Bhutan en Sikkim cultuurreis met kloosterfestival

22 Daagse exclusieve cultuurreis door Sikkim en Bhutan met kloosterfestival

Deze rondreis laat je op intensieve wijze kennismaken met de bevolking en de cultuur van Sikkim en Bhutan. We combineren de reis door Sikkim met het bezoek aan Darjeeling en Kalimpong die in de Indiase staat Bengalen liggen. Sikkim maakt nog niet zo lang deel uit van India en was tot 1975 een zelfstandig koninkrijk.

De reis start met de vlucht naar Delhi, waarna we de volgende dag doorvliegen naar Bagdogra en vervolgens naar Darjeeling rijden.DSC_0124 (Large)

In Darjeeling kun je aan verschillende bouwwerken nog duidelijk de Engelse invloeden aflezen. In Sikkim voert onze tocht door het ongerepte landschap, verblijven we in exclusieve hotels, en bezoeken we een aantal fraaie Boeddhistische kloosters, waar de vele monniken op intensieve wijze het boeddhisme bestuderen. Verder staat het oude klooster
van Pemayangtse op het programma en uiteraard bezoeken we ook het beroemdeDSC_0455 (Large) Rumtek  klooster in Gangtok evenals het boeiende Tashiding klooster. Het verblijf in het dorp Kewzing bied je een goede kans om kennis te maken het het oude Sikkim en de leefwijze en gewoontes van de bevolking. Tijdens deze twee dagen, maak je dit van heel dichtbij
mee en ben je enkele dagen te gast bij een Sikkimese familie. Hier kun je heerlijk relaxen en volop genieten van de prachtige natuur en het schitterende uitzicht op de bergen. De kamers waar je overnacht zijn neDSC_0664 (Large)t als in de hotels, met douche en toilet en bijzonder fraai ingericht.

Als je in Bhutan aankomt stap je binnen in een totaal andere wereld. Ondanks dat steden als Paro en Thimpu inmiddels wat groter zijn geworden, gaat het normale leven hier nog in een kalm tempo zijn gang etje. Het Boeddhisme wordt hier sinds eeuwen met grote inzet beoefend en is de hoofdgodsdienst DSC01699 (Large)van dit koninkrijk. Binnen in de kloosters kun je zien dat er heel vele zorg aan wordt besteed en je kunt dan ook stellen dat je hier de mooiste kloosters ter wereld vindt. Door het geringe aantal bewoners en het onherbergzame landschap is het overgrote deel van de natuur in Bhutan nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt nog voor een deel met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van de kleurige kleden en doeken DSC02341 (Large)is nog allemaal handwerk. Ondanks dat een groot deel van Bhutan nog onder primitieve omstandigheden leeft, is de invloed van het Westen duidelijk m erkbaar. De mobiele telefoon heeft  zijn intrede gedaan en je ziet tegenwoordig ook wat meer Bhutanezen zonder hun nationale kostuum door de straten wandelen.

Het kloosterfestival is een van de hoogtepunten van deze reis en die wonen we bij in Bumtang. Hiervoor maken we gebruik van de binnenlandse vlucht, waarbij je kunt genieten van de indrukwekkend mooie witte berg toppen van de Himalaya.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakmoet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek en aankomst in Delhi en vervoer naar het hotel.
Dag 02:
Vervoer naar de luchthaven, waarvandaan we met een klein vliegtuig naar Bagdogra vertrekken en vervolgens naar Darjeeling rijden.
Dag 03:
Vroeg op, rit naar Tiger hill om de opkomende zon in de bergen te bewonderen. Bezoek aan het oude klooster van Ghoom en na het ontbijt voter van de reis kan het zijn dat door onvooDSC_0184 (Large)rziene omstandigheden er ter plaatse lgen andere rondleidingen in de omgeving van
Darjeeling.

Dag 04:
Vrij te besteden dag in DarjeelingDSC_0245 (Large) om bijvoorbeeld het Tibetan self help center te bezoeken, de botanische tuin,  een theeplantage, het mountaineering Institute bezoeken of een rit met de Toy train te maken. In de avond kun je ook nog even rondlijken op de plaatselijke markt.
Dag 05:
Vandaag vertrekken we naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. We komen laDSC_0600 (Large)ngs dorpjes en rijden door de uitbundige natuur.
Dag 06:
‘s Morgens rijden we naar het beroemde Rumtek klooster en daarna bezoeken we in Gangtok de grootste stoepa van Sikkim. ‘s Middags kijken we rond bij het Encheyklooster en ma
ken we een wandeling door een (overdekte) orchideeën tuin. De Orchidee is de nationale bloem van Sikkim.
Dag 07:
We rijden naar het rustige dorpje Kewzing. In dit authentieke Sikkimese dorp kun je nog volop de oorspronkelijke cultuur van het voormalige koninkrijk proeven. We brengen hier twee nachten door bij de plaatselijke bevolking, waar we ook kamers met eigen douche en toilet hebben.
Dag 08: Vrij te besteden daDSC_0336 (Large)g in Kewzing, waar je in de omgeving kunt wandelen en we ook verschillende kloosters kunnen bezoeken.
Dag 09:
Rit naar Yuksom en onderweg bezoek aan het Tashiding klooster.
Dag 10:

Na het ontbijt zetten we koers naar Pemayangtse, waar we een bezoek brengen aan het beroemde klooster. Onderweg maken we een stop bij het heilige Kechopalri waar je ontelbaar veel gebedsvlaggetjes zult zien wapperen. We overnachten hier in een goed hotel.
Dag 11:DSC_0622 (Large)
De rit naar Kalimpong neemt ongeveer 4 uur in beslag en na aankomst nemen we een kijkje bij het Bhutanese Thongsa klooster. Dit is het oudste klooster uit de omgeving wat echter vlak voor de komst van de Britten nog door de Gorkha’s is vernield. Vlak daarna is het weer herbouwd en op dit moment is er een flinke kloostergemeenschap van zeker 100 monniken.
Dag 12:
Kalimpong naar Phun
tsoling (Bhutan), waar we ook zullen overnachten. Phuntsoling lijkt veel op een stad in India. De Indiërs hebben overdag vrij toegang tot de stad. Toch vind je hier al de karakteristieke bebouwing en vlak buiten de stad een mooie gelegen en vredig tempeltje. Terwijl de gids de visa in de paspoorten verzorgt, hebben wij de tijd om hier rond te kijken.
Dag 13:
We verlaten het hectische Phuntsoling en rijden (7 uur) door de schitterende ongerepte natuur van Bhutan. We komen langs dorpjes en bezoeken het Kharbandi klooster. Vlak buiten de grensplaats Phuntsholing maken we een stop bij het sfeervolle Kharbandi klooster, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben over de vlaktes van India, met zijn uitgestrekte theeplantages. Vervolgens rijden we naar Thimpu. We raden aan om in Thimpu na het eten noDSC00917 (Large)g even de stad in te gaan. ’s Avonds heerst hier een gezellige drukte en omdat de winkels nog lang open zijn kom je gemakkelijk in contact met de bevolking.
Dag 14:
Na het ontbijt bezoeken we in Thimpu het memorial chorten met zijn vele religieuze afbeeldingen, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden koning. We kijken rond in de National LiDSC00563 (Large)brary, dat een schat aan boeddhistische boekwerken bevat. Ook brengen we een kort bezoek aan het ziekenhuis waar nog altijd de eeuwenoude kennis over natuurgeneeswijzen aanwezig is, wordt toegepast en waar een klein museum is . Vervolgens rijden we naar het schitterend gelegen Punakha, waar we ook overnachten.
Dag 15:
Vandaag rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Paro. We komen opnieuw over de Dochula Pas, dus als het weer op de heenDSC00988 (Large)weg niet meewerkte heb je opnieuw een kans om hier een aantal schitterende foto’s te maken. In Thimphu is er nog wat tijd om inkopen te doen. Ze hebben hier bijvoorbeeld heel mooie postzegels! We lunchen in Thimphu en rijden daarna naar Paro, waar we in een mooi hotel of resort overnachten.
Dag 16:
Van Paro naar Bumthang, met de binnenlandse vlucht. Na aankomst rijden we naar het hotel. Na de lunch bezoeken het Kurjey Lhakhang, een van de meest heilige plaatsen waar Guru Rimpoche (Padmasambhava) in een grot heeft gemediteerd en waar de afdruk van zijn rug nog zichtbaar is in de rots. Kurjey betelkent afdruk van het lichaam. . De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van deze heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru rimpoche’. Ook bezoeken we de Jamba Lhankhang die stamt uit de  7 de eeuw en door de Tibetaanse koning SDSC02193 (Large)ongtsen Gampo is gebouwDSC02753 (Large)d. Van deze koning wordt verteld dat hij  in een dag 108 stoepa’ verspreid over de Himalaya heeft gebouwd waar hij een demon aan vastnagelde, die de verspreiding van het Boeddhisme tegenwerkte.
Verder bezoeken we het kleine dorpje Chamkhar. Afhankelijk van onze aankomst tijd kunnen we deze boeiende kloosters ook de volgende dag bezoeken. Overnachting in een fijn hotel
Dag 17:
