• Beschrijving
 • Reis Beschrijving
 • Kaart
 • Reis Inclusief
 • Reis Exclusief
 • Reservering

Tibet spreekt al eeuwen tot verbeelding. Door de tijden heen wisten slechts weinig buitenstaanders het geïsoleerde hooggebergte binnen te komen. Zij vonden er groene valleien, wit besneeuwde bergtoppen, helderblauwe meren en witte kloosters. In 1950 kwam hier verandering in en inmiddels kun je met het vliegtuig en trein vanuit oa Kathmandu, Beijing of Xi’an naar de hoofdstad van dit onherbergzame land reizen.

Tijdens deze reis bezoek je Centraal Tibet (TAR), oftewel de regio in een ruime cirkel om hoofdstad Lhasa heen. Eerst acclimatiseer je een paar dagen in de levendige hoofdstad waar je diverse kloosters en paleizen bezoekt. Vanuit Lhasa reizen we naar het Everest Nationaal Park in het zuiden, tegen de grens van Nepal aan. Via de 2e stad van Tibet, Shigatse in het westen van het land, gaan we noordwaarts naar het Namtso (tso = meer) en via onbekendere kloosters in het oosten keren we weer terug in Lhasa.

Door omstandigheden ter plaatse kan het zijn dat van het reisschema moet worden afgeweken. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis bent u verplicht over een reisverzekering met werelddekking te beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Deze reis heeft vertrekgarantie vanaf 4 aanmeldingen. Bij individuele reizen (2 personen) met vertrekdatum naar keuze betaalt men € 2550,- pp voor deze reis.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Aankomst in Lhasa

Aankomst in Lhasa met trein of vliegtuig uit bijvoorbeeld Kathmandu, Chengdu of Beijing. Indien gewenst kunnen wij dit ook regelen. Ervaring leert dat iedereen graag wat anders wil. Omdat Lhasa op 3700 meter hoogte ligt is het zaak om na aankomst heel rustig aan te doen, veel te drinken en goed naar je lichaam te luisteren om de kans op hoogteziekte te beperken.

Dag 2

Optionele wandeling door Lhasa

Indien je je vandaag goed genoeg voelt, maak je met de gids een wandeling door het oude deel van Lhasa. In dit deel van de stad vind je geen hoogbouw, zodat in vroeger tijden de grandeur van het Potala paleis nog duidelijker zichtbaar was. Het Bharkor plein en straat zijn levendig, kleurrijk en geurrijk. Heerlijk om door heen te slenteren, souvenirs te kopen en snacks te proeven. Indien je nog last hebt van de hoogte, blijf dan gewoon zoveel mogelijk op een terras zitten of op bed liggen.

Dag 3

Rondleidingen in Lhasa

Vandaag bezoeken we enkele kloosters in en rond Lhasa. Drepung was volgens overlevering ooit het grootste klooster van Tibet met rond de 10.000 monniken. Drepung en Sera (en Ganden) zijn naast klooster ook school van de Gelukpa (geelkap) orde. Op het plein voor het klooster zie je monniken discussiëren over filosofische kwesties. Vanaf Drepung is het ongeveer een kwartier lopen naar het Nechung klooster van de Nyingma orde. Dit klooster is traditioneel gezien de verblijfplaats van het ‘Orakel’ die, hoewel van een andere orde, door de Dalai Lama geraadpleegd werd in de besluitvorming. Het ‘Orakel’ werd in trance bezeten door een heilige en kon voorspellingen doen, uitspraak geven over doctrines, religieuze vraagstukken ed. Zowel Drepung, Sera als Nechung zijn bij de invasie van Tibet door China vernield en de meeste monniken zijn (evenals de Dalai Lama en het ‘Orakel’) naar India gevlucht. De kloosters zijn nu deels gerestaureerd en er wonen een paar honderd monniken onder Chinees toezicht. Naast deze drie kloosters bezoeken we ook Norbulingka, het voormalig zomerpaleis van de Dalai Lama. Het zomerverblijf werd verwoest tijdens de culturele revolutie maar is inmiddels gerestaureerd en staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Vooral de tuinen om het paleis zijn prachtig.

Dag 4

Rondleidingen in Lhasa

Een bezoek aan Lhasa is niet compleet zonder een bezoek aan het Potala; de karakteristieke hoog boven de stad uittorende residentie van de Dalai Lama’s tot de vlucht van de 14e Dalai Lama naar India in 1959. De bouw van het paleis begon in de 7e eeuw, toen nog als burcht, en kreeg zijn huidige vorm in de 17e eeuw onder de 5e Dalai Lama. Het telt 300 trappen naar boven, 13 verdiepingen en 1100 kamers. In het Potala, ook wel ‘winterpaleis’ genoemd, bevinden zich nog diverse kunstschatten. Deze moeten echter snel bekeken worden want je krijgt, om opstoppingen te voorkomen, slechts beperkt de tijd om het paleis van binnen te bewonderen. De Jokhang tempel op het Barkhor plein wordt beschouwd als het centrum van Lhasa. Sinds de 7e eeuw staat er een beeld van Siddharta (de eerste Boeddha) dat door de Nepalese bruid van de koning werd meegebracht. De plek is al eeuwen een bedevaartsplek. In 2018 brak er een brand uit in de tempel maar wat er precies gebeurde en wat de schade is, is niet naar buiten gebracht door de media. Zowel het Potala als Jokhang staan op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Dag 5

Naar Samye

Via Dorjee Drak, één van de zes ‘moederkloosters’ van de Nyingma stroming van het boeddhisme rijden we naar Samye: het oudste (eveneens Nyingma) klooster van Tibet. Het klooster stamt uit de 8e eeuw. Voordat aan de bouw begonnen werd, werd Padmasambhava, die wordt gezien als de grondlegger van het boeddhisme in Tibet en Bhutan, uitgenodigd om de kwade geesten op de plek te verdrijven. Vanwege het historisch belang wordt Samye als één van de belangrijkste kloosters van Tibet gezien.

Dag 6

Naar Chimpu, Yumbulagang en Tsetang

Het bezoek aan de Chimpu meditatiegrotten brengt je terug in de tijd naar de eerste dagen van het boeddhisme. Er hangt een bijzondere sfeer en het landschap is prachtig; je begrijpt wel waarom monniken deze plek kozen om te mediteren. Yumbulagang is een eeuwenoud fotogenieke fort dat op een rotspiek de vallei overziet. Volgens legende werd het fort al in de 2e eeuw v.C. gebouwd. We overnachten in Tsetang.

Dag 7

Naar Gyantse via Yamdrok Tso en Kora La

Nadat we de 4.794 meter hoge Kamba la pas zijn gepasseerd, stoppen we bij het adembenemend mooie Yamdrok Yamtso (tso = meer). Zodra je het schitterend blauwe water ziet, weet je meteen waarom het zijn bijnaam het ‘Turkooismeer’ heeft gekregen. Later op de dag maken we ook nog een stop op de Karo La (la = pas), die op een hoogte van 5.010 meter ligt. Het uitzicht vanaf de pas is letterlijk en figuurlijk adembenemend. We overnachten in Gyantse.

Dag 8

Naar Sakya

In Gyantse bezoeken we het klooster en de Kumbum stoepa. Deze stoepa heeft als bijnaam ‘het klooster met de duizend Boeddha’s’ en is een imposant en fraai bouwwerk. Door zijn cirkelvorm lijkt het op een mandala. Op iedere trans bevindt zich een grote hoeveelheid kamers, die een schat aan boeddhistische kunstvoorwerpen, beelden en wandschilderingen herbergt. We reizen verder naar Sakya, waar we het klooster bezoeken. De bouwstijl van dit klooster van de Sakyapa orde wijkt af van andere kloosters in het land en doet eerder denken aan het Erdene Zuu in Mongolië.

Dag 9

Naar het Everest Nationaal Park

Het Everest Base Camp is wegens een grote schoonmaakactie gesloten, maar vanuit onze overnachtingsplaats in Rombuk gaan er overheidsbussen naar het uitzichtpunt in het Everest National Park, wat vrijwel even indrukwekkend is. Je mag dit stuk niet zelf lopen maar moet via een bus van de overheid.

Dag 10

Naar Shigatse

Vanuit Rombuk rijden we naar Shigatse, de op één na grootste stad van Centraal Tibet. De trekpleister van de stad is het fraaie Tashilunpo klooster.

Dag 11

Kora rond het Tashilunpo klooster

Vandaag bezoeken we het Tashilunpo klooster en lopen de kora rond het klooster. Dit klooster was vroeger de zetel van de Panchen Lama (net als de Dalai Lama een religieus leider) en je vindt er verschillende tempels met fraai met edelstenen en goud en zilver versierde stoepa’s die er ter nagedachtenis van verschillende Dalai en Panchen Lama’s zijn neergezet. De Panchen Lama die door de Tibetaanse monniken is uitgekozen is door de Chinezen weg gehaald en men weet niet waar hij nu verblijft. In plaats daarvan hebben de Chinezen hun eigen uitverkorene naar voren geschoven als Panchen Lama, die echter door de Tibetanen niet erkend wordt.

Dag 12

Naar Damshung

Vanuit Shigatse rijden we naar het noordelijke deel van Tibet en overnachten in Damshung, zodat we de volgende ochtend vroeg kunnen doorrijden naar Namtso (waar geen hotel meer is).

Dag 13

Bezoek Namtso en door naar Tirdrum

In de ochtend bezoeken we het Namtso en het nationaal park Tashidor, wat een schiereiland het meer in is. Je kunt hier prachtig wandelen. Het fotogenieke meer is omlijst met bergtoppen. Hierna rijden we door naar Tirdrum, waar je heerlijk kunt ontspannen in de Shambala warmwaterbronnen.

Dag 14

Bezoek Drigung en Tirdrum klooster

Bezoek aan het Drigung klooster. Een wat kleiner en onbekend klooster dat aanzienlijk beschadigd is tijdens de culturele revolutie. Vanaf het klooster heb je een mooi uitzicht op de vallei. Achter het klooster bevindt zich de grootste plek voor de traditionele ‘sky burials’ in Tibet. Bij een hemelbegrafenis wordt het lichaam van een overledene aan de gieren gegeven om op te stijgen naar de hemel. Daarbij heeft deze vorm van begraven ook een praktische functie: men heeft in Tibet weinig hout om het lichaam te cremeren en de grond is te hard en te bevroren om het lichaam te begraven. Nabij het klooster bevinden zich eeuwenoude meditatiegrotten. We bezoeken ook het nonnenklooster van Tirdrum.

Dag 15

Bezoek Ganden klooster

In de ochtend bezoeken we het Ganden klooster. Dit klooster is naast Sera en Drepung het 3e grote klooster en school van de Gelugpa (geelkap) orde. De 14e Dalai Lama deed hier zijn laatste examen. Het klooster werd in de 15e eeuw gesticht door Tsongkhapa, wiens lichaam gemummificeerd in het klooster als relikwie werd bewaard. Het klooster telde zo’n 2000 monniken. In 1959 werd het klooster volledig verwoest en de mummie van Tsongkhapa verbrand. Enkel zijn schedel werd uit de vlammen gered. In de jaren ’80 werd begonnen met de wederopbouw, maar tijdens de opstand van monniken in 1996 (toen afbeeldingen van de Dalai Lama verboden werden) werd weer een deel verwoest. In 2012 werd het klooster weer herbouwd en herbergt nu zo’n 400 monniken. Als je vanaf het klooster de heuvel oploopt heb je een prachtig uitzicht op het klooster zelf, de vallei waar de rivier door heen kronkelt en de vele in de wind wapperende gebedsvlaggetjes. Onderweg terug naar Lhasa bezoeken we ook nog Drak Yerpa. Dit klooster is niet bijzonder groot, maar wel erg oud. Nog voor de komst van het boeddhisme in Tibet waren hier meditatiegrotten en in de 7e eeuw werd een eerste (toen nog Bön) tempel gebouwd. Padmasambhava, die het boeddhisme in Tibet verspreidde, maakte dankbaar gebruik van deze grotten na zijn komst in Tibet en bleef er zelf 7 maanden mediteren. Je raadt het al: ook dit klooster werd verwoest tijdens de Culturele Revolutie. Hierna werd het klooster door monniken weer opgebouwd en 1987 weer afgebroken wegens ‘contrarevolutionair handelen’. Weer werden tempels opgebouwd en weer afgebroken in 1998. In 2008 kwam Drak Yerpa onder verscherpt toezicht en werd wederopbouw en het aantal monniken strikt gemonitord.

Dag 16

Vrij te besteden dag in Lhasa

Vrij te besteden dag in Lhasa om souvenirs te kopen.

Dag 17

Vertrek

Transfer naar de luchthaven of treinstation voor vertrek.

 • Transfers en vervoer volgens programma.
 • Begeleiding van lokale Engels sprekende Tibetaanse gids.
 • Reisvergunningen en permits.
 • Overnachtingen in comfortabele hotels muv een overnachting in een basic guesthouse met gedeelde sanitaire voorzieningen in Rombuk
 • Entreegelden voor Yamdrok Tso, Karo La, Namtso en Everest National Park
 • Bus van Rombuk naar Everest NP.
 • Vervoer naar en van Lhasa (op aanvraag)
 • Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
 • Maaltijden en dranken.
 • Verzekeringen (op aanvraag)
 • Overige entreegelden.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Fooien
 • Eventuele vaccinaties.
 • Visum.
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (€ 325,- niet mogelijk in Rombuk).
 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam centraal tibet
  Start donderdag 23 juli 2020
  Einde zaterdag 8 augustus 2020
  1 - 12 Perso(o)n(en)