VERTREKGARANTIE 23 dagen Japan – Op ontdekkingsreis in een andere wereld

23-daagse groepsreis Japan

Japan: op ontdekkingsreis in een andere wereld

Het eilandenrijk Japan staat bekend als het land van geisha’s, kimono’s, de berg Fuji, sushi en de modernste elektronica. Maar het land van de rijzende zon heeft nog veel meer te bieden, zoals prachtige tuinen, talrijke oude tempels en nog veel oude tradities. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is Japan op heel veel gebieden tegenwoordig aanmerkelijk goedkoop. Ook uit eten is verrassend voordelig.

U vliegt rechtstreeks met een KLM-vlucht van Schiphol naar Osaka en arriveert de volgende ochtend. U wordt afgehaald door uw Nederlandse reisleider. Met een sneltrein rijdt u vanaf het vliegveld in iets meer dan een uur rechtstreeks naar Kyoto. De reisleider neemt in deze stad belangstellenden mee op een wandeling door een buurt vol steegjes, gevuld met houten huizen waar Kyoto zo bekend om is. Tevens doen we de Sanjusangen-do tempel aan met duizend prachtige goudkleurige beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw.

De volgende dag maken we een stadwandeling door de geishawijk Gion en de theepotwijk, met links en rechts houten huizen en traditionele winkels. Na de lunch wandelen we via het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het Zilveren Paviljoen, met een heel mooie tuin. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen.

Ook het Nijo-jo wordt bezocht, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Ieyasu. Bij het paleis ligt een grote tuin. Daarna bewonderen we Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste bezienswaardigheden van het land. De Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) heeft de beroemdste zentuin.

Een hele dag krijgt u in Kyoto gelegenheid om er zelf op uit te trekken. Een aanrader is de Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii’s.

Met de groep kunt u mee naar Nara. De tempels en heiligdommen hier worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met binnenin een zestien meter hoog bronzen Boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud.

In twee uur bereiken we per trein Hiroshima. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals aan het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. De amper bezochte Shukkei-en tuin mag niet gemist worden, een echt juweeltje.

Het eiland Miya-jima met de Itsukushima schrijn is in Japan en ver daar buiten beroemd vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee en is de bestemming van de facultatieve dagexcursie. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie. Dankzij uw treinpas kunt u gratis gebruikmaken van de veerboot en een korte treintrip. U betaalt alleen voor de tram.

In slechts drie uur reizen we met een korte overstap naar ons volgende eiland Kyushu. De eindhalte is Nagasaki met zijn prachtige Glover Gardens en Dejima. Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig hergebouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. En ook Nagasaki heeft een Atoombommuseum. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen.

We reizen verder per moderne veerboot langs tal van kleine eilanden over de beroemde Japanse binnenzee naar het eiland Shikoku. Belangstellenden kunnen hier met de reisleider een wandeling van ongeveer twee uur maken door het vlakke platteland. Het pad volgt de route van de 88 tempels, verbonden aan de monnik Kukai, na zijn overlijden beter bekend als Kobo Dashi.

Het fotogenieke Bikankwartier in de plaats Kurashiki ligt aan een gracht met historische gebouwen uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Het is er leuk flaneren langs de waterkant. In de nabij gelegen Kibivlakte is het prettig fietsen langs schrijnen en rijstvelden.

Het Witte Reiger Kasteel is veruit het meest fotogenieke kasteel van Japan, daterend uit eind zestiende eeuw en gemakkelijk vanuit Kurashiki per trein te bereiken. Dankzij de 14-daagse treinpas is de rit gratis te maken.

Magome is een fantastisch mooi dorpje boordevol oude houten huizen. Je slaapt hier in een traditioneel Japans guesthouse op een futon (Japans matras) op de grond die bedekt is met tatamimatten. De natuurrijke wandeling van deze plaats naar Tsumago wordt aangeprezen als een van de mooiste van het land. De route voert over de oude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto en is 7,6 kilometer lang.

Het plaatselijke kasteel in Matsumoto is van buiten zwart en behoort tot de mooiste van het land. De stad kent enkele interessante musea, onder meer een met antieke Japanse houtblokprenten.

Met de Shinkansen rijden we in twee uur en tien minuten naar Tokio. In de hoofdstad kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: het hippe jonge volk in Shibuya, de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, een glimp van oud Japan in Asakusa of ga naar het dure winkeldistrict Ginza

De stad Nikko wordt niet overgeslagen. Hier staat het prachtige mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. Hij was de eerste shogun die over heel Japan regeerde. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de tienduizenden ruim 300 jaar oude prachtige coniferen.

Facultatief kunt u met de reisleider naar de tonijnveiling van de vismarkt Tsukiji en naar een training van sumoworstelaars. In de maanden juli en augustus en tot 10 september kunt u de top van de Fuji beklimmen.

Al met al een schitterende reis, met groepsbezoeken maar ook met tal van dagen waarop je je eigen gang kan gaan; een mooie combinatie van cultuur, natuur en lekker eten.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.van Schiphol
Je vliegt met een KLM-vlucht van Schiphol rechtstreeks naar Osaka.
Dag 02 Aankomst in Osaka en overnachting in Kyoto
Op Kansai Airport in Osaka word je opgewacht door je Nederlandse reisleider. Met een trein rijd je in 78 minuten rechtstreeks naar Kyoto. De trein vertrekt vlakbij de aankomsthal. Bij aankomst in Kyoto is het nog maar een kort ritje naar het hotel.
’s Middags neemt de reisleider belangstellenden mee op een wandeling door een buurt van steegjes, gevuld met houten huizen waar Kyoto zo bekend om is. Tevens doen we de Sanjusangen-do tempel aan met duizend prachtige goudkleurige beelden uit de twaalfde en dertiende eeuw.
Dag 03 Kyoto
Vandaag bezoeken we wandelend de geishawijk Gion en de theepotwijk, met links en rechts houten huizen en traditionele winkels. We bezoeken ook de boeddhistische Shoren-in met een meer dan schitterende tuin en de woning van de abt met prachtig beschilderde papieren wanden. Na de lunch wandelen we via het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met een nog mooiere tuin. Als we geluk hebben, komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen.|
Dag 04 Kyoto
Vandaag gaan we naar Nijo-jo, oorspronkelijk begin zeventiende eeuw gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Ieyasu. Het complex staat bekend als een kasteel, maar is in feite een paleis. Er ligt een grote tuin bij. Daarna bewonderen we Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste bezienswaardigheden van het land. De vlakbij gelegen Ryoan-ji (Tempel van de Vreedzame Draak) heeft de beroemdste zentuin. Vijftien ruwe stenen liggen in een zee van steentjes. Voor het vervoer krijg je een dagkaart voor de openbare bus uitgereikt.
Dag 05 Kyoto
Vandaag kan iedereen op eigen gelegenheid de stad bezoeken. Een aanrader is de Fushimi Inari-taisha met meer dan duizend zeer fotogenieke vermiljoenrode torii’s. Deze shintoshrijn is gratis toegankelijk. Het is te combineren met een bezoek aan een nog werkende Sake-brouwerij met belendend museum. De Daisen-in tempel heeft een van de beroemdste zentuinen of ga naar de de wijk Arashiyama met zijn prachtige bamboebos. Liefhebbers van architectuur moeten zeker een uitgebreider bezoek brengen aan het treinstation van Kyoto. Vrouwen kunnen zich laten schminken en kleden als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen. Als je wilt, kan je ook als geisha een korte wandeling door de stad maken. De Nishiki-voedselmarkt is overdekt en geeft een goed beeld van wat er zoal in Japan op het gebied van eten te koop is. Een aanrader is een bezoek aan een vlak bij gelegen prentenwinkel met antieke en hedendaagse Japanse prenten. Pontocho is de bekendste restaurantstraat van de stad en een van de beroemdste van het land.
Dag 06 Kyoto – Nara – Kyoto
Vandaag neemt de reisleider je op een facultatieve excursie mee naar Nara. Je betaalt alleen enkele euro’s voor de bus. De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken, zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld onder één dak met een zestien meter hoog bronzen Boeddhabeeld. Enkele musea bevatten een schitterende verzameling boeddhistische beelden van wereldformaat. De veelal in prachtige staat verkerende houten en gelakte beelden zijn tot ruim 1300 jaar oud.
Dag 07 Kyoto – Hiroshima
In twee uur bereiken we per trein Hiroshima, op 6 augustus 1945 vrijwel weggevaagd en na de oorlog herbouwd. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals aan het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar door de atoombom veroorzaakte leukemie te overwinnen en het skelet van de Atoombomkoepel, één van de weinig na het vallen van de Atoombom overeind gebleven gebouwen, laten de emoties niet onberoerd. De amper bezochte Shukkei-en tuin mag niet gemist worden, een heus juweeltje.
Dag 08 Hiroshima
Het eiland Miya-jima met de Itsukushima schrijn is in Japan en ver daar buiten beroemd vanwege de iconische vermiljoenrode torii (poort) in zee en is de bestemming van de facultatieve excursie van vandaag. Met een beetje geluk zien we een trouwceremonie. De Daisho-tempel is een van de mooiste tempelcomplexen van het land. Dankzij de treinpas kan je gratis gebruikmaken van de veerboot en een korte treintrip.
Dag 09 Hiroshima – Nagasaki
In drie uur reizen we met een korte overstap naar ons volgende eiland Kyushu. We maken kennis met de ‘Kamome’ (sneeuwmeeuw), een paradepaardje onder de Japanse treinen. De eindhalte is Nagasaki. ‘s Middags bezoeken we per lokale tram de vlak bij gelegen schitterende Glover Gardens met oude houten woningen waar in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw westerlingen woonden. Vanaf hier hebben we een schitterend  uitzicht over de Mitsubishiwerf, de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Hollandse hellingen naar ‘downtown’ Chinatown. ’s Avonds kan je dineren op een terras aan de waterkant.
Dag 10 Nagasaki
Vandaag kan je Nagasaki op eigen gelegenheid verder ontdekken. Het kunstmatige eiland Dejima is een aanrader.  Hier woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859; eerst voor de VOC, later voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De huizen zijn prachtig herbouwd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Een bezoek aan de Hollandsche Begraafplaats met VOC-graven is een bijzondere ervaring.
Ook Nagasaki heeft een Atoombommuseum. In de buurt is de exacte plek aangegeven waar de atoombom hoog boven de grond uiteenspatte. En er zijn verschillende musea die eraan herinneren, maar ook de Urakami kathedraal met beschadigde heiligenbeelden. Net als in Leiden heeft Philipp Franz von Siebold hier zijn eigen museum. Hij was in de 19e eeuw een Duitse arts, werkzaam op Dejima, die de Japanners liet kennismaken met de moderne westerse wetenschap. Hij deed veel voor de lokale bevolking en was een verwoed verzamelaar van flora en fauna. Nagasaki eert hem hem met de naam van een universiteit, hotel, straat en koekjes. Bij helder weer is het bijzonder leuk om in de avonduren een bezoek te brengen aan een uitzichtpunt hoog op een heuvel, met fantastisch uitzicht over de baai en de stad, volgens UNESCO een van de drie mooiste avondgezichten op een stad ter wereld. Een gondelbaan brengt je erheen. Voor buitenlanders is er een kortingskaart, waarmee je goedkoper diverse bezienswaardigheden kunt bezoeken.
Dag 11 Nagasaki – Matsuyama
We reizen met de trein terug naar het eiland Honshu en met een moderne veerboot varen we langs tal van kleine eilanden over de beroemde Japanse binnenzee naar het eiland Shikoku. Na een schilderachtige tocht komen we na ruim 2,5 uur op het eiland aan en reizen in een kort ritje per boemeltrein naar de stad Matsuyama.
Dag 12 Matsuyama
De reisleider neemt belangstellenden mee op een korte landelijke wandeltocht naar de bijzondere boeddhistische tempel Ishite-ji. Het is is de 51ste tempel van een rondgang van 88 tempels die verbonden zijn met de monnik Kukai (774-835), sinds zijn overlijden in Japan beter bekend onder de naam Kōbō-Daishi. Of bezoek op eigen gelegenheid het kasteel van Matsuyama of neem een bad in Dogo Onsen. De bronnen worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. Je kan er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad. Ook de keizer had hier zijn eigen badruimte. Je kan er ook terecht voor alleen een rondleiding naar de keizerlijke badruimte.
Je kan met een korte treinrit ook een bezoek brengen aan het plaatsje Uchiko, met een gerestaureerd straatje met oude Japanse huizen en enkele musea; een apotheek uit vervlogen jaren en een kabuki-theater. Belangstellenden kunnen ’s middags met de reisleider een wandeling van ongeveer twee uur maken door het platteland. Het pad volgt de route van de 88 tempels, eveneens verbonden aan de monnik Kukai.
Dag 13 Matsuyama – Kurashiki
In bijna drie uur rijden we per trein naar Kurashiki. Wij reizen hiervoor per Shinkansen over de ruim 13 km lange Grote Seto Brug terug naar Honshu. Het fotogenieke Bikankwartier in Kurashiki ligt aan een gracht met historische gebouwen uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Het is er leuk flaneren langs de waterkant. Er is een museum met werken van bekende westerse schilders, maar ook met Japanse kunst.
Dag 14 Kurashiki
Mogelijkheid tot een 17 kilometer lange fietstocht in de Kibivlakte, vlak bij Kurashiki en makkelijk te bereiken met de treinpas. De route door het platteland is vlak en onderweg kom je drie schrijnen en een tempel tegen, alsook een enorme grafheuvel. Aan het einde van de route lever je je fiets weer in en kom je via een ander treinspoor terug in Kurashiki. Zo geniet je optimaal van de omgeving. Je betaalt alleen voor de fietshuur, 1000 yen. Een ander interessant reisdoel is het Witte Reiger Kasteel
Dag 15 Kurashiki – Magome
Met de trein in bijna vier uur naar Nakatsugawa, waar een taxi ons in 25 minuten naar onze overnachtingsplaats Magome brengt voor de wandeling van morgen. Magome is een fantastisch mooi dorpje boordevol oude houten huizen. Je slaapt hier in een traditionele, Japanse minshuku (familie guesthouse) op een futon (Japans traditioneel matras), die op de grond op tatamimatten rust.
Dag 16 Magome – Matsumoto
Wandeling van Magome naar Tsumago, een tocht van 7,6 kilometer. De natuurrijke wandeling wordt aangeprezen als een van de meest historische van het land. De erg mooie route voert over de eeuwenoude hoofdweg tussen Edo (nu Tokio geheten) en Kyoto en gaat door bossen met cederbomen en langs kleine dorpen met traditionele houten huizen. Het eerste stuk is bergop, maar het grootste deel is bergaf. Wie moeite heeft met wandelen, kan eerst een bus nemen naar het hoogste punt. En wie helemaal niet wil wandelen, kan met de bus tot in Tsumago komen. In Tsumago halen we onze bagage op die we in Magome met een expressdienst vooruitgestuurd hebben. Tsumago bestaat net als Magome uit louter oude houten woningen. Onze overnachtingsplaats is Matsumoto.
Dag 17 Matsumoto
We verblijven de hele dag in deze prettige stad. Je kan de plaats op eigen gelegenheid bekijken. Het in de buurt van het hotel gelegen plaatselijke kasteel behoort tot de mooiste van het land en dateert oorspronkelijk uit omstreeks 1595. Nakamachi is een oud koopmansdistrict met huizen uit de negentiende eeuw. De stad kent meerdere interessante musea, onder meer een met antieke Japanse prenten.
Dag 18 Matsumoto – Tokio
Met de Shinkansen rijden we in twee uur en tien minuten naar Tokio. Het is lunchtijd als we inchecken in het hotel. In de hoofdstad kan je met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn, die met de treinpas gratis is) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: het hippe jonge volk in Shibuya, de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, een glimp van oud Japan in Asakusa of ga naar het dure winkeldistrict Ginza. Het Ueno-park met zijn talrijke musea ligt vlak bij het hotel. Het aldaar gelegen Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld. In het park staat een borstbeeld van een Nederlandse waterbouwkundige. Vlak bij zijn andere musea en liefst vier laten het Tokio van vroeger herleven.
Dag 19 Tokio – Nikko – Tokio
Vandaag staat een facultatief bezoek gepland aan het mausoleum van de shogun Tokugawa Ieyasu. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ieyasu was de eerste shogun die over heel Japan regeerde. Het ligt in de stad Nikko, zo’n 100 kilometer ten noorden van Tokio en bereikbaar per trein. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de tienduizenden tot 400 jaar oude prachtige coniferen rondom het grafcomplex. Leuk is ook een lange rij oude Jizo-beelden aan een woeste rivier. Jizo gaat door als de baas van de hel en de beschermer van reizigers en overleden baby’s en kinderen. De treinpas is tot vandaag geldig. Je betaalt alleen voor een korte lokale busrit, evenals als altijd voor de toegangsbewijzen.
Dag 20 Tokio
Deze ochtend of een andere is het wellicht mogelijk een bezoek te brengen aan een training van sumoworstelaars. Je kan de training gadeslaan vanaf de straatkant door een raam. Grappig om te zien is de ochtendspits in de metro met speciaal personeel dat de passagiers in de metrostellen propt.
Yaesu is een buurt grenzend aan het centraal treinstation. Er zijn twee monumenten die herinneren aan de Nederlander Jan Joosten van Lodesteijn, die in 1600 met het eerste schip uit Nederland Japan bereikte. Vlak bij is een monument met een bronzen schaalmodel van het eerste Hollandse schip dat Japan bereikte. In het stadhuis heb je vanaf tweehonderd meter hoogte gratis uitzicht over Tokio. Leuk voor zowel overdag als ’s avonds. Je kan hier ook dineren en tegelijkertijd Tokio zien veranderen in een lichtstad.
Dag 21 Tokio
Leuk is een vaartocht met een busboot; goedkoop en toch gerieflijk. Bekijk vervolgens de skyline van Tokio vanaf Odaida en kom terug per metro die over de Regenboogbrug rijdt met prachtig uitzicht. Of ga naar het gratis te bezoeken beursgebouw dat bekend is van de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw, worden gratis rondleidingen gegeven. Het Edo-Tokyo Museum bezit onder meer de originele overgaveakte van 2 september 1945 waarmee een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Kabuki theater heeft vaak aantrekkelijke  voorstellingen.
Dag 22 Tokio
Het Tokyo Internationaal Forum heeft een vermaard atrium van glas, een must voor architectuurliefhebbers. Of bezoek het 21_21 Design Sight Museum dat in oktober 2014 bezocht werd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
De metropool Tokio heeft nog veel meer te bieden. Je kan bijvoorbeeld naar de tempels in de plaats Kamakura. De Kotokuin tempel hier heeft een ruim elf meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit 1252. Het is hol van binnen en je kan erin. De belendende Hasaderatempel heeft het grootste vergulde houten beeld van Japan. Het is meer dan negen meter hoog en gemaakt van kamferhout. Het kleine Kamakura Museum bevat bijzondere boeddhistische sculpturen uit de 12e t/m 16e eeuw en is zeer de moeite waard. Bijzonder zijn ruim duizend beeldjes van Jizo, gekleed in kinderkleertjes en hier en daar omringd door speelgoed die als offer zijn weggegeven. In de tempel Kencho-ji staan jeneverbessen die halverwege de 13e eeuw zijn geplant.
Dag 23 Vlucht Tokio – Amsterdam
Je vliegt vandaag rechtstreeks naar Amsterdam en komt door het gunstige tijdverschil dezelfde dag aan. In vijf kwartier rijden we per trein naar het vliegveld. Je wordt op het vliegveld door de reisleider uitgezwaaid.

Het reis- en vluchtschema zijn onder voorbehoud.

Op aanvraag is het ook mogelijk vanaf Brussel, Frankfurt of Düsseldorf te vliegen.

Schiphol aankomen.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • vervoer volgens programma (14 dg treinpas)
 • overnachtingen in goede hotels (2-persoonskamer zonder ontbijt)
 • begeleiding van een Nederlandse reisleider
 • vervoer expressdienst grote bagage op de trajecten Magome-Tsumago
 • vliegtickets Amsterdam – Osaka en Tokio – Amsterdam

Exclusief

 • boekingskosten (€ 25- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • visum voor Japan is niet nodig
 • toegangskaarten
 • maaltijden
 • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • eenpersoonskamertoeslag € 445,-

 

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :