• Beschrijving
 • Reis Beschrijving
 • Kaart
 • Reis Inclusief
 • Reis Exclusief
 • Reservering

Tijdens deze reis fiets je door een ongerept land waar slechts weinig toeristen je zijn voorgegaan. Onderweg maak je kennis met de nomadencultuur. De nomadenfamilies trekken in de zomermaanden met hun vee de bergen in en overnachten daar in joerten. Hun gastvrijheid is legendarisch.
Onderweg is er voldoende tijd om van de schitterende natuur te genieten. Je overnacht in eenvoudige hotels, B&B’s bij families thuis, in tenten en in joertenkampen. Gedurende de hele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk/gids.

Als je over een goede fysieke conditie beschikt, ervaring hebt met fietsen in bergachtig terrein en niet wordt afgeschrikt door onverwachte gebeurtenissen, dan is deze reis een onvergetelijke ervaring. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers. Verwacht geen luxe en reken erop dat er onderweg soms geïmproviseerd moet worden.

De reis gaat gedeeltelijk over zand en grindwegen. We raden dus aan om een goede fiets (liefst mountainbike of trekkingbike) en reserveonderdelen mee te nemen. Het is ook mogelijk een fiets in Bishkek te huren. De afstanden variëren van 20 tot 90 kilometer per dag. De groep (4-8 personen) wordt begeleid door een volgauto met aan boord een Duits- of Engelstalige gids. De bagage wordt met de volgauto vervoerd.Het is ook mogelijk deze reis met 2 personen te maken op een vertrekdatum naar keuze. Je betaalt dan een toeslag van € 450.- per persoon.

Wij gaan ervan uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om je op te frissen en bij te komen van de vlucht. Als je je eigen fiets hebt meegenomen, dan kun je deze rijklaar maken voor morgen. Als je gebruik gaat maken van een huurfiets, dan gaan we deze gezamenlijk afhalen. Na de lunch volgt een rondleiding door Bishkek met de gids/tolk. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek. Op de Osh bazaar kun je noten of andere snacks kopen voor onderweg.

Dag 3

Rijd en fiets naar Anavievo

Vandaag beginnen we aan onze fietstocht, maar omdat het eerste deel van de route een drukke 2-baans weg is, leggen we deze met gemotoriseerd vervoer af. We rijden naar de noordzijde van het Issyk-Kul (ongeveer 275 km) naar Bosteri. Issyk-Kul betekent Warm Meer en is het grootste meer van Kirgizië; omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest. Vanaf Bosteri fietsen we het laatste deel over een geasfalteerde weg naar het dorpje Ananievo. We overnachten hier thuis bij een familie in het dorp.

Dag 4

Fiets en rijd naar Kara-Kyz

We fietsen verder langs de noordzijde van het Issyk-Kul. Na ongeveer 70 kilometer komen we aan in Tup. Vanaf hier laden we de fietsen in de minibus en rijden we verder naar het joertenkamp Kara-Kyz (2000m), waar we in een joert overnachten. Dit ligt in bebost gebied langs een kabbelend riviertje.

Dag 5

Fiets naar Karakol

Vanaf Kara-Kyz fietsen we heuvelafwaarts naar Karakol. De afstand is ongeveer 20 kilometer, maar het eerste deel van de route is erg zwaar door een slechte weg vol stenen (je kunt dit deel ook in de minibus afleggen als je wilt). In de buurt van Ak-Suu stoppen we bij de Kench warmwaterbronnen/spa. Hier kun je even heerlijk relaxen als je wilt (badkleding verplicht). Vanaf hier gaat het over een goed geasfalteerde weg verder naar Karakol: de grootste stad aan de oostkant van het Issyk-Kul. In Karakol kun je de Russische Orthodoxe kerk bezoeken, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging. In Karakol overnachten we in een hotel.

Dag 6

Fiets naar Jenish via Djeti-Öguz

We fietsen over een verharde weg langs de zuidkust van Issyk-Kul en steken of naar Djeti-Öguz (2200m). In het dorpje bevindt zich een oude Russische spa die je kunt bezoeken. De vallei is echter bekend om zijn prachtige rode rotsformaties met namen als ‘7 Ossen’ en ‘Gebroken Hart’. Na een bezoek aan dit indrukwekkende kunstwerk van Moeder Natuur keren we terug naar de hoofdweg langs het meer en fietsen door naar Jenish. Hier verblijven we in een guesthouse in de buurt van het Issyk-Kul. Je kunt hier een verfrissende duik nemen. Gemiddelde dagafstand 86 kilometer.

Dag 7

Optionele dagexcursie rond Jenish per fiets

We maken vandaag een dagexcursie naar de verschillende valleien rond Jenish. Daarbij kun je ook weer in warmwaterbronnen relaxen of een verkoelende duik in het meer maken. Gemiddelde dagafstand is 62 kilometer, waarvan 28 kilometer over een verharde weg. Mocht je een dagje rust willen nemen, dan kan dat natuurlijk ook.

Dag 8

Fiets naar Manjyly via Skaska

We fietsen ongeveer 70 kilometer over een geasfalteerde weg naar Manjyly, een joertenkamp in een semi-woestijnachtige omgeving vlak bij het Issyk-Kul. In Skaska (Russisch voor sprookje) maken we een korte wandeling in merkwaardig geërodeerde kalkzandsteen rotsen. In de loop van de eeuwen hebben wind, zon en regen de kalkzandsteen rotsen uitgeslepen in de meest wonderlijke vormen. Met enige verbeeldingskracht zie je kastelen, dieren en andere figuren in deze wonderlijk gevormde rotsen. De laatste 2 kilometer naar het joertenkamp leg je over een zandpad af. Zoals doet vermoeden overnacht je in een joert.

Dag 9

Fiets naar Boz-Salkyn via Bokonbaevo

Over het zandpad fietsen we weer 2 kilometer terug naar de verharde weg om het meer heen. Vanaf hier fietsen we 18 kilometer over een verharde weg naar Bokonbaevo (1600m). Je ontmoet hier iemand die nog met adelaars jaagt. Deze jachtmethode was een halve eeuw geleden nog erg gebruikelijk in Kazachstan, Mongolië en Kirgizië, maar wordt steeds minder gebruikt. Na de ontmoeting fiets je de bergen in naar het joertenkamp Boz-Salkyn (2500m). Deze etappe gaat 12 kilometer over een slechte weg. Indien gewenst kun je deze etappe ook per minibus afleggen. Je overnacht in een joert.

Dag 10

Fiets via Temir-Kanat

n de ochtend fietsen (of rijden) we weer 12 kilometer terug naar Bokonbaevo. Vanaf hier gaan we opnieuw naar boven, naar Temir-Kanat, ongeveer 20 kilometer over een half verharde weg. Vanaf het dorpje is het een steile klim te voet omhoog naar het gelijknamige joertenkamp, waar we overnachten.

Dag 11

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat

Vrij te besteden dag in Temir-Kanat. Je kunt hier wandelen, paardrijden (of het leren) of de gastvrouw helpen met het bereiden van een Kirgizische maaltijd. Je zult waarschijnlijk ook een beker van de lokale drank Kumus (gefermenteerde paardenmelk) aangeboden krijgen. Drink hier niet teveel van, want het werkt goed op je darmflora.

Dag 12

Fiets naar Kara-Talaa

Vanaf het dorp beneden aan de heuvel fietsen we over een relatief goed verharde weg door de Kongur Olung vallei naar Toguz-Bulak. Het laatste stuk van de route volgen we de rivier naar Kyzyl-Tuu. Hier zit een joertenwerkplaats en kunnen we zien hoe ze gemaakt worden. We lunchen bij de werkplaats en fietsen dan vals plat omhoog naar 2200 meter. Daarna dalen we af naar Kara-Talaa op ongeveer 1700 meter. We overnachten hier bij een familie thuis. Dagafstand: ongeveer 70 kilometer.

Dag 13

Fiets naar Kochkor

Door een mooie canyon fietsen we over een slechte weg ongeveer 35 kilometer naar het begin van de canyon. Vanaf hier fietsen we over een geasfalteerde weg nog zo’n 62 kilometer naar Kochkor. Kochkor is een centrum voor het maken van vilt. Je kunt hier de bazaar bezoeken en enkele viltwerkplaatsen. Overnachting in een B&B

Dag 14

Optionele dagexcursie naar Tuz per fiets

We maken een dagexcursie vanuit Kochkor. We fietsen naar de zoutmijnen in Tuz. De mijn zou helende krachten hebben en er is dan ook een hospitaaltje gevestigd waarvan de kamers deels in de mijn gebouwd zijn. Patiënten met bronchitis of allergieën worden hier naar toe verwezen. Op de terugweg naar Kochkor bezoeken we Altyn-Kol (dit betekent 'gouden handen'): een coöperatieve winkel waar vrouwen uit de omliggende dorpen hun kleden verkopen. Ze kunnen je het proces van wol naar een vilten kleed laten zien.

Dag 15

Fiets en rijd naar Bishkek

Onze laatste fietsdag gaat van Kochkor naar Boom, een afstand van ongeveer 48 kilometer. We fietsen langs een water reservoir omhoog naar een pas op ongeveer 2100 meter en dan weer naar beneden. Hier worden we opgepikt door een minibus die ons terug rijdt naar Bishkek. We verblijven hier in een hotel.

Dag 16

Vrij te besteden dag in Bishkek

Vrij te besteden dag in Bishkek. Je kunt je huurfiets weer inleveren of je eigen fiets goed inpakken voor de terugreis. Verder zijn er tal van souvenirs te kopen op de Osh bazaar. Bij voldoende animo kunnen we ook nog een fietstocht maken ten noorden van Bishkek.

Dag 17

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

 • Vervoer en transfers volgens programma.
 • Overnachtingen in hotels, B&B, homestay, guesthouses en joerten volgens programma.
 • Begeleiding van een Engels- of Duitssprekende gids/tolk.
 • Alle maaltijden inclusief thee muv dag 16 (alleen ontbijt)
 • Visum voor Kirgizië is niet nodig
 • Lokale belastingen
 • Bagagevervoer
 • Retourvlucht Amsterdam – Bishkek (op aanvraag)
 • Boekingskosten (€ 35- inclusief STO)
 • Persoonlijke (hotel)rekeningen en fooien
 • Gebottelde dranken
 • Lunch en diner op dag 16
 • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (€ 190,- niet mogelijk tijdens overnachting in joerten en homestay).
 • Verzekeringen (op aanvraag)
 • Eventuele vaccinaties
Prijs Naam Start Einde Group (Min-Max) Perso(o)n(en) Prijs
 • fietsreis
  woensdag
  1 juni 2022
  17 dagen
  vrijdag
  17 juni 2022
  1 - 8 Perso(o)n(en)
 • fietsreis
  zondag
  24 juli 2022
  17 dagen
  dinsdag
  9 augustus 2022
  1 - 8 Perso(o)n(en)