• Beschrijving
  • Reis Beschrijving
  • Kaart
  • Reis Inclusief
  • Reis Exclusief
  • Reservering

Vertrekdatum nog onder voorbehoud ivm corona

Yoga is Sanskriet voor ‘vereniging’ of ‘verbondenheid’. Hiermee wordt gedoeld op eenheid van lichaam en geest en verbondenheid met het goddelijke. India is de bakermat van de yoga, dus waar kun je beter naar toe gaan om dit te beoefenen? Daarbij is India ook nog een prachtig gevarieerd land, waar we op ontspannen wijze een deel van gaan zien.

De reis wordt begeleid door Afra Giling en Ingrid Oosterhof. Zij zijn de eigenaars van Kundalini Yoga Hoorn en hebben ruim 20 jaar ervaring in het lesgeven en toepassen van yoga. Ze zijn toegespitst op Kundalini Yoga, maar yoga-vormen staan nooit op zichzelf en zijn nauw verbonden met meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen en andere vormen van yoga. Voor deelnemers die lichamelijk minder flexibel zijn is het ook mogelijk om stoelyoga te beoefenen. Sowieso is de indeling van het programma optioneel. Je bent natuurlijk niet verplicht iedere excursie, wandeling of oefening mee te doen.

De reis begint in de bruisende hoofdstad Delhi, waar de paleizen en forten van de sjahs en de Britten van een tumult verleden getuigen. Drukke bazaars, rustgevende parken, moderne zakenwijken en armoedige hutjes van golfplaat. Delhi is een boeiende stad van contrasten. Om alles te bekijken zou een week in beslag nemen dus bezoeken we een Islamitische moskee, een Hindoestaanse gedenkplaats en een Bai tempel om een beeld te krijgen van de verscheidenheid van deze stad.
Vervolgens reizen we door naar Amritsar, de hoofdstad van de Kundalini yoga. We bezoeken hier de gouden tempel van de Sikh, het Partition Museum en verdiepen ons nader in de kunst van yoga.
Vanuit Amritsar reizen we naar Dharamshala, waar de Dalai Lama neerstreek na zijn vlucht uit India. Vele Tibetanen volgden hem in zijn ballingschap en zo veranderde de oude Britse hill station in een nieuwe Tibetaanse hoofdstad. Niemand is ongevoelig voor de energie die in deze stad tintelt. Een stad om je te bezinnen.
Na het verblijf in Dharamshala kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een trektocht in de uitlopers van de Himalaya nabij deze stad of terug te keren naar huis.
Met tenten en begeleiders trekken we de rauwe natuur in en laten de schoonheid van het adembenemende landschap op ons inwerken. Hierna keren we terug naar Delhi, waar we de laatste dag Indiaas leren koken om onze families na thuiskomst ook een vleugje India te kunnen geven.

Deze reis is optioneel uit te breiden met een 7-daagse Triund trektocht in de omgeving van Dharamshala. Deze trekking aan de voet van de Himalaya voert door de weides van de Gaddi, de semi-nomadische herders van dit gebied. In de zomer trekken de Gaddi hoger de bergen in en in de winter zoeken ze de lagere gebieden op. We kamperen bij de dorpjes van de Gaddi en aan de voet van het Dhauladhar gebergte met een subliem uitzicht op de besneeuwde toppen van de machtige Himalaya.

De reis heeft vertrekgarantie vanaf 8 personen. Het maximum aantal deelnemers is 14 personen. In verband met het karakter van de reis en de bestemming verwachten een flexibele instelling van onze reizigers. Wij gaan er tevens van uit dat onze reizigers over een reisverzekering met werelddekking beschikken die ook medische kosten en ongevallen dekt.

Voor de reis zonder trektocht geldt zwaarte:

Voor de reis met uitbreiding/trektocht geldt zwaarte:

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Vertrek. Aankomst in Delhi rond middernacht of vroeg in de ochtend. Transfer naar het Jaypee hotel.

Dag 2

Vrij te besteden dag in Delhi met yoga oefeningen

Vandaag komen we rustig bij van de jetlag. We verblijven in een luxe hotel met zwembad om te ontspannen en in de yogaruimte kunnen we wat ontspannende oefeningen doen.

Dag 3

Rondleidingen in Delhi en nachttrein naar Amritsar

We staan vroeg op en terwijl de stad ontwaakt fietsen we door Old Delhi. We fietsen in ongeveer 3 uur tijd door smalle straatjes langs de geurige specerijmarkt, bakkertjes, de oude stadsmuur, oude haveli’s (herenhuizen), een Sikh tempel en de Jama Masjid (Vrijdagsmoskee), een koninklijke moskee uit de 17e eeuw. Praktisch onaangedaan door de tijd is dit een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. Van 1650 tot 1656 werkten 5000 arbeiders aan de bouw van de moskee, die plaats heeft voor 25.000 volgelingen. Opdrachtgever voor de bouw was Shah Jahan, die we ook wel kennen van de bouw van de Taj Mahal en het Rode Fort. De moskee werd ingewijd door de imam van Buchara (Oezbekistan). Zorg ervoor dat benen, hoofd en armen bedekt zijn voor een bezoek aan de moskee. Na het ontbijt trekken we er op uit naar twee bezienswaardigheden buiten het centrum. Raj Ghat is de herdenkingsplaats voor Mahatma Gandi. Een zwart marmeren gedenksteen en een eeuwige vlam in een park markeert de plaats waar de vreedzame leider een dag na zijn moord op 30 januari 1948 gecremeerd werd. Het is wellicht niet het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad, maar de serene rust en de bedevaarders de plek bezoeken maken het toch zeker een bezoek waard. De Lotus tempel is een modern markant bouwwerk van de Bahai (maandag gesloten). Zoals de naam doet vermoeden is de tempel gebouwd in de vorm van een lotusbloem. Bahai is een religie die alle wereldreligies verenigd; het kent elementen uit het Christendom, Islam, Hindoeïsme en boeddhisme. De tempel staat open voor iedereen en stimuleert vrede, eenheid en onderwijs. De denkwijze doet denken aan het Pantheon in Rome, alsmede de lichtval binnen in de tempel. In de avond nemen we de nachttrein naar Amritsar.

Dag 4

Aankomst in Amritsar, vrij te besteden dag met yoga oefeningen

Aankomst in Amritsar en transfer naar het Ritz hotel. Omdat misschien niet iedereen even goed geslapen heeft in de trein gaan we vandaag lekker een dagje relaxen. Het hotel waar we verblijven heeft een zwembad en een yogaruimte waar we ontspannende oefeningen kunnen doen.

Dag 5

Rondleidingen in Amritsar

Amritsar is de hoofdstad van de Sikh, geboorteplaats van de Kundalini Yoga en de plaats van het belangrijkste heiligdom van de Sikh; de Harmandir Sahib, oftewel, de Gouden Tempel. De tempel is gebouwd als een eilandje in een meer en staat open voor iedereen (zolang je geen drugs, alcohol, zakmes of sigaretten of dierlijke producten (vlees of leer) mee naar binnen neemt. De bouwstijl van de tempel kent zowel Hindoe als Moslim elementen. De gebouwen in de nabijheid van de tempel zijn ook te bezoeken. Zo is er een keuken die gratis (vegetarische) maaltijden uitdeelt, een klokkentoren, een museum en beleidsgebouwen. Het Partition Museum op 10 minuten lopen van de Gouden Tempel is een unieke en ondergewaardeerde kans om meer te leren over de gevolgen van de Indiase onafhankelijkheid. In Europa leren we slechts weinig over de gedwongen migratie van ruim 20 miljoen mensen en de 1 miljoen directe doden die vielen schermutselingen. Het aantal indirecte slachtoffers die door honger en uitputting bezweken is onbekend. De partition/scheiding heeft het leven in dit deel van Azië sterk beïnvloed en gevormd. Bij voldoende belangstelling kan er ook een excursie naar de grens met Pakistan (Wagah) bij worden geboekt. Er wordt hier iedere avond 2 uur voor zonsondergang een vlaggenceremonie gehouden.

Dag 6

Lezing en yoga oefeningen

Na het ontbijt krijgen we een lezing en yoga cursus van een ervaren docent die uit Delhi is mee gekomen. De middag is vrij te besteden.

Dag 7

Rit naar Dharamshala

We rijden vandaag in ongeveer 6 uur tijd (210 km) naar Dharamshala, waar we in hotel Norbu House verblijven. Dharamsala (1500m) werd in de 19e eeuw door de Britten gebouwd als hill station. De naam van de stad is Hindoe voor ‘rusthuis’. Je vindt er veel bebouwing in de Engelse koloniale stijl terug. Met de vlucht van de Tibetanen 1959 en de vestiging van de Dalai Lama in Dharamsala werden er ook veel Tibetaanse bouwwerken gebouwd, wat de stad een aparte mengelmoes maakt. Het Tibetaanse deel van de stad bevindt zich in de wijk McLeod Ganj. De sfeer en energie van de studenten en monniken is hier duidelijk voelbaar. We blijven een paar dagen in Dharamshala om ons onder te dompelen in de hoop en positiviteit die het uitstraalt. We verblijven in een mooi hotel in de heuvels.

Dag 8

Meditatie, yoga, wandelen en bezoek nonnenklooster

Na het ontbijt rijden we naar het Tushita meditatie centrum waar we een begeleide meditatie krijgen. Deze duurt ongeveer een uur. Hierna maken we een wandeling door de bossen rondom de stad en lopen van Dharamkot naar Naddi (ongeveer 2 uur). Onderweg passeer je een stoepa en enkele meditatiehutten waar enkele oude Tibetaanse monniken een teruggetrokken bestaan van meditatie en gebed leven. De kans dat je ze ziet is klein, maar je hoort hun vreedzame chanten door de bossen klinken. Vanaf ons eindpunt in Naddi zie je (bij helder weer) de toppen van het Dhauladhar gebergte, een uitloper van de machtige Himalaya. Vanaf hier rijden we terug naar McLeod Ganj en bezoeken onderweg nog de St. John in the Wilderness kerk die hier letterlijk eenzaam in de wildernis staat. Na de lunch bezoeken we het Genden Choeling nonnenklooster. Het is prachtig om hier simpelweg te gaan zitten en te luisteren en kijken naar het chanten van de nonnen. Na het chanten debatteren de nonnen over geloofskwesties. Zoals de gewoonte is, kan het er soms heftig aan toe gaan en wordt er met de hand op de grond geslagen. Het is allemaal lang niet zo heftig als dat het er uitziet, maar gewoon de traditionele wijze om het Boeddhisme te studeren. In de avond geven Ingrid en Afra een ontspannen yoga sessie om de dag af te sluiten.

Dag 9

Meditatie, yoga en wandelen

Na het ontbijt gaan we weer naar het Tushita meditatie centrum voor een meditatie sessie van een uur. Hierna rijden we naar Naddi, het eindpunt van de wandeling van gisteren, en lopen naar Guna Devi, een kleine Hindu tempel op een heuvel in de bossen. Het eerste half uur lopen we door een bos van Himalaya ceder langs de Bhated rivier. Vanaf hier gaat het 2 uur lopen vrij steil omhoog naar Guna Devi. Onderweg passeren we Bhal, een traditioneel Gaddi dorpje. Zij zijn een volk van semi-nomadische herders. Het harde werken wordt eenmaal boven beloond met een prachtig uitzicht op de Dhauladar range en Bhimghasturi pas. We genieten een tijdje van het uitzicht voor we dezelfde route weer naar beneden lopen. We rijden terug naar het hotel waar we de dag afsluiten met een yoga sessie.

Dag 10

Meditatie, yoga en bezoek Norbulingka

Na het ontbijt volgt een uurtje meditatie in Tushita en daarna verkennen we de stad. We bezoeken Norbulingka. Dit is een wederopbouw van het gelijknamige klooster in Tibet en een opleidingsinstituut voor traditionele Tibetaanse kunstnijverheden. Een voorbeeld hiervan is het poppenmuseum in Norbulingka. Je kunt er ook workshops bezoeken. Een deel van Norbulingka is een klooster en in het Norling café wordt vers sap en vegetarische Tibetaanse maaltijden geserveerd. Na de lunch lopen we de kora rond de tempel en het verblijf van de 14e Dalai Lama: de geestelijk en politiek leider van Tibet in ballingschap. Tijdens deze vredige wandeling kom je veel Tibetanen tegen die chanten en aan een gebedswiel draaien. We sluiten de dag af met een yoga sessie.

Dag 11

Meditatie, yoga en excursie naar de Kangra vallei

Na de meditatie sessie maken we een dagexcursie naar de Kangra vallei. We bezoeken hier de Hindoeïstische Masrur rotstempel, een heiligdom uit de 8e eeuw uit één rots gehouwen, al ziet het eruit alsof er meerdere complexen zijn. Het is een unieke plaats voor India die je nergens anders vindt. We nemen een andere route terug en bezoeken het indrukwekkende Kangra fort, het grootste fort in de Himalaya en de oudste van India. Men schat dat het fort 2500 jaar oud is! In het gelijknamige dorp bezoeken we de kleurrijke bazaar. In de avond keren we terug naar ons hotel en sluiten de dag af met een yoga sessie.

Dag 12

Meditatie, yoga en bezoek medisch en astrologisch Tibetaans centrum

Na onze meditatiesessie in Tushita maken we een excursie naar het Tibetaans medisch en astrologische centrum, de bibliotheek en de archieven. De kennis van de afgelopen 5000 jaar wordt in dit centrum verzameld. Tibetaanse heelkunde is gebaseerd op de 5 elementen: vuur, water, aarde, lucht en ether. Indien één van de 5 elementen uit balans is, wordt men ziek en zal het element weer in balans moeten worden gebracht: “Sowa Rigpa” in het Tibetaans. Dit gebeurt middels voeding, massage, baden en dergelijke. Daar sluit yoga prima bij aan en daar sluiten we dan ook de dag weer mee af.

Dag 13

Meditatie, yoga en nachttrein terug naar Delhi

Na de meditatie is de dag vrij te besteden tot we in de namiddag naar het treinstation van Daulatpur Chowk worden gereden. Vanaf hier nemen we de nachttrein terug naar Delhi.

Dag 14

Ayurvedische kookworkshop en tastesutra

Na aankomst in Delhi transfer naar het hotel voor ontbijt en ontspanning. Later op de dag hebben we een ‘tastesutra’, gevolgd door een Ayurvedische kookcursus van 5 gangen. Er wordt dus volgens de Ayurvedische leer geen vlees, ei, knoflook, blikjes of blokjes en uit gebruikt en alleen seizoen producten. We leren het volgende te maken: Masala chai met Tulsi (thee met specerijen), Dal ka chilla (linzenpannenkoeken), paneer makhani (kaasgerecht), khichdi (mix van granen, linzen en groenten), raita (yoghurtdip), chapatti (plat brood), gebakken Indiase groentenmix met kruiden en kheer (pudding).

Dag 15

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Nederland. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

Optionele verlenging

7-Daagse Triund trekking

Dag 13

Trek van Boh naar Kanol

In ongeveer 2 uur rijden we naar het dorpje Boh, het startpunt van onze trektocht. Vanaf Boh lopen we in 2 uur tijd vrij steil omhoog naar Batuni, een kleine Gaddi nederzetting. Hierna gaat de tocht nog steiler omhoog naar Lingru Nag waar we stoppen voor de lunch. Het uitzicht tijdens de lunch is prachtig met aan weerszijden de vallei. Na de lunch gaat de tocht 2 uur heuvelafwaarts naar Kanol, waar we de tenten opzetten en een maaltijd bereiden. Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 14

Trek van Kanol naar Canderela

Na het ontbijt breken we de tenten op en wandelen verder. Langs de Khauli rivier lopen we omhoog naar alpine weides, waar we bij Canderela kamperen. De weides worden doorbroken met rotsblokken alsof de goden er geknikkerd hebben. Temidden van dit tafereel kun je kuddes geiten met hun eenzame hoeder tegenkomen. Gemiddelde looptijd: 4 uur.

Dag 15

Trek van Canderela naar het Kareri meer

We hebben vandaag een korte loopdag om te voorkomen dat we last krijgen van hoogteziekte. We lopen omhoog naar het Kareri meer, waar we bij de oever van het meer kamperen op ongeveer 3000 meter: ons hoogste overnachtingspunt tijdens deze trekking. Het meer zelf is niet mooier dan andere bergmeren, maar heeft wel een bijzondere betekenis voor de lokale bevolking. In de zomermaanden zie je pelgrims die de tocht naar het meer maken. Er is een klein tempeltje aan de voet van het meer waar Shiva een bad in zou hebben genomen. In deze vredige omgeving kamperen we met een fantastisch uitzicht als decor. Gemiddelde looptijd: 4 uur.

Dag 16

Trek van het Kareri meer naar het dorpje Kareri

We lopen ongeveer 3 uur omhoog naar een pas bij Galu, waarna we afdalen naar het dorpje Kareri. We overnachten hier in tenten langs een kabbelend riviertje op ongeveer 2000 meter. Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 17

Trek van Kareri naar Bahl

De eerste helft van onze wandeldag lopen we geleidelijk omhoog en omlaag tot Rawa, langs de Rawa rivier. Onderweg passeren we enkele Gaddi nederzettingen. Vanaf Rawa begint een steile klim door het bos omhoog naar Bahl. De bossen waar we door heen wandelen zitten vol met vogels die thuis zijn in het Himalaya gebied dus vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Ook rond onze kampeerplek kun je ze spotten. Gemiddelde looptijd: 6 uur.

Dag 18

Trek van Bahl naar Triund

We laten de bewoonde wereld letterlijk achter ons en klimmen naar Triund, een alpine weide op een bergkam. We lopen door bossen met eiken, rododendron en Himalaya ceder. In Triund (ongeveer 2900 m) kamperen we en het uitzicht is spectaculair met de Dhauladhar (5982m) aan de ene kant en de vallei aan de andere kant. In het weekend is het hier druk omdat binnenlandse toeristen die een weekendje weg willen hier graag kamperen. Je kunt dit uitzicht punt namelijk ook met een dagtocht vanuit Dharamshala bereiken. Gemiddelde looptijd: 5 uur.

Dag 19

Trek van Triund naar Bhagsu Nag en transfer naar Dharamshala

Vanaf Triund loop je in ongeveer 4 uur tijd omlaag naar Bhagsu Nag. Naast de Bhagsu waterval eten we onze lunch. Het is een prachtige lunchplek naast het schuimende water dat over enorme rotsblokken uit de bossen tevoorschijn komt. Na de lunch lopen we naar het dorp Bhagsu. Hier begint de verharde weg en word je opgepikt en in een half uurtje rijden naar het hotel in Dharamshala gebracht. Gemiddelde looptijd: 4 uur.

Dag 20

Yoga en nachttrein naar Delhi

In de ochtend doen we een ontspannen yoga sessie. In de namiddag worden we naar het treinstation van Daulatpur Chowk gereden. Vanaf hier nemen we de nachttrein terug naar Delhi.

Dag 21

Ayurvedische kookcursus en tastesutra

Na aankomst in Delhi transfer naar het hotel voor ontbijt en ontspanning. Later op de dag hebben we een ‘tastesutra’, gevolgd door een Ayurvedische kookcursus van 5 gangen. Er wordt dus volgens de Ayurvedische leer geen vlees, ei, knoflook, blikjes of blokjes en uit gebruikt en alleen seizoen producten. We leren het volgende te maken: Masala chai met Tulsi (thee met specerijen), Dal ka chilla (linzenpannenkoeken), paneer makhani (kaasgerecht), khichdi (mix van granen, linzen en groenten), raita (yoghurtdip), chapatti (plat brood), gebakken Indiase groente mix met kruiden en kheer (pudding).

Dag 22

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Nederland. Aankomst in Nederland dezelfde dag.

  • Nederlandse begeleiding van ervaren yoga docenten
  • Transfers en vervoer ter plaatse volgens programma.
  • Excursies en rondleidingen volgens programma inclusief entreegelden.
  • Lokale gidsen in Delhi, Amritsar en Dharamshala.
  • Treinticket Delhi – Amritsar sleeper 2e klas en treinticket Daulatpur Chowk – Delhi sleeper 2e klas
  • Accommodatie in goede hotels inclusief ontbijt en yogaruimte.
  • Lifestraw water purifier.
  • Diner en tastesutra.
  • Lunch op dag 11.
  • STO-garantie.
  • Tijdens de optionele trektocht begeleiding van lokale gids en trekking staf.
  • Tijdens de optionele trektocht overnachting in tenten.
  • Kampeerbenodigdheden (matras, kookgerei, kampeervergunningen) en bagagevervoer tijdens trektocht.
  • Alle maaltijden en dranken tijdens trektocht.
  • Retourvlucht naar Delhi (op aanvraag).
  • Optionele trektocht/verlenging, meerprijs € 750,-
  • Visum voor India.
  • Boekingskosten (€ 35,-).
  • Dranken en niet genoemde maaltijden.
  • Fooien en donaties
  • Persoonlijke en optionele uitgaven.
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (op aanvraag).
  • Eventuele vaccinaties.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers (€ 535,- en bij optionele verlenging € 645,-).
  • Slaapzakken tijdens optionele trektocht.
Prijs Naam Start Einde Group (Min-Max) Perso(o)n(en) Prijs
  • yoga reis nl
    maandag
    18 oktober 2021
    15 dagen
    maandag
    1 november 2021
    1 - 14 Perso(o)n(en)
  • Yoga reis met verlenging
    maandag
    18 oktober 2021
    22 dagen
    maandag
    8 november 2021
    1 - 14 Perso(o)n(en)