15-Daagse botanische reis door Kirgizië – vertrekgarantie

 

Kirgizië/Kyrgyzstan heeft een rijke flora. Er zijn in Kirgizië meer verschillende soorten planten dan in heel Europa. Sommige soorten zijn zelfs uniek en komen alleen voor in Kirgizië. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan, zou het zelfs kunnen dat je een soort ontdekt die nog niet is vastgelegd. Deze botanische reis brengt je naar centraal, zuid en west Kirgizië om de bijzondere flora van dit mooie land te ontdekken.

Tijdens deze gevarieerde reis komen over passen van meer dan 3.000 meter en zien we verschillende biotopen met ieder weer hun eigen schat aan bloemen en dieren. Daarnaast maak je ook kennis met de vriendelijke (half)nomaden en overnachten we een paar keer in joerts, waar de plaatselijke bewoners ons verblijf tot een veelzijdigTuura Suue ervaring maken. Daarnaast is Kirgizië een zeer fotogeniek land; een waar paradijs voor fotografen.

De overnachtingen zijn in B&B, hotels, guesthouses en soms in een joert. In Bishkek verblijven we in een gezellig hotel niet ver van het centrum.

Indien je niet alleen geïnteresseerd bent in planten maar ook in andere culturen, indien je een nieuwe, nog weinig bekende wereld wilt ontdekken en geen luxe verlangt, dan is dit een onvergetelijke reis.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Bishkek op Manas Airport waar je door de tolk/gids wordt opgewacht, transfer naar hotel Umai (of een gelijkwaardig hotel). Na enkele uren rust en een lichte lunch met eigen minibus naar Ala-Archa National Park. Hier maken we een wandeling naar de Ak-Say waterval hoger in de bergen. Het Nationaal park is een berggebied in het Tien-Shan gebergte en omvat het dal van de Ala Archa rivier en de omliggende bergen. Het park is 200 km² en de hoogte varieert van 1.500 m. bij de ingang tot 4.895 m. op de Semenova Tian Shanski top, het hoogste punt van het Ala-Tau. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan alpenflora. Overnachting in hotel in Bishkek.
Dag 03: Vanuit Bishkek rijden we naar Chon-Kemin, een vallei op de grens met Kazachstan. In 1997 werd 5000 hectare van de vallei uitgeroepen tot nationaal park. Er leven hier unieke plant en diersoorten die door de overheid beschermd worden zoals de Tolai haas, Tolai fazant en zeedruif. We wandelen door de vallei om onder andere de Goniolimon Cuspidatum, Onobrychis Arenari en Astragalus Kronenburgii te zoeken en determineren. We overnachten in een B&B in het gelijknamige dorp.
Dag 04:
Excursie naar Jashyl-Kol (= Groen Meer), ongeveer 35 kilometer oostelijk van Chon-Kemin. Je kunt hier op je gemak rondwandelen, foto’s maken en planten determineren. We overnachten in een B&B in Chon-Kemin.
Dag 05:
Over de Dolon pas (3100 meter) rijden we naar Naryn, een relatief drukke handelsplaats op de weg naar China, ooit stopplaats op de zijderoute. We doorkruisen verschillende landschappen en af en toe stoppen we om deze landschappen nader te bekijken. We overnachten in een hotel in Naryn.
Dag 06:
Excursie naar het Salkyn-Tur Nationaal park met een oppervlakte van 10448 hectare. In dit park komen veel planten en dieren voor die in het ‘Red Book of Kyrgyzstan’ staan. Dit is een door de overheid opgestelde lijst van beschermde plant- en diersoorten. Er zijn ongeveer 1800 verschillende plantensoorten in het park geteld. Na de ingangsboog van het park vind je de picknickplaatsen en daarachter gaat het pad vrij steil omhoog langs de Naryn rivier. We besluiten ter plaatse hoever we willen lopen. We overnachten weer in een hotel in Naryn.
Dag 07:
Na het ontbijt gaan we op weg naar Son-Kul, het op één na grootste meer van Kyrgyzstan. De weg voert over de 3201 meter hoge Moldo-Ashuu pas. Het meer zelf ligt niet veel lager op een hoogte van 3100 meter. Zorg er dus voor dat je warme kleren bij hebt. We overnachten in een yurt aan de zuidoever van het meer. Er groeit hier overvloedig Edelweiss.
Dag 08:
We rijden over de Kara-Keche pas, passeren een klein mijndorp en rijden de Kökömeren vallei in. Na de groene omgeving van Son-Kul is deze vallei opvallend droog. Het landschap bestaat uit kale oranjekleurige rotsen en bergen. We overnachten in een B&B in Kyzyl-Oi.
Dag 09:
Na het ontbijt vbloemen witertrekken we naar de zuidoever van het Son-Kul meer. We rijden eerst langs de Naryn rivier en dan bij Ak-Tak de bergen in en over de Molduu-Ashuu pas (3.201 m.).  De hellingen van deze pas zijn begroeid met naaldbomen en ook hier vind je weer bijzondere planten. Son-Kul is het op één na grootste meer van Kyrgyzstan en ligt op een hoogte van 3.100 m. Warme kleding is hier beslist noodzakelijk. Hier vinden we de vegetatie van het hooggebergte. Edelweiss groeit hier o.a. in overvloed. Overnachting in een joert.
Dag 10:
We vervolgen onze reis naar Arslanbob, een dorpje midden in de beroemde walnootbossen. Het dorpje ligt aan het begin van de Ferghana vallei, dicht bij de grens met Oezbekistan. Er wordt in de vruchtbare vallei veel aan landbouw gedaan. We overnachten in een B&B in Arslanbob.
Dag 11:
In de ochtend maken we een wandeling door het walnotenbos. Dit is het op één na grootste (niet aangeplante) walnotenbos ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 60.000 hectare. Naast walnoten vindt je er ook andere vruchtendragende bomen zoals de Malus Siversiana, Pyrus Korshinsky en Prunus Sogdiana, Het bos vormt de grens tussen de Fergana vallei en het Chatkal gebergte en ligt tussen 1500-2000 meter hoogte. Er bevinden zich ook 2 indrukwekkende watervallen in het bos en een kleine grot: de grot van de 40 engelen. Hier woonde ooit een heilige vrouw waar de dorpelingen naar toe gingen voor raad, genezing en beschermende amuletten.
Na de lunch volgt een korte rit naar Kurmaidan. Hier bevindt zich een walnotenbos met relatief jonge (ongeveer 20 jaar oud) bomen.
We overnachten weer in een B&B in Arslanbob.
Dag 12:
We rijden terug door de Chickhan gorge en nemen bij de splitsing van de weg de route naar Talas ipv Bishkek. Onderweg maken we de nodige ‘botanische stops’.
We passeren de Otmok pas (3326m) voor we in Talas aankomen. Talas heeft binnenlandse faam gekregen als geboorteplaats van de legendarische Kirgizische held Manas. Over deze held is het langste gedicht ter wereld geschreven van pakweg een half miljoen regels. En wij maar denken dat het Wilhelmus lang was.
We zullen in Talas ook het mausoleum van Manas bezoeken. We overnachten in een guesthouse.
Dag 13:
Excursie naar het Besh-Tash staatspark, opgericht in 1996. Het park ligt in de westelijke tak van het Tien-Shan gebergte en kent een rijke vegetatie in vergelijking met de noordzijde van het gebergte. De Tulipa talassica Lazkov werd hier voor het eerst gevonden en vernoemd naar de Kirgizische botanist Georgy Lazkov.
We overnachten weer in het guesthouse in Talas.
Dag 14:
Door alpine weides rijden naar de tunnel die de Too-Ashuu pas markeert. Vanaf daar gaat de weg in vele S-bochten weer naar beneden. Eenmaal beneden is het nog zo’n 50 kilometer terug naar Bishkek.
Dag 15:
Transfer naar de luchthaven en vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Vervoer en transfers volgens programma
 • Overnachtingen in hotels, B&B, joert en guesthouses volgens programma.
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids/tolk met botanische kennis.
 • Excursies volgens programma.
 • Alle maaltijden en thee
 • Visum is niet nodig

Exclusief

 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek
 • boekingskosten (€ 35- inclusief STO)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en uitgaven
 • Fooien
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :