• Beschrijving
 • Reis Plan
 • Kaart
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Reservering

Deze rondreis door Mongolië laat je kennismaken met een grote verscheidenheid aan landschappen en verschillende culturele hoogtepunten. Vertrekgarantie vanaf 4 personen. Maximum aantal reizigers 8 personen. Individuele reis met 2 personen met vertrekdatum naar keuze is mogelijk tegen bijbetaling van € 200,- pp.

De reis start met de vlucht naar Ulaanbataar. In de hoofdstad bezoeken we bezienswaardigheden zoals het Gandan klooster en het natuurhistorisch museum met zijn enorme dinosaurusskeletten. Vervolgens verlaten we de hoofdstad en reizen we naar de Gobi woestijn. Dit is een interessante streek waar skeletten, fossielen en eieren van dinosauriërs zijn opgegraven. Je vindt hier de indrukwekkend mooie ‘Flaming Cliffs’ en we bezoeken in dit gebied een oud klooster.
De rondreis komt ook in Karakorum, waar eens de grote Djengis Khan zijn machtige rijk regeerde. Hier vind je het Erdene Zuu klooster met zijn 108 stoepa’s, dat zeker een grote indruk op je zal maken. Daarnaast bezoeken we een schitterende bloemrijke vallei met heetwaterbronnen.
Na het bezoek aan de voormalige hoofdstad van Mongolië trekken we langzaam weer richting de hoofdstad en bezoeken onderweg nog enkele nationale parken, waaronder het Khustai Nationaal park waar we de zeldzame Przwalski paardjes gaan opzoeken.

Als je in juli reist, kun je op 11 juli het Nadaam festival bijwonen, waarbij je paardenrennen en wedstrijden in worstelen en boogschieten mee kunt maken. Je zult hier ook zeker de kans krijgen om de nationale drank Airag (gefermenteerde paardenmelk) te proeven.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Ulaanbaatar

Aankomst ’s morgens vroeg in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Transfer naar het hotel. Tijd om op te frissen en/of uit te rusten en vervolgens gaan we de stad gaan bekijken. Zoals het centraal gelegen Sukhbaatar plein, het ‘Museum of National History’ met zijn enorme dinosaurusskeletten en het belangrijkste klooster van het land; het Gandan klooster. Dit klooster is lokaal bekend als Gandantegchilin en is het enige klooster dat tijdens de Russische overheersing in functie bleef; hoewel het vooral als museum fungeerde. Sinds 1990 heeft het z’n religieuze functie weer herkregen. ’s Avonds wonen we een folklore show bij.

Dag 3

Naar Baga Gazriin Chuluu

We verlaten de hoofdstad en reizen naar de Gobi woestijn. Onderweg zal het landschap steeds droger en desolater worden. De eerste stop is Baga Gazriin Chuluu. Hier vind je eeuwenoude rotsformaties waar je kunt wandelen. Ook zijn hier oude rotsschilderingen. We overnachten in een gerkamp. ‘s Avonds wordt het houtkacheltje opgestookt en de volgende morgen om een uur of zes sluipt iemand stilletjes de ger binnen om de kachel weer aan te steken; een ritueel dat zich elke ochtend zal herhalen.

Dag 4

Naar Tsogt Ovoo

De volgende halte is Tsagaan Suvargaa, wat letterlijk ‘witte stupa’s' betekent. Het landschap hier lag ooit op de zeebodem en is nu een prachtig gebied met 30 meter hoge kalksteenformaties. We overnachten bij een nomadenfamilie in Tsogt Ovoo thuis.

Dag 5

Naar Yolin Am

We bezoeken het Gurvansaikhan Nationaal Park, waar zich een aantal opmerkelijke natuurfenomenen bevinden. Een van de mooiste plekken in Mongolië is de Yolin Am, een gletsjer tussen 2 hoge rotswanden, waardoor zich hier een bevroren gebied midden in de Gobi woestijn bevindt. Je kunt hier wandelen en misschien wel gieren spotten. Yol betekent letterlijk gier. Overnachting in een gerkamp.

Dag 6

Naar de Khongor zandduinen

De Khongor zandduinen staan bekend als het ‘zingende zand’. De zandduinen strekken zich uit over een gebied van 180 kilometer en worden soms 80 meter hoog. Tussen de duinen vind je vruchtbare groene stroken die langs de Khongoriin Gol rivier liggen. Je kunt hier proberen tegen de duinen op de klimmen en je er weer af laten glijden. We bezoeken ook een kamelenboerderij. Overnachting in een gerkamp.

Dag 7

Naar Bayanzag

Bij de beroemde rode zandstenen rotsen van Bayanzag werden in 1922 de eerste dinosauruseieren gevonden door de Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman. Ook vond hij vele dinosaurusbotten, het overtuigende bewijs dat hier ooit dinosaurussen rond struinden. Nu is er een klein museum gewijd aan de dinosaurussen van Bayanzag. Overnachting bij een familie thuis.

Dag 8

Naar Ongi

We rijden in noordelijke richting naar de Ongi regio. We zien het landschap veranderen nu we de Gobi woestijn weer verlaten. Onderweg bezoeken we de overblijfselen van het Ongiin Hiid klooster. Ooit was dit klooster een pleisterplaats voor Mongoolse pelgrims op weg naar Tibet. We overnachten in een gerkamp.

Dag 9

Naar Orkhon

Na het ontbijt rijden we verder naar de Orkhon vallei, waar we de 20 meter hoge Orkhon waterval bezoeken. Er is volop gelegenheid om in deze mooie omgeving rond te wandelen. We overnachten bij een nomadenfamilie thuis.

Dag 10

Naar Kharkhorin

Eén van de culturele hoogtepunten van Mongolië is Kharkorin, de oude hoofdstad van het Mongoolse rijk, bij ons beter bekend als Karakorum. De stad werd in 1235 gebouwd en was de hoofdstad van het beroemde Mongoolse rijk van Djengis Khan, totdat Kublai Khan (de kleinzoon van Djengis) z’n hoofdstad verplaatste naar Beijing. Kharkorin ligt in de Orkhon vallei, het geografische hart van de Mongolië. Van de stad zelf is bijna niets over, maar je kunt hier wel het gerenoveerde, beroemde Erdene Zuu klooster bezoeken: het eerste boeddhistische klooster in Mongolië. Het klooster met ooit 100 tempels is in 1586 gesticht en telde op zijn hoogdagen zo’n 1000 monniken. Tijdens de heerschappij van Stalin werd het klooster in 1937 verwoest en de monniken naar Siberië gestuurd. Er werd nooit meer iets van hen vernomen. Veel beelden, thanka’s (religieuze doeken) en maskers werden echter door de lokale bevolking verborgen voor de Russen en kwamen weer tevoorschijn na de val van het regime. Het klooster is vandaag de dag weer actief, de relikwieën zijn terug gebracht en een deel van het klooster is gerestaureerd. Je overnacht in een ger kamp.

Dag 11

Naar Tsenker Hot Springs

Vandaag gaan we op weg naar de warmwaterbronnen van Tsenkher, waar je heerlijk kunt ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron. In deze schitterende vallei zijn ook weer volop mogelijkheden om te wandelen. Naar wens kun je hier ook een paard huren.

Dag 12

Naar Terkhiin Tsagaan Nuur.

Vandaag rijden we naar Terkhiin Tsagaan Nuur, het Witte Meer en de parel van het gelijknamige nationale park. Hier kun je prachtig wandelen of paardrijden. Volgens de lokale legende is het meer ontstaan toen een jong stel vergat een bron na gebruik weer af te sluiten. Het water uit de bron zorgde voor een flinke overstroming. Een mythische held schoot de top van een omringende berg af om de bron af te sluiten. De top van deze berg vormt nu een eilandje in het meer. Waarschijnlijker is dat het meer ontstaan is door een vulkaanuitbarsting in dit vulkanische gebied. We overnachten hier bij een nomadenfamilie.

Dag 13

Naar de omgeving van Jargalant

We rijden naar de Khovsgol provincie en overnacht in een gerkamp. Onderweg genieten we weer van een schitterende tocht door het berglandschap van Khangai. We maken even een stop in het plaatsje Jargalant. Ook hier vind je een compleet vervallen klooster, want jammer genoeg er is nog geen geld om de vele kloosters te herstellen die tijdens de Sovjetoverheersing zijn verwoest. Wel vinden er regelmatig boeddhistische ceremonies plaats in een nabijgelegen ger. De houten brug over de Ider rivier is een veelgeschoten foto; als je ‘m ziet begrijp je ook waarom.

Dag 14

Naar het Khovsgol meer

Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Mongolië is het prachtige Khovsgol meer, een groot meer met een oppervlakte van 2760 vierkante kilometer. We zijn nu ver van de Gobi-woestijn verwijderd en aangekomen in het land van de taiga’s, weidegronden en ijskoude bergstroompjes. Het immense meer is omringd door hoge bergen, waar yaks, paarden en rendieren rondlopen. Je waant je eerder in Siberië dan in Mongolië. In de bossen rondom het meer wonen de Buryatten, de Darkhan en de Tsaatan nomaden. Zij hebben veelal een animistische religie en een sjamaan communiceert tussen de natuurlijke en bovennatuurlijke wereld. We overnachten in een gerkamp.

Dag 15

Vrij te besteden dag bij het Khovsgol meer

Dag 16

Via Moron naar Khutug Undur

We keren langzaamaan terug naar Ulaanbaatar. De eerste stop is het provinciestadje Moron. Vervolgens reizen we verder naar Khutug Undur, waar we bij een familie thuis overnachten.

Dag 17

Naar Amarbaysgalant Khiid

Amarbaysgalant Khiid is één van de mooiste en grootste boeddhistische kloosters van het land en sinds het begin van de negentiger jaren na de democratische omwenteling weer in gebruik. Het is één van de weinige kloosters die in de communistische periode niet geheel is verwoest. ’s Morgens zijn er diensten in de tempels die bijgewoond kunnen worden. We overnachten in een gerkamp.

Dag 18

Naar Khustai Nationaal Park

Op weg naar Ulaanbaatar bezoeken we het Khustai Park. Dit is het park waar de beroemde Przewalski paarden leven. In Mongolië worden ze Takhi paarden genoemd. Deze met uitsterven bedreigde wilde paarden werden in 1992 weer opnieuw uitgezet. Zo’n 15 paarden werden vanuit Westerse dierentuinen samen gebracht waarna een Nederlandse fokker met succes de groep uit wist te breiden. Inmiddels zijn er weer zo’n 250 paarden in dit park. Het Przewalski paard is het enige overgebleven wilde paardensoort, één die vroeger veelvuldig voorkwam. In het park leeft echter nog veel meer wild, van gazellen tot wolven, van herten tot vele vogelsoorten. Er leven veel nomaden in het park en kun je er kennismaken met het leven van de nomaden die hier met hun kudden door het park struinen. Ook vind je meer dan duizend jaar oude ‘stone man’ in het park. Overnachting in een gerkamp.

Dag 19

Naar Terelj Nationaal Park

We brengen nog een bezoek aan een ander natuurpark, het Terelj nationaal park, een schitterend natuurgebied. Onderweg stoppen we bij een recent gebouwd monument ter ere van Dzjenghiz Khan. Er is voldoende tijd om in het park te wandelen. Deze streek met zijn alpiene landschap ligt gemiddeld op 1600 meter, maar de hoogste pieken zijn bijna 3000 meter. We overnachten in een gerkamp.

Dag 20

Naar Ulaanbaator

Na het ontbijt keren we terug naar de hoofdstad, die opeens een wereldstad lijkt, na de rondreis door het uitgestrekte Mongolië. Hier brengen we nog een laatste middag en avond door en is er gelegenheid om te winkelen of een bezoek te brengen aan een Gobi Kasjmier bedrijf. Vanaf het Zeisen Memorial heb je een prachtig uitzicht over de stad. Overnachting in een hotel.

Dag 21

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.

 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Overnachtingen in hotels, gers en homestay (gers en homestay zijn met gedeeld sanitair).
 • Alle maaltijden inclusief thee behalve in Ulaanbaatar (alleen ontbijt).
 • Begeleiding van een lokale Engels sprekende gids en lokale chauffeur.
 • Alle excursies en entreegelden.
 • Internationale vlucht (op aanvraag.
 • boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie).
 • Visum.
 • Lunch en diner in Ulaanbaatar.
 • Optionele paarden of kamelenhuur.
 • Alcoholische en gebottelde dranken.
 • Persoonlijke en optionele uitgaven.
 • Fooien.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (niet overal mogelijk).
 • Verzekeringen (op aanvraag).
 • Eventuele vaccinaties.
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam MC21 augustus
  Start zondag 19 juli 2020
  Einde zaterdag 8 augustus 2020
  4 - 8 Perso(o)n(en)