• Beschrijving
  • Reis Plan
  • Kaart
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reservering

Deze nieuwe grensverleggende reis naar Cambodja zal je raken. We staan uitgebreid stil bij de twee dingen die onlosmakelijk met Cambodja verbonden zijn: de grandioze tempels uit de tijd van het grootse Khmer Rijk, en de onthutsende bloedige periode van de radicale Rode Khmer.
Natuurlijk bezoeken we trekpleister Angkor Wat en de vele andere tempelruïnes in zijn omgeving. Maar we gaan ook van de gebaande paden: naar alle belangrijke afgelegen tempels die verspreid door het noorden van Cambodja liggen, waaronder de drie omstreden tempels op de grens met Thailand die door beide landen geclaimd worden. Vaak ben je daar de enige bezoeker, een unieke reiservaring.
En uiteraard bezoeken we de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis van de Rode Khmer. Maar we gaan ook naar Anlong Veng en Pailin, enclaves van de Rode Khmer en toevluchtsoorden van hun leiders nadat ze uit de rest van Cambodja verjaagd waren. En verspreid door het land zie je ook andere herinneringen aan de Rode Khmer zoals een met dwangarbeid aangelegd reservoir, een gedenkteken, of het vergane huis van hun leider Pol Pot.
Er is daarnaast veel gelegenheid het alledaagse leven van het huidige Cambodja mee te maken. Op het platteland, in provinciestadjes en in de drukke hoofdstad Phnom Penh. Overal zie je het; Cambodja is al een heel stuk uit zijn diepste dal geklommen.
We varen ook over een uniek stuk van de Mekong, de machtige rivier die het land zo vruchtbaar maakte en de bloei van het grote Angkor Rijk mede mogelijk maakte.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis ben je verplicht over een reisverzekering te beschikken die medische kosten en ongevallen dekt.

Vertrekdatum en aantal deelnemers in overleg.

Vervoer
We reizen over het algemeen met onze eigen minibus. Omdat het leuk is ook het openbaar vervoer mee te maken en tussen de Cambodjaanse bevolking te reizen, maken we op dag 5 en 6 gebruik van de openbare bus.
NB Als er slechts twee of drie deelnemers (bij een individuele reis) zijn, reizen we per openbare bus op dag 5, 6, 16 en 17. Op de andere reisdagen gebruiken we dan als privé vervoer lokale taxi’s, dat zijn ruime auto’s van het type Toyota Camry.
In de steden en stadjes die we als standplaats hebben bestaat je lokale vervoer uit tuktuks (brommers met een overdekt karretje voor twee of vier passagiers erachter), of brommertaxi’s waar je achterop zit. Beide zijn in het meestal warme Cambodja zeer aangenaam vervoer vanwege hun vaart die zorgt voor een verkoelende wind. Wees je er wel van bewust dat de chauffeurs van de brommertaxi’s over het algemeen geen helm verstrekken, en gebruik maken van deze brommers is je eigen verantwoordelijkheid.
inbegrepen in de reissom is het lokale vervoer voor de excursies uit de routebeschrijving op dag 3, 4, 5, 7 en 12. Op de overige dagen zijn de lokale vervoerskosten voor rekening van de deelnemers, we kunnen immers vooraf niet weten wie wat onderneemt. De excursies op dag 10 en 13 zijn facultatief, en voor eigen rekening.

Hotels
In aanmerking genomen dat we regelmatig overnachten in plaatsen waar nauwelijks toeristen komen zijn de hotels verrassend comfortabel. We maken gebruik van kamers met eigen douche en toilet, de enige uitzondering vormt Banteay Chhmar waar we overnachten in homestays in het dorp. Het sanitair (schoon) is deze ene nacht gemeenschappelijk. Vrijwel alle hotels bieden gratis wifi.

Voorbehoud
We hebben voor deze reis uitgebreid research ter plaatse gedaan. We kunnen echter in de onbereisde delen van Cambodja altijd voor verrassingen komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan veranderde regelgeving in het grensgebied met Thailand die aan de bewegingsruimte van buitenlanders beperkingen oplegt. We rekenen in dergelijke gevallen op je begrip en flexibiliteit.
De reis wordt uitgevoerd met een Nederlandse reisleider die de route zelf heeft ontwikkeld. Als hij door overmacht niet beschikbaar is zoeken we een vervanger. Ook in dat geval rekenen we op je begrip.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Phnom Penh

De reisleider staat al klaar op het vliegveld en brengt je naar het hotel in het centrum. Nadat je je daar rustig hebt geïnstalleerd neemt hij je mee om de eerste indrukken van Phnom Penh op te doen. Ooit ontvolkt en tot spookstad gemaakt door de Rode Khmer, is het weer een drukke stad waar het leven uit de straten spat. De hoogbouw van Aziatische metropolen ontbreekt er nog, de stad heeft zijn eigen kenmerkende bouwstijl. Interessante plekken zijn de boulevard bij de samenvloeiing van de Mekong en de Tonle Sap rivier, de uit de Franse tijd stammende Centrale Markt en het Onafhankelijkheidsmonument.

Dag 3

Rondleidingen in Phnom Penh

We bezoeken het Koninklijke Paleis met de zeer fraaie troonzaal en de Zilveren Pagode die nu fungeert als tentoonstellingsruimte voor een collectie Boeddha beelden. Aansluitend gaan we naar het Nationale Museum. Dat is als gebouw op zich al een bezoek waard, maar vooral huisvest het de belangrijkste en mooiste collectie beeldhouwkunst uit het grote Angkor rijk. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 4

Rondleidingen in Phnom Penh

De reisleider neemt je mee naar Tuol Sleng, gevangenis en martelcentrum van de Rode Khmer ten tijde van het schrikbewind van 1975 tot 1979. Misschien zijn het de lange rijen portretfoto’s van de slachtoffers die je het meest bij zullen blijven, misschien zijn het de kale cellen waar het bloed nog aan de vloeren lijkt te kleven. Vrijwel alle gevangenen werden na het afleggen van hun afgedwongen bekentenis afgevoerd naar de Killing Fields buiten Phnom Penh, de plek die wij vervolgens ook bezoeken. In een herdenkingsstoepa liggen schedels en beenderen van de duizenden mensen die hier de dood vonden. Deze excursie is facultatief. Deze herinneringen aan het Rode Khmer regime zijn onthutsend en aangrijpend, maar het is (denken wij) goed om met een bezoek respect te betonen aan de slachtoffers. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 5

Naar Kampong Chhnang

In een paar uur rijden we naar deze provinciestad aan de Tonle Sap rivier. Hij is wel bekend om het grote drijvende dorp waarlangs je een boottochtje kunt maken. Het geeft je een inkijkje in het alledaagse leven. Onbekend is dat er buiten de stad een groot vliegveld ligt dat ten tijde van het Pol Pot regime met Chinese steun is aangelegd, en nu niet meer in gebruik is. Verstopt in en onder de omliggende heuvels liggen opslagtanks en silo’s en een tunnelcomplex van de Rode Khmer. Een teken van de paranoia van de Rode Khmer? Of een verstandige zet van een beweging die jarenlang zwaar door de Amerikanen was gebombardeerd? Beide? Onze reisleider weet waar deze verborgen plekken zijn en neemt je ermee naar toe. Je maakt ondertussen kennis met het karakteristieke Cambodjaanse landschap van vlakke rijstvelden en suikerpalmen, en met het plattelandsleven in de dorpen.

Dag 6

Naar Battambang

In een halve dag bereiken we Battambang dat met zijn ligging aan de rivier, Franse architectuur en bezienswaardigheden in de omgeving nogal wat toeristen trekt. Buiten de stad liggen de tempelruïnes van Wat Banan en Wat Ek Phnom, naar Cambodjaanse maatstaven bescheiden herinneringen aan het grootse Khmer Rijk. Aan de rand van Battambang werd een tempel van later datum door de Rode Khmer gebruikt als gevangenis. Op het terrein staat nu een gedenkstoepa. Reliëfs in de muren rondom de stoepa verbeelden het leed en de wandaden die zich hier afspeelden. De centrale markt is ook een bezoek waard. Een eveneens interessante plek, weg van de charmantere delen van Battambang, is het afgedankte station met zijn geroeste sporen en de arme volksbuurt aan de overkant. De reisleider maakt je natuurlijk wegwijs. Als je wilt, zal hij je vanmiddag ook vergezellen.

Dag 7

Excursie naar Pailin

Vandaag nemen we je mee naar Pailin. Gelegen tegen de Thaise grens was het tot eind jaren ’90 een enclave van de Rode Khmer, hoewel die al in 1979 grotendeels uit Cambodja was verjaagd. Kopstukken van de beweging zoals Ieng Sary en Khieu Samphan woonden hier. Hoewel de bevolking van Pailin in de laatste vijftien jaar ‘verdund’ is door immigratie uit andere delen van het land, bestaat ze nog steeds voor een aanzienlijk deel uit mensen die deel uitmaakten van de Rode Khmer. Het is een bizarre wetenschap als je daar over de markt of over straat loopt. In een tempel op een heuvel geven cementen beelden hel, verdoemenis en folteringen weer. Je treft dat ook aan in Laotiaanse boeddhistische tempels, maar hier kun je het moeilijk zien zonder associatie met de Rode Khmer terreur. We rijden over een wirwar van stoffige weggetjes door het verre achterland van Cambodja, onder andere via Samlot waar ook veel oude Rode Khmer aanhangers wonen. De mensen zijn er nog straatarm maar je ziet er wel rehabilitatie. De landmijnen zijn voor een groot deel opgeruimd, de akkers worden bebouwd. In de middag heb je nog wat vrije tijd in Battambang.

Dag 8

Naar Banteay Chhmar

Banteay Chhmar is onze eerste afgelegen tempelruïne. Zo afgelegen zelfs dat Banteay Chhmar minder dan duizend bezoekers per jaar trekt. Dat zijn er gemiddeld minder dan drie per dag. Ofwel, je hebt een goede kans het complex volledig voor jezelf te hebben: een uitzonderlijke reiservaring! Dat bijna iedereen Banteay Chhmar links laat liggen is merkwaardig, Het is een grandioos complex met fraaie reliëfs en de mysterieuze sfeer van een gedeeltelijk overgroeide ruïne. Banteay Chhmar stamt uit de tijd van koning Jayavarman VII (1181-1219) tijdens wiens bewind een enorme bouwgolf over het land spoelde. Die periode was een relatief kort boeddhistisch intermezzo in het meestentijds hindoeïstische Angkor Rijk. Hier blijkt dat uit de prachtige reliëfs van veelarmige Avalokitesvara’s’ en boddhisatva’s van het mededogen. In de omgeving van Banteay Chhmar liggen enkele baray, de grote waterreservoirs die zowel in de periode van het Angkor Rijk als door de Rode Khmer, gebruik makend van dwangarbeid, werden aangelegd en hier beide nog in gebruik zijn. We overnachten in homestays in het dorp bij Banteay Chhmar. De kalmte van het platteland voelt weldadig. Aan het eind van de middag keren landarbeiders en hun gezinnen terug van hun akkers. Net als hen kun je bij het vallen van de schemer afwachten, een beetje verwachtingsvol, wanneer vandaag de elektriciteit aan zal springen. De mensen uit het dorp verzorgen goede maaltijden voor je.

Dag 9

Naar Anlong Veng via Ta Mon en Ta Krabei

Opnieuw een dag met uitzonderlijke reiservaringen. We gaan naar de omstreden oude tempels Ta Mon en Ta Krabei. Ze liggen op de grens tussen Cambodja en Thailand en worden door beide landen geclaimd. In 2011 was er nog een gewapend conflict om. Nu geldt er een wapenstilstand, ongewapende militairen van beide landen bevinden zich op de tempelterreinen. Je bezoekt deze plekken met toestemming en onder toezicht van het Cambodjaanse leger, onze reisleider weet waar en hoe hij contact met ze moet leggen. Een deel van de soldaten dat de grens bewaakt, vocht vroeger voor de Rode Khmer. Na het uitbreken van het grensconflict met Thailand zijn die geharde strijders weer gerekruteerd, en opgenomen in het regeringsleger waar ze oorspronkelijk tégen vochten. En de Thais die lang steun en toeverlaat voor de Rode Khmer waren (hun aanvoerlijnen en hun handel liepen via Thailand), die zijn nu hun vijand. Het is een bizarre historische wending. En het is uniek tegelijk te midden van Cambodja’s oude en recente geschiedenis te lopen. In de middag reizen we verder naar Anlong Veng. Het is niet te voorspellen hoeveel tijd het bezoek aan Ta Mon en Ta Krabei neemt, maar als er tijd over is gaan we nog naar Spean Teob, de grootste brug die uit het klassieke Angkor Rijk resteert. Elders zou zo’n imposant historisch bouwwerk een grote trekpleister zijn, in Cambodja met zijn grote hoeveelheid monumenten ligt hij er verlaten en overgroeid bij en weet bijna niemand hem te vinden, de kans bestaat dat je je een weg moet banen door dicht struikgewas om hem te zien te krijgen. (Uiteraard gaan we niet onbezonnen te werk. Als de situatie verandert en het Cambodjaanse leger geen toestemming geeft voor een bezoek aan Ta Mon en Ta Krabei, gaan we niet tegen hun verbod in.)

Dag 10

Anlong Veng

Anlong Veng was net als Pailin tot diep in de jaren 1990 een enclave van de Rode Khmer. In de bergen buiten de stad, tegen de Thaise grens aan, sleet hun leider Pol Pot zijn latere levensjaren. Daar richtte hij ook zijn laatste bloedbad aan, waarna hij door een van de hoogste Rode Khmer commandanten Ta Mok werd gearresteerd en in eigen kring werd berecht. Zijn laatste dagen bracht hij door onder huisarrest. Facultatief kun je met de reisleider de Rode Khmer locaties buiten de stad bezoeken. Fascinerend is het vervallen huis van Pol Pot. Aan alles merk je daar dat hij zich bedreigd voelde: de ligging aan de rand van een afgrond en ver van de bewoonde wereld diep in het bos, de twee omheiningen, de betonnen kelders die veel groter zijn dan het bovengrondse deel van het huis, de muren (op één na) zónder ramen maar mét schietsleuven. Bereid je voor op een pittige tocht, deze plek is slechts bereikbaar achter op een brommer over bij vlagen zeer slechte weggetjes en paden. Eenvoudiger bereikbaar zijn de plaatsen waar Pol Pot berecht en gecremeerd werd, het graf van Ta Mok en twee van zijn huizen. Binnen Anlong Veng ligt de op initiatief van Ta Mok aangelegde baray. Hij vormt in de droge tijd de enige bron van water. Dat zal een van de redenen zijn dat lokale mensen over Ta Mok een redelijk positief beeld hebben, al is hij in de buitenwereld bekend als een Rode Khmer functionaris met veel bloed aan zijn handen. Vanuit Anlong Veng is ook een explosievenopruimingsdienst actief en soms geven de medewerkers aan bezoekers uitleg over het landmijnenprobleem waar Cambodja nog altijd mee kampt. Daardoor raken nog altijd mensen verminkt of komen om het leven.

Dag 11

Naar Tbeng Meanchey via Preah Vihear

Preah Vihear is in Cambodja de tempel met de spectaculairste ligging, aan de rand van een steile klif honderden meters boven het laagland. In Cambodja? Ook Preah Vihear, voor de Thais Khao Phra Viharn, ligt zo ongeveer op de grens van de twee landen. Ook om Preah Vihear werd in 2011 gevochten. Het Internationale Hof van Justitie wees het tempelterrein eind 2013 toe aan Cambodja maar deed over het grondgebied in de directe omgeving geen heldere uitspraak. Thailand legde zich bij dit oordeel neer: je ziet de Thaise vlag nu een paar honderd meter verderop wapperen. Vanaf het verzamelpunt onder aan de berg bereik je de tempel door een rit achter op de brommer, of per pick-up truck. Na toestemming te hebben gevraagd aan de Cambodjaanse militairen die hier de dienst uitmaken dalen we te voet af en volgen de monumentale antieke toegangsweg: opnieuw een voorbeeld van de enorme bouwprojecten van het klassieke Khmer rijk. ’s Middags arriveren we in Tbeng Meanchey, een levendige provinciestad.

Dag 12

Excursie naar Koh Ker en Beng Meale

We vertrekken vroeg naar Koh Ker, een tempel uit de periode 928-944 toen hier de hoofdstad van het Khmer rijk was. Ook hier maak je goede kans het hele tempelcomplex voor jezelf te hebben, een geweldige ervaring. Degenen die Koh Ker bezoeken (zo veel zijn het er niet) doen dat meestal vanuit het veel verder gelegen Siem Reap en komen pas veel later aan. Na bezoek aan de hoofdtempel volgen we het circuit met kleinere monumenten bij Koh Ker. Dan rijden we naar Beng Mealea, gedeeltelijk door jungle overwoekerd en een van de meest mysterieuze en sfeervolle van de tempelruïnes uit het Angkor rijk. We overnachten weer in Tbeng Meanchey.

Dag 13

Optionele excursie naar Preah Khan en door naar Stung Treng

Facultatief kun je in de ochtend naar Preah Khan gaan, niet te verwarren met de gelijknamige tempel in de buurt van Angkor Wat. Het is qua oppervlakte het grootste Khmer tempelcomplex. Veel topstukken van de Khmer beeldhouwkunst komen hier vandaan. Sommige zijn terecht gekomen in het museum in Phnom Penh, andere in musea in het Westen. In de jaren ’90 kwam kunstroof op grote schaal op gang, reliëfs en beelden werden met grof geweld en modern materieel uit de muren gesloopt, soms zo hardhandig dat tempelgebouwen instortten. Preah Khan wordt nog altijd door niemand officieel beheerd. Lokale mensen vragen je er om entreegeld en wijzen je er de weg. Preah Khan ligt diep in het binnenland in een zeer arm en onontwikkeld gebied. Je kunt er vanochtend ook voor kiezen in Tbeng Menachey te blijven, door de stad te wandelen en de grote lokale markt te bezoeken. In de middag rijden we naar Stung Treng, gelegen aan de samenvloeiing van de Sekong en de Mekong.

Dag 14

Vaartocht over de Mekong

We maken een boottocht over een uniek stuk van de Mekong waar een verdronken bos uit de rivier rijst, een uitzonderlijk natuurfenomeen. We hebben tijdens deze tocht ook een goede kans de bedreigde Irrawaddy dolfijn te zien.

Dag 15

Naar Kampong Cham via Kratie en Chhlong

We stoppen onderweg in de aan de Mekong gelegen toeristenplaats Kratie. Maar niet al te lang: boeiender is het verder stroomafwaarts gelegen stadje Chhlong. In de Franse tijd was het een handels- en overslagplek voor goederen uit het binnenland zoals koffie en rubber. Vervallen koloniale gebouwen herinneren aan die periode. Vandaag de dag is Chhlong exemplarisch voor veel ‘gewone’ plekken in Cambodja, armoedig maar met volop vriendelijke mensen. Een aanzienlijk deel van de mensen hier behoort tot de etnische Cham. Het rijk van de Cham was ooit een geduchte concurrent voor het Khmer rijk, de strijd die ze leverden is uitgebeeld op de reliëfs van de Bayon tempel nabij Angkor Wat. In hun geschiedenis kennen ze zowel een hindoeïstische als een boeddhistische periode. Tegenwoordig zijn de meeste Cham islamitisch. Ook onze overnachtingsplaats Kampong Cham ligt aan de Mekong.

Dag 16

Naar Kompong Thom via Sambor Prei Kuk

In Sambor Prei Kuk tref je verspreid in het bos een groep pre-angkoriaanse tempels. De oudste stammen uit de 7e eeuw. Isanapura, zoals de plaats destijds heette, was een van de hoofdsteden van het Chenla rijk, een voorloper van het klassieke Angkor rijk. In omvang en bouwstijl verschillen de tempels zeer van de latere Khmer tempels. Meteen in het oog springt ook het andere bouwmateriaal: baksteen in plaats van natuursteen. Gezien de uitgebreide aandacht die we deze reis besteden aan de Khmer ruïnes mag een bezoek aan Sambor Prei Kuk niet ontbreken. Die andere focus van deze reis, het Rode Khmer verleden, duikt vandaag ook weer even op. Niet ver buiten Kompong Thom ligt het geboortedorp van Pol Pot. Zijn jongste broer die een paar jaar geleden overleed is er altijd blijven wonen, en diens nakomelingen zijn er een cementhandel begonnen. We overnachten in Kompong Thom.

Dag 17

Naar Siem Reap

Het is naar Siem Reap maar een paar uur rijden. We stoppen natuurlijk bij de antieke Khmer brug bij Kampong Kdei, en onze reisleider wijst je de talloze kleinere antieke bruggetjes die je onderweg ziet. Siem Reap is een drukke toeristenstad, voorzien van alle gemakken die je van een toeristenstad verwacht. Het is de uitvalsbasis voor ieder die Angkor Wat en de talloze omliggende tempelruïnes wil zien. Als je wilt kun je je vanmiddag al op die tempelmonumenten storten. Je kunt het ook rustig aan doen in de stad, of kiezen voor een tochtje naar het nabij gelegen Tonle Sap meer.

Dag 18-19

Vrij te besteden dagen in Siem Riep

Je kunt er deze dagen zelfstandig op uittrekken en de vele tempelcomplexen en ruïnes in je eigen tempo bekijken. De reisleider maakt je natuurlijk wegwijs. Als je dat liever hebt zal hij je ook vergezellen. Je zult zeker de ‘grote drie’ bezoeken: de majestueuze Angkor Wat, de fascinerende Bayon met de stenen gezichten die je vanuit alle hoeken aankijken, en de door de jungle overwoekerde Ta Phrom. Maar er zijn talloze andere prachtige tempels die je ook zult willen zien, zoals Preah Khan, Takeo, Pre Rup, Banteay Samre achter een dijk van de enorme oostelijke baray, de klein-maar-fijne Banteay Srei die beroemd is om zijn reliëfs en de Bakong, de oudste met het klassieke Angkor patroon. En de oude Khmer, steenhouwers bij uitstek, bedachten dat je ook de rotsbedding van een rivier kon beeldhouwen. Je kunt het zien bij Phnom Kulen en Kbal Spean. Je kunt uit allerlei vervoer kiezen. Het ‘kleine circuit’ van tempels kun je volgen per huurfiets. Ga je verder weg, dan is een tuktuk ideaal, je kunt dan ook de mooie omgeving ondergaan: soms bos met geweldige karakteristieke bomen, soms platteland met dorpen en rijstvelden. Voor de plekken die het verst van Siem Reap liggen kun je het best een taxi of minibus nemen.

Dag 20

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst dezelfde of volgende dag.

  • vervoer en transfers volgens reisbeschrijving mer minibus en openbare bus
  • overnachtingen in keurige hotels (2-persoonskamer met douche/bad en toilet)
  • 1 nacht in Banteay Chhmar in homestay met schoon gedeeld sanitair
  • begeleiding van een Nederlandse reisleider
  • excursies volgens programma
  • belastingen en vergunningen
  • Retourvlucht Amsterdam – Phnom Penh en Siem Raep – Amsterdam
  • boekingskosten (€ 35,- inclusief STO)
  • visum voor Cambodja
  • maaltijden en dranken
  • entreegelden
  • optioneel vervoer op vrij te besteden dagen
  • persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
  • Eénpersoonskamertoeslag € 290,- (verplicht indien de kamer niet gedeeld kan worden)
  • Verzekeringen
  • Vaccinaties
Prijs Naam Start Einde Group (Min-Max) Perso(o)n(en) Prijs
  • cambodja
    woensdag
    4 januari 2023
    20 dagen
    maandag
    23 januari 2023
    1 - 8 Perso(o)n(en)