• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Tijdens deze reis zullen we veel hartelijke nomaden tegenkomen die hun kuddes volgen en kunnen we onderweg veel opsteken over hun leefwijze en gewoontes. Verder kun je volop genieten van de gevarieerde ongerepte schoonheid van de Mongoolse natuur.
De reis begint met rondleidingen in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Daarna brengen we een bezoek aan Karakorum, de oude hoofdstad van Mongolië ten tijde van de Djengis Khan en het indrukwekkend grote Erdene Zuu klooster met zijn 108 stupa’s.
We beginnen onze trekking door het beboste landschap naar het Tuvkhun klooster, een werelderfgoed waar Zanabazar in de 17e eeuw resideerde en je een mooi uitzicht over de omgeving hebt. De trekking gaat verder door de glooiende Orkhon vallei naar de indrukwekkende Orkhon waterval. Vanaf hier klimmen we door een bergachtig gebied omhoog naar het merengebied Naiman Nuur, om onze trekking te eindigen bij de heilige rotsformatie Shurangi. Vanaf Shurangi rijden we naar het vogelrijke White lake en naar de Khugnu Khaan zandduinen, waar verschillende landschappen van Mongolië samenkomen. Na terugkeer in Ulaanbaatar hebben we nog een dag vrij te besteden voordat we terugvliegen naar Nederland.

Voor de trektocht verwachten wij dat de deelnemers over een goede gezondheid en conditie beschikken. De gemiddelde looptijd bedraagt 6 uur per dag. Beste reistijd: Half juni tot half september.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.
Groepsgrootte: 4-8 deelnemers. Het is ook mogelijk deze reis individueel (2 personen) te boeken met een vertrekdatum naar keuze. Je betaalt dan een toeslag van € 200,- per persoon.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Ulaanbaator

Aankomst in Ulaanbaatar en transfer naar het hotel. Hier krijg je de gelegenheid om bij te komen van de reis en je op te frissen. Na de lunch volgen de rondleidingen in Ulaanbaatar. We bezoeken het Nationaal Historisch Museum, waar fossielen en dinosauriërresten te bewonderen zijn die in Mongolië zijn gevonden en het Gandan klooster. In deze tempel vind je ook een 20 meter hoog gouden en bronzen beeld van Avalokitesvara.

Dag 3

Naar Karakorum

Het is een 8 uur durende rit naar Karakorum/Kharkorin, de voormalige hoofdstad van het Mongoolse rijk en zetel van Djengis Khan. De stad werd verwoest in 1388. Het enige dat is overgebleven is een stenen schildpad die symbool staat voor de eeuwigheid. Hier bevindt zich ook Erdene Zuu, het eerste klooster dat in Mongolië werd gebouwd. De muur die het complex omgeeft is getooid met 108 (heilig boedhhistisch getal) stoepa’s. Binnen de muren vind je het klooster, een museum en drie tempels, die de drie fases van het leven van Boeddha symboliseren; kind, puber en volwassenen. Het Lavriin Sum is een tempel die in Tibetaanse stijl is gebouwd en het is een mooie ervaring om hier te zitten, naar de biddende monniken te luisteren en te zien hoe de bevolking wordt gezegend. In het museum vind je enkele zeer indrukwekkende boeddhistische schatten. We overnachten in een gerkamp.

Dag 4

Start trekking

‘s Ochtends bezoeken we de een werkplaats waar je kunt zien hoe de nomaden de gers bouwen. Daarna bezoeken we de plaatselijke markt, waar veel eten en drinken te koop is. Je kunt ook lunchen bij een “guanz” (Mongoolse snackbar). In de middag beginnen we onze trektocht naar het Tuvkhun klooster. We overnachten vanaf vandaag in een tent in het beboste landschap, maar het kan zijn dat we onderweg hier en daar ook in lokale ger kunnen overnachten. Het eerste deel van de route leggen we af in de wagen en daarna gaan we op pad.

Dag 5

Trek naar Tuvkhun

Onderweg komen we waarschijnlijk nomaden tegen, en als je vragen hebt over hun cultuur en levensstijl, dan zullen ze die met plezier beantwoorden. Tijdens de trektocht worden de bagage, tenten en etenswaren door yaks of paarden gedragen. De maaltijden worden onderweg door de kok klaargemaakt. Misschien bereiken we in de avond het Tuvkhun klooster al, anders lopen we daar morgen het laatste stuk naar toe.

Dag 6

Bezoek Tuvkhun klooster

Het Tuvkhun klooster is één van de oudste boeddhistische kloosters van het land. Het werd gebouwd om de oude woonplaats heen van de verlichte Zanabazar, die de plek in 1651 als retraite plaats voor meditatie koos. Ook dit klooster werd verwoest tijdens het communistische regime, maar is in 1992 gerestaureerd en ook weer actief. Twee beelden en enkele tempels uit de 17e eeuw overleefden de verwoestingen. Het klooster staat inmiddels op de Unesco werelderfgoed lijst.

Dag 7

Trek langs de Orkhon rivier

We vervolgen onze trekking langs de Orkhon rivier. De rivier is bijna 1200 kilometer lang en ontspringt in het Khanghai gebergte. In de rivier zijn vele vissen te vinden, waaronder diverse soorten snoek, (goud)karper, steur, kwabaal, katvis, baars, voorn, zalm en (goud)winde.

Dag 8

Trek door de Orkhon vallei

We steken de Orkhon brug over en wandelen verder door de Orkhon vallei. In de vallei zul je waarschijnlijk nomaden tegenkomen die hun kudde’s yak, paarden, geiten of schapen volgen. De dieren kiezen zelf hun graas,- en drinkplaatsen, en de nomaden volgen hen.

Dag 9

Trek naar Baga Khurhree

We volgen de Orkhon rivier en arriveren bij de Baga Khurhree wat kleine waterval betekent.

Dag 10

Trek naar de Orkhon waterval

Vandaag komen we bij de Orkhon waterval, die 20.000 jaar geleden ontstaan is door een combinatie van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. De waterval is met zijn 20 meter diepte en 10 meter breedte de grootste van Mongolië. Vlakbij de waterval mondt de Orkhon rivier uit in de Selenge rivier. We overnachten hier waarschijnlijk in een lokale ger.

Dag 11

Vrij te besteden dag

Vandaag hebben de benen wel wat rust verdiend dus we genieten een dag van de intense weidsheid en vrijheid om ons heen. ‘s Nachts blijkt de sterrenhemel uit veel meer sterren te bestaan dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De stilte was nog nooit zo stil. Kleuren en geuren lijken intenser zonder smog.

Dag 12-13

Trek naar Naiman Nuur

Vandaag beginnen we de trekking naar het ruige natuurreservaat Naiman Nuur (dat acht Meren betekent, hoewel het er eigenlijk 9 zijn), dat pas sinds de jaren ’80 opengesteld is voor toeristen en beschermd natuurgebied is. De meren zijn, net als de Orkhon waterval, ontstaan door vulkaanuitbarstingen en liggen tussen de 2000 – 2500 meter hoogte. Door het Khangai gebergte worden de meren steeds van vers water voorzien. In dit gebied komen veel dieren voor; zoals argali schapen, berggeiten, steenbokken, wilde kamelen, wilde paarden, vossen, gazelles, muskusherten, sneeuwhoenderen en bergeenden. Het gebied staat bekend om de vele roofvogels. De zeldzame maanhavik komt hier nog voor en de kans is groot dat we gieren zien.

Dag 14

Trek naar Bodongiin Am

We vervolgen onze weg door een bergachtig landschap. Het is voornamelijk klimmen vandaag als we naar een ovoo op 2500 meter hoogte wandelen. Een ovoo is een heilige rots, waar Mongolen kathas (ceremoniële blauwe sjaaltjes), geld, voedsel en andere offerwaren achterlaten. Je moet hier drie keer omheen lopen in de richting van de klok om een wens te doen (voor goed weer bijvoorbeeld). De kans is groot dat we in een lokale ger kunnen overnachten.

Dag 15

Trek naar het Huisiin meer

We arriveren vandaag bij het Huisiin meer. In het midden van het meer bevindt zich een rotsachtig eilandje.

Dag 16

Trek naar het Shireet meer

In de avond arriveren we bij het Shireet meer, het grootste en meest pittoreske van alle meren in de omgeving. Vanaf dit meer heb je ook uitzicht op het visrijke Bugat, Duruu en Tsagaan Azarga meer.

Dag 17

Trek naar Shurangi

We steken de Shurangiin rivier over en bereiken de unieke rotsformatie Shurangi. Deze 40 meter hoge rode rots heeft de vorm van een liggende kameel en wordt door de lokale bevolking als heilig gezien.

Dag 18

Naar Terkhiin Tsagaan Nuur

We komen aan het eindpunt van onze trekking en rijden vanaf daar naar Terkhiin Tsagaan Nuur, oftwel, het Witte Meer en de parel van het gelijknamige nationale park. Volgens de lokale legende is het meer ontstaan toen een jong stel vergat een bron na gebruik weer af te sluiten. Het water uit de bron zorgde voor een flinke overstroming. Een mythische held schoot de top van een omringende berg af om de bron af te sluiten. De top van deze berg vormt nu een eilandje in het meer. Waarschijnlijker is dat het meer ontstaan is door een vulkaanuitbarsting in dit vulkanische gebied. We overnachten bij een nomadenfamilie.

Dag 19

Vrij te besteden dag bij Terkhiin Tsagaan Nuur

Ben je nog niet uitgewandeld? Dan kun je naar de top van de Horgo Uul vulkaan en de conus wandelen. Ook kun je langs het meer lopen, je reisverslag bijschrijven, een boekje lezen of simpelweg niets doen behalve genieten.

Dag 20

Naar Khugnu Khaan

We rijden in ongeveer 6 uur naar de Khugnu Khaan zandduinen, ook wel Elsen Tasarkhai genoemd. Op dit punt komen de vele landschappen van Mongolië samen; bergen, bossen, steppes en woestijn. Je vindt er ook een klooster uit de 17e eeuw. We overnachten in tenten of bij een nomadenfamilie.

Dag 21

Naar Ulaanbaator

Na een mooie rit komen we vandaag weer terug in de hoofdstad.

Dag 22

Vrij te besteden dag in Ulaanbaator

Vrij te besteden dag in Ulaanbaatar. Hoewel de stad al in 1640 is gesticht, is er van het oude Ulaanbaatar (toen nog Örgöö) weinig meer over. De Russen bouwden over de oude tempels en huizen heen en hernoemden de stad in 1927 Ulaanbaatar (= Rode Held). Inmiddels woont de helft van de totale bevolking van Mongolie in de hoofdstad. Dat zijn zo’n anderhalf miljoen mensen. De andere anderhalf miljoen wonen in een gebied dat ongeveer 35x Nederland is. Deze dag is tevens ‘reservedag’ in het geval bijvoorbeeld de auto panne krijgt onderweg. In Ulaanbaatar kun je prima winkelen (niet alles op de zwarte markt/Naran Tuul is legaal) voor de laatste souvenirs. Ook zijn er nog wat tempels die je kunt bezoeken. Vanaf het Zaisan memorial heb je een mooit uitzicht over de stad.

Dag 23

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.
 • Al het vervoer en transfer volgens programma.
 • Hotel met ontbijt in Ulaanbaatar.
 • De overige nachten in tenten, homestay en gers inclusief alle maaltijden en thee.
 • Begeleiding van een Engelssprekende gids, kok en chauffeur.
 • Bagagevervoer met paarden of muildieren en begeleiding.
 • Alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma.
 • Lokale belastingen
 • Intercontinentale vluchten (op aanvraag).
 • Visum voor Mongolië.
 • Boekingskosten (€ 35 inclusief STO).
 • Lunch en diner in Ulaanbaatar.
 • Alcoholische, gebottelde dranken en persoonlijke (hotel)rekeningen.
 • Fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag.
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Vaccinaties.
 • Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Start vrijdag 26 juli 2019
  Einde zaterdag 17 augustus 2019
  1 - 4 Perso(o)n(en)