• Beschrijving
  • Reis Plan
  • Kaart
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Reservering

In de provincie Rajasthan vind je de allergrootste verzameling mooie en interessante bouwwerken van India. In geen andere provincie staan zoveel indrukwekkende forten, luisterrijke paleizen, middeleeuwse steden, elegante tempels en pittoreske havelis (traditionele koopmanshuizen). Het landschap van deze woestijnprovincie bestaat voornamelijk uit zand en het warme klimaat maakt Rajasthan een ideale bestemming voor de wintermaanden (oktober t/m maart), wanneer de temperaturen naar een aangenaam gemiddelde van 20-25 °C dalen. Een bezoek aan Rajasthan kan echter het hele jaar, omdat het regenseizoen hier grotendeels voorbij trekt.
Deze reis is te maken vanaf 2 personen met vertrekdatum naar keuze. Reis je met een groter gezelschap dan kan de prijs voordeliger uitvallen. Als je reis niet in het regenseizoen valt kun je ook het nationale park Ranthambore bezoeken, waar je tijgers kunt spotten. De reis wordt dan 2 dagen langer. Vraag gerust om een vrijblijvende offerte.

De reis begint in metropool Delhi, waar we trekpleisters als het Rode Fort en de Jama Masjid moskee bezoeken.
Mandawa is vervolgens de eerste stad die we zullen aandoen in Rajasthan en hier maak je voor het eerst kennis met de traditionele havelis. In Bikaner brengen we een bezoek aan de rattentempel, waar deze beestjes worden vereerd. Jaisalmer is de meest westelijke stad van Rajasthan en wordt ook wel de Gouden Stad genoemd. Deze stad zou je zo in een sprookje van ‘Duizend en een nacht’ kunnen plaatsen.
Zoals de zandkleurige bouwwerken van Jaisalmer opgaan in de Thar woestijn, zo lijken de gebouwen en huizen in Jodhpur een verlengstuk van de blauwe luchten te zijn. De bewoners van deze stad hebben hun huizen namelijk allemaal blauw geschilderd. Tijdens het bezoek aan Udaipur vind je deze kleur terug in het Pichola meer, waar het voormalig zomerpaleis van de Maharadja’s op lijkt te drijven.
Wij rijden door naar de witte pelgrimsstad Pushkar en het gelijknamige heilige meer en bezoeken onderweg het dorpje Bundi, dat bekend staat om zijn waterbronnen en muurschilderingen.
Aan het einde van de reis bezoeken we nog twee van Indiaas’ grootste iconen: het bijenkorfachtige ‘Paleis der Winden’ in Jaipur en het mausoleum en nieuwe wereldwonder de Taj Mahal in Agra. De reis eindigt weer in Delhi, vanwaar we terugvliegen naar Nederland.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Onze reizigers dienen in het bezit te zijn van een reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt.

 

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Aankomst in Delhi

Aankomst in Delhi en transfer naar het hotel. Met de meeste vluchten kom je vroeg in de ochtend/nacht aan. Je kunt je opfrissen en bijkomen van de reis.

Dag 2

Rondleidingen in Delhi

In de ochtend krijg je een briefing over het vervolg van de reis. Met de gids ga je deze metropool vandaag beter verkennen. Tijdens deze rondleiding kun je enkele of meerdere van onderstaande bezienswaardigheden zien. Je bezoekt oa de tombe van Humayun, dat tussen 1562 en 1571 werd gebouwd van rood zandsteen en op de werelderfgoedlijst staat. Het Rode Fort (op maandag gesloten) werd iets later gebouwd, in 1639, en was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. Beter bewaard gebleven is de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomph in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in Delhi. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam markeert hier de plaats waar Ghandi een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Op de Dilli Haat bazaar kun je tal van inkopen doen en de moderne Bahai tempel is gebouwd in de vorm van een lotusbloem.

Dag 3

Naar Mandawa

De rit naar Mandawa duurt ongeveer 6 uur. We zijn nu aangekomen in Rajasthan. Deze provincie bestaat uit verschillende voormalig Islamitische koninkrijken die door Sjah’s en Maharadja’s geregeerd werden. Je vindt hier dan ook een grote hoeveelheid paleizen, forten, villas, tempels en ruines die van de oude glorietijd getuigen. Tegenwoordig is slechts 10% van de bewoners islamitisch; het overgrote deel is hindoe. De Aravalli heuvels delen Rajasthan in tweeën. In het droge westen is de Thar woestijn die achter de heuvels geleidelijk overgaat in het groenere oosten. Het op het oog niet zo gastvrije landschap biedt een leefplaats voor verrassend veel diersoorten zoals antilopen, gazelles, nilgais, tijgers, luipaarden, panters, jakhalzen, wolven, vossen, apen, beren en verschillende slangen,- hagedis,- marmot,- en vogelsoorten. Een kans op een ontmoeting met een van deze dieren is echter klein. Door het droge klimaat wordt er in Rajasthan weinig groente en fruit verbouwd. Gerechten bestaan veelal uit graan,- en vleesproducten die bij gebrek aan water, in melk of yoghurt worden gekookt (= curry). Omdat melk in vroeger tijden de belangrijkste drank was (en koeienmest de belangrijkste brandstof), is de koe in dit gebied dan ook heilig. Curries worden voornamelijk gemaakt van kip,- of lamsvlees. Hierbij worden vaak linzen en pickles geserveerd. Als je je eten niet zo scherp wilt hebben, bestel dan iets met kokos, kardemon, pistachenoten en/of kaneel. Mandawa is een bedrijvige marktplaats met veel antiekwinkels en havelis. Er bestaat geen Nederlands woord voor maar dit betekent zoiets als ‘ommuurde en ingesloten plaats’. Het zijn grote traditionele koopmanshuizen met een binnenplaats, balkons en veel decoratiewerk. In het huis vind je een aparte ruimte voor mannen en voor vrouwen.

Dag 4

Naar Bikaner en rondleidingen

De rit naar Bikaner duurt ongeveer 4 ½ uur. Hier aangekomen bezoeken we met gids het indrukwekkende grote Junagarh fort uit 1488, een van de weinige forten die niet op een heuvel is gebouwd. Van binnen is het fort luisterrijk versierd, maar daarnaast blijkt overduidelijk dat de vrouw in deze samenleving een ondergeschikte rol speelde. In Bikaner vind je verder een kamelenfokkerij waar je allerlei producten van kamelenmelk kunt uitproberen.

Dag 5

Naar Jaisalmer via Deshnok

In de ochtend bezoeken we op weg naar onze volgende bestemming Deshnok (zonder gids). Hier bevindt zich de Karni Mata tempel waar ratten als heilige dieren worden beschouwd. De edele diertjes lopen, hangen, zitten of liggen overal in het complex. Voor de tempel vind je rijen winkeltjes waar je suikergoed voor de knaagdiertjes kunt kopen om ze te voeren. Houd er verder rekening mee dat je geen leer (riem/schoenen) of andere dierlijke producten mee naar binnen mag nemen. Je kunt voor dat doel bijvoorbeeld een paar heel eenvoudige slippers meenemen. Een lange reisdag van nog ongeveer 6 uur brengt ons vervolgens naar Jaisalmer, ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd. Als we de stad naderen zien we de 99 gele zandstenen torens van het imposante fort langzaam opdoemen uit het eveneens geelgekleurde zand van de Thar woestijn. Jaisalmer heeft alles wat de verhalen van ‘Duizend en een nacht’ tot leven doet brengen; magnifieke toegangspoorten, schitterende tempels, prachtige paleizen en elegante havelis. De luisterrijke historie van de zijderoute komt hier opnieuw tot leven. Na aankomst nemen we nog even de tijd om de stad te verkennen.

Dag 6

Rondleidingen in Jaisalmer

Na het ontbijt bezoeken we met gids o.a het schitterende Gadisagar Lake en ook het fort en enkele Haveli’s. Het fort en de stadsmuur uit 1156 zien er nog steeds uit als een onneembare vesting, ook al zijn delen van de muur afgebroken om als bouwmateriaal voor nieuwe huizen te dienen. Het fort is ondanks zijn ouderdom nog geen geschiedenis; een groot deel van de bevolking van Jaisalmer woont nog altijd binnen de muren van dit imposante bouwwerk. Het staat er vol met tempels, marktkraampjes en in de nauwe straatjes vind je schoonheidssalons, woonhuizen en winkels met allerlei handvaardigheidartikelen. Het 7 verdiepingen tellende paleis van de Maharadja biedt vanaf het dak een mooi uitzicht over de stad. In het paleis is een tentoonstelling waar je kunt zien hoe de mensen hier in de 15e eeuw leefden. De middag is vrij te besteden en je kunt dan bijvoorbeeld een rit op een kameel, door het woestijnachtige landschap rond de stad, maken. Buiten de muren van het fort kun je langs de indrukwekkende havelis struinen, musea bezoeken of jezelf op een massage trakteren. Even buiten de stad vind je een statige watertoren omringd met tempeltjes. Als je wilt winkelen kun je in Jaisalmer terecht voor spiegels, tapijten, kleden, dekens, sjaals, zilver en mineralen. Wees bedacht op vasthoudende verkopers en houd er rekening mee dat schoenen en andere leren artikelen bij het betreden van een tempel bij de ingang moeten worden afgegeven. ’s Avonds rijden we, afhankelijk van het weer, naar de Sam Dunes een half uur rijden buiten de stad, waar je van schitterende zonsondergang vanaf een kameel kunt genieten. Als je wilt kun je je reis uitbreiden met een extra dag in Jaisalmer en een woestijnsafari van een dag houden. Als je reis buiten het regenseizoen valt kun je dan ook in de woestijn overnachten.

Dag 7

Naar Jodhpur

Na het ontbijt rijden we in ongeveer 6 uur naar Jodhpur, de blauwe stad. Na aankomst maak je met de gids een wandeling door de stad. Traditioneel gezien mochten alleen Brahmanen (de hoogste kaste) hun huizen blauw verven, maar de lagere kasten hebben dit eveneens gedaan omdat de kleur van de verf insectenwerend zou zijn. In Jodhpur vind je een imposant fort dat op een heuvel boven de stad uittorent. Het is een van de hoogste forten van India met 36 meter hoge muren. De muren zijn gebouwd van de rots waar het Meherangarh fort op staat. Een 5 kilometer lange slingerweg leidt naar de top van deze rots. Binnen de 7 poorten van de buitenmuur bevindt zich een netwerk van paleizen en binnenplaatsen, tempels, een museum en de koninklijke vertrekken. Ongeveer 1 kilometer buiten de muren staat het sierlijke witmarmeren Jaswant Thada mausoleum waar de voormalige heersers van Jodhpur hun laatste rustplaats hebben gevonden. In de stad zelf markeert een oude klokkentoren het commerciële centrum waar je bedwelmt van de wierrook gemakkelijk kunt verdwalen in de vele bazaars met specerijen, groenten, sieraden, snoepgoed, saris (= traditionele kledingstukken voor vrouwen), muziekinstrumenten, en nog veel meer artikelen. Aan de rand van de stad ligt het Umaid Bhawan, ook wel Chittar paleis genoemd, dat in Britse stijl met marmer uit Italië en teakhout uit Myanmar/Birma is gebouwd.

Dag 8

Rondleidingen in Jodhpur en naar Udaipur via Ranakpur

Onderweg naar Udaipur maken we nog een stop bij Ranakpur dat bekend staat om zijn schitterend bewerkte witmarmeren Jain tempels. De reis naar Udaipur neemt ongeveer 6 uur in beslag. Indiërs zijn dol op bijnamen want deze stad wordt ook wel ‘Stad van de Meren’ genoemd. Het centrum met zijn witte, roze en crèmekleurige bouwwerken is inderdaad langs drie grote meren gebouwd. Het meest typerende bouwwerk van de stad is het cakevormige Lake Palace Hotel (het voormalige zomerpaleis van de Maharadja) dat bij een hoge waterstand midden op het Pichola meer lijkt te drijven. Het paleis is alleen toegankelijk voor gasten, tenzij je bereid bent er een (zeer dure) lunch te nuttigen. Een ander eiland in het meer huist het Jagmandir paleis, maar het grootste paleis ligt op een heuvel en kijkt uit over de stad en de meren. Vlak bij het Fateh Sagar meer vind je Shilpgram, een kunstenaarsdorp waar de traditionele handwerkproducten uit de hele regio tentoongesteld worden. Beroemd in de stad is het verhaal van Panna Dai. Deze trouwe vroedvrouw wist prins Udai te redden door haar eigen zoon in de wieg te leggen toen een moordaanslag op de erfgenaam werd gepleegd. De dood van haar eigen zoon voorkwam het uitsterven van de koninklijke lijn van Udai’s.

Dag 9

Rondleidingen in Udaipur

Rondleidingen in Udaipur met een lokale gids. Het meest typerende bouwwerk van de stad is het cakevormige Lake Palace Hotel (het voormalige zomerpaleis van de Maharadja) dat bij een hoge waterstand midden op het Pichola meer lijkt te drijven. Het paleis is alleen toegankelijk voor gasten, tenzij je bereid bent er een (zeer dure) lunch te nuttigen. Een ander eiland in het meer huist het Jagmandir paleis, maar het grootste paleis ligt op een heuvel en kijkt uit over de stad en de meren. Vlak bij het Fateh Sagar meer vind je Shilpgram, een kunstenaarsdorp waar de traditionele handwerkproducten uit de hele regio tentoongesteld worden. Beroemd in de stad is het verhaal van Panna Dai. Deze trouwe vroedvrouw wist prins Udai te redden door haar eigen zoon in de wieg te leggen toen een moordaanslag op de erfgenaam werd gepleegd. De dood van haar eigen zoon voorkwam het uitsterven van de koninklijke lijn van Udai’s. In het City Palace museum kun je ongeveer de helft van het grootste paleis van Rajasthan van binnen bekijken. De rest van het paleis wordt nog altijd bewoond. Het Monsoon Palace (wellicht bekend uit de James Bond film Octopussy) is de beste plek om de zonsondergang te bewonderen.

Dag 10

Naar Bundi

In ongeveer 5 uur rijden stappen we uit in Bundi. Dit pittoreske stadje heeft veel blauwe woningen en staat bekend om de imposante blauwe en turkooizen muurschilderingen van het paleis. Na aankomst bezoeken we dit paleis en ook het Taragarh fort. De avond is vrij te besteden. Verder telt Bundi ongeveer 60 boaris. Dit zijn waterbronnen die via traptreden bereikbaar zijn. De beroemdste is de 46 meter diepe Raniji-ki-Baori die rijkelijk versierd is met beeldhouwwerk.

Dag 11

Naar Pushkar

Na ongeveer 5 uur rijden komen we aan in Pushkar en is de rest van de dag vrij te besteden. Deze pelgrimsstad ligt om het gelijknamige heilige meer gekruld. De stad telt vele tempels en ghats. Een ghat is een trap naar het water waar pelgrims een heilig bad kunnen nemen. Je vindt ze voornamelijk langs de Ganges, maar dus ook bij het Pushkarmeer. Pushkar was in het verleden een belangrijke oase in de Thar woestijn. Ieder najaar vindt hier de grootste kamelenmarkt van India plaats.

Dag 12

Vrij te besteden dag in Pushkar

Pushkar is de enige stad in India waar de god Bhrama wordt vereerd. Iedereen in de stad is veganistisch, zelfs eieren worden hier niet gegeten. Ook mag je geen foto’s nemen van badende mensen, niet publiekelijk affectie tonen, geen alcohol drinken en zo zijn er nog een paar strikte regels waar je je in deze heilige stad aan moet houden. Pushkar heeft een levendige bazaar waar pelgrims en hippies elkaar ontmoeten en cd’s, kleding, sieraden, lampen en nog veel meer te koop is. Zorg dat je minstens 50% van de prijs afdingt. Verkopers kunnen opdringerig zijn, maar wees eveneens op je hoede voor saddhus (hindoe monniken) die hardnekkig om geld bedelen. Als je een aangeboden bloem van ze aanneemt verwachten ze wel dat je er voor betaald! Als je wilt kun je hier ook een yoga klas van een paar uur volgen, vraag gerust naar de mogelijkheden.

Dag 13

Naar Jaipur

Een rit van ongeveer 3 uur brengt ons in Jaipur, de luisterrijke hoofdstad van Rajasthan. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden en kun je bijvoorbeeld de plaatselijke markt bezoeken. In het centrum van de stad ligt het uit roze gesteente opgetrokken koninklijk paleis dat een interessante combinatie van Moorse en Aziatische bouwstijlen is. Dank zij het paleis en andere roze stenen en roze geschilderde bouwwerken heeft de stad zijn bijnaam ‘De Roze Stad’ gekregen. De kleur van het paleis is nog indrukwekkender tijdens de zonsopkomst of zonsondergang. De rode gloed van de zon benadrukt dan de kleur van het gesteente. Als je door dit kolossale paleis loopt, zie je in de verschillende kamers voorwerpen die van groot vakmanschap getuigen, zoals bewerkte zilveren schalen, zwaarden, kruiken, wapens, tapijten en schilderingen. In het museum van het paleis vind je de gewaden terug die in de 18e eeuw door de heersers van Jaipur werden gedragen.

Dag 14

Rondleidingen in Jaipur

We staan vroeg op en na het ontbijt rijden we naar het Amber fort, dat zo’n 11 kilometer buiten Jaipur ligt. Hier stappen we in een bakje op de rug van een olifant die ons op vorstelijke (en toeristische) wijze naar het fort vervoert. Mocht je dit liever niet willen, dan kun je uiteraard ook gewoon lopen. Het fort stamt uit de 16e eeuw en is daarmee een stuk ouder dan de andere monumenten in Jaipur. Hoewel de buitenkant van het fort robuust is omdat het de verdediging van de stad als functie had, vind je eenmaal door de poort van de ommuring hetzelfde fijne handwerk terug als in het koninklijk paleis. Binnen de muren staat ook een grote tempel die gewijd is aan Kali. Rondleidingen in Jaipur waarvan we er enkele bezoeken. Hieronder noemen we de belangrijkste trekpleisters, maar de talloze paleizen, kastelen en tempels staan door de hele stad verspreid. De bouwstijl van de Hawa Mahal, ook wel het Paleis der Winden genoemd vanwege de koele bries die door de bovenste verdiepingen waait, doet het meest denken aan een bijenkorf en is een icoon die op bijna iedere poster van India terug te vinden is. Helaas mogen we dit indrukwekkende gebouw niet van binnen bekijken. Het observatorium van Jaipur uit de 17e eeuw (Jantar Mantar) lijkt met zijn grillige vormen nog het meest op een Escher-schilderij. Het observatorium ligt naast het paleis waar je de imposante persoonlijke collectie van de Maharadja kunt bewonderen. Een deel van het paleis wordt nog altijd door de afstammelingen van de Mahardja bewoond.

Dag 15

Naar Agra

Vandaag gaan we op weg naar Agra en onderweg bezoeken we het dorp Abhaneri, dat bekend is geworden vanwege de complexe bouwwerken die ze in staat stelden om water op te slaan. Vervolgens rijden we naar Fatehpur Sikri. Fatehpur Sikri is in de 16e eeuw door keizer Akbar gebouwd nadat de Sufi heilige die hier woonde hem had voorspeld dat hij 3 zonen zou krijgen (en dit gebeurde inderdaad). De stad is gebouwd om mooi te wezen, maar helaas had men met de bouw geen rekening gehouden met het feit dat er geen drinkwater in de buurt was. De stad is na de bouw dan ook weer snel verlaten en is nog altijd een spookstad vol mooie architectonische hoogstandjes. Na nog een uurtje rijden komen we aan in Agra waar de rest van de dag vrij te besteden is. Als je reis tussen oktober en juni valt, dan kun je vandaag een detour maken naar het Ranthambore National park, vraag gerust naar de mogelijkheden. Er zijn ook andere nationale parken die je kunt bezoeken.

Dag 16

Rondleidingen in Agra

In de ochtend heb je volop de tijd om met de gids de belangrijkste trekpleister van Agra, zo niet van India, te bezoeken: de Taj Mahal (op vrijdag gesloten!). Dit ‘nieuwe wereldwonder’ behoeft waarschijnlijk weinig verdere introductie maar toch: Dit mausoleum werd in de 17e eeuw gebouwd door Sjah Jahan als grafmonument voor zijn overleden derde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed overleed bij de geboorte van hun 14e kind. De combinatie van wit marmer met halfedelstenen en koraal geven het praalgraf vooral bij zonsondergang een mysterieuze uitstraling. Je bezoekt met de gids een marmer fabriek om te kijken waar al het marmer in Agra nou vandaan komt. Verder breng je nog een bezoek aan het rood stenen fort. Het fort werd in de 16e eeuw gebouwd om de stad te beschermen. De vestingmuur is maar liefst 2,5 kilometer lang. De rode gloed van het bouwwerk heeft het fort de bijnaam ‘het rode fort’ opgeleverd. De tombe van Itimad ud Daula ligt in een pittoreske tuin waar het fijne graveerwerk nog beter tot zijn recht komt. Het werd in de 17e eeuw door de koningin van Agra voor haar overleden ouders gebouwd. Qua bouwstijl lijkt Itimad ud Daula op de Taj Mahal, maar is een heel stuk kleiner. Het bouwwerk wordt in de volksmond dan ook ‘Baby Taj’ genoemd.

Dag 17

Naar Delhi

Vandaag staan we op ons gemak op en nemen de tijd voor het ontbijt voor we in ongeveer 5 uur tijd terugrijden naar Delhi. Hier is er nog volop de tijd om uitgebreid te shoppen en te dineren.

Dag 18

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland. Aankomst dezelfde of volgende dag.

  • Al het vervoer en transfers volgens programma.
  • Overnachtingen in 3* hotels inclusief ontbijt.
  • Overnachting in Mandawa met ontbijt en diner.
  • Begeleiding van lokale Engelssprekende gidsen volgens programma.
  • Alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma.
  • Boottocht in Udaipur (tenzij waterstand te laag is), olifantenrit naar het Amber fort, kamelenrit in Jaisalmer en tuktuk in Jodhpur.
  • Retourvlucht naar Delhi (op aanvraag).
  • Visum voor India.
  • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
  • Dranken en niet genoemde maaltjden.
  • Optionele en persoonlijke (hotel)rekeningen en uitgaven.
  • Fooien voor de gidsen en chauffeurs.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 485,-).
  • Vaccinaties.
  • Hoogseizoentoeslag (voor reizen na 1 oktober 2020) € 150,-
  • Eventuele early check-in en late check-out bij vroege aankomst en/of laat vertrek.
  • Prijs Naam
    Start
    Einde
    Group (Min-Max)
    Pricing
     
  • Prijs Naam rajasthan
    Start
    Einde
    2 - 12 Perso(o)n(en)
     
    Available Seats: 12

    Volwassen ( 2 - 12 Perso(o)n(en) ) 1.595,00 /Persoon

    - +