• Beschrijving
 • Reis Beschrijving
 • Kaart
 • Reis Inclusief
 • Reis Exclusief

Canada is het op één na grootste land ter wereld en telt slechts 2 keer zoveel inwoners als Nederland. Er is dus erg veel ruimte voor de wildernis. Je kunt hier nog verdwalen of oog in oog komen te staan met een beer. West-Canada biedt gletsjers, besneeuwde bergtoppen, mistige baaien
met orka’s, turkooizen meren, uitgestrekte dennenbossen, donderende watervallen, gastvrije bewoners, wonderlijk versierde totempalen, miljoenensteden, brede rivieren en enorm veel wild. Mensen die van puur natuur kunnen hier hun hart ophalen, misschien is Canada ook wel het
verkeerde woord en moeten we het gewoon Cana-ga noemen.

Deze reis maak je individueel met een eigen huurauto in je eigen tempo. Voor deelname aan deze reis dien je dus over een rijbewijs te beschikken omdat je zelf een auto huurt (en rijdt). Ook dien je over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die medische kosten en ongevallen dekt en over een creditcard. Deze heb je nodig voor de autohuur en de aanvraag van het ETA (visum).

Prijs van deze reis is op aanvraag omdat de prijs sterk afhangt van de beschikbaarheid van hotels, het aantal personen, de beschikbaarheid van hotels/vliegtickets, de excursies en het gewenste auto type op moment van boeken. Je kunt in overleg ook reiscomponenten zelf reserveren en een deel via Sunita Reizen. Het is ook mogelijk om de route te verleggen of in omgekeerde volgorde te doen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Deze reis is het meest geschikt voor een familie met kinderen rond de 12 jaar, maar jonger of ouder kan ook (overleg gerust even). De reis is niet persé een gezinsreis, je kunt de reis ook gewoon met je partner, vrienden, ouders of andere reisgenoten maken. De beste reistijd voor deze reis is juni tot en met september.

Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene (weers) omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek en aankomst in Calgary

Vertrek en aankomst in Calgary. Bij aankomst mag je je horloge maar liefst 8 uur terug (vroeger) zetten. Hier haal je de auto op en rijd je naar het hotel. Calgary is de grootste stad van de provincie Alberta en poort naar de Rocky Mountains. Calgary is vooral bekend van de jaarlijkse Stampede (rodeo en andere wild west festiviteiten) die hier gehouden worden en van de Olympische winterspelen. Het olympisch stadion wordt nu voornamelijk gebruikt voor optredens en festivals.

Dag 2

Naar Waterton Lakes Nationaal Park

Vandaag rijd je in ongeveer 3 uur (ongeveer 300 km) naar het Waterton Lakes Nationaal Park aan de grens met Amerika. Als je wilt kun je in de ochtend Calgary nog bezoeken. Het Prince of Wales hotel ziet zie je al vanaf een afstand liggen. Het ziet er uit als een kasteel en is bijna een eeuw oud (gebouwd in 1926). Het Waterton Lakes NP is het enige grensoverschrijdende nationale park tussen Canada en Amerika. De Amerikaanse kant van het park heet Glacier Nationaal Park. In het dorpje Waterton vind je verder nog een indrukwekkende waterval; de Cameron Falls. We raden aan een nationale parkpas te kopen omdat je tijdens deze reis zoveel nationale parken bezoekt dat je de kosten er wel uit haalt.

Dag 3

Vrij te besteden dag in Waterton Lakes NP

Vrij te besteden dag in Waterton NP. De door gletsjers gevormde bergen die de meren omlijsten vormen een dramatisch schouwspel. In 2017 werd Waterton NP geteisterd door een bosbrand die 90% van de bebossing van het park verwoestte. In 2019 waren om veiligheidsredenen nog niet alle wegen en wandelpaden geopend (omdat er nog verbrandde bomen op de weg konden vallen). Het is nog niet duidelijk wat de situatie in 2020 zal zijn. Als het park weer geheel geopend is kun je met de auto naar het startpunt van de Red Rock Canyon. Een korte wandeling van een half uur heen en terug brengt je naar de canyon. De bison paddock loop road is een autorit die je langs een bisonkudde brengt. Op Cameron Lake kun je (prijzige) kayak’s huren of langs het meer wandelen. Vanaf het Prince of Wales hotel kun je mijmerend op de alpine bloemenweide zitten en genieten van het prachtige uitzicht.

Dag 4

Naar het Blackfeet Indianen reservaat, VS

In ongeveer 2 uur (130 km) rijd je naar Browning. Vergeet niet om achterom te kijken als je richting de grens met Amerika rijdt. Het uitzicht op de prairie die op de Rocky Mountains ‘botst’ is schitterend. Bij de grens met Amerika heb je een paspoortcontrole en moet je administratiekosten betalen. Een enkele keer controleren ze ook je auto. Vanaf de grens kun je de kortste route naar Browning rijden maar ook onderweg vast het Glacier Nationaal Park bezoeken; de andere kant van Waterton. Je rijdt dan eerst naar Swiftcurrent, waar je prachtig kunt wandelen of kanoën. Reken hiervoor een uurtje reistijd extra. Door de bosbrand in Waterton NP is de wildpopulatie voornamelijk naar Glacier NP gevlucht. Als je gaat wandelen neem dan alleen vacuümverpakkingen met eten mee en maak voldoende kabaal om beren af te schrikken. Op het reservaat van de Blackfoot overnacht je in een tipi. Je kunt in het nabije dorp ook een handelspost bezoeken waar de Blackfoot kunstnijverheid verkopen. Lewis en Clark, de eerste blanken die de VS van oost naar west doorkruisten, bogen naar het zuiden af ter hoogte van het huidige reservaat, ontmoedigd geraakt door het uitzicht op de machtige bergen voor hen. Het verhaal van Lewis en Clark is vaak beschreven, maar het interessantste boek over de expeditie is misschien nog wel ‘Sacajawea’, wat het (enigszins geromantiseerde) verhaal van de Indiaanse gids van de expeditie vertelt.

Dag 5

Rondleiding en workshop in het Blackfeet Indianen reservaat

In de ochtend krijg je een rondleiding door het reservaat om wat over de cultuur en geschiedenis van de Blackfoot te leren. In hun eigen taal heten de Blackfoot 'Siksikaitsitapi'. Hun land strekte zich uit over de prairies van Montana, Wyoming en Alberta. Het hoofdvoedsel van de Blackfoot was de buffel, en deze werd in de 19e eeuw uitgeroeid door de blanken om de prairievolkeren tot overgave te dwingen. De Sioux/Lakota voerden daarom oorlog tegen de blanke kolonisten en vroegen (via chief Sitting Bull) hulp aan chief Crowfoot. Deze weigerde zijn volk voor te gaan in een verloren strijd en het half verhongerde volk gaf zich in 1870 over. De Blackfoot werden toen afhankelijk van voedselbonnen en kregen een klein stuk land toegewezen om zich te vestigen terwijl de rest in blanke handen viel. In de middag krijg je een workshop. Je kunt een drum maken, een ratelaar of een ‘parfleche’, een soort opbergtas die je met je mee kunt dragen. Je overnacht weer in een tipi.

Dag 6

Vrij te besteden dag in het Glacier Nationaal Park

Vrij te besteden dag in het Glacier Nationaal Park. Omdat je morgen dwars door het park over the ‘Going to the Sun road’ en de Logan Pass rijdt (vanaf eind juni geopend) raden we je aan vandaag de oostkant van het park te bezoeken. Two Medicine Lake is een heilige plaats voor de Blackfoot en wordt door relatief weinig mensen bezocht. Als je er komt vraag je je af waarom. De schitterend gevormde en gekleurde bergen met sneeuw bedot omlijsten een prachtig meer. Je kunt hier (betaalbare) kano’s huren of een wandeling maken. Je kunt ook gaan paardrijden in het park; informeer voorhand bij het tipi kamp waar je ook vanavond weer logeert.

Dag 7

Dag in het Glacier Nationaal Park

Vandaag rijd je in ongeveer 2 uur tijd via de Logan Pass (ruim 2000 meter) over de Continental Divide dwars door het Glacier Nationaal Park. Op de pas kun je een mooie (Hidden Lake) wandeling maken waarbij de kans groot is dat je berggeiten ziet. De weg over de pas is maar 3 maanden per jaar geopend (juli – augustus – september en afhankelijk van het weer soms ook eind juni en begin oktober). De rest van het jaar is de weg dicht gesneeuwd. Je kunt het beste heel vroeg vertrekken want de parkeerplaats op de pas is eigenlijk te klein. Eenmaal over de pas rijd je langs spectaculaire bergkammen weer naar beneden, waar je enkele prachtige meren ziet. Je overnacht aan de westkant van het park in een hotel.

Dag 8

Naar Kootenay Nationaal Park, Canada

In ongeveer 3 ½ uur rijd je van de westkant van het Glacier NP naar het Kootenay Nationaal Park. Dat betekent dat je de VS weer verlaat en Canada weer binnen rijdt, dus je kunt nog wat tijd kwijt zijn bij de grens. In Radium Hot Springs kun je eventueel een bad nemen in de natuurlijke warmwaterbronnen van het dorp. Ook kun je een stukje de Sinclair Canyon inlopen waar je misschien steenbokken spot.

Dag 9

Naar het Yoho Nationaal Park

Je rijdt in ongeveer 2 uur tijd dwars door het Kootenay Nationaal Park naar je volgende overnachtingsplaats bij Field of Golden. Onderweg zijn er tal van mooie korte wandelingen te maken. De Paint Pots zijn een paar okerkleurige mineraalbronnen die door de Natives werden gebruikt om verf van te maken. De Numa Falls zijn misschien niet de meest spectaculaire van Canada, maar toch ook wel een bezoekje waard. Het mooiste deel van het park is de Marble Canyon; een nauwe slot canyon waar je langs kunt lopen terwijl het water zich met donderend geraas door de nauwe kloof perst. Als je het park uitrijdt passeer je Lake Louise, een prachtig meer (ook wel ‘Jewel of the Rockies’ genoemd) met een hotel dat er uitziet als een kasteel aan de waterkant. Lake Louise ligt in het Banff Nationaal Park en je krijgt aan het einde van de reis nog de gelegenheid het park beter te verkennen. Je mag de klok vandaag een uur achteruit zetten (heb je meer tijd om rond te kijken), want je rijdt vandaag een andere tijdzone in met 9 uur tijdsverschil (vroeger) dan in Nederland.

Dag 10

Vrij te besteden dag in het Yoho Nationaal Park

Vrij te besteden dag bij het Yoho Nationaal Park. Vlak bij het dorpje Field ligt de weg naar Emerald Lake, waar je 5 km om het meer kunt wandelen. Vroeg in de ochtend en laat in de avond heb je een grote kans hier wilde dieren te zien drinken. Aan het einde van de weg vind je een ‘natural bridge’. In zuidelijke richting vind je vlak bij de uitgang van het park nog de Wapta Falls en wat hoodoos (1,6 km zware wandeling steil omhoog). In westelijke richting kun je bij de Spiral Tunnel een uitstapje maken naar de spectaculaire Takakkaw Falls. De weg naar de watervallen toe biedt bovendien een prachtig uitzicht op de bergtoppen.

Dag 11

Naar het Glacier (Canada) Nationaal Park

In anderhalf uur tijd rijd je non-stop door het Glacier Nationaal Park heen, maar we raden onderweg toch wel een paar stops aan. Er zijn veel dagwandelingen in het park te maken maar ook wat kortere die leuk zijn voor kinderen. Het pad naar Bear Creek Falls brengt je zo dicht bij een spectaculaire waterval dat je een paraplu nodig hebt. De Loop Brook Trail brengt je langs overblijfselen van een spoorweg die hier ooit liep. De Rockgarden Trail is een wandeling door een veld met machtige rotsblokken; stille getuigen van de laatste ijstijd. De Hemlock Grove Nature Trail is een pad boven de bosbodem langs machtige bomen en varens. In de Canyon Hot Springs vind je warmwaterbronnen om aan het einde van de dag je spieren in te ontspannen.

Dag 12

Naar het Revelstoke Nationaal Park

In ongeveer een uur rijd je zigzag naar de ‘Meadows in the Sky parkway’, een parkeerplaats op bijna 2000 meter op Mount Revelstoke in het gelijknamige nationale park. Onderweg kom je langs tal van mooie uitzichtpunten. Vanaf de parkeerplaats rijden shuttlebussen heen en weer naar de top, waar je een fantastisch uitzicht hebt. In de zomer is het hier één grote bloemenzee. In het Revelstoke Nationaal Park kun je een paar leuke korte wandelingen maken. De Giant Cedars Boardwalk voert je door eeuwenoude bossen en de Skunk Cabbage Trail door een moerassig gebied waar bevers en muskusratten leven. Knijp hier wel je neus dicht als de stinkdierkool (wat op moeraslantaarn in Nederland lijkt) in bloei staat. Je kunt bij Revelstoke ook raften of kanoën op de Columbia- of Illecillewaet rivier.

Dag 13

Naar het Wells Gray Provinciale Park

In ongeveer 4-5 uur rijd je naar het park van de watervallen: het Wells Gray Provincial Park. Het park telt maar liefst 41 watervallen. Het laatste stukje van de rit gaat over een onverharde weg naar een ranch waar je kunt zien hoe men in de middle of nowhere overleeft. De ranch-bewoners houden hun eigen vee, maken zelf kaas, gaan op jacht, verzamelen geneeskrachtige kruiden, houden survivalcursussen en de hond is bevriend geraakt met de lokale beer. Als je wilt kun je onderweg naar het park nog een berenexcursie bij Blue River maken.

Dag 14

Programma naar keuze op de ranch

Workshop ‘survival’ op de ranch. Je kunt bijvoorbeeld een speer leren maken, boogschieten, boog maken, vallen zetten, sporen zoeken, kaas maken, hutten bouwen, vuur maken of je aanmelden voor paardrijden, als je dat liever doet. Houdt er rekening mee dat er in dit waterrijke gebied veel muggen zijn. De kolibries in dit gebied vormen weinig gevaar voor de zoemende beestjes.

Dag 15

Vrij te besteden dag in Wells Gray

Vrij te besteden dag in het park om enkele van de 41 watervallen te bewonderen. De Helmcken Falls is de op 3 na hoogste waterval van Canada en misschien wel de mooiste. De waterval lijkt wel een setting voor een sprookjesfilm. De Spahat Falls doet er slechts weinig voor onder. Beide watervallen zijn na een korte wandeling bereikbaar. De Moul Falls bereik je na een langere wandeling (3 km enkele reis). De Dawson Falls zijn niet erg hoog maar wel 90 meter breed en wordt liefkozend ‘little Niagara’ genoemd.

Dag 16

Via Mt. Robson naar het Jasper Nationaal Park

We nemen afscheid van ons vriendelijke gastgezin. In ongeveer 4 uur tijd rijd je naar het Jasper National Park. Na een relatief vlak deel rijd je nu weer echt de machtige Rocky Mountains in. Onderweg kom je door het Mt. Robson National Park. Het park is bij uitstek geschikt voor lange afstandswandelingen, maar dat is met kinderen niet ideaal. Je kunt voor het park wel een korte wandeling naar de Rearguard Falls maken (ongeveer 1 km enkele reis) of in het park de Overlander Falls bezoeken, mocht je nog niet watervallen moe zijn…

Dag 17

Vrij te besteden dag in het Jasper Nationaal Park

Vrij te besteden dag in het Jasper National Park, waar zat te doen is. Je kunt bijvoorbeeld Whistler Mountain omhoog met de kabelbaan (Jasper Tramway). De berg dankt zijn naam aan de fluitende marmotten. De kabelbaan brengt je op 2278 meter. De wandeling naar de top van de berg op 2464 meter duurt gemiddeld een uur (terug sneller). Een weggetje waar vroeg in de ochtend veel wild te zien is brengt je bij Maligne Canyon (met wandelroutes van een half tot 2 uur langs deze prachtige canyon), Maligne Lake en Medicine Lake. Bij Pyramid Lake kun je wat eten in de historische (uit 1922) Jasper Park Lodge. Prince Harry en zijn vrouw Megan verbleven hier tijdens hun huwelijksreis. In deze omgeving zitten veel elanden, wapiti herten, zwarte beren en er komen nog grizzly ’s voor. Een 1,6 km lang pad loopt vanaf de lodge naar een uitzichtpunt op de Cavell gletsjer.