Volledige dag in Bumthang, die we benutten om het kleurrike kloosterfestival bij te wonen. Je ziet de monniken in DSC02701 (Large)hun kleurrijke gewaden en met verschillende maskers op ronddansen. Wer andere monniken zorgen voor de muzikale omlijsting en maken muziek met hoorns, toeters, trommels en bekkens. Voor de plaatselijke bevolking is dit een van de hoogtepunten van het jaar en iedereen is op zjjn alllermooist gekleed. Als je niet de hele dag bij het festival wilt zijn kun je ook nog een bezoek brengen aan het Gangtey en Tamsing klooster waar tot op de dag van vandaag no steeds de religieuze lessen volgens de traditie van Pema Lingpa worden gegeven. We overnachten weer in hetzelfde fijne hotel.
Dag 18:
Vandaag vliegen we terug naar Paro, waar we in de middag een bezoek brengen aan de Drugyel Dzong, dat een fort is en op een strategische locatie staat. Vanuit het fort verdedigden ze de Paro vallei tegen invallen van Tibetanen in het begin van de 17e eeuw. Op een heldere dag kan men Mount Chomolhari (7.3DSC00012 (Large)20 m.) zien uittorenen achter de Dzong. Verder de Paro vallei in kom je bij de wachttoren met de naam Ta-Dzong. In de jaren ’60 werd deze 7 verdiepingen tellende toren omgebouwd tot nationaal museum op last van koning Jigme Wangchuck. Op dit moment wordt het museum gerestaureerd en is de collectie hier vlakbij in een museum te bezichtigen. Vanaf de toren is het een korte wandeling de heuvel af naar Rinpung Dzong. Dit is een administratief centrum en opleidingsinstituut voor monniken. Je loopt verder over de traditionele brug de stad in, waar de avond vrij te besteden is.
Dag 19:
Na het ontbijt rijden we naar de Haa vallei. Haa betekent ‘verborgen land’. Om daar te komen volgen we een weg die zich door de bergen kronkelt en na het passeren van de hoge Cheli La pas ( 3.810 m.) rijden we de vallei binnen. De Haa vallei was tot en met 2001 verboden voor toeristen en is daardoor minder ontwikkeld/gemoderniseerd dan bijvoorbeeld de Parovallei. Het is interessant om door de dorpjes en velden te lopen, waar men voornamelijk graan, chili, aardappelen en appels verbouwt en vee hoedt. Ook heb je hier bij helder weer een mooi uitzicht op de Himalaya. In de middag rijden we weer terug naar Paro.
Dag 20:
Vandaag maken we een boswandeling naar een hoog DSC00773 (Large)gelegen punt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het Taktshang klooster, dat ‘Tigers Nest’ betekent. De wandeling gaat ongeveer 2-3 uur de heuvel op door kleine dorpjes en pijnboombossen. Als je niet al te veel last hebt van hoogtevrees kun je ook doorlopen en het klooster bezoeken. Het klooster is gebouwd in een rots zo’n 800 meter boven de Paro vallei. Men gelooft dat leermeester Padmasambhava in de 7e eeuw op een vliegende tijgerin naar deze plaats kwam en er 3 maanden in de grotten mediteerde. Duizend jaar later werd op deze plek het Takthsang klooster gebouwd. Het is een pelgrimsplaats waar iedere Bhutanees eens in haar/zijn leven naar toe moet gaan.
Dag 21:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Delhi. Na aankomst vrij te besteden dag in Delhi (of rondleiding op verzoek).
Dag 22:
Terugvlucht naar Nederland. Aankomst in Nederland dezelfde of de volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Alle transfers en vervoer volgens programma
 • de vlucht Delhi – Bagdogra en Paro – Delhi
 • de binnenlandse vlucht Paro – Bumtang – Paro
 • Overnachtingen in India en Sikkim in keurig hotels met ontbijt
 • In Kewzing (homestay) met alle maaltijden.
 • Overnachtingen in Bhutan inclusief alle maaltijden
 • begeleiding van Engelssprekende gidsen
 • alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • double entry visum voor India met Sikkim vermelding (ongeveer € 65,-)
 • het visum voor Bhutan wordt door ons verzorgd en kost € 40,-
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • overige maaltijden in India
 • gebottelde dranken en persoonlijke hotelrekeningen
 • tips en fooien voor de gids en de chauffeur
 • eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :