• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Kaart
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

De Ganges is de levensader van India en in de ogen van het Hindoeïsme meer dan dat: een godin. De Ganges wordt door hen ‘mother Ganga’ genoemd en vanuit het hele land worden pelgrimstochten ondernomen om haar te eren. Van de bron tot de monding vind je tempels en bedevaarders. Duizenden gelovigen baden in het heilige water en brengen het naar huis voor hun familie. Een Hindoe moet eigenlijk eenmaal in zijn leven de tocht naar de Ganges hebben gemaakt om in Nirwana te komen. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van het water uit de rivier en hebben hun levens eromheen gebouwd.

Een reis langs de Ganges brengt je langs verschillende landschappen en culturen: Van de hoge Himalaya tot de vruchtbare akkers in het laagland tot de moerassige mangrovebossen van de delta. Je ziet interessante steden en gebruiken. Tempels en rituelen. Herenhuizen en vissersdorpjes. IJzingwekkende gletsjers en subtropisch regenwoud waar tijgers op de loer liggen. Maar ondanks alle verschillen hebben de bewoners en steden langs de Ganges één ding gemeen: Hun devotie aan de heilige moeder Ganga.

Door onvoorziene omstandigheden kan het zijn dat er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis ben je verplicht een reisverzekering met werelddekking te hebben die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Deze reis heeft vertrekgarantie vanaf 6 deelnemers. De reis kan ook van start gaan met 4 personen als men bereid is een toeslag van € 400,- per persoon te betalen. Het is ook mogelijk met een reisgezelschap de reis zonder trektocht te maken en vanaf Haridwar te starten. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte op.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi en transfer naar het hotel. Je hebt hier de tijd om op te frissen, bij te komen van de reis en de omgeving te verkennen. In de namiddag volgt een briefing over de reis en is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Dag 3

Rondleidingen in Delhi

Rondleidingen met de gids in Delhi. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (gesloten op maandag) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomphe in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Op de Dilli Haat bazaar kun je souvenirs kopen en de Bahai tempel bezoeken met zijn bijzondere lotus vorm.

Dag 4

Naar Rishikesh

Vroege transfer naar het treinstation voor de treinreis naar Haridwar (5-6 uur rijden). Vanaf Haridwar is het nog een half uur rijden naar ons eindpunt voor vandaag: Rishikesh. Rishikesh is een belangrijke bedevaartsplaats aan de Ganges die we later in de reis uitgebreider zullen bezoeken. Voor nu is het vooral een doorreisplaats, maar het is desalniettemin leuk om ’s avonds de ghats (trappen naar het water) te bezoeken waar de bedevaarders samenkomen om de godin Ganga te eren.

Dag 5

Naar Uttarkashi

Via slingerende wegen rijden we langzaam omhoog de bergen in (6-7 uur rijden). De witte toppen van de Himalaya komen steeds dichterbij. Dorpjes van de Garhwali (de bewoners van de Garhwal Himalaya) liggen verspreid in de heuvels. We passeren de oude hoofdstad van de Garhwal regio, Theri, en overnachten in Uttarkashi. Hier bezoeken we het Nehru Institute of Mountaineering (NIM), volgens de ranglijsten de beste van India en misschien wel heel Azië (zondag gesloten). Het instituut geeft lessen in alpinisme, natuurbehoud, natuurbescherming en survival. Als er nog tijd over is bezoeken we ook de Kashi Vishwanath tempel.

Dag 6

Naar Gangotri

Vandaag bereiken we Gangotri (100 km, ongeveer 4-5 uur rijden), het dorp dat het dichtste bij de bron van de Ganges ligt. Gangotri ligt op een hoogte van 3100 meter, dus je zou vandaag wat lichte verschijnselen van hoogteziekte kunnen ervaren. Luister goed naar je lichaam en geef bij de gids aan als je na aankomst liever rust neemt. Mocht dat niet het geval zijn, dan lopen we na aankomst bij de lodge nog rond in Gangotri. We bezoeken hier het zomerverblijf van de godin Ganga. Als je mee wilt doen aan een puja (ritueel om de Ganges te vereren waarbij je ook een bad in het water neemt) dan is dit, ondanks de kou van het gletsjerwater, de beste plek om te doen. Verder stroomafwaarts is de rivier namelijk sterk vervuild. Bij Varanasi bijvoorbeeld stromen riolering en industrieafval de rivier in. De houding van de Indiërs ten opzichte van de heilige Ganges lijkt ambigu: aan de ene kant wordt de rivier vereerd, aan de andere kant wordt de rivier sterk vervuild. Dit komt omdat men gelooft dat je de godin niet kan deren en alle viezigheid door haar wordt schoongemaakt.

Dag 7

Trek naar Bhojbassa

Vandaag beginnen we aan onze trektocht naar de bron van de Ganges. Het pad langs de rivier is door de vele pelgrims die ons zijn voorgegaan redelijk goed te volgen. Onderweg maken we een lunchstop in Chirbassa. Ooit lag hier een groot bos met chir/Indiase dennen. Nu staan er nog maar een paar in de buurt van de theehuisjes. Na Chirbassa volgt een deel met veel losse wegrollende keien, dus let op waar je je voeten neerzet. Maar vergeet ook niet om af en toe te stoppen om van het prachtige uitzicht op de besneeuwde bergen te genieten. Nog een laatste klim naar Bhojbassa (3800m), waar ooit een bos met Bhoj bomen stond. Op de bast van deze bomen werden heilige soetra’s geschreven. Er staat geen boom meer overeind, wel een paar theehuisjes en een ashram. We overnachten tijdens deze trektocht in tenten (omdat het niet zeker is dat er plek is in de theehuisjes). Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 8

Trek naar Tapovan

We laten de boomgrens achter ons en wandelen in ongeveer een uur naar Gaumukh (koeienmond), waar je voor het eerst de Gangotri gletsjer kunt zien waar de Ganges uit sijpelt. Het gat in de gletsjer ziet er letterlijk uit als een mond. Het is één van de grootste gletsjers van de Himalaya met een lengte van ruim 30 kilometer en een breedte tussen de 500 en 2500 meter. De gletsjer krimpt momenteel 19 meter per jaar en is de afgelopen eeuw al 2 kilometer kleiner geworden. We blijven een tijd bij Gaumukh, waar zich een kleine tempel bevindt en devote pelgrims een heilig bad/puja in de rivier nemen. Gaumukh is voor veel pelgrims het einde van de tocht. Na Gaumukh wordt het pad lastiger. Sinds de overstroming van 2013 liggen er veel losse stenen en rotsen. Het laatste stuk naar Tapovan (4450m) is steil en lastig. Tapovan is een alpine weide waar we ons kamp opslaan. Het werk van vandaag wordt beloond met fantastische uitzichten. In de buurt van Tapovan mediteren saddhu (Hindoestaanse priesters) in grotten. Gemiddelde looptijd: 7 uur. Bij hoogteziekte blijven we in Gaumukh.

Dag 9

Vrij te besteden dag in Tapovan

Vrij te besteden dat in Tapovan. Optionele wandeling naar Nandanvan (4750m), waar de Gangotri en Chaturangi gletsjer samen komen (ook wel ‘4 kleuren gletsjer genoemd) of de Meru gletsjer (5000m).

Dag 10

Trek naar Chirbassa

Vanaf Tapovan lopen we terug naar Chirbassa. De terugweg gaat een stuk sneller dan bergopwaarts. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken. Gemiddelde looptijd: ongeveer 6 uur.

Dag 11

Trek naar Gangotri, rit naar Dharali

Het is een korte wandeling (2-3 uur) terug naar Gangotri. Vanaf hier rijden we naar Dharali (1-2 uur). Dit is het winterverblijf van de godin Ganga en twee keer per jaar wordt het beeld met veel ceremonie vanuit Gangotri (haar zomerverblijf) naar Dharali gebracht en vice versa. Er leven zo’n 100 pandit (priester) families in Dharali, die rijk zijn geworden van de vele offergaven. Ook vanuit Dharali kun je een (langere) trektocht maken naar de oorsprong van de Ganges. Op de berg boven het dorp bevinden zich de Saat Saals (7 heilige meren). In Dharali worden verder veel meditatie en mindfullness cursussen gegeven. In Dharali overnachten we weer in een hotel en kunnen we ons weer met warm water wassen.

Dag 12

Rit naar Rishikesh

Een lange reisdag (ongeveer 8 uur, 250 km) terug naar Rishikesh, waar we in een hotel overnachten.

Dag 13

Rondleidingen in Rishikesh

Rishikesh staat ook wel bekend als de yogahoofdstad van de wereld, dus een bezoek aan Rishikesh mag eigenlijk niet voorbijgaan zonder een korte introductie les in de ochtend. Mocht je dit liever niet doen, geef het dan aan bij de gids. Hierna volgt een volledige dag met rondleidingen in Rishikesh. De Ganges komt bij Rishikesh de bergen uit en begint haar weg over de vlakte, een tocht van duizenden kilometers. We bezoeken de Laxman Jhula, de hangbrug over de rivier. De brug werd in 1929 gebouwd, hangt 21 meter boven de rivier en heeft een lengte van 137 meter. De legende gaat dat de god Laxmana hier met touwen de rivier overstak en aan de overkant van de rivier vind je een tempel om dit feit te eren. Laxmana is de broer van Rama en 2 kilometer verder overspant de Ram Jhula ook de Ganges. Deze brug werd gebouwd in 1986 en is 230 meter lang. Bharat Mandir is de oudste tempel in Rishikesh. De tempel werd gesticht in de 8e eeuw om Rishikesh, een incarnatie van Vishnu, te eren. Ongeveer 500 meter verderop vind je de Triveni Ghat, de trappen naar de Ganges, waar zich dagelijks honderden pelgrims verzamelen. De tempel Gita Bhavan heeft ruim 1000 kamers waar deze pelgrims (gratis) kunnen verblijven. Er worden ook medicijnen (flesjes kruiden met Ganges water) tegen kwade energieën verkocht. De meest bekende plek in Rishikesh om yoga en meditatielessen te volgen is de Swarg Ashram. De Beatles verbleven ooit twee maanden in een ashram in Rishikesh om te mediteren, maar zij verbleven in de Maharishi ashram. In de avond beleven we de Ganga Aarti in Rishikesh. Priesters voeren rituelen uit, honderden mensen chanten en zingen en boterkaarsjes en bloemen worden aan de godin Ganga geofferd. Het is een bijzondere spirituele beleving die je zeker bij zal blijven.

Dag 14

Rondleidingen in Haridwar

In een half uurtje rijden we naar Haridwar. Haridwar is één van de 7 heiligste plekken in India. Volgens de legende was het één van de 4 plaatsen waar een elixer die je onsterfelijk maakte werd geknoeid door de mythische vogel Garuda. Eens in de 12 jaar wordt ter ere daarvan Kumbha Mela gevierd (laatste keer in 2019), dat duizenden bezoekers trekt. Het elixer kwam terecht in Har ki Pauri (= voetstappen van god), de meest bezochte ghat in Haridwar. Hier staat een enorm beeld van Shiva langs de rivier. Nog voor we Haridwar binnen rijden bezoeken we de Sapt Rishi ashram. Hier zouden 7 heiligen gemediteerd hebben. In Haridwar bezoeken we verder de Chandi Devi en Mansa Devi tempel. Deze ligt op misschien wel de laatste heuvel van het Himalayagebied in India. Je kunt er met een kabelbaan naar toe. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en de Ganges. Ook in Haridwar is de Ganges Aarti in de avond een indrukwekkende belevenis.

Dag 15

Naar Delhi

Terwijl de Ganges zich door de vlakte baant nemen wij de trein terug naar Delhi (ongeveer 6 uur rijden) om 1000 kilometer lange weg door de akkers en velden af te snijden. Na aankomst transfer naar het hotel.

Dag 16

Naar Allahabad/Prayagraj

In de ochtend transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Allahabad. Na aankomst transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. Sinds 2018 heet Allahabad officieel weer Prayagraj, naar de oorspronkelijke stad, die hier in de 7e eeuw v.C. werd gebouwd. Prayag betekent ‘offerplaats’ en ligt op een plaats waar 3 rivieren (Triveni Sangam) samen komen. In de 16e eeuw bouwde keizer Akbar een nieuwe stad over de oude stad Prayag heen en hernoemde deze Allahabad.

Dag 17

Naar Varanasi/Benares

In de ochtend bezoeken we Triveni Sangam en rijden dan door naar Varanasi/Benares., ook wel bekend als ‘city of light’. Hindoes geloven dat als je sterft in Varanasi, je rechtstreeks naar de hemel gaat en niet hoeft te incarneren. Dat maakt Varanasi een geliefd bedevaartsoort. Een substantieel deel van de economie draait op de zogenaamde ‘death hotels’, waar ouderen naar toe verhuizen om op hun dood te wachten. Op de oever van de Ganges worden aan de lopende band crematies gehouden. De as wordt in de rivier geveegd. In de avonden vindt er bij de ghats ook hier een indrukwekkende Ganga Aarti plaats.

Dag 18

Rondleidingen in Varanasi

Tegen zonsopkomst maken we een boottocht over de Ganges. De eeuwenoude ghats, ashrams en tempels van Varanasi zijn het mooiste te zien vanaf de rivier. Daarna lopen we met de pelgrims mee naar de gouden tempel (alleen Hindoes die net een puja bij de Ganges hebben gehad mogen hier naar binnen). Na het ontbijt maken we een rondleiding door de stad. We bezoeken de ‘Moeder India’ tempel. Vanaf de buitenkant ziet het er ‘gewoontjes’ uit. Binnen in de tempel blijkt de hele vloer van de ruimte uit een marmeren reliëfkaart van India (voor de Britse opdeling van India) te bestaan. De knalrode Durga tempel wordt via een vijver verbonden met de Ganges en is gewijd aan de godin Durga (godin van de overwinning). De Sankat Mochan tempel is gewijd aan Hanuman (de apengod). Er wordt hier ladoo (Indiase zoetigheid) en bloemen geofferd. De Birla tempel staat op het terrein van de Banaras Hindu University. Beiden zijn opgericht door de welgestelde Birla familie. De tempel is opengesteld voor alle religies en kasten. Na de lunch maken we een excursie naar Sarnath (13 km rijden). Dit is de plek waar de eerste Boeddha (Siddharta) zijn eerste lessen aan volgelingen gaf. Het is een belangrijk boeddhistisch centrum met een museum, bijzonder gevormde stoepa en de ruïnes van de oude tempel Mulagandhakuti. In het moderne Vihara, vlak bij Sarnath, zie je prachtige muurschilderingen van het hertenpark bij het Sarnath complex. We sluiten de dag af met een boottocht rond zonsondergang. Varanasi wordt spookachtig verlicht door de kaarsjes en vuren van de Ganga Aarti die hier iedere avond plaats vindt.

Dag 19

Vlucht naar Kolkata

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Kolkata. Na aankomst transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. We slaan weer een rit van 1000 kilometer door akkers en laagland over. We hebben de heilige Ganges uit de bergen zien storten, bedevaartsplekken op de vlakte bezocht en nu komen we bij de moerassige delta van deze machtige rivier met subtropische mangrovebossen. Kolkata is de poort naar de delta, waar onze reis en die van de vele pelgrims, eindigt.

Dag 20

Rondleidingen in Kolkata

Rondleidingen in Kolkata. De bloemenpark is een prettige kleurrijke plek waar je het dagelijks leven van de bewoners van Kolkata aan je voorbij kunt zien gaan. De in 1943 gebouwde Howrah brug is een symbool voor Kolkata en te vergelijken met de Brooklyn brug in New York. Op het Dalhousie Square zie je duidelijk het koloniale verleden van de stad terug. Je waant je hier meer (qua architectuur) meer in Londen dan in Kolkata. Dit geldt ook voor het marmeren Victoria Memorial, omringd door Engelse tuinen, vandaag de dag een geliefde plek om te picknicken. Het India Museum is een bijzondere ratjetoe van van alles en nog wat. Je vindt er een kamer vol meteorieten tot opgezette (mensenetende) krokodillen tot boeddhistische kunst tot archeologische vondsten.

Dag 21

Naar de Sundarbans

De Sundarbans in India en Bangladesh zijn de moerassige mangrovebossen (de grootste ter wereld) waar de Ganges zich vertakt. Doordat de zee en de rivier zich hier vermengen, is het water brak. In 1984 werd het gebied uitgeroepen tot Nationaal Park in India. Het is het grootste jachtvrije leefgebied van de Bengaalse tijger in India. Het park staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Naast de Bengaalse tijger leven er nog andere bijzondere en bedreigde plant en diersoorten in deze delta, zoals de Ganges dolfijn, de zoutwaterkrokodil, de Javaanse neushoorn, de dwergschildpad en de Indische civetkat. Maar ook minder beschermde diersoorten zoals de python, hert, otters, wilde zwijnen en apen. In 4-5 uur rijden we naar Gosaba, waar we onze intrek nemen in het Sundarban Tiger Camp. Na de lunch is er tijd om te relaxen en in de namiddag bezoeken we het dorpje Adibasi op het Dayapur eiland voor een inkijk in het dagelijks leven van de bewoners van de rivierdelta. De bewoners van dit gebied leven voornamelijk van de visvangst.

Dag 22

Wildlife excursie in de Sundarbans

Per boot gaan we vandaag op wildlife excursie door het park. We lunchen ook op de boot en keren pas in de avond weer terug, met hopelijk mooie foto’s en verhalen.

Dag 23

Wildlife excursie en terug naar Kolkata

Vroeg in de ochtend stappen we opnieuw op de boot op zoek naar wilde dieren. Na de lunch rijden we terug naar Kolkata.

Dag 24

Naar Gangasagar

Er staat ons nog één ding te doen om onze reis compleet te maken. Vandaag rijden we naar het punt waar je de Ganges in de zee ziet stromen. Gangasagar is een eiland dat naast het doolhof van de Sundarban ligt en waar diverse tempels de Ganges een laatste groet brengen voor ze in zee stroomt. Om hier te komen maken we een rit van ongeveer 4 uur en nemen dan een veerboot naar het eiland. Ieder jaar in januari tijdens het Magha festival (14 of 15 januari) verzamelen zich hier zo’n 300.000 pelgrims voor de puja. Eens in de 12 jaar nemen zo’n 50-100 miljoen mensen deel aan het festival. Het is de op één na grootste pelgrimstocht van de wereld (na Kumbha Mela). De rest van het jaar bezoeken zo’n 500.000 pelgrims de monding van de Ganges. Omdat de kans klein is dat we hier een fatsoenlijke overnachtingsplaats kunnen vinden (door de vele pelgrims) keren we in de namiddag waarschijnlijk weer terug naar Kolkata, maar dat moeten we ter plaatse even bekijken.

Dag 25

Rondleidingen in Kolkata

Rondleidingen in Kolkata en reservedag voor het geval dat we door onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen. We bezoeken de levendige vis en fruit markt en wijk Kumartuli. Deze unieke wijk staat bekend om het maken van beeltenissen van afgoden uit klei. Dit gebeurt allemaal handmatig. College Street is de grootste verzamelplaats van 2dehands boeken van India (misschien wel van de wereld) en het is leuk hier door heen te lopen en/of een kop koffie (jawel, geen thee) te drinken bij de Coffee Shop (anders dan onze Nederlandse coffee shop’s kun je hier wel koffie krijgen). De Missionaries of Charity is de plaats waar moeder Theresa heeft geleefd. Zij ligt hier nu ook begraven en een fototentoonstelling portretteren haar werk in de gemeenschap. De Jain tempel heeft als bijnaam de ‘jewel box’ tempel door de vele versieringen van gekleurd glas, spiegels en gekleurde stenen. De Kali tempel staat op de plaats waar volgens de legende een lichaamsdeel van de godin Sati is gevallen (nadat ze zichzelf in 52 stukken had gesneden). Het Marble Palace is een oud herenhuis waar de eigenaar (Mullicks) diverse inmiddels beroemde schilderijen heeft verzameld (Rubens, Reynolds). Het is inmiddels opengesteld als museum.

Dag 26

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland. Met een beetje geluk kun je onder je nog eenmaal de Ganges, de moeder en godin van India met haar vele gezichten, onder je zien verdwijnen en denk je terug aan een reis met bijzondere indrukken die je de rest van je leven bijblijven. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.

 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Binnenlandse vluchten in goedkoopste klasse.
 • Treintickets.
 • Lokale Engelssprekende gidsen.
 • Chauffeur.
 • Overnachtingen in Gangotri in een eenvoudig guesthouse inclusief ontbijt en diner, tijdens de trekking in tenten inclusief alle maaltijden, in Sundarban in een cottage inclusief alle maaltijden, de rest van de reis in 3* hotels inclusief ontbijt.
 • Entreegelden.
 • Rondleidingen en excursies.
 • Bagagevervoer tijdens de trekking inclusief kok, dragers en trekking gids, kampeervergunningen, tenten en matrassen.
 • Boottochten.
 • Yoga sessie.
 • Riksjatocht in Delhi.
 • Veerpont.
 • Internationale vlucht (op aanvraag).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Visum voor India.
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Niet genoemde maaltijden.
 • Dranken.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 960,-).
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam ganges
  Start woensdag 7 oktober 2020
  Einde zondag 1 november 2020
  1 - 12 Perso(o)n(en)