Bhutan en Nepal cultuurreis individueel

23 Daagse cultuurreis door Bhutan en Nepal

Deze veelzijdige reis geeft een heel compleet beeld van twee betoverende Himalaya landen: Bhutan en Nepal. De plaatsen die we tijdens deze reis bezoeken, liggen lager dan 3.000 meter, waardoor het uitgesloten is dat je last van hoogteziekte zal krijgen.

De reis begint in Kathmandu, de bruisende hoofdstad van Nepal. We bezoeken hier de mooiste bezienswaardigheden voor we doorrijden naar Pokhara. Vanuit Pokhara heb je bij helder weer een schitterend uitzicht op de bergen van de hele Annapurna range met als meest opvallende top, de Machhapuchhre. Deze Nepalese naam betekent vissenstaart en heeft de berg te danken aan zijn dubbele piek, die op de staart van een vis lijkt. De wandelliefhebbers raden we dan ook aan om vroeg op te staan om de zonsopkomst in de bergen in Sarankot te bewonderen. Ook is het mogelijk om een boottochtje op het Phewa lake te maken.
Het Chitwan jungle park ligt in het subtropische vlakke deel van Nepal. Hier verkennen we te voet, per kano en op de rug van een olifant de natuur. De kans is heel groot dat je tijdens een van deze tochten neushoorns, herten, krokodillen en apen tegen zult komen. Een ontmoeting met een beer is evenmin uitgesloten.

Vervolgens vliegen we door naar Paro, de luchthaven van Bhutan. Tijdens deze vlucht kun je, vooral als je aan de linkerkant van het vliegtuig zit, al volop genieten van het uitzicht op de betoverende Himalaya.
Bhutan bezit enorm veel natuur en is bekend om zijn schitterend beschilderde huizen. In de afgelegen gebieden leeft de bevolking nog net als honderden jaren geleden en alle Bhutanezen dragen overdag de nationale kleding. Het boeddhisme is de hoofdgodsdienst in dit koninkrijk en wordt sinds eeuwen met grote inzet beoefend. Door het geringe aantal bewoners en het onherbergzame landschap is het overgrote deel van de natuur nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt nog voor een deel met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van de kleurige kleden en doeken is allemaal handwerk. Ondanks dat een groot deel van Bhutan nog onder primitieve omstandigheden leeft, wordt de invloed van het Westen steeds meer merkbaar. De mobiele telefoon heeft  zijn intrede gedaan en aan het einde van de dag vinden de Bhutanezen het maar wat fijn om hun officiële kostuum te verruilen voor de kleding van hun eigen keuze. In Bhutan kun je afhankelijk van de vertrekdatum ook een kloosterfestival bijwonen.

