15-Daagse reis naar Kirgizië met 3-daagse trekking in Tong

15-Daagse reis naar Kirgizië met 3-daagse campingtrek in Tong en optionele wandeldagen

Vertrekdata: 8 juni, 6 juli en 6 augustus

Tijdens deze reis maak je kennis met het schitterende bergland en het leven van de nomaden in Kirgizië. Tijdens de reis maken we vele dagwandelingen in verschillende valleien en vanuit de joertenkampen. Ook maken we een drie daagse trektocht van Tosor naar Temir-Kanat (of omgekeerd). Het is een pittige tocht waarvoor je 4 tot 6 uur per dag in bergachtig landschap moet kunnen wandelen. We lopen door bergland op een hoogte van 2.200 tot 2.400 meter en trekken over een bergpas van 3.400 meter. Op de laatste dag van de campingtrektocht kom je aan in het joertenkamp Temir-Kanat op 2.450 m. Onderweg slapen we in kleine tentjes, de bagage gaat mee op pakpaarden. Een tolk, gids en paardenman veKirgizie beeldschone vrouwrgezellen je op deze tocht door een zeer afwisselend landschap.

De andere nachten brengen we door in verschillende joertenkampen van waaruit je met een gids tochten in de bergen kunt maken. De zwaarte van deze tochten kun je zelf mede bepalen. Omdat je ’s avonds weer in het joertenkamp terugkomt, is het ook mogelijk eens een dag niet mee te gaan.

Ben je geïnteresseerd in andere culturen, heb je een goede fysieke conditie, een avonttrekkinguurlijke instelling en zoek je niet in de eerste plaats luxe en comfort, dan is dit een reis waar je nog lang met veel plezier aan zult terugdenken.

De dagen in Bishkek overnacht je in een goed hotel. Tijdens de reis slaap je o.a. bij mensen thuis, in tenten en joertenkampen. Een joert is een vilten nomadentent die in de zomermaanden midden in de natuur worden opgezet. Bij ieder joertenkamp woont een gastgezin, dat rondleidingen verzorgt, je informatie over de omgeving geeft, de maaltijden voor je  klaarmaakt  enIssyk-Kulmeer heerlijk vers brood voor je bakt. Gedurende de hele reis word je begeleid door een Engels of Duits sprekende gids / tolk. Het vervoer vindt zoveel mogelijk plaats met een eigen minibusje. Uit ecologische overwegingen wordt getracht met een volledig bezet busje te rijden, dit kan dus betekenen dat er nog één of enkele andere gasten samen met je zullen reizen. In verband met het avontuurlijke karakter van de reis en de beperkte beschikbaarheid van de joertenkampen kan het zijn dat de volgorde van je reis ter plaatse wordt aangepast. We verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Eenpersoonskamers dienen van te voren aangevraagd te worden en kunnen wij buiten Bishkek niet garanderen. Je betaalt hiervoor een toeslag.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek.
Dag 02:
Aankomst in Bishkek. Na de lunch gaan we met een Engels of Duitssprekende gids de stad verkennen.
Dag 03:
Dagtocht naar Ala-Archa National Park, 40 km ten zuidoosten van Bishkek. We maken een wandeltocht naar de watervallen van de Ala Archa rivier, een pittige tocht met onderweg een picknick als lunch. Overnachting in hotel Umai of gelijkwaardig.

Dag 04:
Per minibusje naar de Boom gorge, waar we een wandeling in de Konorchok canyons maken (ongeveer 4-5 uur). We overnachten bij een familie in het dorp Kara-Tala aan de zuidkant van het Issyk-Kul meer.
Dag 05:
We rijden naar het joertekamp Tuura-Suu (2.200 m.). Het laatste deel van de route leggen we te voet af en lopen ongeveer 10 km langs een riviertje naar boven.
Dag 06:
Verblijf in Tuura-Suu. Deze dag kun je een wandeling maken naar het dorp en/of de omgeving verkennen te voet of met een paardje.
Dag 07:
Van Tuura-Suu door de Kongur-Ölung vallei naar het joertenkamp Temir-Kanat op 2450m. Het laatste stuk leggen we weer te voet af. Overnachting in joert.
Dag 08:
Verblijf in Temir-Kanat. Je kunt hier wandelen of paardrijden.
Dag 09-10:
Trekking over bergweides en een pas van ongeveer 2700m. In 2 dagen lopen we naar de Tosor gorge. Overnachting in tenten: de bagage gaat mee op pakpaarden.Rust tijdens trek
Dag 11:
Op deze derde wandeldag komen we aan in in Tosor. Vanaf hier rijden we in de middag naar het joertenkamp Sonun, aan het Issyk-Kul meer.
Dag 12:
Verblijf in het joertenkamp Sonun. Dit ligt in een droog, steppe-achtig gebied. Je kunt hier wandelen of een duik in het meer maken.
Dag 13:
Van Sonun rijden we naar het Kemin dal. Dit dal vormt de grens met Kazachstan op 1400- 2800m. Het is een schitterend natuurgebied met bossen en alpine weiden waar je kunt wandelen.
Dag 14:
Op weg terug naar Bishkek maken we nog een stop bij de Burana toren een minaret uit de tijd van de zijde route. Hier vind je ook  een klein museum met overblijfselen uit die tijd en een grote verzameling stenen met afbeeldingen van mannen, die vroeger op graven werden geplaatst. Daarna vervolgen we onze weg naar Bishkek, waar we weer in een hotel overnachten.
Dag 15:
Transfer naar het vliegveld en vertrek.

 

Omschrijving van plaatsen in Kirgizië

Bishkek is een stad met Russische bouwstijl en lange rechte straten. Je vindt er terrasjes, gezellige eetgelegenheden met tuinen, parken, winkels, galerieën en in het nationaal museum kun je alles over de cultuur en de levenswijze van de nomaden bewonderen. Op de grotendeels overdekte Osh bazaar is van alles te koop, zoals fruit, groente, salades, gedroogd fruit, noten, meel, tabak, maar ook vele gebruiksartikelen en kleding. Mocht je onderweg geen (vilten) souvenirs hebben gekocht dan zul je op deze markt zeker slagen.
Soms is het mogelijk om ’s avonds een folkloristisch concert bij te wonen.
Ala Archa is een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit prachtige natuurreservaat zijn verschillende wandelmogelijkheden. Je vindt hier een schat aan bloemen, lieflijke bergbeekjes en een mooi uitzicht op de bergen.
Ala Medin is eveneens een goede optie voor een dagexcursie vanuit Bishkek. In dit dal loop je langs een riviertje en kun je uren ver de bergen in en van de schitterende vergezichten genieten. Paardrijden is hier mogelijk maar lang vaak moeilijk te regelen en vrij kostbaar. altijdVerder staat er een Russisch kuuroord waar je een warm bad en een massage kunt nemen.
De meeste reizen vinden plaats rondom het Issyk-Kul meer. Issyk Kul betekent ‘warm water’. Ondanks dat het meer het op een na grootste bergmeer ter wereld is en op 1600 meter hoogte ligt tussen met sneeuw bedekte bergen, bevriest het water nooit. Het meer is dan ook een overwinteringplaats voor vele vogelsoorten. Eens was deze plek een belangrijke tussenstop voor handelaars op de zijderoute.
In Karakol staan veel regeringsgebouwen die in de Sovjet stijl zijn opgetrokken, maar ook oude huizen die in de Russische koloniale stijl zijn gebouwd. De Russisch Orthodoxe kerk is helemaal van hout gemaakt en er staat ook een houten moskee. De moskee ziet er uit als een boeddhistische tempel en is daar neergezet door de Dunganen; een uit China afkomstige moslim groepering.
Heel gelovig zijn de moslims in Kirgizië echter niet, want zelfs rond het gebedsuur is er in de moskee nauwelijks iemand te bekennen. Voor een gezellige drukte kun je dan ook beter de bazaar bezoeken.
De Burana toren is een restant van een minaret en stamt uit de tijd dat de zijderoute door Kirgizië liep. Hier heeft vroeger de grote stad Balasagun gelegen, die door aardbevingen totaal is vernield. Op deze plaats staat nu een klein museum en er zijn een aantal grafstenen verzameld. Sommigen alleen met teksten maar ook stenen in de vorm van een man. Verder zijn hier een aantal rotsen met petroglyfen te bewonderen.
Djeti Őguz ligt aan het eind van een smal dal  in de bloemenvallei. De bergen en omgeving lijken wel wat op de Alpen. Je kunt hier bijvoorbeeld naar de prachtige waterval wandelen of een bezoek brengen aan het kuuroord uit de Sovjet tijd in het nabijgelegen gelijknamige dorp. Hier kun je jezelf trakteren op een heerlijke massage. Het kamp ligt in een bosrijk gebied, dat bovendien beroemd is om zijn vuurrode rotsen die de naam ‘de 7 ossen’ dragen.
Het joertenkamp Temir Kanat ligt op een plateau even boven het gelijknamige dorp op 2.450 meter hoogte. Je kunt er heerlijk wandelen, paardrijden (of het leren!) of mee helpen een smakelijke Kirgizische maaltijd te bereiden. Je kunt er op uit trekken om een bezoek te brengen aan de nomadenfamilies die in de zomermaanden in joerten leven en met hun vee in de bergen verblijven. In de zomermaanden is er kans dat je bij een van de joertenkampen ruiterspelen mee kunt maken. Doordat de bevolking in de zomermaanden zelf ook rondtrekt, is het echter moeilijk deze activiteiten te garanderen. Soms komen mensen uit het gelijknamige dorp zingen. In het nabijgelegen dorp vind je veel viltproducten, zoals shirdaks en ook borduurwerk.
De omgeving van het joertenkamp Sonun is droog en steppeachtig  en er valt jaarlijks maar weinig regen. Het uitzicht is hier echter spectaculair. Aan de overkant van het Issyk-Kul meer zie je de bergen van Kazachstan terwijl aan de andere kant de witte pieken van de Tien-Shan boven de grillig gevormde zandsteenformaties uitsteken. Lekker relaxen aan het strand, zwemmen of wandelen behoren hier tot de opties. Je bereikt het joertenkamp Ak-Say door een 12 kilometer lange weg te volgen die grotendeels door het water in het zandsteengebergte is uitgesleten.
In het joertenkamp Tuura-Suu ben je te gast bij een muzikale familie en kun je kennismaken met Kirgizische liederen en muziekinstrumenten. Andere optionele activiteiten zijn wandelen en paardrijden. Je kunt fraaie dagwandelingen maken naar o.a. een kleine waterval of in de heuvels rond het kamp. Kies je voor een tocht te paard dan zul je ook zeker een kijkje nemen bij de drakenkoprots die de vorm heeft van een opengesperde muil. In het nabijgelegen dorpje staat onder andere een school en op de route hierheen kom je langs een, voor het landschap zo karakteristieke, begraafplaats.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Groepsvervoer en transfers met eigen busje volgens programma
 • overnachtingen in een goed guesthouse in Bishkek (2-p kamers)
 • camping trek met overnachting in 2-persoons tentjes, joerten en bij mensen thuis
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner in Bishkek)
 • begeleiding van een Engels of Duitssprekende tolk/gids
 • entreegelden
 • bagagevervoer met paarden, begeleiders en kok
 • voor Kirgizië is geen visum nodig

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • boekingskosten (€ 35,- inclusief STO garantie)
 • lunch en diner in Bishkek
 • persoonlijke (hotel)rekeningen
 • alcoholische en gebottelde dranken
 • fooien
 • 1-persoonskamertoeslag op aanvraag of naar keuze op indeling.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :