Bhutan en 9 daagse Sikkim trektocht

27-Daagse verzorgde cultuurreis door Bhutan, Darjeeling en Sikkim met 9-daagse trektocht in het Kanchenjunga gebied.

SONY DSCDeze reis start met de vlucht naar Delhi waarvandaan we doorvliegen naar Bagdogra en vervolgens naar Darjeeling rijden. In dit grote bergdorp vind je nog vele bouwwerken waar je de Engelse invloeden duidelijk vanaf kunt lezen. In Sikkim, dat tot 1975 een zelfstandig koninkrijk was, voert onze reis door het ongerepte landschap, verblijven we in exclusieve hotels, bezoeken we een aantal fraaie Boeddhistische kloosters en maken we een 10-daagse trektocht in het Kanchenjunga gebied.
SONY DSCAls je in Bhutan aankomt zie je nog heel veel mensen in hun traditionele kostuum. Het boeddhisme wordt hier sinds eeuwen met grote inzet beoefend en is de hoofdgodsdienst van dit koninkrijk. Door het geringe aantal bewoners, het onherbergzame landschap en het beperkte aantal toeristen, is het overgrote deel van de natuur nog ongeschonden. Het gecultiveerde land wordt met primitief gereedschap bewerkt en het vervaardigen van wierook en het weven van de kleurige kleden en doeken is nog allemaal handwerk.
Met de hoge dagprijs probeert de koning het toerisme te beperken, wat echter steeds moeilijker wordt.  We eindigen ons verblijf in Bhutan met een betoverend mooie vlucht over de Himalaya, waarna we terugkeren in Delhi voor we terugvliegen naar Nederland.

SONY DSCSONY DSCDeze reis kan ook worden uitgevoerd met een vlucht via Calcutta (Kolkata) i.pv. Delhi.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek. Aankomst in Delhi (Kolkata) rond middernacht, ontvangst en vervoer naar het hotel.
Dag 02:
We gaan met een vliegtuigje naar Bagdogra, waarna we per bus of landcruiser naar Darjeeling rijden. Rest van de dag vrij te besteden.
Dag 03:
Verblijf in Darjeeling met verschillende mogelijkheden voor uitstapjes. Bijvoorbeeld een rit met de Toy-train, een bezoek aan het Tibetan Self-help Center, het Mountaineering instituut, de Peace pagode, een theeplantage of ’s morgens vroeg naar de Tiger hill voor een adembenemende zonsopkomst in de bergen of een bezoek aan het oude klooster van Ghoom.
Dag 04:
Met de bus of per landcruiser rijden we naar Pemayangtse (Sikkim). Onderweg zul je de rust bemerken, die nog in dit schaars door toeristen bezochte gebied heerst. In Pemayangtse bezoeken we het fraaie klooster en maken we een wandeling naar de oude ruïnes van het Rabdantse paleis.
Dag 05:
Rit naar Yuksom (1.780 m.). Onderweg bezoeken we het Kechopalri lake en vanaf het moment dat we in Yuksom aankomen, overnachten we in tenten en verzorgt onze kok alle maaltijden. Hier vind je ook een klooster dat je naar keuze kunt bezoeken.
Dag 06:
Start trektocht via Sachen naar Bakhim. Het eerste deel van de tocht is niet licht omdat je grotendeels omhoog loopt. Na ongeveer vier uur lopen komen we aan in Sachen waar we lunchen. Daarna vervolgen we onze tocht door de Rathong vallei naar Bakhim (2.740 m.). We steken verschillende bergbeekjes over en komen door een mooi bos. In het voorjaar kun je hier prachtige bloemen zien. Looptijd ongeveer 7 uur.
Dag 07:
Vandaag volgt opnieuw een wandeldag van ongeveer vier uur naar Phedang (3.760 m.). We overbruggen een flinke hoogte, maar omdat we het rustig aan kunnen doen houdt je lichaam voldoende energie over om aan de hoogte te wennen. De route van vandaag loop gedeeltelijk door een rododendronbos dat in het voorjaar een schitterend schouwspel oplevert.
Dag 08:
Phedang naar Dzongri. Vandaag stijgen we door naar het op 4.030 m. hoogte gelegen Dzongri. Onderweg passeren we het mooie dorpje Tsoka, waar we op de terugweg zullen overnachten.