Aan het einde van ons bezoek aan Bhutan vliegen we terug naar Nepal, waar we nog enkele oude koningssteden in de Kathmanduvallei bezoeken. De bergdorpjes Nagarkot en Dhulikhel worden geprezen om hun mooie uitzicht. Als het heel helder is kun je hiervandaan zelfs de Mt. Everest zien en er bestaat de mogelijkheid om de route lopend af te leggen.
De laatste dag in Nepal is vrij te besteden en kun je benutten door in Thamel te winkelen. In deze toeristenwijk met zijn veel hotels, restaurantjes en in de winkeltjes wordt een schat aan, met de hand vervaardigde, cadeauartikelen te koop aangeboden. We besluiten de reis met een heerlijk Nepalees diner en een wervelende culturele show.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Kathmandu, ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 03:
Na het ontbijt rijden we naar Pashupatinath, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar  de vele, aan de god Shiva gewijde, tempeltjes staan. In de ochtend vinden hier religieuze plechtigheden plaats. Hierna rijden (of lopen) we naar de stoepa van Bouddhanath.  Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier bezoeken we ook een Tibetaans klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.
Dag 04:
Na het ontbijt bezoeken we tempels van Swayambunath. Hier kun je zien hoe mensen de kora (rondgang) rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent.
Daarna maken we een excursie naar de oude koningssteden Patan en het Durbar square (koningsplein ) in het centrum. Hier bewonderen we het paleis, de vele tempels en het huis van Kumari, de levende godin.
Dag 05:
Met de comfortabele toeristenbus rijden we vandaag naar Pokhara. Deze stad
ligt naast het heldere Phewa meer en heeft het Annapurnagebergte als schitterend decor.
Dag 06:
Volledige dag met rondleidingen in en rond Pokhara. Zo bezoeken we het Tibetaanse vluchtelingen kamp en de waterval van David. Na de lunch rijden we naar een bijzondere grot en enkele bezienswaardigheden die op de route liggen.
Dag 07:
Vrij te besteden dag in Pokhara om bijvoorbeeld omhoog te wandelen naar Sarankot, een boottochtje op het Phewa lake te maken, een klooster te bezoeken of te relaxen op een terras bij het meer.
Dag 08:
Met de comfortabele toeristenbus rijden we naar het Chitwan Nationaal Park. Dit junglepark ligt in een laaggelegen streek tegen de grens met India en er komen neushoorns, krokodillen, herten, apen, tijgers en diverse vogelsoorten voor. We overnachten in een mooi resort net buiten het park. Na aankomst maken we een wandeling naar enkele nederzettingen van de Tharu bevolking.
Dag 09:
Volledig verzorgd programma (inclusief de maaltijden) met een rit op een olifant, een kanotocht over de Rapti rivier, natuurwandeling en ’s avonds, als we geluk hebben, een stokdansoptreden van de Tharu.
Dag 10:
Na een laatste ochtendwandeling rijden we terug naar Kathmandu, waar de rest van de dag vrij te besteden is.
Dag 11:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Paro. Tijdens deze vlucht kun je
genieten van een fantastisch uitzicht over de Himalaya (vooral als je aan de linkerkant van het vliegtuig zit). Omdat Druk Air, de luchtvaartmaatschappij van Bhutan, het vluchtschema regelmatig wijzigt, kan het zijn dat deze vlucht op een andere dag plaats vindt en dat het programma enigszins aangepast moet worden. Afhankelijk van de aankomsttijd maken we nog een rondleiding door de stad.
Dag 12:
Na het ontbijt maken we een boswandeling naar een hoog gelegen punt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het Taktshang klooster (Tigers nest). In de middag brengen we een bezoek aan de collectie van het nationale museum dat voorheen in de mooie, voormalige, uitkijkpost Ta-dzong was gevestigd. Deze wordt echter gerestaureerd vanwege de schade die tijdens de laatste aardbevind is ontstaan.  Voor we naar Thimpu vertrekken (2 uur rijden) staat het Rinpung Dzong op het programma en onderweg bezoeken we ook de Simtokha Dzong, die vandaag de dag dienst doet als boeddhistische universiteit. We raden aan om in Thimpu na het eten nog even de stad in te gaan. ’s Avonds heerst hier een gezellige drukte en omdat de winkels nog lang open zijn kom je gemakkelijk in contact met de bevolking.
Dag 13:
In Thimpu bezoeken we het memorial chorten, met zijn vele religieuze afbeeldingen, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden koning. We kijken rond in de National Library, die een schat aan Boeddhistische boekwerken bevat. Op verzoek bezoeken we ook het ziekenhuis waar nog altijd de eeuwenoude kennis over natuurgeneeswijzen aanwezig is en wordt toegepast. In de middag rijden we door naar Wangdi.
Dag 14:
Onze bestemming voor vandaag is Bumthang (Jakar), het mooiste en geheimzinnigste district van Bhutan (7 uur rijden). Onderweg genieten we van het fraaie uitzicht vanaf de bergpassen (waaronder de Pele pas van 3.400 meter) en rijden we door het boeiende gebied van de zwarte bergen. Als we een vergunning kunnen krijgen bezoeken we de fraai beschilderde Trongsa Dzong, dat is opgeknapt met Nederlandse ondersteuning en veel Tibetaanse vluchtelingen herbergt. Als alternatief hebben we het bezoek aan de uitkijktoren Ta Dzong op het programma staan. Onderweg bezoeken we ook een weefcentrum in Chume.
Dag 15:
Deze dag gebruiken we om het Bumthang district te verkennen. We bezoeken het kleine en geheimzinnige Membertso Lake en het Kurjey en Jambay Lhakang klooster. De historie vermeldt dat Padmasambhava hier heeft gemediteerd en in een van de tempels schijnt een rots te zijn met daarin de afdruk van zijn rug. De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van de heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru rimpoche’.
Dag 16:
We rijden door de vallei van Gangtay terug naar Wangdi (8 uur). In het najaar komen de bedreigde zwarthalskraanvogels uit Tibet om, in het gebied waar we doorheen rijden, te overwinteren. In het voorjaar bestaat ook de kans dat we ze nog kunnen zien, als ze nog niet naar het noorden zijn vertrokken.
Dag 17:
Deze dag brengen we een bezoek aan het schitterend gelegen Punakha dzong en rijden vervolgens door naar Paro.
Dag 18:
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Kathmandu. Na aankomst rijden we naar de oude koningsstad Bhaktapur. We nemen volop de tijd om in deze rustige en fraai gerestaureerde stad rond te kijken. ‘s Avonds vind je hier nog maar weinig toeristen en zijn de tempels, ondanks de eenvoudige verlichting, betoverend mooi.
Dag 19:
Als je vroeg op staat kun je in de prille ochtendzon opnieuw genieten van prachtige monumenten. De bevolking is ook al vroeg op de been. Ze brengen hun offergaven naar de tempels en overal wordt groente en fruit verhandeld. Na het ontbijt rijden we naar de Changu Narayantempel en vandaar rijden we door naar Nagarkot (de liefhebbers van een  stevige wandeling – deze route loopt nagenoeg uitsluitende omhoog – kunnen ook vanaf de tempel in ongeveer 5 uur naar Nagarkot lopen). In Nagarkot bewonderen we, als het helder is, de zonsondergang.
Dag 20:
We staan vroeg op om van de zonsopkomst in de bergen te genieten. Na het ontbijt rijden (of lopen) we naar Dhulikhel, waarvandaan we opnieuw een prachtig uitzicht op de bergen hebben en ook zullen overnachten. De optionele wandeling naar Dhulikhel is niet zwaar en duurt ongeveer 6 uur.
Dag 21:
We rijden naar Panauti (of lopen er in ongeveer 3 uur naar toe, de wandeling gaat voornamelijk omlaag), daar bewonderen we een heel oud koninkrijkje, waarna we terugrijden naar Kathmandu.
Dag 22:
Vrij te besteden dag in Kathmandu. In de levendige wijk Thamel kun je o.a. fraaie souvenirs kopen. We besluiten de reis met een afscheidsdiner en een culturele show.
Dag 23:
Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of de volgende dag.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Retourvlucht Kathmandu-Paro
 • Transfers
 • Vervoer volgens programma
 • Engels sprekende gidsexcursies en entreegelden volgens programma.
 • Accommodatie in 2 of 3 sterrenhotels en in het Bhumtang district in guesthouses.
 • Alle maaltijden in Bhutan zijn eveneens inbegrepen.

Exclusief

 • Retourvlucht naar Kathmandu
 • Visa
 • Boekingskosten
 • Maaltijden in Nepal
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag
 • Verzekeringen
 • Vaccinaties
 • STO garantie

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :