• Beschrijving
 • Reis Beschrijving
 • Kaart
 • Reis Inclusief
 • Reis Exclusief
 • Reservering

Bij het woord yoga denk je gelijk aan India, de geboorteplaats van deze oefeningen die geest en lichaam verenigen en ontspannen.
Tijdens deze reis krijg je les van ervaren docenten die in iedere level mee kunnen gaan: of je nou ervaren bent of een beginneling. De maaltijden zijn vers en biologisch en de plekken waar de yogalessen worden gegeven zijn rustgevend en kalm. Af en toe bezoeken we toch het hectische centrum van de plaatsen waar we verblijven.
In hoofdstad Delhi bezoeken we de toeristische hoogtepunten voor we doorreizen naar Rishikesh.
Rishikesh wordt de yoga hoofdstad van de wereld genoemd. Een niet te missen plek tijdens deze reis. En ook nog eens een boeiende plek vol eeuwenoude bezienswaardigheden langs de heilige rivier de Ganges.
Niet ver van Rishikesh ligt Haridwar aan de voet van de Himalaya. Je vindt hier vele tempels en ghats naar de Ganges toe.
Na een bezoek aan deze tijdloze plaats verblijven we onze resterende tijd in een afgelegen retreat in de bossen, waar we onze yoga lessen afwisselen met meditatie, workshops en wandelingen door de prachtige heuvels.
Deze reis heeft vertrekgarantie vanaf 6 personen. De beste reistijd is het voor- en najaar.

Yoga betekent ‘eenheid’ van lichaam en geest. Er zijn verschillende soorten yoga ontwikkeld om dit te bereiken. Onderstaand een korte (door de bocht) uitleg van de verschillende yoga vormen die je tijdens deze reis zult beoefenen.
Asana yoga: Liggende, zittende en staande houdingen die lichaam en geest dichter bij elkaar brengen.
Pranayam yoga: Ademhalingsoefeningen om je energie te boosten.
Mudra yoga: Hand en vinger oefeningen. Je handen en vingers vormen hierbij een brug tussen energiestromen in het lichaam.
Nidra yoga: Een vorm van ontspanning die je tussen waken en slapen in brengt.
Bandh yoga: Een combinatie van ademhaling en houdingen om je energie te bundelen.
Bhakti yoga: Bewustwording van en eenwording met het goddelijke.
Mantra yoga: Chanten en recitatie.
Karam yoga (lezing): Inzicht verkrijgen in karma aan de hand van numerologie.
Hatha Yoga (in Rishikesh): Een combinatie van lichamelijke oefening (asana) en ademhalingstechnieken (pranayam)
Patanjali Yoga (Rishikesh): 8 stappen van de leermeester Patanjali om eenheid van lichaam en geest te bereiken. Deze omvatten lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen, geestelijke oefeningen (meditatie) en praktische richtlijnen.
Hawan: Een ceremonie om de geest te reinigen.
Tratak meditatie: Om wilskracht en focus te versterken. Een prima vorm van meditatie voor beginners.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Delhi

Aankomst in de hoofdstad van India, Delhi, en transfer naar het hotel, waar je je op kunt frissen en bij kunt komen van de vlucht. Je wordt verwelkomt met een tikka (kleurstof op je voorhoofd) als symbool voor het begin van je spirituele en fysieke reis door het land.

Dag 3

Rondleidingen in Delhi

Rondleidingen in Delhi die beginnen bij de koninklijke Jama Masjid moskee uit de 17e eeuw. Nog altijd een iconisch prachtig bouwwerk met rood zandsteen en wit marmer. Met een riksja rijden we vervolgens door de nauwe drukke straatjes van ‘old Delhi’, met zijn vele kraampjes, geuren en kleuren, en eindigen bij het Rode Fort. Het Rode Fort (op maandag gesloten) was 200 jaar lang de residentie van de Mughal shah (keizer van de Mughal dynastie). Het fort werd tijdens de Britse overheersing flink vernield en geplunderd, maar is nog altijd erg indrukwekkend. We bezoeken het fort niet van binnen om meer van de stad te kunnen zien. De Qutb Minar (die eveneens op de werelderfgoed lijst staat) uit de 12e eeuw is met 72,5 meter de hoogste stenen toren van India en de hoogste minaret ter wereld. Om de toren heen vind je nog de restanten van de moskee. De moskee is door aardbevingen flink beschadigd; de toren bleef vreemd genoeg overeind staan. De India Gate is een gedenkteken voor de 70.000 soldaten uit het Britse leger (maar niet perse Brits) die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Het ziet er een beetje uit als de Arc de Triomph in Parijs. Delhi werd in 1911 door de Britten als hoofdstad van India (toen nog een Engelse kolonie) aangewezen en de oude Britse overheidsgebouwen uit die tijd bevinden zich ook nog in New Delhi. Hier vlak bij bevindt zich ook Bangla Sahib, een belangrijke Sikh tempel met een grote vijver voor de tempel. Legende gaat dat de 8e Sikh Guru hier resideerde tijdens een uitbraak van ziekte. Hij stelde zijn huis en waterbron beschikbaar voor de zieken en stierf uiteindelijk zelf ook aan de pokken. Het huis werd uitgebouwd tot tempel en een bedevaart plek. De bron werd opgevangen in de vijver voor de tempel en het water bevat volgens de Sikh helende krachten.

Dag 4

Naar Rishikesh

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Dehradun. Vanaf hier rijden we naar Rishikesh. Rishikesh ligt aan de rand van de Himalaya aan de oever van de heilige Ganges en is al eeuwenlang een belangrijke bedevaartsplaats. Bekend als de ‘yogahoofdstad’ van de wereld, de vele ayurvedische massagesalons en winkeltjes, de ashram waar de Beatles in retraite gingen, de vele lichtjes van de Ganga Aarti in de avond, de oeroude tempels, meditatiecursussen, wandeltochten en, wellicht onverwacht in het rijtje, de beste plek om te raften. Rishikesh is het kloppend hart van spiritueel India. We frissen op ons in het hotel en wonen dan de Ganga Aarti bij. De Ganges is de levensader van India en in de ogen van het Hindoeïsme meer dan dat: een godin. De Ganges wordt door hen ‘mother Ganga’ genoemd en vanuit het hele land worden pelgrimstochten ondernomen om haar te eren. Van de bron tot de monding vind je tempels en bedevaarders. Een Hindoe moet eigenlijk eenmaal in zijn leven de tocht naar de Ganges hebben gemaakt om in Nirwana te komen. Tijdens de Aarti (ritueel om de Ganges te eren) wordt er gechant en worden er boterlampjes in de rivier gelegd dit langzaam stroomafwaarts drijven.

Dag 5

Rondleidingen in Rishikesh en rafting

Een bezoek aan Rishikesh mag eigenlijk niet voorbijgaan zonder een yoga sessie in de ochtend. Na het ontbijt lopen we met de gids door Rishikesh. We bezoeken de Laxman Jhula, de hangbrug over de rivier. De brug werd in 1929 gebouwd, hangt 21 meter boven de rivier en heeft een lengte van 137 meter. De legende gaat dat de god Laxmana hier met touwen de rivier overstak en aan de overkant van de rivier vind je een tempel om dit feit te eren. Laxmana is de broer van Rama en 2 kilometer verder overspant de Ram Jhula ook de Ganges. Deze brug werd gebouwd in 1986 en is 230 meter lang. Bharat Mandir is de oudste tempel in Rishikesh. De tempel werd gesticht in de 8e eeuw om Rishikesh, een incarnatie van Vishnu, te eren. Ongeveer 500 meter verderop vind je de Triveni Ghat, de trappen naar de Ganges, waar zich dagelijks honderden pelgrims verzamelen. De tempel Gita Bhavan heeft ruim 1000 kamers waar deze pelgrims (gratis) kunnen verblijven. Er worden ook medicijnen (flesjes kruiden met Ganges water) tegen kwade energieën verkocht. In de middag gaan we raften over de Ganges. Je wordt zeker nat, dus houdt daar rekening mee. Voorafgaand krijg je helm, zwemvest en veiligheidsinstructies. Mocht je liever niet mee willen, geef dit dan tijdig aan bij de gids.

Dag 6

Naar Haridwar

In de ochtend volgt weer een ontspannen yoga sessie. De getalenteerde docenten weten raad met ieder niveau van yoga, dus voor zowel beginners als gevorderden valt hier een bevredigend resultaat te halen. Na het ontbijt rijden we in ongeveer een half uur naar Haridwar, die andere beroemde bedevaartsplek langs de Ganges. Haridwar is één van de 7 heiligste plekken in India. Volgens de legende was het één van de 4 plaatsen waar een elixer die je onsterfelijk maakte werd geknoeid door de mythische vogel Garuda. Eens in de 12 jaar wordt ter ere daarvan Kumbha Mela gevierd (laatste keer in 2019), dat duizenden bezoekers trekt. Het elixer kwam terecht in Har ki Pauri (= voetstappen van god), de meest bezochte ghat in Haridwar. Hier staat een enorm beeld van Shiva langs de rivier. In Haridwar bezoeken we de Mansa Devi tempel. Deze ligt op misschien wel de laatste heuvel van het Himalayagebied in India. Je kunt er met een kabelbaan naar toe. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en de Ganges. Ook in Haridwar is de Ganges Aarti in de avond een indrukwekkende belevenis. Op de Bara Bazaar kun je voorafgaand aan het ritueel alle benodigdheden (en meer) kopen die je nodig hebt als je aan het ritueel mee wilt doen. Na een diner in het prachtige Haveli Ganga nemen we de nachttrein naar Kathgodam.

Dag 7

Naar Binsar

Vroeg in de ochtend (rond 7 uur) arriveren in Kathgodam. We eten ontbijt bij een lokale eettent en rijden vervolgens door naar het het Binsar Forest Retreat. Dit is een ecologische retraite midden in de bossen tegen de flanken van het Himalaya gebergte. De lodge ligt op 2500 meter hoogte in een natuurgebied dat vooral bekend staat om zijn vele vogelsoorten. Let op je watergebruik, want de lodge gebruikt regenwater en bronwater en dit is niet onuitputtelijk. De maaltijden die worden geserveerd zijn vegetarisch en bereid van lokale producten. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 8

Yoga, meditatie en wandelen in Binsar

In de ochtend (van ongeveer 7 tot 9 uur) een Asana en Pranayam yoga sessie. Na het ontbijt maken we een (optionele) wandeling naar Ghoralkot, waar je misschien de Himalaya ghoral (berggeiten) kunt spotten. Dit dier staat op de lijst van beschermde diersoorten en er mag niet (meer) op gejaagd worden. Vanaf de lodge lopen we ongeveer 1 kilometer redelijk steil omhoog door de bossen. We passeren het hoogste punt in de regio, dan door de lokale bewoners Jhandi wordt genoemd. Jhandi betekent ‘witte vlag’ en stamt uit de tijd de regio onder Britse bestuur viel. De Britten hadden op deze plek een witte vlag gehesen. Niet ver achter Jhandi komen we aan bij Point Zero. Hier stond ooit een 4 verdiepingen hoge houten jachthut maar deze is inmiddels vervangen door een betonnen gevaarte. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de bergtoppen van de Panchchuli Himalaya range, die op de grens met Nepal liggen. Ongeveer een kilometer verder komen we op de weg uit die naar Jauljibi leidt. Jauljibi was ruim een eeuw een handelscentrum voor Nepalese, Indiase en Tibetaanse handelaars. Tot de jaren ’80 was dit nog een karrespoor omdat bewoners in de regio het meeste vervoer te paard deden. Toen kwam de modernisering met een inhaalslag en inmiddels is de weg voor gemotoriseerd vervoer. Het is geen drukke weg en we lopen nog ongeveer een kilometer langs de weg terug naar onze lodge, waar we lunchen. De namiddag is vrij te besteden tot 17 uur, waarna we een yoga sessie hebben tot 18 uur. Tijdens deze sessie wordt het concept van Asana, Pranayam, Mudra en Bandh yoga behandeld. De docent past het niveau aan aan de leerling. Van 18-19 uur hebben we een meditatiesessie en daarna is er ruimte om vragen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over de methode of het doel van de meditatie, maar alle vragen zijn welkom. Rond 20 uur dineren we en is de rest van de avond vrij te besteden.

Dag 9

Yoga, meditatie en wandelen in Binsar

In de ochtend (van ongeveer 7 tot 9 uur) een Asana en Pranayam yoga sessie. Na het ontbijt maken we een wandeling naar het Forest Rest House. Ook hier geldt weer; als je niet mee wilt doen dan is dat natuurlijk niet verplicht. Vanaf onze lodge lopen we heuvelafwaarts naar de Veeneshwar tempel. Vlak achter een watertank (die het water uit een natuurlijke bron opvangt en distribueert) verlaten we de geasfalteerde weg en nemen we een pad steil omhoog naar het Forest Rest House. Hier volgen we weer een stukje de geasfalteerde weg en vervolgens steken we weer af naar een zandpad door de bossen. Niet veel verder komen we op de Panchchuli Trail met een fantastisch uitzicht over de vijf pieken van de Panchculi Himalaya range met de heuvels op de voorgrond. We zullen hier dan ook niet de enige wandelaars op het pad zijn. We volgen deze prachtige route tot Zero Point, waar we het pad terug naar de lodge nemen (wat we gisteren omhoog zijn geklommen). Na de lunch hebben we een Nidra yoga sessie van ongeveer 14-16 uur. Deze vorm van yoga focust op de ademhaling en het bewustzijn en werkt erg ontspannend. Na thee en een snack hebben we rond 17 uur een lezing over het bereiken van balans tussen lichaam en geest, gevolgd door dansmeditatie. Rond 19 uur is er een interactieve sessie met ruimte voor vragen. Hierna genieten we van een vegetarisch diner en is de rest van de avond vrij te besteden.

Dag 10

Yoga, meditatie en wandelen in Binsar

Voor het ontbijt hebben we weer een Asana en Pranayam yoga sessie. Na het ontbijt maken we weer een wandeling, dit keer naar Mayolikhan. We wandelen eerst over de weg naar Jauljibi en dalen dan steil af naar Risal Nala. Vanaf hier loopt de route geleidelijk naar de Mayolikhan tempel en op dit traject van de wandeling kunnen we genieten van het uitzicht op de Trishul en Nanda Devi pieken. Vanaf de tempel leidt een smal pad naar een heuvelkam waar we een korte meditatiesessie houden. Daarna gaat het pad weer steil omhoog naar Jauljibi en vanaf daar weer naar onze lodge, waar we lunchen. De middag is vrij te besteden en van 17 tot 18 uur wordt er een Bhakti en Mantra yogasessie gegeven. Van 18 tot 19 uur hebben we een Tratak meditatiesessie, gevolgd door een vragenuurtje. Na het diner is de rest van de avond vrij te besteden.

Dag 11

Yoga, meditatie en wandelen in Binsar

We volgen het ritme van de afgelopen dagen. In de ochtend hebben we een ontspannende Asana en Pranayam yoga sessie van ongeveer anderhalf uur, gevolgd door ontbijt. Na het ontbijt maken we een wandeling naar het dorpje Risal. We dalen sterk af door eikenbossen en later door dennenbossen naar het zuidwesten van het natuurreservaat. Er bestaat een kans dat we onderweg herten en/of berggeiten te zien krijgen. Na een uur of twee komen we aan in Risal en lunchen hier bij een lokale familie. Na de lunch verkennen we het dorpje. Er zijn geen verharde wegen naar het afgelegen Risal en het lijkt wel of modernisering het gemoedelijke dorpje stilletjes is gepasseerd. In de namiddag lopen we naar de dichtstbijzijnde verharde weg en nemen daar een taxi terug naar de lodge om onszelf een lange en zware klim terug te besparen. Deze doet er ongeveer een uur over. Om ongeveer 17 uur wordt er een lezing over Karam yoga gehouden, gevolgd door een Ajapa Japa meditatie sessie. Naderhand is er tijd voor vragen voor we dineren. De avond is vrij te besteden.

Dag 12

Yoga, meditatie en wandelen in Binsar

Na onze Asana en Pranayam yoga sessie ontbijten we en maken een korte wandeling naar het dorpje Katdhara. Naast de dorpsvijver houden we een meditatiesessie alvorens we teruglopen naar Binsar. Na de lunch is de middag vrij te besteden. Rond 17 uur wonen we een Hawan bij om onszelf te reinigen en onze energiebron te versterken. Hierna dineren we en is de rest van de avond vrij te besteden.

Dag 13

Naar Delhi

Na het ontbijt rijden we in 4-5 uur naar het treinstation van Kathgodam voor de treinreis terug naar Delhi, die de rest van de dag in beslag neemt. Vanaf het treinstation in Delhi word je ’s avonds terug naar het hotel gebracht.

Dag 14

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde of volgende dag.

• Vlucht Delhi – Dehradun in goedkoopste klasse (inclu 1 stuk ruimbagage van 15 kilo).
• Slaaptreinticket 2e klas Haridwar – Kathgodam en treinticket Kathgodam – Delhi.
• Alle transfers en privévervoer volgens programma.
• Excursies volgens programma (rondleidingen, rafting, wandelingen).
• Diner in Harai Haveli in Haridwar.
• Workshops, yoga en meditatiesessies volgens programma onder begeleiding van een ervaren docent.
• Accommodatie:
In Delhi in Yapee Siddarth inclusief ontbijt.
In Rishikesh in Yog Niketan inclusief ontbijt.
In Binsar inhet Binsar Forest Retreat inclusief alle (vegetarische) maaltijden.

• Eénpersoonskamertoeslag (€ 505,-) op verzoek of toewijzing bij een oneven aantal deelnemers.
• Retourvlucht Amsterdam – Delhi.
• Boekingskosten (€ 35,- inclusief STO).
• Fooien, persoonlijke en optionele uitgaven.
• Visum.
• Dranken en niet genoemde maaltijden.
• Vaccinaties.
• Verzekeringen (op aanvraag).

 • Prijs Naam
  Start
  Einde
  Group (Min-Max)
  Pricing
   
 • Prijs Naam yogareis
  Start zondag 14 maart 2021
  Einde zaterdag 27 maart 2021
  1 - 12 Perso(o)n(en)