Dag 09:
Rustdag in Dzongri. We staan vanmorgen vroeg op om na een inspannende klim de zonsopkomst in de bergen te kunnen bewonderen. De rest van de dag kun je benutten om de omgeving te verkennen.
Dag 10:
Dzongri naar Thangsing (3.930 m.). Het eerste deel van de tocht is vrij vlak, daarna dalen we af naar de Rangit rivier die we oversteken via een houten brug. Vervolgens klimmen we weer omhoog tot we bij de weiden van het dorpje Thangsing aankomen.
Dag 11:
Met zo’n drie uur lopen is het vandaag een gemakkelijke dag van Thangsing naar Lamuni, een kampeer plek op ongeveer een half uur lopen van het Samiti meer. Na aankomst gaan we lopend naar het meer en volgt er nog een aardige klim, waarna we naar het meer afdalen. De kans is groot dat je bij dit heilige meer, religieuze bergbewoners en pelgrims zult aantreffen. Vanaf het meer kun je verschillende gletsjers zien.
Dag 12:
Vroeg in de morgen lopen we naar het uitzichtpunt dat onder de 5.020 meter hoge Goecha-la pas ligt. Vanaf dit punt is het uitzicht letterlijk en figuurlijk adembenemend. Vervolgens lopen we terug naar onze campingplaats in Thangsing. Onderweg kun je in dit afgelegen gebied ook Blauwe schapen, Tibetaanse antilopen, Rode Panda’s en Muskusherten tegenkomen.
Dag 13:
Van Thangsing gaan we terug naar Tsoka. Dit mooie dorpje is bij een bergmeertje  gelegen en vlakbij vind je ook een klein klooster. Soms word je in een van de Tibetaanse huizen uitgenodigd om met de plaatselijke spiritualiën of de beruchte yakboterthee kennis te maken.
Dag 14:
De laatste dag van de trektocht voert ons terug naar Yuksom. Waar we ’s avonds afscheid nemen van onze begeleidingsgroep.
Dag 15:
Na het laatste ontbijt van onze eigen kok, vertrekken we naar Gangtok. We rijden door een streek die bekend staat om zijn Kardamon en we bezoeken onderweg het Tashiding klooster.
Dag 16:
Verblijf in Gangtok. Vroeg in de morgen rijden we naar het grote, buiten Gangtok gelegen, Rumtek klooster, de zetel van de Karmapa. De middag is vrij te besteden en kun je een bezoek brengen aan het Instituut voor Tibetology, de Lall Market, de overdekte Orchideeëntuin, de ‘cotton’ industrie of het kleine Enchey klooster.
Dag 17:
De rit naar Kalimpong neemt ongeveer 4 uur in beslag en na aankomst nemen we een kijkje bij het Bhutanese Thongsa klooster. Dit is het oudste klooster uit de omgeving wat echter vlak voor de komst van de Britten nog door de Gorkha’s is vernield. Vlak daarna is het weer herbouwd en op dit moment is er een kleine kloostergemeenschap van ongeveer 60 monniken.
Dag 18:
Kalimpong naar Phuntsoling (Bhutan), waar we ook zullen overnachten. Phuntsoling lijkt veel op een stad in India. De Indiërs hebben overdag vrij toegang tot de stad. Toch vind je hier al de karakteristieke bebouwing en vlak buiten de stad een mooie gelegen en vredig tempeltje. Terwijl de gids de visa in de paspoorten verzorgt, hebben wij de tijd om hier rond te kijken.
Dag 19:
We verlaten het hectische Phuntsoling en rijden (7 uur) door de schitterende ongerepte natuur van Bhutan. We komen langs dorpjes en bezoeken het Kharbandi klooster. Vlak buiten de grensplaats Phuntsholing maken we een stop bij een klooster, waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben over de vlaktes van India, met zijn uitgestrekte theeplantages. We overnachten in Paro in een mooie resort.
Dag 20:
Na het ontbijt maken we een boswandeling naar een hoog gelegen punt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het Taktshang klooster (Tigers nest). Als je geen last van hoogtevrees hebt kun je ook doorlopen en het klooster bezoeken. In de middag brengen we een bezoek aan de collectie van het nationale museum. De voormalige, uitkijkpost Ta-dzong waar het museum was gevestigd wordt nu gerestaureerd. Voor we naar Thimpu vertrekken (2 uur rijden) staat ook nog het Rinpung dzong op het programma. We raden aan om in Thimpu na het eten nog even de stad in te gaan. ’s Avonds heerst hier een gezellige drukte omdat de winkels nog lang open zijn. Overnachting in het hotel in Thimpu.
Dag 21:
In Thimpu bezoeken we het memorial chorten, met zijn vele religieuze afbeeldingen, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden koning. We kijken rond in het National Library, dat een schat aan Boeddhistische boekwerken bevat. Op verzoek bezoeken we ook het ziekenhuis waar nog altijd de eeuwenoude kennis over natuurgeneeswijzen aanwezig is en wordt toegepast. In de middag rijden we naar Wangdi waar we in een schilderachtig mooi aan de rivier gelegen resort overnachten.
Dag 22:
Onze bestemming voor vandaag is Bumthang (Jakar), het mooiste en geheimzinnigste district van Bhutan (7 uur rijden). Onderweg genieten we van het fraaie uitzicht vanaf de bergpassen (waaronder de Pele pas van 3.400 meter) en rijden we door het boeiende gebied van de zwarte bergen. Als we een vergunning kunnen krijgen bezoeken we de fraai beschilderde Trongsa Dzong, die is opgeknapt met Nederlandse ondersteuning en veel Tibetaanse vluchtelingen herbergt. Als alternatief hebben we het bezoek aan de uitkijktoren Ta Dzong op het programma staan. We overnachten in een guesthouse. Onderweg bezoeken we in Chume een weefcentrum.
Dag 23:
Deze dag gebruiken we om het Bumthang district te verkennen. Indien mogelijk proberen we hier ook een festivalbezoek in te plannen.We bezoeken het kleine en geheimzinnige Membertso Lake en het Kurjey en Jambay Lhakang klooster. De historie vermeldt dat Padmasambhava hier heeft gemediteerd en in een van de tempels schijnt een rots te zijn met daarin de afdruk van zijn rug. De boom die je bij het klooster ziet staan is gegroeid uit de staf van de heilige die in Bhutan ook bekend is onder de naam ‘guru rimpoche’. Overnachting in een guesthouse.
Dag 24:
We rijden door de vallei van Gangtay terug naar Wangdi (8 uur). Op deze route bevindt zich een mooi klooster.
In het najaar komen de bedreigde zwarthalskraanvogels uit Tibet om in dit gebied te overwinteren. We overnachten weer in het Wangdi resort.
Dag 25:
Vandaag brengen we een bezoek aan het schitterend geleden Punakha dzong en rijden daarna door naar Paro (6 uur). Als we voldoende tijd hebben nemen we ook nog een kijkje bij het Chimelhakhang klooster, dat zich boven op een heuvel bevindt. Dit is een bijzondere plek, waar kinderloze echtparen heil en zegen zoeken. In de buurt van Paro bezoeken we het oudste gebouw van Bhutan; de Simtokha Dzong, die vandaag de dag dienst doet als boeddhistische universiteit.
Dag 26:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Ontvangst en vervoer naar het hotel. Rest van de dag is vrij te besteden.
Dag 27:
Aan het einde van de avond vervoer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Alle transfer en vervoer volgens programma evenals de vlucht Delhi – Bagdogra, Paro – Delhi en Toy Train.
 • Overnachtingen in keurige hotels op basis van tweepersoonskamers. In Delhi inclusief ontbijt. In Darjeeling, Pemayangtse, Gangtok en Kalimpong inclusief ontbijt en diner.
 • Het verblijf in Bhutan is in hotels inclusief alle maaltijden.
 • Volledig verzorgde trektocht met overnachtingen in 2 persoonstentjes, maaltijden, gids, bagagevervoer, kok en helpers.
 • Alle entreegelden, permits, entree nationaal park, excursies en rondleidingen volgens programma
 • Visum voor Bhutan.

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • Visum voor India met Sikkim vermelding
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO)
 • Lunch en diner in Delhi en Darjeeling en in India lunches onderweg
 • Dranken en persoonlijke (hotel)rekeningen
 • Fooien voor de gids, de kok, de chauffeur e.a. begeleiders
 • Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing (€ 750,-)
 • Eventuele kosten die voortkomen uit onvoorziene omstandigheden.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :