag aankomen. Het is een aanrader om deze dag vroeg te gaan dineren en daarna opnieuw de stad in de lopen. Khiva bij avond is heerlijk rustig, je ziet er bijna geen toerist en het avondlicht levert schitterende foto’s op. Hoewel Khiva misschien minder luisterrijk is dan Samarkand en Buchara wordt dit gecompenseerd door de vriendelijk rustige sfeer van het stadje waar je prima kunt ontspannen en rondslenteren.
Dag 17:
Halve dag met rondleidingen in Khiva. Bij de ingang van de westpoort zie je direct al de schitterend blauwe minaret, die eens de grootste van het land moest worden. Geldnood zou de oorzaak zijn dat hij nooit hoger is gebouwd. Het mozaїekwerk op deze toren is indrukwekkend mooi en heel gevarieerd. IMG_2934 (Large)Hier vlak bij staat een Medresse (religieuze school), die nu als hotel wordt gebruikt. Het Khiva dat binnen de stadsmuren ligt lijkt wel een openlucht museum, maar wordt nog steeds bewoond. Aan het einde van de middag vervoer naar de luchthaven van Urgench voor de vlucht naar Tashkent en transfer naar het hotel.
Dag 18:
Vrij te besteden dag. Als je nog meer religieuze monumenten wilt bezoeken dan kun je naar de Khast Imom gaan. Dit is een groot plein waar verschillende religieuze bouwwerken te vinden zijn. Een bezoek aan de Kukeldash religieuze school en de daarnaast gelegen Chorsu bazaar is ook een leuke optie. Hier vind je allerlei soorten kleding, kleden, huishoudelijke artikelen, voedsel, enz. Verder kun je het plein bezoeken dat ter nagedachtenis aan de zware aardbeving is aangelegd. Verder kun je er ook voor kiezen om het historisch museum te bezoeken, dat in het voormalige Lenin museum is gevestigd. Je kunt de dag natuurlijk ook besteden met het inkopen van souvenirs.
Dag 19:
Transfer naar de luchthaven voor vertrek.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vlucht Bishkek – Tashkent (of andersom)
 • Binnenlandse vlucht, busje, auto en trein volgens programma
 • overnachtingen in goede hotels met ontbijt (2-p kamers)
 • overnachting in Kirgizie in de joerten inclusief alle maaltijden
 • rondleidingen met Engelssprekende plaatselijke gidsen
 • entreegelden tijdens rondleidingen
 • visumpapieren en uitnodigingsbrief
 • voor Kirgizie is geen visum nodig
 • in Oezbekistan een fles water per dag

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visumkosten voor Oezbekistan ter plaatse te betalen
 • boekingskosten
 • lunch, diner (in Oezbekistan en Bishkek) en dranken
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • foto- en videokosten
 • fooien voor de gidsen en chauffeurs
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.
 • STO garantie
 • Verzekeringen
 • Vaccinaties

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :