Culturele rondreis door Nepal met bezoek Kathmandu vallei, Lumbini en Chitwan

21-Daagse culturele rondreis door Nepal met oa bezoek Kathmandu vallei, Pokhara, Lumbini en Chitwan.

Deze rondreis laat je de culturele hoogtepunten van Nepal zien. Je komt langs bekende en minder bekende plaatsen van dit prachtige land. Deze reis is uitstekende geschikt voor mensen die geen trektocht kunnen of willen maken of die snel last krijgen van hoogteziekte. We blijven onder de 2500 meter maar kunnen toch van de bergen genieten doordat we enkele plaatsen bezoeken met een schitterend uitzicht op de magnifieke Himalaya.

De reis begint in de bruisende hoofdstad Kathmandu. In Nepal is het Hindoeïsme en het boeddhisme sterk met elkaar verweven en dat zie je ook aan de tempels en heiligdommen die we in de hoofdstad en vervolgens in de Kathmandu vallei bezoeken. De dorpjes in de vallei bieden een schitterend uitzicht op het Himalaya gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mt. Everest/Sagarmatha zien.
Vanaf de vallei reizen we richting Pokhara en bezoeken onderweg enkele traditionele Newari dorpjes met schitterend houtsnijwerk. Pokhara is vergeleken bij Kathmandu een slaperige stad aan een meer dat het Annapurna gebergte weerspiegeld. Vanaf hier vervolgen we onze weg naar Lumbini, de geboorteplaats van de eerste Boeddha. Daarna komen we tot rust in de natuur van het Chitwan park, waar je neushoorns, krokodillen, olifanten en zelfs tijgers kunt zien. We beëindigen onze reis weer in de bruisende hoofdstad Kathmandu.

Bekijk - Programma


Dag 01: Vertrek uit Nederland.
Dag 02: Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel.
Dag 03: Rondleidingen met een Engelssprekende gids in Kathmandu. We bezoeken de Hindoestaanse tempel Pashupatinath, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Saddhu (Hindoestaanse priesters) poseren voor geld voor een foto en apen lopen rond tussen de tempeltjes.
Pashupatinath is de oudste Hindoe tempel van Nepal en stamt uit de 4e eeuw v.C. Er zijn diverse legendes over de oprichting van de tempel, die aan de gelijknamige god gewijd is. Pashupatinath is de beschermheer van de dieren en één van de incarnaties van Shiva. In Nepal is Pashupatinath de onofficiële nationale godheid.
Vanaf het grootste Hindoe heiligdom, de Pashupatinath, lopen of rijden we naar het grootste boeddhistische heiligdom, de Bouddhanath. Rond deze indrukwekkende stoepa vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Je kunt er ook zien hoe de thanka’s (religieuze boeddhistische schilderingen) gemaakt worden. Hier vind je ook een Tibetaans klooster, waar je aan een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien. Zowel de Pashupatinath als de Bouddhanath staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Dag 04: Na het ontbijt vertrekken we naar Changunarayan, dat eveneens op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. De grondslag van de tempel werd in de 5e eeuw gelegd en er bestaan diverse verhalen over het ontstaan van de tempel, die aan Vishnu gewijd is. De tempel is tijdens de aardbeving van 2015 flink beschadigd. Op weg naar de tempel kun je ook een museum bezoeken met een fraaie collectie oude gebruiksvoorwerpen. Je vindt naast de tempel ook een etnografische museum. Changunarayan wordt weinig bezocht dus er zijn geen noemenswaardige toeristische faciliteiten in de buurt. Het is raadzaam iets te eten mee te nemen. Na het bezoek aan de tempel rijden we door naar Nagarkot, bekend om zijn vele adelaars. Het is een serene plek met een fantastisch uitzicht op het Langtang gebergte. Bij helder weer kun je zelfs de Mount Everest zien liggen vanaf hier.
Het is ook mogelijk om van Changunarayan door de rijstvelden en dorpjes naar Nagarkot te lopen; geef bij de gids aan wat je liever doet.
Dag 05: Na het ontbijt gaan we naar Namo Buddha (het is ook mogelijk dit te voet te doen, geef bij de gids aan wat je liever doet). Namo Buddha is samen met de Bouddhanath en Swayambunath de belangrijkste pelgrimplaats voor Boeddhisten in Nepal. Hier gaf prins Semchen Chenpo vrijwillig zijn lichaam aan een tijgerin zodat zij haar jongen kon voeden. Het complex ligt op een heuveltop met zicht op de Himalaya, is groot, oud en sereen dus neem er je tijd voor.
Na het bezoek aan Namo Buddha gaan we door naar Panauti een heel oud dorpje waar je traditionele houten huisjes vindt, versierd met schrijnwerk.
We besluiten de dag in Dhulikel, net als Nagarkot een schattig dorpje met een subliem uitzicht op de bergen.
Dag 06: De reis voert vandaag naar Bhaktapur. Deze oude koningsstad die op de Unesco werelderfgoed lijst staat is zwaar door de aardbeving van 2015 getroffen, maar inmiddels weer mooi gerestaureerd (eind 2017 was dit nog niet geheel gereed). Bhaktapur staat bekend om zijn pottenbakkersindustrie. Je hebt de hele dag te tijd om hier rustig rond te lopen want we overnachten hier ook.
Dag 07: We verlaten de Kathmanduvallei en rijden richting het westen van Nepal, naar Pokhara. Een lange rit, die we niet in één dag gaan maken, maar onderbreken in Bandipur.
Bandipur is een middeleeuws Newari dorpje vol houtsnijwerk en de tijd heeft er stil gestaan. Er mogen geen auto’s in het dorp komen, wat ook lastig is in de smalle straatjes. Vanuit Bandipur heb je bij helder weer een schitterend zicht op de Himalaya (de Manaslu en Annapurna range) dus wellicht kun je ook gewoon van het uitzicht genieten.
Dag 08: Door naar Pokhara, dat aan de voet van het Annapurna gebergte aan het Phewa meer ligt. Pokhara is de 2e stad van Nepal en wordt voornamelijk bewoond door Gurung en Magar. De Gurung kregen wereldwijde faam als Gorkha soldaten. Vanaf het Phewa meer heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op de bergen die in het meer reflecteren.
Dag 09: Vroeg op voor de (optionele) wandeling naar Sarangkot om de zonsopkomst te bewonderen. Met de gids bezoeken we vervolgens de Davis watervallen. Daarna kan bijvoorbeeld nog de Peace Pagoda of het Mountain Museum bezocht worden, maar als er liever een bootje gehuurd wordt om op het meer te dobberen kan dat ook.
Dag 10: We gaan op weg naar Lumbini, maar omdat dit een tamelijk lange rit is hakken we die in twee delen en stoppen vandaag in Tansen.
Tansen heette ooit Palpa en was de hoofdstad van het Magar rijk dat in de 16e eeuw zelfs bijna Kathmandu veroverde. In de 18e eeuw raakte het rijk in verval en werd Tansen een belangrijke bazaar op de handelsroute tussen India en Tibet. In de Ridi Bazaar zijn vooral veel fossielen te koop. Er zijn betrekkelijk weinig toeristen, 2 belangrijke tempels en gezellige straatjes om door heen te slenteren.
Dag 11: Na een rit van ongeveer 2 uur komen we in Lumbini aan, de geboorteplaats van prins Siddharta, die de eerste boeddha en grondlegger van het boeddhisme werd. Het hele dorp staat vol nieuwe en oude tempels van de verschillende stromingen van het Boeddhisme, die zijn gebouwd met fondsen uit verschillende landen.
Dag 12: We rijden in een halve dag naar het Chitwan Nationaal Park, waar je aan de rand van het park in de Sapana Village Lodge overnacht.
Sapana betekent ‘droom’ en is de uitgevoerde droom van eigenaar Dhurba Giri. Hij was als ober werkzaam toen hij zijn droom aan enkele Nederlandse toeristen vertelde. Een jaar later kreeg hij van hen een lening om zijn hotel te bouwen en zijn droom waar te maken. Het hotel werd een succes maar was slechts de helft van de droom die Dhurba voor ogen had. De andere helft was om met het geld dat hij verdiende aan het hotel de gemeenschap in Chitwan te ontwikkelen. Hij kwam zelf uit een arm gezin waar geen geld voor schoenen of scholing was. Hij richtte dus scholen op, waterprojecten, medische projecten, verleend microkrediet, hielp slachtoffers van de aardbeving en overstroming, ondersteund CBT, olifantenopvang, enzovoort.
Dag 13: Het Chitwan Nationaal Park ligt in het zuiden van Nepal in het laagland. De jungle herbergt olifanten, neushoorns, tijgers, krokodillen, vele vogel- en vlindersoorten en prachtige planten. Vandaag maken we een excursie het park in onder begeleiding van een natuurgids. Eerst per kano over de Rapti rivier, na de lunch gaan we te voet of per jeep verder.
Dag 14: Excursie naar Devghat. Devghat ligt op de kruising van de Kali Gandaki en de Trisuli rivier en vormt hier de Narayani, die weer in de Ganges uitkomt. Voor Hindoes is dit een heilige plaats en bedevaartsoord. Je vindt er overal tempeltjes en er vinden diverse rituelen plaats.
Dag 15: Vandaag gaan we naar Upper Dhangadi. Het is de hoogste piek van het laagland van Chitwan en ligt in het gebied van de Chepang. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het nationale park met de witte toppen van de Himalaya op de achtergrond. De Chepang zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Bhumiputra (kinderen van het land). We nemen een kijkje in het dagelijks leven en overnachten bij mensen thuis.
Vanuit Upper Dhangadi is in de 17e eeuw het land herenigd onder koning Prithibi Narayan Shah. Hij bouwde hier tevens een fort om invallers uit India buiten te houden en later de Engelsen. Het fort kan nog steeds bezocht worden.
Dag 16: Vrij te besteden dag in Sapana. Je kunt vandaag een dag meelopen in het dagelijks leven van de dorpsbewoner, relaxen in Sapana, een massage nemen, een wandeling maken, fietsen huren of een yoga les volgen.
Dag 17: Vandaag rijden we naar Patan, een oude koningsstad iets ten zuiden van Kathmandu. We bezoeken hier de oude monumenten en boeddhistische en Hindoestaanse tempels. Veel voormalige tempels worden nu als woonhuizen gebruikt.
Patan is in de 3e eeuw v.C. gebouwd en heette toen Lalitput, wat ‘stad van de schoonheid’ betekent. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 2015 werden veel bouwwerken door de aardbeving verwoest. Deze zijn nog niet allemaal weer gerestaureerd.
Dag 18: Terug naar Kathmandu, waar na aankomst de rest van de dag vrij te besteden is.
Dag 19: Rondleidingen in Kathmandu. In de ochtend gaan we naar de Budhanilkantha tempel. ‘Budha’ betekent in dit geval geen ‘boeddha’ maar is het Hindi woord voor ‘oud’ en de tempel is dan ook Hindoestaans. In de ochtend proberen gelovigen het basalten 5 meter lange beeld van de slapende Vishnu te wekken met geluiden en offergaven.
Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk. Swayambunath wordt bezocht door zowel Hindoes als boeddhisten.
Dag 20: Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je tal van souvenirs kopen.
Dag 21: Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde op volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Transfers
 • Privévervoer volgens programma.
 • Engelssprekende lokale gids en chauffeur.
 • Entreegelden.
 • Overnachtingen in 2-persoonskamers in goede hotels en één homestay overnachting.
 • Gedurende de hele reis inclusief ontbijt en tijdens jungle excursie in Chitwan inclusief alle maaltijden.
 • Excursies volgens programma.

Exclusief

 • Retourticket naar Kathmandu.
 • Visum voor Nepal.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Lunch en diner (inbegrepen in Chitwan tijdens jungle excursie) en dranken.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien voor de gids en chauffeur.
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing (€ 300,-).
 • Optionele excursies op vrij te besteden dagen.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :