• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

India, Nepal en Bhutan. Drie landen die buren zijn, maar toch enorm van elkaar verschillen. In het enorme India met miljarden mensen kun je maanden rondreizen en nog niet alles gezien hebben. We bezoeken dan ook maar een relatief klein deel, maar wel een indrukwekkend deel van India. De bruisende hoofdstad, de beroemde bouwwerken van Agra (Taj Mahal) en Jaipur en de heilige pelgrimsplaats Varanasi aan de Ganges.
Vanaf dit Hindoe heiligdom reizen we naar het boeddhistische heiligdom Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van Boeddha. Daarna gaan we op zoek naar neushoorns en olifanten in het Chitwan Nationaal Park. Bijkomen van de indrukken kan in Pokhara, een relaxte plek aan de voet van de indrukwekkende Himalaya. En tot slot reizen we door naar hoofdstad Kathmandu, waar we verschillende Hindoe en boeddhistische tempels zullen bezoeken. De beide religies zijn in Nepal sterk verweven.
Vanaf Kathmandu vliegen we naar het eigenzinnige boeddhistische koninkrijk Bhutan. In het hele land wonen de helft minder mensen dan in Varanasi. Door de hoge verplichte dagprijs die de overheid bij toeristen in rekening brengt beperkt men het toerisme en schermt men de bevolking tegen invloeden van buiten af. Dat lukt aardig; je vindt in Bhutan geen fastfoodketens en de bevolking loopt veelal nog in traditionele kleding. Het land is relatief puur en ongerept met dichte bossen die uitlopen op de Himalaya, prachtige tempelforten en vriendelijke bewoners.Vanaf Paro vlieg je terug naar Delhi en vanaf daar weer terug naar huis.

Het is mogelijk dat door omstandigheden ter plaatse zal worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis bent u verplicht over een reisverzekering te beschikken met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Vertrekgarantie vanaf 6 personen. Deze reis kan ook van start gaan met 4 personen. Er geldt dan een toeslag van € 300,- pp.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi en transfer naar het hotel. Met de meeste vluchten kom je vroeg in de ochtend/nacht aan. Je kunt je opfrissen en bijkomen van de reis. Na het ontbijt volgt een dag met rondleidingen in Delhi. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (gesloten op maandag) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomphe in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Op de Dilli Haat bazaar kun je tal van inkopen doen en de moderne Bahai tempel is gebouwd in de vorm van een lotusbloem.

Dag 3

Naar Jaipur

: In ongeveer 5-6 uur rijden we naar Jaipur, de hoofdstad van de provincie Rajasthan. Deze provincie bestaat uit verschillende voormalig Islamitische koninkrijken die door Sjah’s en Maharadja’s geregeerd werden. Je vindt hier dan ook een grote hoeveelheid paleizen, forten, villa’s, tempels en ruïnes die van de oude glorietijd getuigen. Tegenwoordig is slechts 10% van de bewoners islamitisch; het overgrote deel is hindoe. De Aravalli heuvels delen Rajasthan in tweeën. In het droge westen is de Thar woestijn die achter de heuvels geleidelijk overgaat in het groenere oosten. Het op het oog niet zo gastvrije landschap biedt een leefplaats voor verrassend veel diersoorten zoals antilopen, gazelles, nilgais, tijgers, luipaarden, panters, jakhalzen, wolven, vossen, apen, beren en verschillende slangen,- hagedis,- marmot,- en vogelsoorten. Een kans op een ontmoeting met een van deze dieren is echter klein. Door het droge klimaat wordt er in Rajasthan weinig groente en fruit verbouwd. Gerechten bestaan veelal uit graan,- en vleesproducten die bij gebrek aan water, in melk of yoghurt worden gekookt (= curry). Omdat melk in vroeger tijden de belangrijkste drank was (en koeienmest de belangrijkste brandstof), is de koe in dit gebied dan ook heilig. Curries worden voornamelijk gemaakt van kip,- of lamsvlees. Hierbij worden vaak linzen en pickles geserveerd. Als je je eten niet zo scherp wilt hebben, bestel dan iets met kokos, kardemon, pistachenoten en/of kaneel.

Dag 4

Rondleidingen in Jaipur

Rondleidingen in Jaipur met een lokale gids. Jaipur barst van de paleizen, kastelen en tempels die door de hele stad staan verspreid. In het centrum van de stad ligt het uit roze gesteente opgetrokken koninklijk paleis dat een interessante combinatie van Moorse en Aziatische bouwstijlen is. Dankzij het paleis en andere roze stenen en roze geschilderde bouwwerken heeft de stad zijn bijnaam ‘The Roze Stad’ gekregen. De kleur van het paleis is nog indrukwekkender tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. De rode gloed van de zon benadrukt dan de kleur van het gesteente. Als je door dit kolossale paleis loopt, zie je in de verschillende kamers voorwerpen die van groot vakmanschap getuigen, zoals bewerkte zilveren schalen, zwaarden, kruiken, wapens, tapijten en schilderingen. In het museum van het paleis vind je de gewaden terug die in de 18e eeuw door de heersers van Jaipur werden gedragen. De bouwstijl van de Hawa Mahal, ook wel het Paleis der Winden genoemd vanwege de koele bries die door de bovenste verdiepingen waait, doet het meest denken aan een bijenkorf en is een icoon die op bijna iedere poster van India terug te vinden is. Helaas mag je dit indrukwekkende gebouw niet van binnen bekijken. Het observatorium van Jaipur uit de 17e eeuw (Jantar Mantar) lijkt met zijn grillige vormen nog het meest op een Escher-schilderij. Het observatorium ligt naast het paleis waar je de imposante persoonlijke collectie van de Maharadja kunt bewonderen. Een deel van het paleis wordt nog altijd door de afstammelingen van de Mahardja bewoond. Het Amber fort, dat zo’n 11 kilometer buiten Jaipur ligt, stamt uit de 16e eeuw en is daarmee een stuk ouder dan de andere monumenten in Jaipur. Hoewel de buitenkant van het fort robuust is omdat het de verdediging van de stad als functie had, vind je eenmaal door de poort van de ommuring hetzelfde fijne handwerk terug als in het koninklijk paleis. Binnen de muren staat ook een grote tempel die gewijd is aan Kali. Je kunt hier (optioneel) op de rug van een olifant naar toe rijden.

Dag 5

Naar Agra via Keoladeo en Fatehpur Sikri

In ongeveer 4 uur rijden we naar Agra. Onderweg bezoeken we het Keoladeo National Park. Het park is oorspronkelijk gemaakt als overstroomgebied voor Bharatpur. Hier kwamen zoveel vogelsoorten op af dat het inmiddels uitgeroepen is als nationaal park en staat zelfs op de werelderfgoed lijst van Unesco. Het park is genoemd naar de gelijknamige aan Shiva gewijde tempel die in het park staat. Er zijn maar liefst 370 verschillende vogelsoorten geteld in het park. Daarnaast kun je ook herten, wilde zwijnen, otters en andere kleine zoogdieren zien in het park. Voor we Agra bereiken bezoeken we ook nog Fatehpur Sikri. De stad werd in de 16e eeuw in rap tempo opgebouwd om als hoofdstad voor keizer Akbar te dienen. Nog geen 40 jaar later was de stad (vermoedelijk door de afwezigheid van drinkwater in de buurt) compleet verlaten. Sindsdien is Fatehpur Sikri een spookstad met indrukwekkende bouwwerken die de tand des tijds glorieus hebben doorstaan.

Dag 6

Rondleidingen in Agra, nachttrein naar Varanasi

De belangrijkste trekpleister van Agra, zo niet van India, is de Taj Mahal. Dit ‘nieuwe wereldwonder’ behoeft waarschijnlijk weinig verdere introductie maar toch: Dit mausoleum werd in de 17e eeuw gebouwd door Sjah Jahan als grafmonument voor zijn overleden derde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed overleed bij de geboorte van hun 14e kind. De combinatie van wit marmer met halfedelstenen en koraal geven het praalgraf vooral bij zonsondergang een mysterieuze uitstraling. In Agra brengen we verder nog een bezoek aan het rood stenen fort. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd om de stad te beschermen. De vestingmuur is maar liefst 2,5 kilometer lang. De rode gloed van het bouwwerk heeft het fort de bijnaam ‘het rode fort’ opgeleverd. De tombe van Itimad ud Daula ligt in een pittoreske tuin waar het fijne graveerwerk nog beter tot zijn recht komt. Het werd in de 17e eeuw door de koningin van Agra voor haar overleden ouders gebouwd. Qua bouwstijl lijkt Itimad ud Daula op de Taj Mahal, maar is een heel stuk kleiner. Het bouwwerk wordt in de volksmond dan ook ‘Baby Taj’ genoemd. Rond 21 uur (tijd onder voorbehoud) nemen we de slaaptrein naar Varanasi, wat aan de Ganges ligt. De Ganges is de levensader van India en in de ogen van het Hindoeïsme meer dan dat: een godin. De Ganges wordt door hen ‘mother Ganga’ genoemd en vanuit het hele land worden pelgrimstochten ondernomen om haar te eren. Van de bron tot de monding vind je tempels en bedevaarders. Duizenden gelovigen baden in het heilige water en brengen het naar huis voor hun familie. Een Hindoe moet eigenlijk eenmaal in zijn leven de tocht naar de Ganges hebben gemaakt om in Nirwana te komen. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van het water uit de rivier en hebben hun levens eromheen gebouwd.

Dag 7

Rondleidingen in Varanasi

Rond 8 uur in de ochtend (tijd onder voorbehoud) komen we aan in Varanasi/Benares, ook wel bekend als ‘city of light’. Hindoes geloven dat als je sterft in Varanasi, je rechtstreeks naar de hemel gaat en niet hoeft te incarneren. Dat maakt Varanasi een geliefd bedevaartsoort. Een substantieel deel van de economie draait op de zogenaamde ‘death hotels’, waar ouderen naar toe verhuizen om op hun dood te wachten. Op de oever van de Ganges worden aan de lopende band crematies gehouden. De as wordt in de rivier geveegd. In de avonden vindt er bij de ghats ook hier een indrukwekkende Ganga Aarti plaats. Na een ceremonie bij de heilige rivier lopen de pelgrims naar de gouden tempel (alleen Hindoes die net een puja bij de Ganges hebben gehad mogen hier naar binnen). We bezoeken de ‘Moeder India’ tempel. Vanaf de buitenkant ziet het er ‘gewoontjes’ uit. Binnen in de tempel blijkt de hele vloer van de ruimte uit een marmeren reliëfkaart van India (voor de Britse opdeling van India) te bestaan. De knalrode Durga tempel wordt via een vijver verbonden met de Ganges en is gewijd aan de godin Durga (godin van de overwinning). De Sankat Mochan tempel is gewijd aan Hanuman (de apengod). Er wordt hier ladoo (Indiase zoetigheid) en bloemen geofferd. De Birla tempel staat op het terrein van de Banaras Hindu University. Beiden zijn opgericht door de welgestelde Birla familie. De tempel is opengesteld voor alle religies en kasten. Na de lunch maken we een excursie naar Sarnath (13 km rijden). Dit is de plek waar de eerste Boeddha (Siddharta) zijn eerste lessen aan volgelingen gaf. Het is een belangrijk boeddhistisch centrum met een museum, bijzonder gevormde stoepa en de ruïnes van de oude tempel Mulagandhakuti. In het moderne Vihara, vlak bij Sarnath, zie je prachtige muurschilderingen van het hertenpark bij het Sarnath complex. In de avond wordt Varanasi wordt spookachtig verlicht door de kaarsjes en vuren van de indrukwekkende Ganga Aarti die hier iedere avond plaats vindt. Dit kun je het beste bekijken vanaf een boot op de rivier.

Dag 8

Naar Lumbini, Nepal

Er staat vandaag een lange reisdag op het programma. Na ongeveer 7 uur rijden passeer je de grens tussen India en Nepal en is het nog een klein uurtje rijden naar Lumbini, de geboorteplaats van prins Siddharta, die de eerste Boeddha en grondlegger van het boeddhisme was.

Dag 9

Rondleidingen in Lumbini en door naar Chitwan

Lumbini is een beschermd autovrij natuurpark. In het park liggen diverse tempels van diverse landen die geweid zijn aan studie en meditatie. De verschillende bouwstijlen en serene sfeer van het park zijn prachtig om te zien en te beleven. De meest bekende tempel is de eerste tempel van Lumbini, de Maya Devhi, waar je ook de ruïnes van het paleis van Siddharta ziet. In de middag rijd je in 3-4 uur door naar het Chitwan National Park.

Dag 10

Excursies in het Chitwan Nationaal Park

Excursies in het Chitwan Nationaal Park. Chitwan ligt in de laagvlakte van Nepal, ook wel de Terai genoemd. Je maakt een kalme tocht in de kano over de rivier. Op de oevers zie je vaak krokodillen liggen. Soms zie je ook herten of neushoorns grazen en felgekleurde ijsvogeltjes scheren laag over het water. Resus apen slingeren acrobatisch door de bomen heen. In de middag maak je een rit op de rug van een olifant. Dit is een ideale manier om neushoorns te spotten omdat de neushoorn de olifant niet als een bedreiging ziet en gewoon lekker door graast. De olifanten worden tegenwoordig goed behandeld (ze liggen op veel plaatsen nog wel ’s nachts aan de ketting om te voorkomen dat ze het dorp platwalsen) en worden na 10 jaar ‘toeristendienst’ overgedragen aan de parkrangers die met ze in het park surveilleren. Er is een ‘bejaardentehuis’ waar de olifanten hun oude dag kunnen slijten. Mocht je het echter geen prettig idee vinden dan kun je ook een jeeptour van een halve dag maken. Je hebt dan ook een kleine kans om tijgers en/of beren te zien. Ook de kans dat je schildpadden, pythons, langur apen en pauwen ziet is iets groter.

Dag 11

Naar Pokhara

In ongeveer 5 uur rijd je naar Pokhara, de tweede stad van Nepal. Pokhara ligt pittoresk aan de voet van het Annapurna gebergte aan het Phewa meer. De weg langs het meer (Lakeside) is het toeristische hart van de stad.

Dag 12

Vrij te besteden dag in Pokhara

Vrij te besteden dag in Pokhara. Je kunt hier onder andere (bij helder weer) de zonsopkomst over de Annapurna range bekijken vanuit Sarangkot, een uitstapje maken naar de Mahendra grot, de Devi waterval, paragliden, ziplinen, de Peace Pagoda bezoeken. Of gewoon in een bootje op het meer dobberen, shoppen of een boek lezen op de boulevard langs het meer.

Dag 13

Naar Kathmandu

In ongeveer 6 uur rijden we naar de hoofdstad van Nepal: Kathmandu. Veel mensen weten niet goed hoe ze Kathmandu moeten beoordelen. De stad is stoffig, lawaaierig, overvol en vervuild. Maar ook levendig, interessant, kleurrijk en verslavend. Oordeel zelf!

Dag 14

Rondleidingen in Kathmandu

Met de gids bezoek je vandaag de grootste Hindoeïstische tempel van het land, de Pashupatinath. Als niet-Hindoe mag je de hoofdtempel niet in, maar je kunt wel alle puja’s (rituelen) om de tempel zien. In de straat naar de tempel toe worden allerlei offergaven (bloemenkransen, rijst ed) verkocht die aan de goden worden geofferd. Families met oranje en rode gewaden picknicken na het ritueel vaak op het grasveldje naast de tempel. Waar aan de ene kant van de tempel vooral feest wordt gevierd is het aan de andere kant een plechtige bedoeling, want daar vinden de uitvaarten plaats. Lichamen worden in de rivier gereinigd (dit is vooral symbolisch want de rivier zelf is niet zo schoon) en aan de vlammen gegeven. De rouwkleur in Nepal is wit, dus je zult vooral witgeklede mensen zien aan deze kant van de tempel. Aan beide zijden van de tempel zul je apen zien die de geofferde gaven proberen te stelen (en wat ze soms op een scheldkanonnade komt te staan). Bouddhanath is de grootste boeddhistische stoepa van Nepal en misschien wel van heel Azië. Je kunt hier om de enorme stoepa heenlopen en net als de vele pelgrims aan de gebedsmolens draaien. Met een trappetje omhoog kun je ook nog wat dichter bij de stoepa komen, waar de gekleurde gebedsvlaggetjes vrolijk in de wind wapperen. In de winkeltjes om de stoepa heen zie je hoe thangka’s (heilige schilderingen) gemaakt worden en kun je een klankschaal uitproberen. Het is nog best lastig om het sonore geluid te produceren. Je vindt ook 2 kloosters vlak bij de stoepa die je kunt bezoeken. Binnen in de kleurrijke hal krijgen de jonge monniken les. Daarna rijd je naar Bhaktapur, één van de 3 oude koningssteden van Kathmandu met eeuwenoude tempels. De stad heeft tijdens de aardbeving van 2015 flink te lijden gehad maar is inmiddels weer grotendeels gerestaureerd. Je ziet sommige tempels waarschijnlijk nog wel in de bamboe steigers staan en bouwvakkers acrobatische toeren uithalen. Het autovrije centrum is leuk om door heen te lopen en op het pottenbakkersplein kun je ook zien hoe potten gebakken worden. Als je het leuk vindt kun je ook een fabriekje bezoeken waar ze papier maken of een bakstenenfabriek bezoeken.

