• Algemeen
 • Dag tot dag
 • Data en prijzen
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart

Het eilandenrijk Japan staat bekend als het land van geisha’s, kimono’s, de berg Fuji, sushi en de modernste elektronica. Maar het land van de rijzende zon heeft nog veel meer te bieden, zoals prachtige tuinen, talrijke oude tempels en nog veel oude tradities. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Japan op heel veel gebieden tegenwoordig aanmerkelijk goedkoper dan West-Europa. Ook uit eten gaan is verrassend voordelig.
De reis wordt begeleid door een zeer ervaren Nederlandstalige reisleider die de ins en outs van Japan kent. Absoluut één van onze topreizen naar een land dat de eigen identiteit altijd heeft weten te behouden.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Je vliegt met KLM van Schiphol rechtstreeks naar Osaka. Indien je liever vanaf Düsseldorf of Brussel vertrekt zoeken we de mogelijkheden graag voor je uit.

Dag 2

Aankomst in Osaka

Op Kansai Airport in Osaka word je opgewacht door je Nederlandse reisleider. De aankomst staat gepland in de ochtend. Met een trein rijd je vanaf het vliegveld in 78 minuten rechtstreeks naar Kyoto. De trein vertrekt vlakbij de aankomsthal. Bij aankomst in Kyoto is het nog maar een kort ritje vanaf het station naar het hotel. Hier kun je je opfrissen en even bijkomen van de vlucht. ‘s Middags neemt de reisleider belangstellenden mee op een wandeling door een buurt van steegjes met houten huizen waar Kyoto zo bekend om is. Tevens doen we de Sanjusangen-do tempel aan met duizend prachtige goudkleurige beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Dag 3

Sightseeing Kyoto

Vandaag bezoeken we de geishawijk Gion en de theepotwijk, met links en rechts houten huizen en traditionele winkels. We bezoeken de Boeddhistische Shoren-in Tempel met een meer dan schitterende tuin en de woning van de abt met prachtig beschilderde papieren wanden. Na de lunch wandelen we via het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een nog mooiere tuin. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen.

Dag 4

Sightseeing Kyoto

Vandaag gaan we naar het Nijo-jo Paleis, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Ieyasu. Bij het paleis ligt een prachtige tuin. Daarna bewonderen we Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste bezienswaardigheden van het land. De Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) heeft de beroemdste zentuin. Vijftien ruwe stenen liggen in een zee van steentjes. Voor het vervoer krijg je een dagkaart voor de openbare bus uitgereikt.

Dag 5

Vrij te besteden dag in Kyoto

Vandaag kun je de dag naar eigen inzicht indelen. De reisleider zal de verschillende mogelijkheden bespreken. Een aanrader is de Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii’s. Deze shintoshrijn is gratis toegankelijk. De Daisen-in tempel heeft een van de beroemdste zentuinen. Ook de wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos is een aanrader. Liefhebbers van architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. Vrouwen kunnen zich laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen. Als je wilt, kun je ook als geisha een korte wandeling door de stad maken. De Nishiki-voedselmarkt is overdekt en geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Een aanrader is een bezoek aan een vlakbij gelegen prentenwinkel met antieke en hedendaagse Japanse prenten. Pontocho is de bekendste restaurantstraat van de stad en één van de beroemdste van het land.

Dag 6

Excursie naar Nara

Vandaag kun je met de reisleider mee op een facultatieve excursie naar Nara. Je betaalt alleen enkele euro’s voor de bus. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het was een periode waarin heel wat Chinese invloeden via Korea kwamen overgewaaid. Dat is niet alleen te merken aan het stratenplan dat gebaseerd is op dat van de oude Chinese hoofdstad Xi’an, maar ook aan de vele boeddhistische tempels. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen Boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud.

Dag 7

Naar Hiroshima

In twee uur bereiken we per trein Hiroshima, op 6 augustus 1945 vrijwel weggevaagd en na de oorlog herbouwd. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals aan het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen en het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinig na het vallen van de Atoombom overeind gebleven gebouwen, laten de emoties niet onberoerd. De amper bezochte Shukkei-en tuin mag niet gemist worden, een echt juweeltje.

Dag 8

Excursie naar Miyajima

Het eiland Miyajima met de Itsukushina schrijn is in Japan en ver daar buiten beroemd vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee en is de bestemming van de facultatieve excursie van vandaag. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie. De Daisho-tempel is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Dankzij je treinpas kun je gratis gebruik maken van de veerboot en een korte treintrip.

Dag 9

Naar Nagasaki

In drie uur reizen we met een korte overstap naar ons volgende eiland Kyushu. We maken kennis met de ‘KamomeNagasaki-a‘ (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen. De eindhalte is Nagasaki. ‘s Middags bezoeken we per lokale tram de vlakbij gelegen schitterende Glover Gardens met oude houten woningen waar in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw westerlingen woonden. Vandaar hebben we een schitterend uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar ‘downtown’ Chinatown. ‘s Avonds kun je dineren op een terras aan de waterkant.

Dag 10

Vrij te besteden dag in Nagasaki

Het kunstmatige eiland Dejima is een aanrader. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Wie wil, kan naar de elders gelegen Hollandsche Begraafplaats, waar nog VOC-graven te bezoeken zijn. Ook Nagasaki heeft een Atoombommuseum. Vlakbij is de exacte plek aangegeven waar de atoombom hoog boven de grond uiteenspatte. Er zijn nog meer musea die eraan herinneren, zoals de Urakami kathedraal met beschadigde heiligenbeelden. Net als in Leiden heeft de arts Philipp Franz von Siebold zijn eigen museum. Hij was in de 19e eeuw een Duitse arts in Hollandse dienst die de Japanners liet kennismaken met de moderne westerse wetenschap. Hij deed veel voor de lokale bevolking en was een verwoed verzamelaar van flora en fauna. In Nederland vertelde hij enthousiast over Japan. Nagasaki eert hem met de naam van een universiteit, hotel, straat en koekjes. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen.

Dag 11

Naar Matsuyama

We reizen met de trein terug naar het eiland Honshu en met een moderne veerboot varen we langs tal van kleine eilanden over de beroemde Japanse binnenzee naar het eiland Shikoku. Na een schilderachtige tocht arriveren we na ruim 2,5 uur op het eiland aan en reizen met een boemeltreintje naar de stad Matsuyama.

Dag 12

Matsuyama

De reisleider neemt belangstellenden mee op een korte landelijke wandeltocht naar de bijzondere boeddhistische tempel Ishite-ji. Het is de 51ste tempel van een rondgang van 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), nu in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Of bezoek op eigen gelegenheid het kasteel van Matsuyama of neem een bad in Dogo Onsen. De bronnen worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Je kan er ook terecht voor een rondleiding naar de keizerlijke badruimte. Ook is het mogelijk een bezoek te brengen aan het plaatsje Uchiko, met een prachtig straatje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater. Belangstellenden kunnen ‘s middags met de reisleider een wandeling van ongeveer twee uur maken door het platteland. Het pad volgt de route van de 88 tempels, verbonden aan de monnik Kukai.

Dag 13

Naar Kurashiki

In bijna drie uur rijden we per trein naar Kurashiki. We reizen hiervoor per Shinkansen sun-1aover de ruim 13 km lange Grote Seto Brug terug naar Honshu. In Okayama stappen we over op een andere trein voor een korte rit naar Kurashiki. Het fotogenieke Bikankwartier ligt aan een gracht met historische gebouwen uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Het is er leuk flaneren langs de waterkant. Er is een museum met werken van bekende westerse schilders, maar ook met Japanse kunst.

Dag 14

Kurashiki

Mogelijkheid tot een 17 kilometer lange fietstocht in de Kibivlakte, vlakbij Kurashiki en gemakkelijk te bereiken met je treinpas. De route door het platteland is vlak en onderweg kom je drie schrijnen en een tempel tegen, alsook een enorme grafheuvel. Aan het einde van de route lever je je fiets weer in en kom je via een ander treinspoor terug in Kurashiki. Zo geniet je optimaal van de omgeving. Je betaalt alleen voor de fietshuur, ongeveer 1000 yen (nog geen € 10,-). Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel van Himeji, het grootste en veruit meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit 1580. In 2015 werd een jarenlange renovatie afgerond. Vanaf Kurashiki doe je er met de trein drie kwartier over en vanaf het treinstation is het vervolgens twintig minuten wandelen naar het kasteel dat je vanaf het station al ziet liggen. In de buurt van het kasteel kun je ook enkele tuinen bewonderen. Voor de trein kan je natuurlijk weer gebruikmaken van de treinpas.

Dag 15

Naar Magome

Met de trein reizen we in bijna vier uur naar Nakatsugawa, waar een taxi ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Magome is een fantastisch mooi dorpje boordevol oude houten huizen. Je slaapt hier in een traditioneel Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditionele matras) die op een ondergrond van tatamimatten ligt. Als je liever in een westers bed slaapt kun je dit bij boeking aangeven en regelen we een andere overnachtingsplaats.

Dag 16

Naar Matsumoto

We wandelen van Magome naar Tsumago, een tocht van 7,6 kilometer. De natuurrijke wandeling wordt aangeprezen als een van de meest historische van het land. De erg mooie route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto. Het eerste stuk is heuvel op, maar het grootste deel loopt naar beneden. Wie moeite heeft met wandelen, kan eerst een bus nemen naar het hoogste punt. En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de bus tot in Tsumago komen. In Tsumago halen we onze koffers op die we in Magome met een expressdienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat net als Magome uit vrijwel louter oude houten woningen. Onze overnachtingsplaats is Matsumoto.

Dag 17

Vrij te besteden dag in Matsumoto

We verblijven de hele dag in deze prettige stad waar iedereen zijn eigen weg gaat. De reisleider spreekt de mogelijkheden met je door. Zo kun je het plaatselijke kasteel in de buurt van ons hotel bezoeken. Het behoort tot de mooiste van het land en dateert uit 1595. Ook is het leuk wandelen door Nakamachi, een oud koopmansdistrict met huizen uit de negentiende eeuw. Verder kent de stad meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse prenten.

Dag 18

Naar Toyama

Vandaag doen we de 90 kilometer lange Tateyama-Kurobe Alpine Route, één van de mooiste te nemen routes van Japan. De route voert dwars door de noordelijke Japanse Alpen. We beginnen in Shinano-Omachi en reizen naar Tateyama, om vervolgens te overnachten in Toyama. De gehele route gaat per bus, kabelbaan, tandradtreinen en korte wandelingen met adembenemende vergezichten. Hoogtepunt in april-juni is een wandeling en busrit over een geasfalteerde sneeuwvrije weg met links en rechts ervan lange kaarsrechte sneeuwmuren die in april tot negentien meter hoogte kunnen reiken, maar ook andere maanden van het jaar is het er schitterend. Naar Shinano-Omachi reizen we per trein, evenals van Tateyama naar Toyama. Het hoogste punt is zo’n 2400 meter. De bagage wordt vooruit gestuurd. Tijdens de oktober- en maartreis is deze route niet toegankelijk. Op die reizen wordt daarom vandaag vanaf Matsumoto in 2 uur en 10 minuten per trein naar Tokio gereden. Tijdens de oktober en de maartreizen is het verblijf in Tokio dus één dag langer.

Dag 19

Naar Tokio

Met de Shinkansen rijden we in een paar uur naar Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. In de hoofdstad kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: het hippe jonge volk in Shibuya, de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, een glimp van oud Japan in Asakusa of ga naar het dure winkeldistrict Ginza. Het Ueno-park met zijn talrijke musea ligt vlakbij het hotel. Het daar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. In het park staat een borstbeeld van een Nederlandse waterbouwkundige. Vlakbij zijn andere musea en liefst vier laten het Tokio van vroeger herleven.

Dag 20

Excursie naar Nikko (of Fuji)

Vandaag staat een facultatief bezoek gepland aan het mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ieyasu was de eerste shogun die over heel Japan regeerde. Het ligt in de stad Nikko, zo’n 100 kilometer ten noorden van Tokio en bereikbaar per trein. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de tienduizenden tot 400 jaar oude prachtige coniferen rondom het grafcomplex. Leuk is ook een lange rij oude Jizo-beelden aan een woeste rivier. Jizo gaat door als de baas van de hel en de beschermer van reizigers en overleden baby’s en kinderen. De treinpas is tot vandaag geldig. Bij helder weer is onderweg de Fuji berg te zien. In de maanden juli en augustus is het zelfs mogelijk deze berg tot aan de top te beklimmen op een facultatieve excursie.

Dag 21

Tokio

Deze ochtend (of een andere ochtend) is het mogelijk een bezoek brengen aan een training van sumoworstelaars. Je kan de training gadeslaan vanaf de straatkant door een raam. Grappig om te zien is de ochtendspits in de metro met speciaal personeel dat de passagiers in de metrostellen propt. Yaesu is een wijk grenzend aan het centraal treinstation. Er zijn twee monumenten die herinneren aan de Nederlander Jan Joosten van Lodesteijn, die in 1600 met het eerste schip uit Nederland Japan bereikte. Vlakbij is een monument met een bronzen schaalmodel van het eerste Hollandse schip dat Japan bereikte. In het stadhuis heb je vanaf tweehonderd meter hoogte gratis uitzicht over Tokio. Leuk voor zowel overdag als ‘s avonds. Je kan hier ook dineren en Tokio tijdens het vallen van de avond zien veranderen in een lichtstad.

Dag 22

Tokio

Leuk is een vaartocht met een busboot; goedkoop en toch gerieflijk. Bekijk vervolgens de skyline van Tokio vanaf Odaida en kom terug per metro die over de Regenboogbrug rijdt met prachtig uitzicht. Of ga naar het gratis te bezoeken beursgebouw dat bekend is van de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw, worden gratis rondleidingen gegeven. Het Edo-Tokyo Museum bezit onder meer de originele overgave akte van 2 september 1945 waarmee een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Kabuki theater heeft vaak aantrekkelijke voorstellingen. Het Tokyo Internationaal Forum heeft een vermaard atrium van glas, een must voor architectuurliefhebbers. Of bezoek het 21_21 Design Sight Museum dat in oktober 2014 bezocht werd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De metropool Tokio heeft nog veel meer te bieden. Je kunt bijvoorbeeld naar de tempels in de plaats Kamakura. De Kotokuin tempel hier heeft een ruim elf meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit 1252. Het is hol van binnen en je kunt er zelfs in. De Hasaderatempel heeft het grootste vergulde houten beeld van Japan. Het is meer dan negen meter hoog en gemaakt van kamferhout. Het kleine Kamakura Museum bevat bijzondere boeddhistische sculpturen uit de twaalfde t/m zestiende eeuw en is zeer de moeite waard. Bijzonder zijn ruim duizend beeldjes van Jizo, gekleed in kinderkleertjes en hier en daar omringd door speelgoed die als offer zijn weggegeven. In de tempel Kencho-ji staan jeneverbessen die halverwege de 13e eeuw zijn geplant.

Dag 23

Vertrek

In vijf kwartier rijden we per trein naar het vliegveld. Je vliegt weer rechtstreeks met KLM naar Amsterdam, waar je dezelfde dag nog aan komt.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
 • Vertrek 22 juli 2020
  woensdag
  22 juli 2020
  23 dagen
  donderdag
  13 augustus 2020
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 23 september 2020
  woensdag
  23 september 2020
  23 dagen
  donderdag
  15 oktober 2020
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 14 oktober 2020
  woensdag
  14 oktober 2020
  23 dagen
  donderdag
  5 november 2020
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 16 maart 2021
  dinsdag
  16 maart 2021
  23 dagen
  woensdag
  7 april 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 30 maart 2021
  dinsdag
  30 maart 2021
  23 dagen
  woensdag
  21 april 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 7 april 2021
  woensdag
  7 april 2021
  23 dagen
  donderdag
  29 april 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 21 april 2021
  woensdag
  21 april 2021
  23 dagen
  donderdag
  13 mei 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 27 juli 2021
  dinsdag
  27 juli 2021
  23 dagen
  woensdag
  18 augustus 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 21 september 2021
  dinsdag
  21 september 2021
  23 dagen
  woensdag
  13 oktober 2021
  1 - 16 Personen
 • Vertrek 12 oktober 2021
  dinsdag
  12 oktober 2021
  23 dagen
  woensdag
  3 november 2021
  1 - 16 Personen
 • Vervoer volgens programma (incl. treinpas).
 • Overnachtingen in middenklasse hotels (2-persoonskamer zonder ontbijt).
 • Begeleiding van een Nederlandse reisleider.
 • Vervoer expresdienst grote bagage op de trajecten Magome-Tsumago en bij de Alpine route.
 • Visum voor Japan is niet nodig.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Entreegelden.
 • Maaltijden en dranken.
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 445,- op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.
 • Vliegticket Amsterdam – Osaka – Tokio – Amsterdam (rechtstreeks met de KLM) en ruimbagage.