• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Als je geïnteresseerd bent in het boeddhisme is dit de reis voor jou. De reis wordt begeleid door Henk Dolfing, een ervaren reisleider met veel kennis over het boeddhisme en ruime reiservaring in Tibet. Daarbij is dit één van de meest complete rondreizen die je kunt maken in Tibet: je bezoekt zowel centraal, west als noord Tibet en veel plaatsen die de meeste toeristen (letterlijk en figuurlijk) links laten liggen.

Eén van de hoogtepunten van deze reis is de driedaagse trektocht (kora) rond de heilige berg de Mt. Kailash en de dagtocht naar de Inner kora*. Zowel Hindoes, Jaïnisten als boeddhisten beschouwen deze heilige berg als het centrum van het universum.
Onze reis naar Tibet begint met een onvergetelijke treintocht van ruim 2 dagen vanuit Chengdu naar Lhasa. Na aankomst is het belangrijk om vooral de eerste dagen rustig aan te doen. Drink minstens 3 liter vocht (geen alcohol) per dag. Ook het eten van knoflook(soep) helpt de verschijnselen van eventuele hoogteziekte te bestrijden.
We bezoeken in Lhasa de Jokhang tempel. Iedere Tibetaan droomt ervan hier minstens een keer in zijn leven heen te kunnen gaan om zijn karma te zuiveren. Rond de Jokhang kom je dan ook veel gelovige boeddhisten tegen. Natuurlijk bezoeken we het meest prominente en bekendste gebouw in Lhasa, het Potala paleis, en de kloosters van Drepung en Sera, die iets buiten de hoofdstad liggen. We maken de Pabongka dayhike als voorbereiding op de Kailash trek en bezoeken de grot waar Tsongkapa heeft gemediteerd. Vervolgens maken we een dagtocht naar Ganden, waar we het klooster bezoeken en de Kora rond het klooster lopen. Dan vertrekken we uit Lhasa, waarna onze reis naar de Mt. Kailash van start gaat. Tijdens deze tocht staan het meer YamdrokTso, bekende kloosters als het Tashilunpo, de voormalige residentie van de Panchen Lama, en ook de cirkelvormige Kumbum op het programma. Onderweg passeren we verschillende, met gebedsvlaggetjes versierde passen van ruim 5.000 meter. Het uitzicht vanaf deze hoge punten is zo indrukwekkend dat het voor altijd in je geheugen gegrift zal blijven. Na aankomst in Darchen gaat de volgende dag onze driedaagse trektocht rond de heilige berg van start, voorafgegaan door de indrukwekkende dagtocht naar de Inner kora*. Vervolgens rijden we naar Toling waar we het deels gerestaureerde klooster bezoeken en de indrukwekkende tempels in de ruïnes van het koninkrijk van Guge. We keren vervolgens via het Manasarovar meer, Saga, Shigatse, waar we de kora rond Tashilumpo lopen, Yanbajing (heetwaterbronnen), Namtso, het Reting klooster, Tirdrum en Drak Yerpa terug naar Lhasa en de volgende dag per vlucht naar Chengdu.

*Inner Kora voor boeddhisten bij toestemming na 12 rondgangen Mt. Kailash of éénmaal tijdens jaar v/h paard.
Groepsgrootte: 6-12 personen.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Chengdu

Transfer naar het Sam Cozy hotel, waar je je kunt opfrissen, bijkomen van de reis en de buurt verkennen.

Dag 3-4

Treinreis

Transfer naar het treinstation voor vertrek met de trein naar Lhasa rond 21.30 uur (tijd onder voorbehoud). We reizen in de softsleeper klasse wat betekent dat er 4 reizigers een coupé met elkaar delen. Tijdens deze reis kun je genieten van het uitzicht op het hooglandschap van het Tibetaans plateau. In de trein wordt het zuurstofniveau hoog gehouden om de kans op hoogteziekte te vermijden. Er is ook zuurstof aan boord voor passagiers die desalniettemin last krijgen van de hoogte.

Dag 5

Aankomst in Lhasa

Aankomst in Lhasa (3650m) rond 10 uur (onder voorbehoud) en transfer naar het Gorkha hotel. We raden je aan vandaag niet te veel te doen zodat je lichaam aan de hoogte kan wennen.

Dag 6-7

Excursies rond Lhasa

De komende dagen kun je de kloostercomplexen van Drepung, Sera, Nechung en het zomerpaleis van de Dalai Lama, Norbulingka, bezoeken. ’s Morgens door de tuinen wandelen van het Norbulingka zomerpaleis is een heerlijke ervaring. Het Sera klooster staat bekend om het debatteren, waarbij de monniken elkaars kennis testen. In de schaduw van de bomen, stelt de één de vragen terwijl de ander zijn antwoorden kracht bijzet door in zijn handen te klappen en op de grond te stampen.

Dag 8

Dagwandeling van Pabongka naar de meditatiegrot van Tsongkapa

Ons lichaam is inmiddels aan de hoogte gewend en we maken een dagwandeling om ons voor te bereiden op de kora. Vanaf het Pabongka klooster lopen we naar de meditatie grot van Tsongkapa. Pabongka betekent ‘grote stenen paleis’. Het stamt uit de 7e eeuw en is één van de oudste kloosters rondom Lhasa. De plompe vorm ziet er een beetje uit als een schildpad.

Dag 9

Rondleidingen in Lhasa

We bezoeken een van de belangrijkste tempels van Tibet, de Jokhang. Hier staat het eerste Boeddhabeeld dat Tibet werd binnengebracht. Het grote plein voor de Jokhang tempel heet het Barkhorplein. Hier verkopen de Tibetanen wierook, gebedsvlaggen, juwelen, kleding en nog veel meer interessante artikelen. We gaan natuurlijk ook naar het meest opvallende bouwwerk in Lhasa, het Potala paleis. Dit is de officiële residentie van de Dalai Lama, de voormalige heerser van Tibet. Tijdens de invasie van de Chinese soldaten vluchtte de Tibetaanse leider naar India, waar hij nog steeds in ballingschap verblijft.

Dag 10

Dagwandeling bij Ganden

Vandaag maken we een dagtocht naar Ganden (4.180 m), dat op 40 kilometer van Lhasa ligt. Rond het klooster loopt ook een kora, die een mooie voorbereiding voor de Mt. Kailash is. Net als bij de andere kloosters zijn hier tijdens de culturele revolutie alle gebouwen compleet verwoest, maar inmiddels grotendeels herbouwd. Vanaf de pelgrimsroute in Ganden heb je een prachtig uitzicht op de Kyi Chu vallei.

Dag 11

Naar Gyantse

We verlaten Lhasa en rijden naar Gyantse (3.900 m.). Nadat we de 4.794 meter hoge Kamba la pas zijn gepasseerd, stoppen we bij het adembenemend mooie Yamdrok Yamtso meer. Zodra je het schitterend blauwe water ziet, weet je meteen waarom het zijn bijnaam het Turkooismeer heeft gekregen. Later op de dag maken we ook nog een stop op de Karo La pas, die op een hoogte van 5.010 meter ligt. Het uitzicht vanaf de passen is letterlijk en figuurlijk adembenemend. In Gyantse bezoeken we het klooster en de Kumbum stoepa. Deze stoepa heeft als bijnaam ‘het klooster met de duizend Boeddha’s en is een imposant en fraai bouwwerk. Door zijn cirkelvorm lijkt het op een mandala. Op iedere trans bevindt zich een grote hoeveelheid kamers, die een schat aan boeddhistische kunstvoorwerpen, beelden en wandschilderingen herbergt. We verblijven we in het Yeti Hotel.

Dag 12

Naar Sakya

We rijden naar Sakya. Deze rit brengt ons over twee hoge passen, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de wijde omgeving. We verlaten de weg en steken verschillende riviertjes over voor we bij het klooster van Sakya (Pelkhor Chode) aankomen. Het klooster ziet er met zijn Mongoolse architectuur anders uit dan eerdere kloosters die we gezien hebben. In het klooster bevindt zich kunst dat de culturele revolutie heeft overleefd. In 2003 werd er achter een muur in het klooster tienduizenden verborgen boekenrollen gevonden. We verblijven in het Sakya Yuanfu hotel.

Dag 13

Naar Saga

We rijden vandaag van Sakya naar Saga. Deze rit brengt ons over twee hoge passen, waarvandaan je weer een schitterend uitzicht hebt op de wijde omgeving. De passen zijn versierd met ontelbaar veel gebedsvlaggetjes en als het helder is kun je volop genieten van de besneeuwde Himalayatoppen. We overnachten in een guesthouse.

Dag 14

Naar Darchen

Als het helder weer is kun je meer dan honderd meter ver zien en heb je een schitterend uitzicht op de witte toppen van het Nepalese deel van de Himalaya. Vandaag zullen we voor het eerst de heilige berg de Mt. Kailash zien waarna we onze tocht naar Darchen vervolgen, waar we overnachten in Menshikang guesthouse. Na aankomst in Darchen is het leuk om nog even een ommetje te maken en te kijken wat de Tibetanen allemaal te koop aanbieden.

