Bhutan van West naar Oost individueel

17-Daagse verzorgde culturele rondreis door Bhutan van West naar Oost.

Maak een onvergetelijk mooie reis dwars door het kleurrijke en boeddhistische Bhutan. De regering van dit eigenzinnige koninkrijkje heeft een hoge, verplichte dagprijs (verkoopprijs) ingesteld, waarvan een flink deel wordt besteed aan gratis gezondheidszorg en scholing voor de inwoners van het land. Daarnaast wordt voor dit bedrag alles voor je reis verzorgd, zoals de overnachtingen in goede hotels, alle maaltijden, goeSONY DSCd vervoer, gidsbegeleiding en de entreegelden en eveneens de binnenlandse vlucht waarbij je volop kunt genieten van de witte toppen van de Himalaya.

Tijdens deze zorgeloze reis hoef je dus alleen nog maar te genieten van al het moois dat dit bijzondere land te bieden heeft. Een heel groot deel van de bevolking draagt nog altijd de nationale kleding. Zodra je buiten de grotere steden als Paro en Thimpu komt zie je nog heel veel fraaie beschilderde traditionele huizen. We rijden dooSONY DSCr oerbossen en bezoeken de allermooiste kloosters van de wereld.

Het boeddhisme wordt hier sinds eeuwen met grote inzet beoefend en is de hoofdgodsdienst van het koninkrijk. Door het geringe aantal bewoners en het ontoegankelijk berglandschap is het overgrote deel van de natuur nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt nog voor  een deel met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van dSONY DSCe kleurige kleden en doeken is nog allemaal handwerk. Ondanks dat een groot deel van Bhutan nog onder primitieve omstandigheden leeft, wordt de invloed van het Westen steeds meer merkbaar.

Deze complete Bhutanreis laat je zowel het boeiende en meer op toeristen ingestelde westen zien, als de oorspronkelijke eenvoud van het oosten met zijn lieflijke dorpjes en groene wouden. De witten toppen van de Himalaya zijn op de route die we volgen regelmatig zichtbaar en functioneren als adembenemend decor tijdens deze schitterende reis.

SONY DSC

Omdat er heel druk aan de verbreding van de weg wordt gewerkt tussen Punakha en Bumtang, kiezen we  voor een binnenlandse vlucht op dit traject. Voor een individuele reis is het natuurlijk mogelijk om de hele route over land af te leggen. Houd er dan wel rekening mee dat het een heel zware rit wordt waarbij je zo’n 10 uur heen en weer geschud zal worden.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek en aankomst in Delhi rond middernacht. Ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 02:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Bagdogra en bij aankomst transfer naar Kalimpong (ongeveer 3 uur rijden). Na aankomst nemen we een kijkje bij het Bhutanese Thongsa klooster. Dit is het oudste klooster uit de omgeving wat echter vlak voor de komst van de Britten nog door de Gorkha’s is vernield. Vlak daarna is het weer herbouwd en op dit moment is er een kleine kloostergemeenschap.
Dag 03:
Van Kalimpong rijden we naar Phuntsoling (Bhutan, ongeveer 5 uur rijden), waar we ook zullen overnachten. Phuntsoling lijkt veel op een stad in India. De Indiërs hebben overdag vrij toegang tot de stad. Toch vind je hier al de karakteristieke bebouwing en vlak buiten de stad een mooie gelegen en vredig tempeltje. Terwijl de gids de visa in de paspoorten verzorgt, hebben wij de tijd om hier rond te kijken. Midden in het centrum staat een mooie tempeltje en als de deuren open zijn heb je hier al meteen kans om de prachtige beelden en bijzondere muurversieringen te bewonderen .
Dag 04:
We verlaten het hectische Phuntsoling en na een korte rit stoppen we bij het Kharbandi klooster dat vlak buiten Phuntsholing ligt. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de vlaktes van India, met zijn uitgestrekte theeplantages. Vervolgens rijden we (ongeveer 5 uur) door de schitterende ongerepte natuur van Bhutan. We komen langs dorpjes en passeren onderweg mooi beschilderde huisjes met gebedsmolens die door waterkracht worden aangedreven. Als de rit voorspoedig verloopt is er na aankomst nog tijd om het memorial chorten te bezoeken. Hier zie je de vele gelovigen met hun gebedsmolens en snoeren met de klok mee omheen lopen. Ook nemen we nog even een kijkje bij een omheind bosachtig gebied (een soort dierentuin) waar het nationale dier, de gouden Takin (een speciaal soort hert/rund) te bewonderen is, We overnachten in Thimpu in een fijn hotel. Na het diner kun je bijvoorbeeld nog even op eigen gelegenheid de stad in gaan, waar de vele winkeltjes nog open zijn en hDSC01016_4 (Large)et een leuke gelegenheid is om in contact te komen met de plaatselijke bevolking.
Dag 05:
Na het ontbijt rijden we naar Punakha (ongeveer 3 uur rijden). Als we Thimpu verlaten klimt de weg zigzaggend omhoog naar de Dochula Pas (3.050 meter) en als het weer het toelaat hebben we hiervandaag een spectaculair uitzicht op de besneeuwde toppen van de Oostelijke Himalaya. Hier staan de heilige 108 Drugyel Wangyel chorten (stoepa’s) op een kleine heuveltop. Een droomplek voor fotografen. Op de pas staat een restaurant, waar we even genieten van een korte koffie/thee pauze. Vervolgens dalen we geleidelijk af door een gemengd bos waarna we uitkomen in de gecultiveerde Punakha vallei. We bezoeken een vDSC01291 (Large)an de meest indrukwekkende kloosters, de Punakha Dzong, die op de splitsing ligt van twee rivieren de Pho-chu en Mo-chu, wat vrouwelijke en mannelijke rivier betekent. Punakha is de voormalige hoofdstad van Bhutan. We overnachten in een fijn hotel of Resort.
Dag 06:
Vandaag verblijven we in Punakha en bezoeken we de schitterende Khumsum Yulley Namgyal Chorten (stoepa). Het is een rit van 20 minuten vanaf het hotel en vervolgens nog zo’n 40 minuten lopen over een hangbrug, door rijstvelden en geleidelijk omhoog door een bos met naaldbomen tot we op een punt zijn aangekomen waarvandaan we een onvergetelijk mooi uitzicht hebben op de vallei. Daarna rijden we naar Lobesa waar we de Chhimi Lhakhang (tempel) bezoeken die gewijd is aan Lam Drukpa Kueunley (een reincarnatie). Deze monnik is beter bekend onder naam  ‘The Divine mad monk’. Dit is opnieuw een prachtige wandeling door dorpjes en rijstvelden. Aan het einde van de middag staat er nog een bezoek op het programma aan Sangchen Dorji Lhendupchholing, een nonnenklooster in Wolakha. Dit klooster ligt op een bergrug, waarvandaan je de hele vallei kunt overzien. In deze vallei bevindt zich ook een mooie stoepa en een fraaie temple met het beeld van de god Avalokiteshvara of Shenrezig, de god van het mededogen met de duizend armen en ogen.
Dag 07:
Vandaag rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Paro. We komen opnieuw over de Dochula Pas, dus als het weer op de heenweg niet meewerkte heb je opnieuw een kans om hier een aantal schitterende foto’s te maken. In Thimphu is er nog wat tijd om inkopen te doen. Ze hebben hier bijvoorbeeld heel mooie postzegels! We lunchen in Thimphu en rijden daarna naar Paro, waar we in een mooi hotel of resort overnachten.
Dag 08:
Na het ontbijt voert onze dagtocht ons over de hoogste pas tijdens ons verblijf in Bhutan (de (Chele la 3.900 m.) waarvandaan we weer een spectaculairDSC01438 (Large) uitzicht hebben op de Mt. Jumolhari en de omringede witte bergtoppen in het Noorden. Vervolgens rijden we naar de Haa vallei waar we de Lhakhang Karpo en de Lhakhang Nagpo bezoeken. De Lhakhang Karpo wordt op dit moment gerenoveerd, waardoor je een inkijkje hebt in de Bhutanese architectuur. De Haa vallei was tot en met 2001 verboden voor toeristen en is daardoor minder ontwikkeld/gemoderniseerd dan bijvoorbeeld de Parovallei. Het is interessant om hier rond te lopen. In de vallei wordt voornamelijk graan, chili, aardappelen en appels verbouwd en vee gehouden. Aan het einde van de dag rijden we terug naar Paro.
Dag 09:
Na het ontbijt maken we een boswandeling naar een hoog gelegen punt waarvandaan jeeen prachtig uitzicht hebt op het Taktshang klooster, dat ‘Tigers Nest’ betekent. De wandeling gaat ongeveer DSC00776 (Large)