Dag 18

Over de Icefield Parkway

Vandaag over de Icefield Parkway (zo genoemd omdat je langs 3 imposante gletsjers rijdt, al liggen er natuurlijk veel meer in dit gebied, maar die zijn alleen te voet bereikbaar) naar het Banff National Park. Eerste aan te raden stop is bij de Athabasca en vervolgens Sunwapta Falls. Ondanks dat je inmiddels al heel wat watervallen gezien hebt is iedere waterval weer anders en deze zijn zeker spectaculair te noemen. Daarna vervolg je je weg naar de Athabasca Glacier. Je kunt hier eventueel een tour boeken met een snow coach de gletsjer op kunt, een spectaculaire tour van 80 minuten. Na of voor de tour kun je ook nog een skywalk maken over een glasplaat die over een canyon gebouwd is. Een stuk verderop ligt net achter de Sunwapta pas de Park Ridge, waar je een 6 km lange wandeling van 2 uur kunt maken met een grote kans om berggeiten te zien. Dit is de grens tussen het Jasper nationaal park en het Banff nationaal park, dat je nu binnen rijdt. Hier kun je kort daarna stoppen bij de Mistaya Canyon, waar een wandelbrug over de canyon leidt en door naar Peyton Lake, waar een korte wandeling naar het meer te maken is. Een wandeling naar de top is wat vermoeiender maar geeft je wel het uitzicht dat in iedere reisgids te zien is. De vlakke wandeling langs het Bow meer is minder vermoeiend maar niet persé minder fotogeniek. Je kunt deze zo lang maken als je zelf wilt. Zonder tussenstops is de rit van Jasper naar Banff een kleine 4 uur, maar trek genoeg tijd uit voor de vele mooie stops! De Icefield Parkway is namelijk één van de mooiste routes van Canada en misschien wel van de wereld.

Dag 19

Vrij te besteden dag in het Banff Nationaal Park

Vrij te besteden dag in het Banff National Park. Je bent hier eerder deze reis al kort doorheen gekomen maar vandaag heb je de gelegenheid het park grondiger te verkennen. Als je een wandeling wilt maken, wees er dan vroeg bij want de parkeerplaatsen zitten meestal rond 7 uur al vol. Er gaan vanuit Banff wel shuttlebussen naar diverse punten in het park. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling bij de Vermillion Lakes maken, een geliefde nestplaats voor de bald eagle. Lake Minnewanka is een kunstmatig meer. Op de bodem van wat nu het meer is stond ooit een dorp (wat sommigen met scuba diving nog bezoeken). Je kunt ook een stukje terugrijden over de Icefield Parkway naar Peyto of Bow Lake. Met de Banff Gondola kun je Sulphur Mountain op en 1 km naar Samson Peak wandelen. Rondom Sulphur Mountain liggen ook 8 hotsprings. Op één ervan is het Fairmont Banff Springs Hotel gebouwd, een indrukwekkend bouwsel. Het dorp Banff zelf is een enorme tourist trap waar je makkelijk een halve dag doorheen kunt slenteren om souvenirs te kopen.

Dag 20

Naar Calgary

In ongeveer anderhalf uur rijd je terug naar Calgary. Je kunt dit in de ochtend doen om de stad nog door te slenteren, of pas in de avond en nog een dag in Banff doorbrengen. In Calgary is het leuk om naar de top van de bijna 200 meter hoge Calgary Tower te gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Rockies aan de ene, en de prairie aan de andere kant. Calgary heeft goede fietspaden, dus je kunt de stad eventueel ook per fiets verkennen. In de dierentuin kun je panda’s zien of je kunt het informatieve vogelreservaat bezoeken. In het Olympisch park kun je met een kabelbaan naar boven om de rit met een kart naar beneden te maken. Een fantastische adrenaline kick (voor kinderen groter dan 110 cm). In het Heritage Park kun je rondlopen door een western dorpje uit 1910.

Dag 21

Vertrek

Naar de luchthaven, waar je je auto weer inlevert en de vlucht terug naar Nederland neemt.

Dag 22

Aankomst in Nederland

In overleg kunnen de volgende componenten (of delen ervan) bij de prijs ingerekend worden:

 • Accommodatie.
 • Retourticket Amsterdam – Calgary.
 • Huurauto inclusief verzekeringen.
 • Excursies en workshops.
 • Reis en/of annuleringsverzekering.
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie).
 • Belastingen.
 • Eénpersoonskamertoeslag.
 • Het volgende dien je zelf te regelen en af te rekenen:
 • Visum (ETA).
 • Maaltijden.
 • Fooien.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven zoals souvenirs of wasserette.
 • Brandstof.