• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Kaart
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

4-6 personen.
Uitzonderlijke mensen, spectaculaire landschappen, prachtige kloosters – een reis door Kham en Amdo, het  oostelijke deel van de Tibetaanse wereld, is een onvergetelijke ervaring.
De Tibetanen treden je hartverwarmend open tegemoet, of het nu ontroerend devote gelovigen zijn die hun gebedsrondes lopen bij kloosters en heiligdommen; of nomaden op de graslanden; of ‘ongetemde’ Khampa’s in een wildweststadje als Litang; of pelgrims die duizenden kilometers te voet onderweg zijn, zich elke paar passen neerwerpend en weer opstaand.
De landschappen blijven verbazen met hun grootsheid en afwisseling. Je reist over lege hoogvlaktes en door diepe canyons. Jee ziet besneeuwd hooggebergte, markante rotspieken, graslanden vol yaks. Je rijdt over spectaculaire passen en wandelt naar een gletsjer. En de Tibetanen kleuren dat natuurschoon in met hun karakteristieke gebedsvlaggen, stoepa’s, en religieuze reliëfs.
Je bezoekt prachtige kloosters, en de kans is groot dat je een gebedsdienst van reciterende monniken mee mag maken of dat je ergens wordt toegelaten bij de bezwerende rituelen in een beschermkapel – ceremoniën die vaak gepaard gaan met meeslepend slagwerk en bazuingeschal.
Kham en Amdo laten je een veel puurder Tibet zien dan de centrale regio rond Lhasa, waar de instroom van mensen uit andere delen van China veel groter is en bovendien in de zomermaanden dagelijks duizenden toeristen arriveren.

We hebben in de reisbeschrijving soms Chinese en soms Tibetaanse plaatsnamen gebruikt. We kozen telkens voor de naam waarvan we denken dat die voor westerlingen het bekendst is. Dus bijvoorbeeld Yushu (Ch) in plaats van Jyekundo (Tib) en Serxu (Tib) in plaats van Shiqu (Ch). Om dezelfde reden gebruikten we voor de grote rivieren Mekong, Yangtze en Gele Rivier hun westerse aanduidingen, en noch hun Chinese, noch hun Tibetaanse benamingen.

Vervoer
Bijna overal reizen we met een privé  minibusje, zodat we onderweg kunnen stoppen wanneer we willen: de prachtige routes die we volgen nodigen daar vaak toe uit. Aan het eind van de reis nemen we ook twee keer de openbare bus. De omgeving is daar ‘gewoner’, en het is ook boeiend eens midden tussen de lokale mensen op pad te zijn. Dit betreft de trajecten: Tongren – Xiahe, en Xiahe – Lanzhou (dag 25 en 26).
Op de vrij te besteden dagen zijn de vervoerskosten voor rekening van de deelnemers. We kunnen immers vooraf niet weten wie wat onderneemt.

Hotels
In aanmerking genomen dat we door afgelegen en minder ontwikkelde gebieden reizen zijn de hotels redelijk comfortabel. We maken gebruik van kamers met eigen douche en toilet, de enige uitzonderingen zijn Yaqing en Dzogchen. De toiletten zijn daar gemeenschappelijk, een douche is er niet. In Dzogchen kan het voorkomen dat je met meerdere mensen op een kamer slaapt.

Voorbehoud
We hebben in dit gebied zeer veel gereisd, altijd zonder werkelijke problemen. We kunnen echter langs de soms onbereisde trajecten van deze reis altijd voor verrassingen komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkzaamheden die omrijden noodzakelijk maken, of veranderde regelgeving die aan de bewegingsruimte van buitenlanders beperkingen oplegt. We rekenen in dergelijke gevallen op je begrip en flexibiliteit.
De reis wordt uitgevoerd door de Nederlandse reisleider Pieter Neele die de route zelf heeft ontwikkeld. Als hij door overmacht niet beschikbaar is zoeken we een vervanger. Ook in dat geval rekenen we op je begrip.

Groepsgrootte
4-6 deelnemers. Met minder dan 4 mensen gaat de reis ook door, mits de deelnemers instemmen met de dan geldende afwijkende reissom.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Kunming

Transfer van de luchthaven naar het hotel, dichtbij het Green Lake Park. Het is een mooie plek om je onder de mensen mengen. Ze zingen, dansen, musiceren, vliegeren, slenteren, spelen Chinees schaak en gaan onverstoorbaar op in hun eigen bezigheden. Het is een prachtig inkijkje in het leven van de gewone Chinese man en vrouw. ’s Avonds neemt de reisleider je mee naar een gezellige buurt bij het universiteitsterrein waar veel leuke eethuizen en cafeetjes te vinden zijn.

Dag 3

Vlucht naar Zhongdian

Meestal vertrekt onze vlucht naar Zhongdian aan het eind van de dag. Dan heb je eerst nog gelegenheid naar de boeddhistische Bamboe Tempel te gaan, rustiek gelegen in de heuvels buiten de stad, en bekend om zijn beeldhouwkunst. Na aankomst in Zhongdian transfer naar het hotel.

Dag 4

Vrij te besteden dag in Zhondian

Zhongdian ligt op bijna 3200 meter en wordt als de poort naar Tibet gezien. De komende dagen gaan we naar 4000 meter dus het is zaak hier goed te acclimatiseren en goed naar je lichaam te luisteren. Zhongdian is een tamelijk toeristische plaats met volop winkelstraatjes. Je kunt door de toeristenwijk slenteren (in 2014 door een felle brand verwoest, maar inmiddels weer herbouwd) of een boeiender modern stadsdeel met merkwaardige architectuur. Her en der springen de felroze hoofddoeken die de Tibetaanse vrouwen in deze streek dragen uit het straatbeeld. Je kunt natuurlijk ook het Sungtseling Klooster bezoeken, dat behoort tot de Gelukpa orde (ook aangeduid als de ‘Geelkap orde’), sinds de 17e eeuw de machtigste van de stromingen binnen het Tibetaanse boeddhisme. Ga je liever de stad uit, dan is het mogelijk een dagtocht te maken naar de Balagazong kloof.

Dag 5

Naar Deqin

Een zeer fraaie rit door berg en dal brengt je naar Deqin. Je daalt aanvankelijk een kilometer af in het diepe dal van de Yangtse rivier. Na een bezoek aan het sfeervolle Dhondrupling klooster en aan een uitzichtpunt waar de Yangtse zich in een indrukwekkende bocht tussen de bergen door wringt, klimt de weg liefst twee kilometer naar de 4.290 meter hoge Baima pas. Daarna dalen we af naar het op 3.300 meter gelegen Deqin. We verblijven daar twee dagen, hoog boven de onwaarschijnlijke kloof die de Mekong heeft geslagen. De rivier stroomt 1.300 meter lager, aan de overkant rijst de besneeuwde Kawa Karpo bergketen op tot 6.740 meter. De uitzichten zijn ijselijk mooi.

Dag 6

Vrij te besteden dag in Deqin

Je kunt er voor kiezen naar de Mingyong gletsjer te gaan, die aan de overkant van de Mekong uit het Kawa Karpo gebergte naar beneden glijdt. Het is een pittige klim door het bos van een uur of twee, de beloning is een adembenemend zicht vanaf de voet van de gletsjer. Wie de wandeling te zwaar vindt kan een deel van de klim met een busje doen. Je kunt ook een dagtocht maken naar de provinciale grens tussen Yunnan en Tibet. Je voelt je nietig als je door het immense landschap afdaalt de rivierkloof in. De weg volgt daarna steeds stroomopwaarts de Mekong. Soms passeer je boerendorpen, soms is het dal te steil en het landschap te onherbergzaam voor landbouw. Je kunt deze weg volgen tot de poort die de toegang tot de provincie Tibet markeert.

Dag 7

Naar Xiangcheng

In Xiangcheng staat een prachtig gerenoveerd klooster dat nauwelijks door buitenlanders wordt aangedaan.

Dag 8

Naar Litang

Je passeert de grens tussen de Chinese provincies Yunnan en Sichuan en trekt dieper de Tibetaanse regio Kham in. De landschappen die aan je voorbij trekken zijn spectaculair en blijven verbazen door hun afwisseling van beboste diepe dalen, hoge passen, rotspieken, kale hoogvlaktes en graslanden.

Dag 9

Vrij te besteden dag in Litang

We zijn nu midden in Kham, het oostelijke deel van de Tibetaanse wereld. Op straat zie je dan ook veel Khampa’s, geharde grote mensen die vaak nog een ‘ongetemde’ indruk wekken. Fascinerend! In het klooster aan de rand van de stad tref je Tibetaanse gelovigen die er hun gebedsrondes lopen. Het is ontroerend hun overgave en devotie te zien. Er worden hier ook veel jonge monniken opgeleid, sommigen al vanaf hun vijfde jaar. In de stad is het geboortehuis van de zevende Dalai Lama interessant. Je kunt deze plekken met je reisleider bezoeken.

Dag 10

Naar Garze

Aanvankelijk rijden we nog een stuk over de graslanden, het thuis van nomaden en hun yaks. Dan volgen we de dalen van de Yalong en een van zijn zijrivieren. Her en der sieren stoepa’s het land – boeddhistische geloofsuitingen zijn bij de Tibetanen nooit ver weg. De dorpen onderweg bestaan uit mooie voor de regio kenmerkende boerenwoningen.

Dag 11

Vrij te besteden dag in Garze

Garze ‘voelt’ anders dan Litang. Het is er drukker, de straten zijn smaller, er is meer handel. Maar net als in Litang word je geraakt door de overgave en devotie van de Tibetanen en door de Khampa’s die het straatleven kleuren. Je kunt je dag vroeg beginnen in een tempel dicht bij ons hotel waar de gelovigen hun gebedsrondes lopen. In het grote klooster aan de rand van de stad maakten we mee dat monniken ons toelieten tot de bezwerende rituelen in de beschermkapel, een aangrijpende ervaring. Op een heuvel gelegen biedt het ook een weids uitzicht over de omgeving. Garze ligt in een brede vallei met veel akkerbouw, aan de zuidkant gedomineerd door een markante bergketen. De reisleider kan je indien gewenst vergezellen. Je kunt er natuurlijk ook zelf op uit trekken. In de Garze regio zijn zowel de Gelukpa als de Sakyapa orde vertegenwoordigd.

Dag 12

Naar Yaqing/Yachen

Al aan het eind van de ochtend arriveren we bij het boeddhistische leerinstituut Yachen dat als een magneet werkt op duizenden nonnen en monniken. De laatsten wonen vooral in blokhutten, de nonnen in zeer eenvoudige kleine bouwsels van hout en lappen. Maar het aardse ongemak lijkt hen niet te deren. Behalve deze ‘professionals’ trekt Yachen ook pelgrims, en er zijn vaak gebedsdiensten en doceersessies van hoge leermeesters. In het najaar vinden die vaak plaats op de graslanden buiten de nederzetting. De stille in- en uittocht in Yachen van de duizenden in donkerrood gehulde nonnen en monniken biedt een onvoorstelbare aanblik, en een niet in woorden te vangen sfeer. Een zelfde soort boeddhistisch leerinstituut, en zelfs nog groter dan Yachen is Larung Gar, bij het stadje Sertar. Maar dat is na enkele jaren van openstelling weer gesloten voor buitenlanders. Als wij daar weer toegang krijgen, en als de groep daar unaniem de voorkeur aan geeft, dan kunnen we in plaats van Yachen Larung Gar bezoeken. Het dagschema wordt in dat geval: Dag 12 Garze – Larung Gar, Dag 13 Larung Gar – Garze, Dag 14 Garze – Dege.

Dag 13

Naar Baiyu/Pelyul

Baiyu ligt een stuk lager dan Yaqing. De route erheen loopt onder andere langs een wilde heldere bergstroom. Na aankomst kun je het klooster bekijken, dat net als Katok dat we morgen aandoen behoort tot de belangrijkste kloosters van de Nyingmapa school, de oudste van de vier grote Tibetaanse kloosterordes.

Dag 14

Naar Dege

Kort na Baiyu bereiken we de Yangtse. Die is hier, in bestuurlijke zin, de grens tussen de provincies Sichuan en Tibet. We volgen hem een stuk, slaan dan een zijdal in, vervolgens nog een zijdal, en komen dan via een klim met talloze haarspeldbochten bij het Katok klooster. In Dege mag je de beroemde Parkhang drukkerij niet missen. Men maakt er gebruik van houtblokken waarin de boeken zijn uitgesneden. De enorme collectie maakt deze drukkerij tot de grootste bibliotheek van Tibetaanse boeddhistische teksten. Soms is het oude handmatige drukproces nog te zien. In de schemerige ruimten waan je je in de Middeleeuwen (uit angst voor kortsluiting en brand wordt elektrisch licht geweerd).

Dag 15

Naar Dzogchen

Was er gisteren na aankomst weinig tijd voor het bezoek aan de Parkhang drukkerij, dan gaan we daar vanochtend heen. Via een mooie onbekende achteraf route die we in 2016 verkenden rijden we vervolgens naar Dzogchen. Vaak overnachten we in provinciestadjes, daarom kiezen we ter afwisseling voor het kleinere Dzogchen. Zodoende kun je wat van het alledaagse Tibetaanse dorpsleven meemaken. We verblijven er in een eenvoudig, zeer sfeervol Tibetaans guesthouse.

Dag 16

Naar Serxu

We zetten koers naar Serxu. Het hele traject ligt boven de 4.000 meter, het landschap bestaat daardoor voor een groot deel uit grasland. Serxu wordt ook omringd door steppe. De yaks lopen soms tot in het stadje. We verblijven in de kloosternederzetting die authentieker is dan de gelijknamige nieuwe districtsplaats, de twee liggen een uurtje uit elkaar.

Dag 17

Vrij te besteden dag in Serxu

We nemen een dag rust in Serxu. Je kunt naar het grote klooster gaan, door het stadje wandelen of een tochtje op de graslanden maken. Of als je eraan toe bent kun je de hele dag lekker niets doen.

Dag 18

Naar Yushu

Tussen Serxu en Yushu passeren we de grens tussen de provincies Sichuan en Qinghai, gemarkeerd door de 4.700 meter hoge Anbala Pas. Als we Yushu naderen kruisen we de Yangtze, meer dan duizend kilometer stroomopwaarts van de plek waar we hem op dag 8 van de reis zagen. Yushu werd in 2010 getroffen door een desastreuze aardbeving. Sindsdien is de stad herrezen, maar de vitaliteit en energie die er voorheen in de straten hing is naar ons gevoel nog niet teruggekeerd. Aan de rand van de stad bezoeken we de uitzonderlijke hoop mani-stenen, de grootste ter wereld. Werkelijk talloos miljoenen stenen, elk versierd met een mantra of religieuze beeltenis, zijn hier bij elkaar gebracht en opeen gehoopt. Altijd tref je hier pelgrims die hun gebedsrondes lopen en nog meer mani-stenen toevoegen.

Dag 19

Vrij te besteden dag in Yushu

Yushu is naar de maatstaven van deze reis een verrassend grote en moderne stad, herbouwd na een desastreuze aardbeving in 2010. Er is een uitstekend museum waarin aandacht wordt geschonken aan het brongebied van de drie grote rivieren Yangtse, Gele Rivier en Mekong die alle in de provincie Qinghai ontspringen. Ook is er een historische en culturele afdeling met aandacht voor het ‘Tibetan empire uit de 7e – 9e eeuw’. 25 km buiten Yushu ligt het heiligdom voor de Chinese prinses Wencheng die hier volgens de overlevering langs is gereisd op weg Centraal Tibet. Zij was in de zevende eeuw een van de vrouwen van de legendarische Tibetaanse koning Songtsen Gampo, net als de Nepalese prinses Bhrikuti, met wie samen ze cruciaal is voor de introductie van het Boeddhisme in Tibet. Yushu kent nogal wat culinaire variatie. Zo openden Tibetanen die een tijd in India leefden na hun terugkeer enkele Indiase restaurants.

Dag 20

Naar Maduo

We vervolgen onze tocht nu twee dagen lang over het hoogste plateau van de reis. We steken daarbij ook de Bayunkela pas over, met 4.800 meter de hoogste van de reis. De gelijknamige bergketen is de scheidslijn tussen de Tibetaanse regio’s Kham en Amdo. Er zullen je nogal wat verschillen opvallen tussen de twee gebieden, zowel qua bevolking als qua landschap als qua kloosterleven. Maduo is op 4.300 meter de hoogste overnachtingsplaats van de reis.

Dag 21

Naar Machen

In de omgeving van Maduo heb je goede kans wild te zien. Vooral de beschermde wilde Tibetaanse ezels (kyang) zijn bijzonder. Er leven ook herten en vossen. Tref je helder weer, dan zie je vandaag de Amnye Machen, voor de Tibetanen in Amdo de heiligste berg. Overnachtingsplaats Machen is in hoofdzaak een bestuurlijk centrum. Twee uur westelijk van Maduo liggen de meren Ngoring Tso en Kyaring Tso, waar een monument het brongebied van de Gele Rivier markeert. De provinciale autoriteiten willen uit milieu overwegingen dit gebied sluiten, maar de lokale mensen in Maduo trekken liever bezoekers. Als het gebied officieel open is, en als de groep daar unaniem de voorkeur aan geeft, dan kunnen we vandaag vanuit Maduo een facultatieve tocht naar deze meren maken. Het dagschema wordt dan: Dag 21 Maduo, tocht naar meren; Dag 22 Maduo – Machen; Dag 23 Machen – Tongren.

Dag 22

Naar Tongde

Zelfs na alle trajecten die we al hebben afgelegd heeft het landschap nog nieuwe dingen in petto. Vandaag verrassen de rode aarde en de rode rotsen die een stuk van de route bepalen. Onderweg doen we het Rabgya klooster aan, en we lunchen in het gelijknamige stadje aan de Gele Rivier. Tongde ligt verscholen in een kloof in een zeer uitgestrekte vlakte. Het is een levendig stadje met een gemengde bevolking van Tibetanen, Han Chinezen en moslims. Buitenlanders lijken hier nooit te komen. Het leidt tot argwaan bij de plaatselijke autoriteiten, en vrolijke en verraste reacties van de mensen op straat.

Dag 23

Naar Repkong/Tongren

In een halve dag rijden we naar Tongren, via een uitgestrekte steppe, een bergpas en een lange afdaling. Tongren doet na de lege streken van Amdo druk en modern aan.

Dag 24

Vrij te besteden dag in Tongren

De religieuze schilderkunst uit Tongren (Tib. Repkong) is in heel Tibet vermaard. De abt van het Wutun Xia klooster, zelf ook meesterschilder, legde ons uit dat hun schilderingen letterlijk en figuurlijk zo verfijnd zijn, doordat er zelfs penseeltjes gebruikt worden van slechts één wolvenhaar. Het gebruik van natuurlijke grondstoffen voor de verf zorgt ervoor dat kleuren lang helder blijven. Wutun Xia dient ook als academie, van jongs af krijgen de monniken onderricht. Soms kun je daar als bezoeker getuige van zijn. Wutun Xia ligt even buiten Tongren, in de stad zelf ligt het Rongpo Gonchen Klooster. Je hebt ruim de tijd om beide te bezoeken, een passend afscheid van de Tibetaanse wereld die we morgen verlaten.

Dag 25

Naar Xiahe

We rijden in 3 uurtjes naar Xiahe, waar we het enorme Labrang klooster bezoeken.

Dag 26

Naar Lanzhou

De eerste twee uur voert de route door een smal rivierdal. Je ziet nog wat laatste kloosters en stoepa’s, en Tibetanen die hun akkers bewerken. Als het dal zich verbreedt tot een vlakte verlaat je de Tibetaanse wereld. Chinese moslims (Hui) zijn nu in de meerderheid, hun opvallende in Chinese stijl gebouwde moskeeën vallen op in het landschap. Lanzhou is naar Chinese maatstaven een kleine en wat achtergebleven provinciehoofdstad. Maar als je door de uitgestrekte en vaak lege Tibetaanse streken bent getrokken voelt Lanzhou met zijn 3 miljoen inwoners aan als een metropool. ’s Avonds is een van de bruggen over de Gele Rivier in veelkleurig licht gedompeld, het is een trekpleister voor de lokale mensen. Het is ook een leuk gezicht, maar misschien denk je bij je terugkeer in de moderne ‘gewone’ wereld toch ook met weemoed terug aan de uitzonderlijke landschappen, mensen, gebruiken en kloosters die je de afgelopen weken hebt gezien.

Dag 27

Transfer naar de luchthaven voor vertrek

Aankomst in Nederland de volgende dag.

 • Overnachtingen in relatief comfortabele hotels (2-persoonskamers met douche en toilet), op enkele plaatsen met gedeeld toilet (geen douche)
 • Al het vervoer en transfers met minibusjes en enkele keer openbaar vervoer
 • Begeleiding van een Nederlandse gids.
 • Alle genoemde excursies, belastingen en vergunningen
 • Vlucht Amsterdam – Kunming  en Lanzhou – Amsterdam
 • Visum voor China
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie)
 • Maaltijden en dranken
 • Entreegelden
 • Optioneel vervoer op de dagen met programma naar keuze
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en uitgaven
 • Fooien
 • Eénpersoonskamertoeslag € 390,- (verplicht indien de kamer niet gedeeld kan worden)
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam kham en amdo
  Start dinsdag 30 augustus 2022
  Einde zondag 25 september 2022
  1 - 6 Perso(o)n(en)