Dag 15

Inner kora

Deze dag volgen we de route naar de Inner Kora en keren aan het einde van de dag weer terug naar Darchen. Looptijd in overleg en naar omstandigheden: boeddhisten mogen de inner kora lopen na 12 rondgangen om Mt. Kailash of éénmaal tijdens jaar v/h paard. De inner kora is onder voorbehoud omdat we pas ter plaatse weten of we toestemming krijgen deze te lopen.

Dag 16

Start kora rond Mt. Kailash

Vandaag starten we met onze 53 kilometer lange voettocht rond de heilige berg de Mt. Kailash en zullen we gelijk oplopen met de vele pelgrims. Al na enkele uren komen we aan in Tarboche. Hier staat een grote met gebedsvlaggen versierde paal, waar de gelovige Tibetanen, met de wijzers van de klok mee, omheen lopen. Voor je de tocht vervolgt kun je onder het poortje (langs de route) doorlopen. Als je dit doet, neem je symbolisch afscheid van dit leven; een soort sterven. Als je de pas over bent gekomen, start je een nieuw leven en heb je al je oude zonden achter je gelaten. We vervolgen onze rondgang en aan het einde van een lange dag overnachten we in het guesthouse* bij Diraphuk Gompa. Looptijd 6-7 uur.

Dag 17

Kora

Dit is de zwaarste dag van de trektocht. Na een korte klim bereiken we Shiva-tsal (5.390 m.), een heilige plaats waar de Tibetanen een kledingstuk, een stukje nagel of een druppel bloed achterlaten. Een ritueel waarmee ze benadrukken dat ze hun vorige levens achter zich hebben gelaten. Hierna volgt de lange en zware klim naar het hoogste punt van onze tocht, de met duizenden gebedsvlaggetjes versierde, Dolma-La pas die op 5.630 meter hoogte ligt. Ook hier laten de gelovigen een kledingstuk, tand, een ander persoonlijk eigendom of geld achter, maar nemen ook weer iets mee. Na een vrij steile afdaling komen we snel weer in een lager gelegen gedeelte en lopen we door het vlakke groene landschap, naar het guesthouse* dat bij de Zutul Phuk Gompa ligt. Looptijd 8-9 uur.

Dag 18

Einde kora, naar Tirtapuri

Het laatste deel van de rondgang (kora) voert ons terug naar Darchen (looptijd 3 uur). Vanaf daar tijden we met onze bus naar Thirtapuri. Verblijf in Langchen Kebap guesthouse.* Tirthapuri is eveneens een pelgrimsplaats vanwege de heilige warmwaterbronnen en het klooster waar een voetafdruk van Guru Rinpoche wordt bewaard. Bij het klooster van Tirtapuri kun je een rondgang en hier bevindt zich een rots met een opening waar zwarte en witte steentjes in liggen. Je pakt er twee uit en als je twee witte steentjes treft dan is het zeer goed gesteld met je karma. Is het een zwart en een wit steentje dan is het o.k., maar als het twee zwarte steentjes zijn dan is er nog aardig wat werk te verzetten.

Dag 19

Naar Tsada

Vandaag vervolgen we onze reis naar Tsada en onderweg bezoeken we de grotten van Dunkar en Piyang met hun goed bewaarde rotsschilderingen. We verblijven in Rabjieling hotel.

Dag 20

Bezoek aan het oude koninkrijk Guge

Deze dag bezoeken we het kloostercomplex in Toling en in Tsaparang de ruïnes van het voormalige koninkrijk van Guge. Het uitzicht vanaf deze hoog gelegen plek is schitterend. Sinds kort zijn hier ook al weer enkele kloostertjes gerestaureerd. Rond 1600 nodigde de koning van Guge, de invloedrijke Indiase goeroe Atisha uit, die hiervandaan het boeddhisme in Tibet weer nieuw leven in wist te blazen. Aan het einde van de dag keren we weer terug naar Tsada.

Dag 21

Naar Manasarovar

Rit naar het prachtige Manasarovar meer, omlijst met bergtoppen. We bezoeken Chiu Gompa en verblijven in een primitief guesthouse.* Het Manasarovar meer bevat het gesmolten water van Mt. Kailash en wordt als heilig beschouwd.

Dag 22

Naar Saga

Een lange reisdag terug naar Saga.

Dag 23

Naar Shigatse

Rit naar Shigatse, (3.800 m.), de tweede stad van Tibet, waar we verblijven in het Sakya Lhandhup Hotel.

Dag 24

Naar Namtso

We bezoeken het Tashilunpo klooster in Shigatse. Dit klooster was vroeger de zetel van de Panchen Lama en je vindt er verschillende tempels met fraai met edelstenen en goud en zilver versierde stoepa’s die er ter nagedachtenis van verschillende Dalai en Panchen Lama’s zijn neergezet. De Panchen Lama die door de Tibetaanse monniken is uitgekozen is door de Chinezen weg gehaald en men weet niet waar hij nu verblijft. In plaats daarvan hebben de Chinezen hun eigen uitverkorene naar voren geschoven als Panchen Lama, die echter door de Tibetanen niet erkend wordt. Na het bezoek aan het klooster rijden we naar Yanbajing waar we de warmwaterbronnen bezoeken. Vanaf daar rijden we verder naar Damshung, waar we overnachten.

Dag 25

Naar Reting

Vroeg in de morgen rijden we nog ongeveer 60 kilometer naar het Namtso. Het is dan nog heel rustig bij het meer en je kunt een prachtige wandeling maken. Daarna maken we een bezoek aan het Reting klooster waar we in het Gompa guesthouse* verblijven.

Dag 26

Naar Tirdrum

Rit naar Tirdrum. Verblijf in Shambala Source hotel, waar je kunt badderen in heetwaterbronnen.

Dag 27

Rondleidingen bij Tirdrum

Bezoek aan het Drigung klooster. Een wat kleiner en onbekend klooster dat aanzienlijk beschadigd is tijdens de culturele revolutie. Vanaf het klooster heb je een mooi uitzicht op de vallei. Achter het klooster bevindt zich de grootste plek voor de traditionele ‘sky burials’ in Tibet. Bij een hemelbegrafenis wordt het lichaam van een overledene aan de gieren gegeven om op te stijgen naar de hemel. Daarbij heeft deze vorm van begraven ook een praktische functie: men heeft in Tibet weinig hout om het lichaam te cremeren en de grond is te hard en te bevroren om het lichaam te begraven.

Dag 28

Terug naar Lhasa

Via het tijdens de culturele revolutie verwoeste Drak Yerpa klooster rijden we terug naar Lhasa. Bij het klooster bevinden zich enkele van de oudste meditatiegrotten van Tibet. Enkele van de schilderingen en beelden zijn gerestaureerd. We verblijven weer in het Gorkha Hotel.

Dag 29

Naar Chengdu

Vervoer naar luchthaven en vlucht naar Chengdu, verblijf in Sam Cozy Hotel.

Dag 30

Vertrek

Vervoer naar luchthaven en vertrek naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag.
 • Alle transfers en vervoer met privé busje volgens programma.
 • Treinticket soft sleeper Chengdu – Lhasa.
 • Vliegticket Lhasa – Chengdu.
 • Reisvergunningen/permits.
 • Entreegelden voor Yamdrok tso, Manasarovar, Guge, Tholing, Dunkar, Piyang, Namtso, Karo La en entreegelden nationale parken.
 • Overnachtingen in Chengdu, Lhasa, Gyantse, Sakya, Saga, Shigatse en Tsada in standaard hotels met douche/toilet, de overige nachten in Darchen, Dirapuk Gompa, Zutulphuk Gompa, Thirtapuri, Chiu Gompa, Tashidor en Reting in eenvoudige guesthouses van variërende kwaliteit in zo mogelijk 2-persoonskamers en een enkele keer in een meerpersoonskamers met gedeelde douche/toilet.
 • Begeleiding van Nederlandse gids en een Engels sprekende (Tibetaanse) gids en chauffeur.
 • Begeleidend schrijven nodig voor aanvraag van het visum.
 • Retourvlucht Amsterdam – Chengdu.
 • Visum voor China.
 • Boekingskosten (€ 30,- inclusief STO garantie).
 • Maaltijden en dranken.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Bagagevervoer tijdens trektocht.
 • Fooien voor de gids en begeleiders.
 • Eénpersoonkamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (niet mogelijk in eenvoudige guesthouses met *) € 550,-.
 • Niet genoemde entreegelden.
 • Start
  Einde
  Groep grootte
  Status
  Prijs
   
 • Start: vrijdag 30 augustus 2019
  Einde: zaterdag 28 september 2019
  Groep Grootte: 6 personen
  Status: Aantal reserveringen: 4
  prijs: € 3298 /Persoon