Dag 15

Rondleidingen in Kathmandu

Vandaag bezoek je met de gids Swayambunath, ook wel bekend als de apentempel. Er worden hier allerlei etenswaren verkocht die je aan de apen kunt voeren. Zorg ervoor dat je zelf op dat moment geen snack aan het eten bent, want de beestjes denken dan dat het voor hen bedoeld is. Swayambunath is een combinatie van Hindoestaanse en boeddhistische tempels en bereik je door het beklimmen van ruim 300 trappen (je kunt je ook boven laten afzetten). De tempel is tijdens de aardbeving van 2015 flink beschadigd en wordt nog gerestaureerd maar de belangrijkste bouwwerken (zoals de stoepa) staan alweer. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. In Durbar Square is men nog volop aan het restaureren na de aardbeving van 2015. Veel tempels staan in de steigers. Durbar Square is de woonplaats van Kumari, een godin die in het lichaam van een meisje woont tot het eerste bloed vloeit. Om te voorkomen dat ze zich bezeert (en er bloed vloeit) wordt ze rondgedragen. Soms komt ze naar buiten en kun je haar ontmoeten (als je haar geld geeft is de kans dat ze naar buiten komt groter). In de avond kun je souvenirs kopen in Thamel, de levendig toeristenwijk van Kathmandu.

Dag 16

Naar Thimpu, Bhutan

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Paro (Bhutan). Na aankomst rijd je in ongeveer een uur naar de hoofdstad van Bhutan: Thimpu. Er wonen ongeveer 100.000 inwoners in deze stad, dus van de 3 hoofdsteden die we deze reis bezoeken is het veruit de kleinste. Voor we in Thimpu arriveren bezoeken we nog de Simtokha Dzong. Het klooster is in 1629 gebouwd in opdracht van Ngawang Namgyal, die Bhutan verenigde. Volgens de legende is dit de eerste Dzong (= kloosterfort) van Bhutan. Het klooster deed in de 17e eeuw tevens (succesvol) dienst als fort tegen invallers. Inmiddels is het een school waar je les kunt krijgen in de Bhutaanse taal. Bij aankomst in Thimpu bezoeken we nog de Memorial Chorten (= stoepa) en de Tashicho Dzong, waar de Bhutaanse overheid gehuisvest is. De Memorial Chorten is gebouwd ter ere van koning Jigme Wangchuck en een opvallend bouwwerk met zijn gouden decoratie.

Dag 17

Rondleidingen in Thimpu

We blijven een dagje in Thimpu om een dagje geschiedenis te snuiven. Dit begint in de nationale bibliotheek, waar enkele historische teksten bewaard worden. De bibliotheek is in 1967 gesticht door koningin Ashi Phuntso Choden, toen nog in de hoofdtoren van de Tashicho Dzong. Door de groeiende collectie manuscripten werd de toren al snel te klein. De bibliotheek verhuisde maar groeide al snel weer uit zijn voegen. De koninklijke familie bouwde daarop een 4 verdiepingen hoge achthoekige toren om de bibliotheek te huisvesten en er uit ziet als het originele bouwwerk. Dit was in 1984 gereed. In het Folk Heritage museum kun je diverse historische artefacten uit Bhutan zien. Het bevindt zich in een traditioneel bouwwerk van 3 verdiepingen dat onlangs is gerestaureerd. In het National Institute of Traditional Medicine worden hedendaagse en traditionele methodes gecombineerd. In moderne laboratoria wordt de werking van planten, metalen, edelstenen en dierlijke producten onderzocht. Je vindt er tevens een school en museum over traditionele geneeskunde en een winkeltjes waar je, niet verrassend, geneeskrachtige thee kunt kopen. Als er nog tijd over is bezoeken we nog een teken en schilderschool en het Takin Sanctuary, een park iets buiten Thimpu waar de met uitsterven bedreigde Takin (het nationale dier van Bhutan) leeft.

Dag 18

Naar Punakha

Via S-bochten rijden we vanuit Thimpu naar de ruim 3000 meter hoge Dochu La (La = pas). Niet alleen de vergezichten zijn imposant, ook de 108 chorten boven op de pas, die zijn gebouwd om de gevallen soldaten te herdenken van het grensconflict met China in 2003. Na ongeveer 3 uur rijden bereiken we Punakha, de voormalige hoofdstad van Bhutan, waar we het Chimi Lhakang klooster bezoeken. Het klooster is in 1499 opgericht ter ere van lama Drukpa Kunley, ook wel de ‘gekke heilige’ genoemd. Hij had een wat onorthodoxe manier om het boeddhisme te onderwijzen via zang, grappen en uitbundig gedrag met de nodige seksuele toespelingen. Dit is terug te zien in de vele fallus tekeningen en beelden. Pelgrims die het klooster bezoeken krijgen ook als zegening een mep met een houten fallus. Dit zou het boze oog en vervloekingen afweren. Je ziet vandaag de dag op veel daken van traditionele woningen de fallus beeltenis terug. Lama Kinley is een geliefde held in de vele traditionele legendes. Zo is het klooster op de plek gebouwd waar hij een demon in de rots gevangen zette. De Punakha Dzong is gebouwd in 1673 en de op één na grootste en oudste Dzong van Bhutan. Het is een administratief centrum en was tevens de plaats waar de overheid was gehuisvest tot de verhuizing naar Thimpu in 1955. De Punakha Dzong is een imposant fotogeniek bouwwerk. Het is gebouwd op een plaats waar 2 rivieren samen stromen met de bergen op de achtergrond.

Dag 19

Rondleidingen in de omgeving van Punakha

Na een korte rit beginnen we aan onze wandeling naar de Khamsum Yulluy Namgyal chorten. Tijdens de wandeling, die ongeveer een uur duurt, kun je volop genieten van het uitzicht op de Punakha vallei (bij helder weer). De tempel zelf ligt op de heuvelrug en is 4 verdiepingen hoog, omringd door chorten. Het is gebouwd om negativiteit te verdrijven en vrede te bevorderen. Op de plaats van de tempel is dit in ieder geval gelukt want het is een prachtige vredige plaats.

Dag 20

Naar Paro

In ongeveer 4 uurtjes rijden we terug naar Paro. Hier bezoeken we de Paro/Ringpung Dzong. De Dzong werd in de 16e eeuw gebouwd op de fundamenten van een klooster dat was opgericht door Guru Rinpoche. Wonderlijk genoeg bleef de Dzong ongedeerd tijdens de grote aardbeving van 1897, maar brandde in 1907 tot de grond toe af. Alle eeuwenoude relikwieën gingen ook verloren, op een thangka van 20x20 meter na. Deze thangka wordt eens per jaar tijdens het kloosterfestival uitgerold. Het National Museum bevindt zich in een oude wachttoren uit de 17e eeuw en bevat prachtige bronzen beelden, schilderijen en andere kunstwerken. Je zult ze niet alle 3000 even aandachtig bekijken, maar sommigen springen er uit in finesse of oudheid (ruim 1500 jaar oud).

Dag 21

Excursie naar de Haa vallei

Vandaag maken we een excursie naar de Haa Vallei, nog niet zo lang geopend voor toerisme. De vallei heeft dan ook nog steeds de bijnaam ‘de verborgen vallei’. Je zou het ook ‘de pittoreske vallei’ kunnen noemen want het is een zeer fotogeniek stukje Bhutan. De inwoners van de Haa vallei werden in de 8e eeuw bekeerd tot het boeddhisme door Padmasambhava. Ze behielden echter hun animistische tradities en vormden deze om tot boeddhistische tradities. Zo werden bijvoorbeeld kwade animistische geesten zoals Ap Chundu getransformeerd naar beschermers van de vallei.

Dag 22

Rondleidingen in de omgeving van Paro

Het Taktsang klooster is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde kloosters van Bhutan en vind je op iedere brochure terug. Ook wel bekend als ‘Tiger’s Nest’ ligt het klooster tegen een hoog klif aangeplakt. De naam stamt uit de legende over het ontstaan van het klooster. Het klooster is namelijk gebouwd op de plaats van de grot waar Padmasambhava drie maanden in mediteerde. Hij vloog er naar toe op de rug van een tijgerin nadat hij een demon had verslagen. Het uitzichtpunt bereik je na een stevige klim van een uur. Om het klooster zelf te bereiken dien je nog een zeer lastige klim van een uur in te plannen. Het in de 17e eeuw gebouwde Taktsang klooster werd in 1998 volledig door een brand verwoest. Het herbouwen van het klooster tegen de steile klif aan was, zoals je je wel kunt voorstellen, een hele klus. Ook slachtoffer van een brand (door een boterlampje) was de Drukgyel Dzong (= fort van de overwinning). Het werd in de 17e eeuw gebouwd op de handelsroute naar Tibet en in 1951 volledig verwoest. De Dzong is nooit herbouwd, enkel een spookachtig skelet herinnert nog aan de voormalige glorie. Vlak bij de luchthaven bezoeken we nog de Kyichu Lhakhang tempel. De tempel werd in de 7e eeuw gebouwd door de Tibetaanse keizer Songtsen Gampo. Die liet 108 tempels bouwen die ieder een lichaamsdeel van een demon die de verspreiding van het boeddhisme probeerde te verhinderen vast pinnen. Van de 108 tempels bevinden zich er twee in Bhutan: De Kyichu Lhakhang pint haar linkervoet vast aan de bodem. De Jamba Lhakhang in Bumthang pint haar linkerknie vast. Volgens de legende heeft ook Padmasambhava de Kyichu Lhakhang nog bezocht. De houten vloer van de tempel is ingelegd met turquoise edelstenen en koralen die door de pelgrims zijn geofferd. De Boeddha beelden zijn eveneens indrukwekkend

Dag 23

Naar Delhi

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Delhi. Na aankomst transfer naar het hotel.

Dag 24

Vrij te besteden dag in Delhi

Vrij te besteden dag in Delhi. Je kunt hier (op aanvraag) een kookcursus volgen of in een luxe resort met zwembad verblijven om bij te komen van je reis. Maar je kunt ook souvenirs kopen, de specerijenmarkt bezoeken of het nationaal museum. Deze dag is tevens een reservedag voor het geval je vlucht naar Delhi vertraging oploopt.

Dag 25

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek.
 • India:
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt.
 • Treinticket Agra – Varanasi.
 • Excursies en rondleidingen.
 • Lokale Engelssprekende gids.
 • Riksjarit in Delhi.
 • Olifantrit in Jaipur.
 • Boottochten in Varanasi.
 • Nepal:
 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt.
 • Excursies en rondleidingen volgens programma.
 • Lokale Engelssprekende gids.
 • Entreegelden.
 • Diner in Lumbini, lunch en diner in Pokhara, lunch en diner in Kathmandu, lunch en diner in Pokhara, lunch en diner in Chitwan.
 • Vlucht Kathmandu – Paro.
 • Bhutan:
 • Visum voor Bhutan.
 • Hotelovernachtingen.
 • Alle maaltijden.
 • Rondleidingen en excursies.
 • Lokale Engels sprekende gids.
 • Entreegelden.
 • Transfer en vervoer volgens programma.
 • Vlucht Paro – Delhi.
 • India:
 • Retourticket naar Delhi.
 • Lunch, diner en dranken.
 • Entreegelden en camera fees.
 • Visum.
 • Vaccinaties.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 150,-).
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Nepal:
 • Visum.
 • Fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (€ 310,-)
 • Niet genoemde maaltijden (onderweg) en dranken
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Bhutan:
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Dranken
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (€ 280,-).
 • Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Start woensdag 16 oktober 2019
  Einde zaterdag 9 november 2019
  1 - 6 Perso(o)n(en)