• Beschrijving
  • Reis Plan
  • Kaart
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reservering

Ontdek de afgelegen Himalaya regio van India tijdens deze prachtige rondreis door Himachal Pradesh en Ladakh.
Na aankomst in Delhi reis je door naar Manali, waar de rit over de Trans Himalayan highway van Manali naar Leh begint. Tijdens deze reis over duizelingwekkende passen en uitzichten kun je volop genieten van de ongekende charme van deze Himalaya regio. Je waant je af en toe meer in Tibet dan in India en dat zou kunnen verklaren waarom de Dalai Lama na zijn vlucht uit Tibet ervoor koos in deze regio te gaan wonen. De combinatie van indrukwekkende kloosters, prachtige ruige landschappen en gastvrije bevolking maken deze reis tot een prachtige ervaring.
Tijdens deze reis maak je diverse uitstapjes per fiets en benenwagen om rustig van deze unieke regio te genieten. Je hebt dus voldoende afwisseling in ‘reisdagen’ en ‘doedagen’. Niet rondrazen maar rondreizen is het motto van deze reis.
Omdat we toch vlak bij zijn staat aan het einde van de reis nog een bezoek aan de Agra (de Taj Mahal) en Jaipur op het programma. De foto’s van deze steden staan op iedere brochure van India en zijn de toeristische highlights van het land. Mocht je hier al geweest zijn, dan kun je dit ook overslaan.

Door onvoorziene omstandigheden kan er ter plaatse moeten worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.
Voor deze reis ben je verplicht een reisverzekering met werelddekking te hebben die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Deze reis heeft vertrekgarantie vanaf 6 personen. Het is ook mogelijk deze reis individueel (2 personen) te maken met vertrekdatum naar keuze. Je betaalt dan een toeslag van € 500,- per persoon. Beste periode voor deze reis is juni t/m september, omdat de Transhimalayan highway gedurende een groot deel van het jaar gesloten is wegens sneeuwval op de passen.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om bij te komen van de vlucht, je op te frissen en de omgeving te verkennen.

Dag 3

Rondleidingen in Delhi.

Rondleidingen in Delhi. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (gesloten op maandag) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomphe in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. De moderne Bahai tempel is gebouwd in de vorm van een lotusbloem.

Dag 4

Naar Manali

Een lange reisdag naar Manali. Na een vroeg ontbijt nemen we om 07.40 uur de trein naar Chandigarh, waar je om 11.05 uur aankomt (tijden onder voorbehoud). Vanaf hier rijden we in 8-9 uur naar Manali (1985m), waar we in een hotel overnachten. Manali is een bijzonder geliefde plek voor binnenlands toerisme omdat het de uitvalbasis voor allerlei buitensporten en uitstapjes naar de bergen is. Het is tevens een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Tibet en inmiddels zie je er diverse Tibetaanse kloostertjes. Er zijn meer dan genoeg eetgelegenheden en shoppen kan op Mall Road of de Tibetan Market. De uitzichten vanaf Manali op de bergen, de Beas rivier en de Beas vallei zijn ook niet verkeerd.

Dag 5

Rondleidingen in Manali

Omdat we gisteren weinig tijd meer hadden bekijken we Manali vandaag wat beter. Samen met de gids verkennen we te voet de stad. De 4-verdiepingen tellende Hadimba tempel ligt midden in een bos. We bezoeken een Tibetaans klooster, de markt en de oude binnenstad.

Dag 6

Fietstocht rond Manali

In oud Manali beginnen we aan onze mountainbike tocht van ongeveer 30 kilometer door de Solang Nallah vallei. We steken de Beas rivier over en fietsen door appelboomgaarden en dorpjes omhoog naar Palchan, aan de voet van de Rothang pas. Vanaf daar kun je ervoor kiezen om nog een klein stukje omhoog te klimmen naar Majach (2480m), voor een subliem uitzicht op Manali en de Kullu vallei. We steken hierbij ook een stroompje over. We lunchen bij een lokale familie en fietsen dezelfde weg heuvelafwaarts weer terug. Het is een uitdagende route, maar ook te doen voor weinig ervaren fietsers en we hebben alle tijd; het is geen wedstrijdje naar boven. Als je liever niet gaat fietsen, dan mag je natuurlijk ook gewoon in Manali blijven.

Dag 7

Naar Gushal

Na het ontbijt gaan we via haarspeldbochten op weg naar de Rothang pas (3978m). We zijn nu officieel op weg over de trans Himalayan Highway! Rothang is Tibetaans voor ‘een stapel lichamen’ omdat deze pas in vroeger tijden de nodige slachtoffers eiste. Eenmaal op de pas strekken we de benen en genieten va het uitzicht op de Kullu vallei. Je kunt hier wel wat verschijnselen van hoogteziekte gaan ervaren, dus wees hierop bedacht, doe het rustig aan en geef het aan bij je gids. We dalen aan de andere kant van de pas af naar beneden en rijden verder naar Gushal (93 km, ongeveer 5 uur rijden). De uitzichten zijn een ware traktatie want we zijn nu op de (geografisch gezien Tibetaanse) hoogvlakte belandt en dat betekent dat we op een hoogte van zo’n 3000 meter blijven. De Lahaul vallei aan deze kant van de pas is droog en dor. Totaal anders dan de weelderige groene Kullu vallei waar we vandaan komen. Verder is de hoofdreligie hier boeddhisme in plaats van Hindoeïsme. De bewoners aan deze kant van de berg zijn polygaam in plaats van monogaam. We overnachten en eten bij een familie thuis in Gushal en zullen eerst nog door het dorpje slenteren voor het donker wordt.

Dag 8

Excursie naar Keylong

Vandaag maken we een excursie naar Keylong, de hoofdstad van de Lahaul en Spiti vallei (10 km, 20 minuten rijden). Het is een levendige plaats met marktjes en een prachtig klooster; het Kardang klooster. Het is het grootste en belangrijkste klooster van Lahaul en Spiti en ligt 8 kilometer van Keylong op een heuvel. In de avond overnachten we weer bij ‘onze’ familie in Gushal.

Dag 9

Naar Sarchu

We gaan op weg naar Sarchu, een rit van ongeveer 115 km en ongeveer 3 a 4 uur rijden. Dit doen we niet in één ruk door: we bezoeken onderweg nog het Gemur klooster en de kloosters in Jispa. Op de Baralacha La (La = pas) van 4890 meter stoppen we even om van het uitzicht te genieten. We zitten op deze pas tenslotte hoger dan de hoogste berg in Europa. Sarchu (4290m) is een belangrijke truckstop op de Transhimalayan Highway. Het ligt precies op de grens van de provincies Himachal Pradesh en Jammu Kashmir (Ladakh) en ongeveer halverwege Leh en Manali. Veel trekkingroutes beginnen of eindigen in Sarchu. Nomaden komen naar Sarchu om hun spullen te verhandelen, net zoals honderden jaren geleden, toen Sarchu nog een handelspost op de zijderoute was. We overnachten in tenten. We zijn inmiddels redelijk gewend aan hoogtes rond de 3000-3500 meter, maar Sarchu ligt zodanig hoog dat je hier last kunt krijgen van hoogteziekte. Houd het goed in de gaten!

Dag 10

Naar Tso Kar

De rit naar Tso Kar (tso = meer) duurt ongeveer 4 uur (141 km). De rit voert wederom over een letterlijk adembenemende hoge pas: de Pang La van 5.205 meter. Uiteraard zullen we hier even stoppen om van het uitzicht te genieten. Tso Kar ligt op een hoogte van 4530 meter en is een zout meer. Ondanks dat het er in de winter makkelijk 40 graden kan vriezen, bevriest het meer dus niet. De Khampa nomaden wonnen hier van oudsher zout en vervoerden dit naar Tibet. Door het afsluiten van de grens tussen India en Tibet gaat dat vandaag de dag niet meer. Veel dieren komen naar het meer om aan de zoute rotsen om het meer te likken. Tso Kar is met zijn diepblauwe kleur en omringd door besneeuwde bergen een bijzonder fotogenieke stop. Je kunt hier prachtig om het meer heen wandelen. We overnachten in een luxe tentenkamp.

Dag 11

Naar Leh

Vandaag bereiken we Leh (3500m), de hoofdstad van de regio Ladakh (het overwegend boeddhistische deel van de provincie Jammu Kashmir), na een rit van ongeveer 4 uur (153 km). Onderweg bezoeken we eerst nog het klooster van Thiksey, waar we een gebedsdienst meemaken. Na aankomst bij het hotel is de rest van de dag vrij te besteden. Leh is van de 17e tot 20e eeuw een belangrijke stop op de handelsroute naar Tibet geweest maar werd bewoond door Mogolse heersers die islamitisch waren. Na de annexatie van Tibet zijn veel Tibetanen naar Leh gevlucht en hierdoor is het historische stadsdeel een mengelmoes van islamitische en boeddhistische straatjes en bouwwerken geworden, waar je prima in kunt rondslenteren.

Dag 12

Rondleidingen in Leh

Rondleidingen in Leh. Het aanzicht van Leh wordt overheerst door het 9-verdiepingen hoge paleis van de Mogol koningen van Leh en een boeddhistisch klooster. Op een berg iets buiten de stad heeft een Japanse goeroe een enorme ‘Peace Pagoda’ laten bouwen. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op de stad met daarachter de Indus vallei. Aan de overkant van de pagode, op een andere berg, vind je een groot fort waar tientallen gebedsvlaggetjes aan wapperen.

Dag 13

Fietstocht naar Stok

Vandaag maken we een fietstocht door de prachtige Indus vallei en eindigen in Stok, waar we in een guesthouse overnachten. De Indus vallei kent geen grote hoogteverschillen dus de afstand (40 kilometer) is in 4 uur te doen. We beginnen bij het verst gelegen punt: Matho. Matho is het enige klooster van de Sakyapa orde in Ladakh. Matho betekent ‘veel geluk’ en werd gesticht in 1410. Ieder jaar wordt tijdens een kloosterfestival voorspellingen gedaan over het welzijn van het dorp Matho door monniken die hiervoor zijn geselecteerd. Naast het klooster bevindt zich het schattige dorpje. Na een bezoek fietsen we terug naar Stok, waar we in een guesthouse verblijven. In Stok bevindt zich een paleis dat grote overeenkomsten vertoont met het Potala paleis (voormalige residentie van de Dalai Lama) in Lhasa (Tibet). Mocht je liever niet fietsen, dan is het ook mogelijk om met de volgwagen mee te gaan.

Dag 14

Wandeling door de Stok gorge

Vandaag maken we een wandeling van 3-4 uurtjes door de Stok gorge/canyon. De rest van de dag (of de hele dag als je liever niet mee wandelt) is vrij te besteden in Stok. In het museum bij het paleis vind je ornamenten van de voormalige koninklijke familie van Ladakh terug.

Dag 15

Fiets naar Basgo, kloosterfestival

Vandaag stappen we weer op de fiets en fietsen in ongeveer 5 uur naar Basgo (50 km) aan de andere kant van de Indus vallei. Dit deel van de vallei hebben we nog niet eerder (met de auto) gereden en volgt ook voor een groot deel de Indus rivier. De akkers en bomen langs de rivier steken fel groen af tegenover de ongenaakbare bergen op de achtergrond. We passeren eerst Leh en komen vervolgens aan in Phyang. Hier staat een klooster van de Nyingma (= ‘roodkappen’. De Dalai Lama is leider van de Gelugpa, oftewel ‘geelkappen’). Vandaag wordt hier een kloosterfestival gehouden. Uitgedoste monniken met maskers, dansers en muzikanten vieren hier dat een enorme thangka wordt uitgerold. Voor we in Basgo arriveren passeren we ook een magnetische berg. Als je hier je auto neerzet wordt-ie langzaam naar de berg toegetrokken. Misschien dat dit ook wel opgaat voor de fiets. Basgo is een schattige historische plaats waar we bij mensen thuis overnachten. Je kunt hier de ruïnes van de oude stad bezoeken en het klooster (als je nog niet kloostermoe bent). Mocht je liever niet fietsen, dan kun je weer met de volgwagen mee rijden.

Dag 16

Fiets naar Alchi

We fietsen (of rijden als je liever niet fietst) verder naar Alchi. Dit ligt nog dieper de Indus vallei in en is zo’n 3-4 uur fietsen (30 km). De route loopt vandaag wat verder van de rivier af en kent wat meer hoogteverschillen en vals plat. Het klooster van Alchi is al in de 11e eeuw gesticht. In tegenstelling tot veel andere kloosters is deze niet tegen een berg aangebouwd maar op de vlakte. In de schilderingen zie je, als je een kenner bent, invloeden uit Kashmir terug. We overnachten in een hotel in Alchi.

Dag 17

Wandeling bij Alchi

Het klooster van Alchi ligt 4 kilometer van de verharde weg af en het is een mooie wandeling er naar toe. Alchi is tevens het vertrekpunt van enkele trekkings dus als je wilt kun je na het bezoek aan het klooster nog een mooie wandeling in de omgeving maken.

Dag 18

Naar de Dha Hanu vallei

De Drokpa in de Dha Hanu vallei stammen waarschijnlijk af van Europeanen uit het leger van Alexander de Grote, die Perzië eeuwen geleden veroverde. Qua uiterlijk zien ze er ook anders uit dan de bevolking in de rest van Ladakh en door de geïsoleerde ligging van de vallei heeft er de afgelopen 2000 jaar relatief weinig vermenging met andere culturen plaats gevonden. De vallei ligt lager en is warmer dan de Indusvallei waar Leh in gelegen is en het land is vruchtbaar. Er worden abrikozen, wijn, walnoten en kersen verbouwd. De Dha Hanu zijn net als de Ladakhi boeddhistisch, maar hebben daarnaast nog verschillende goden die zij aanbidden. Bij de Dha Hanu is het niet ongewoon dat een vrouw met meerdere mannen trouwt (die een bruidsschat moeten betalen). We bezoeken de dorpjes van de Drokpa en slapen in een tentenkamp.

Dag 19

Excursie naar Lamayuru

Vandaag maken we vanuit Dha Hanu een excursie naar het klooster van Lamayuru. Dit is waarschijnlijk het meest gefotografeerde klooster van Ladakh, met 5 bouwwerken over en in rotspartijen gebouwd. Het is tevens één van de oudste en grootste kloosters van Ladakh en in de 10e eeuw gesticht. Zo’n 150 monniken van de roodkap orde wonen permanent in het klooster.

Dag 20

Naar Leh

We rijden in ongeveer 5 uur (190 km) terug naar Leh, waar de rest van de dag vrij te besteden is. Als je onderweg een foto wil maken van het mooie uitzicht, vraag dan aan de chauffeur of hij even wil stoppen. In Leh overnachten we in een hotel.

Dag 21

Naar Agra

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Na aankomst rijden we in ongeveer 4-5 uur naar Agra (230 km).

Dag 22

Bezoek Taj Mahal, naar Jaipur

Rondleidingen in Agra, waarbij we uiteraard de Taj Mahal bezoeken (op vrijdag gesloten). Dit ‘nieuwe wereldwonder’ behoeft waarschijnlijk weinig verdere introductie maar toch: Dit mausoleum werd in de 17e eeuw gebouwd door Sjah Jahan als grafmonument voor zijn overleden derde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed overleed bij de geboorte van hun 14e kind. De combinatie van wit marmer met halfedelstenen en koraal geven het praalgraf vooral bij zonsondergang een mysterieuze uitstraling. In Agra brengen we verder nog een bezoek aan het rood stenen fort. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd om de stad te beschermen. De vestingmuur is maar liefst 2,5 kilometer lang. De rode gloed van het bouwwerk heeft het fort de bijnaam ‘het rode fort’ opgeleverd. De tombe van Itimad ud Daula ligt in een pittoreske tuin waar het fijne graveerwerk nog beter tot zijn recht komt. Het werd in de 17e eeuw door de koningin van Agra voor haar overleden ouders gebouwd. Qua bouwstijl lijkt Itimad ud Daula op de Taj Mahal, maar is een heel stuk kleiner. Het bouwwerk wordt in de volksmond dan ook ‘Baby Taj’ genoemd. In de middag rijden we door naar Jaipur, de hoofdstad van de provincie Rajasthan (240 km, 4-5 uur rijden).

Dag 23

Rondleidingen in Jaipur

Volledige dag met rondleidingen in Jaipur. In het centrum van de stad ligt het uit roze gesteente opgetrokken koninklijk paleis dat een interessante combinatie van Moorse en Aziatische bouwstijlen is. Dankzij het paleis en andere roze stenen en roze geschilderde bouwwerken heeft de stad zijn bijnaam ‘The Roze Stad’ gekregen. De stad werd roze geschilderd in de 19e eeuw tijdens het bezoek van prins Albert (de man van koningin Victoria) aan de stad. De kleur roze symboliseert gastvrijheid in India. De vrouw van de Maharadja van Jaipur vond de kleur zo mooi dat in 1877 een wet werd uitgevaardigd dat er alleen nog maar roze gebouwen gebouwd mochten worden. De kleur van het paleis is nog indrukwekkender tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. De rode gloed van de zon benadrukt dan de kleur van het gesteente. Als je door dit kolossale paleis loopt, zie je in de verschillende kamers voorwerpen die van groot vakmanschap getuigen, zoals bewerkte zilveren schalen, zwaarden, kruiken, wapens, tapijten en schilderingen. In het museum van het paleis vind je de gewaden terug die in de 18e eeuw door de heersers van Jaipur werden gedragen. Jaipur barst van de paleizen, kastelen en tempels die door de hele stad staan verspreid. De bouwstijl van de Hawa Mahal, ook wel het Paleis der Winden genoemd vanwege de koele bries die door de bovenste verdiepingen waait, doet het meest denken aan een bijenkorf en is een icoon die op bijna iedere poster van India terug te vinden is. Helaas mag je dit indrukwekkende gebouw niet van binnen bekijken. Het observatorium van Jaipur uit de 17e eeuw (Jantar Mantar) lijkt met zijn grillige vormen nog het meest op een Escher-schilderij. Het observatorium ligt naast het paleis waar je de imposante persoonlijke collectie van de Maharadja kunt bewonderen. Een deel van het paleis wordt nog altijd door de afstammelingen van de Mahardja bewoond. Het Amber fort, dat zo’n 11 kilometer buiten Jaipur ligt, stamt uit de 16e eeuw en is daarmee een stuk ouder dan de andere monumenten in Jaipur. Hoewel de buitenkant van het fort robuust is omdat het de verdediging van de stad als functie had, vind je eenmaal door de poort van de ommuring hetzelfde fijne handwerk terug als in het koninklijk paleis. Binnen de muren staat ook een grote tempel die gewijd is aan Kali. Je kunt hier op de rug van een olifant naar toe rijden.

Dag 24

Naar Delhi

Vandaag rijden we terug naar Delhi (270 km, 5-6 uur rijden).

Dag 25

Rondleidingen in Delhi

In de ochtend bezoeken we met de gids de bruisende Dilli Haat bazaar en het nationaal museum (maandag gesloten). Daarna nuttigen we lunch in café Lota. Hier vind je gerechten uit alle windrichtingen van India terug. Koken is een belangrijk cultureel aspect in India en je kunt hier eventueel ook een kookles krijgen; ook wel ‘tastesutra’ genoemd (vooraf aan te geven ivm tijdige boeking). Men gebruikt hier biologische streekproducten en kookt zonder het gebruik van kunstmatige kleur en smaakstoffen. Na de lunch is de rest van de dag vrij te besteden (of aan een ‘tastesutra’).

Dag 26

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

  • Lokale Engelssprekende gidsen.
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • Volgwagen voor bagagevervoer tijdens fietstocht.
  • Entreegelden, excursies en rondleidingen.
  • Overnachtingen in goede 3* en 4* hotels inclusief ontbijt, inclusief alle maaltijden tijdens homestay, in Stok, Basgo en in Dha Hanu en inclusief ontbijt en diner tijdens verblijf in Sarchu, Tso Kar en Alchi.
  • Binnenlandse vlucht Leh – Delhi in goedkope klasse.
  • Treinticket Delhi – Chandigarh.
  • Innerline permit voor Ladakh en Dha Hanu.
  • Retourticket naar Delhi (op aanvraag).
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Visum voor India.
  • Fooien voor gids en chauffeur.
  • Niet genoemde maaltijden en dranken.
  • Slaapzak.
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Fietshuur met helmen.
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Vaccinaties.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 633,-).
  • Eventuele toeslag op hogere klasse vliegticket Leh-Delhi.
  • Tastesutra.
  • Prijs Naam
    Start
    Einde
    Group (Min-Max)
    Pricing
     
  • Prijs Naam ladakh
    Start zondag 19 juli 2020
    Einde donderdag 13 augustus 2020
    1 - 12 Perso(o)n(en)