2-3 uur de heuvel op door kleine dorpjes en pijnboombossen. Het klooster is gebouwd in een rots zo’n 800 meter boven de Paro vallei. Men gel
ooft dat leermeester Padmasambhava in de 7e eeuw op een vliegende tijgerin naar deze plaats kwam en er 3 maanden in de grotten mediteerde. Duizend jaar later werd op deze plek het Takthsang klooster gebouwd. Het is een pelgrimsplaats waar iedere Bhutanees eens in haar/zijn leven naar toe moet gaan.
Terug in Paro bezoeken we de Drugyel Dzong een fort dat op een strategische plaats is gebouwd. Hiervandaan werd in de 17de eeuw de Parovallei tegen invallen van Tibetanen verdedigd. Op een heldere dag kan men Mount Chomolhari (7.320 m.) zien uittorenen achter de Dzong. Hier vlakbij vind je ook het nationale museum, dat over enige tijd weer zal verhuizen naar de wachttoren, die er tegenover ligt. De wachttoren met de naam Ta-Dzong telt 7 verdiepingen wordt op dit moment gerestaDSC00976 (Large)ureerd. Vanaf de toren is het een korte wandeling de heuvel af naar Rinpung Dzong. Dit is een administratief centrum en opleidingsinstituut voor monniken. Je loopt verder over de traditionele brug de stad in, waar de avond vrij te besteden is.
Dag 10:
Van Paro naar Bumthang, met de binnenlandse vlucht. Na aankomst rijden we naar het hotel. Na de lunch bezoeken het Kurjey Lhakhang, een van de meest heilige plaatsen waar Guru Rimpoche (Padmasambhava) in een grot heeft gemediteerd en waar de afdruk van zijn rug nog zichtbaar is in de rots. Kurjey betelkent afdruk van het lichaam. . De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van deze heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru rimpoche’. Ook bezoeken we de Jamba Lhankhang die stamt uit de  7 de eeuw en door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo is gebouwd. Van deDSC01356 (Large)ze koning wordt verteld dat hij  in een dag 108 stoepa’ verspreid over de Himalaya heeft gebouwd waar hij een demon aan vastnagelde, die de verspreiding van het Boeddhisme tegenwerkte. Verder bezoeken we het kleine dorpje Chamkhar. Afhankelijk van onze aankomst tijd kunnen we deze boeiende kloosters ook de volgende dag bezoeken. Overnachting in een fijn hotel.
Dag 11:
Volledige dag in Bumthang: vandaag brengen we een bezoek aan de Tamshing Lhakhang, die in 1501 is opgericht door Pema Lingpa. Het Gangtey en Tamsing klooster zijn twee plaatsen waar tot op de dag van vandaag no steeds de religieuze lessen volgens de traditie van Pema Lingpa worden gegeven. Ook bezoeken we de Kenchogsum tempel, die na de grote brand nu weer op schitterende wijze is opgebouwd. Ook bezoeken we de Jakar Dzong, die het adminstratieve en religieuze centrum is van het Bumthang district. Het is deze dag mogelijk om met een mooie wandeling nagenoeg alle kloosters te bezoeken. We overnachten weer in hetzelfde fijne hotel.
Dag 12:
Vandaag brengt een lange rit van ongeveer 7 tot 8 uur ons van Bumthang naar Mongar. Onderweg passeren we de Thrumshingla pas (3.800 m.) en rijden door bossen met naaldbomen en rododendrons. Neem er je gemak van, ontspan en geniet van het uitzicht. Zo af en toe maken we een stop en kun je een stukje wandelen, terwijl de chauffeur ook even pauze neemt. Overnachting in een goed Hotel.
Dag 13:
De rit van Mongar naar Trashigang duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Voor we op weg gaan bezoeken we ‘s morgens eerst de Mongar Dzong, waarna we koers zetten naar Trashigang. Onderweg passeren we de Korila pas (2,450 m.). Vervolgens volgt er een snelle afdaling van Ngatsang en tien kilometer lager zijn de beroemde haarspeldbochten van Yadi. Als we in Trashigang aankomen nemen we onze intrek in een heel fijn guest house, waar de lunch al klaar staat. Vervolgens staat het bezoek aan het klooster van Trashigang op het programma. Deze dzong is in 1659 gebouwd door Pekar Choepel in opdracht van de Trongsa Penlop (heerser) Minjur Tempa. Op dit moment zijn ze volop bezig met de renovatie maar de schitterende gebedsruimte is al helemaal klaar en hier kun je een indrukwekkend mooi kegelvormig bouwwerk van bloemen en bladeren met beelden en beeldjes van goden bewonderen. Vervolgens verkennen we het kleine dorpje dat vol staat met authentieke huisjes en winkeltjes. Als je nog puf overhebt kun je ook nog het dorp Radhi bezoeken waar je de vrouwen kunt zie die de beroemde bura (ruwe zijde) stoffen weven. Dit is echt een winterbezigheid omdat er dan niet zoveel werk op de boerderij te doen is. Vraag even aan de gids of de conditie van de weg het toelaat en zo ja dan bezoeken we onderweg het dorpje Drametsi dat ongeveer 12 kilometer van de hoofDSC02786 (Large)dweg verwijderd ligt. Dit uitstapje is zeer de moeite waard maar je moet er wel 2 uur voor omrijden. Het klooster van dit dorp is de grootste van Oost Bhutan en staat bekend om zijn dansen met drumbegeleiding (de Drametsi Nga Cham). Het dorp is mooi gelegen en een vredig plek waar je veel monniken zult ontmoeten.
Dag 14:
Vandaag maken we een dagtocht naar Trashi Yangtse, dat we na ongeveer  2 ½ uur rijden bereiken.
Hier bezoeken we de Chorten kora, waarvan gezegd wordt dat die is opgericht door de 13de Je Khenpo, Yonten Thaye in 1782. Dit maakte deel uit an de voorspelling van Guru Rimpoche, nadat hij de demonen in de Bumdelling vallei had onderworpen. De stoepa is gebouwd naar het voorbeeld van de stoepa van Boudhnath die in Kathmandu staat. Op de terugweg stoppen we bij Gom kora, een van de beroemdste plekken waar Guru Rimpoche mediteerde, voor hij de demon kon onderwerpen die in een grote rots woonde. Dicht bij deze rots is in de 17de eeuw toen een kleine tempel gebouwd in opdracht van Trongsa Penlop: Chogyal Minjur Tempa
Dag 15:
Onze laatste dag in Bhutan brengt ons in ongeveer 6 uur tijd naar de grensplaats Samdrup Jongkhar.  Tijdens deze lange rit maken we weer regelmatig een stop om te wandelen en van het prachtige uitzicht te genieten. Na aankomst in Samdrup Jongkhar nemen we onze intrek in het Hotel, een van de eenvoudigste tijdens onze reis maar desondanks toch een goed hotel
Dag 16:
Als er geen problemen op de weg zijn rijden we in ongeveer 3 uur tijd naar Guwahati waar we de vlucht naar Delhi nemen. In overleg met de chauffeur kun je nog wat tijd doorbrengen in Guwahati omdat je met de late vlucht vertrekt. Als je langer van zijn diensten gebruik wilt maken, reken dan wel een vergoeding met hem af! Na aankomst in Delhi blijven we op de luchthaven, waarvandaan we na middernacht terugvliegen naar Amsterdam.
Dag 17:
Vertrek en aankomst in Nederland dezelfde dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma
 • Vliegticket Delhi – Bagdogra, Guwahati – Delhi en Paro Bumtang
 • Overnachtingen in een keurig hotel in Delhi en Kalimpong met ontbijt.
 • Overnachtingen in In Bhutan in hotels van wisselende kwaliteit
 • Verblijf in Bhutan is inclusief alle maaltijden
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids in Bhutan
 • Alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • Double entry visum voor India (ongeveer € 65,-)
 • Het visum voor Bhutan wordt door ons verzorgd en kost € 40,-
 • Boekingskosten
 • Overige maaltijden in India
 • Gebottelde dranken en persoonlijke hotelrekeningen
 • Fooien voor de gids en de chauffeur
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • STO garantie
 • Vaccinaties
 • Verzekeringen

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :