Wetenswaardigheden

Foto en film

Het is verboden te fotograferen of filmen bij douane, politie, militaire posten e.d, vliegvelden en verschillende bezienswaardigheden. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan eerst toestemming.

Eten en drinken

In Oezbekistan is het lastig om vegetarisch te eten, maar niet onmogelijk. Het is wel eenzijdig. In de grote hotels kun je meestal veilig salades e.d. eten, maar vermijd verder de consumptie van producten die met kraanwater zijn schoongemaakt. Consumptie van schelpdieren of ijsblokjes is niet aan te bevelen. Als je van koffie houdt, neem dan oploskoffie uit Nederland mee. De Oezbeken serveren water in flessen, diverse soorten frisdrank, sap, melk, (groene) thee en bier. Zorg dat je in de zomer zeker 2 liter water drinkt tegen uitdroging.
Onder ‘wijn’ wordt meestal likeur verstaan. Shigin bijvoorbeeld is honinglikeur en Bogi Maydon is kruidenbitter. De ‘wijn’ bevat vaak 40% alcohol. Wodka wordt ook veel geschonken en zelf gemaakt. Als je wodka drinkt doe dat dan uit een fles met gesloten dop want zelf gebrouwen wodka kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Kumus is gefermenteerde paardenmelk en licht alcoholisch. Drink dit voorzichtig, want het werkt laxerend. Het wordt echter als heel gezond aangemerkt.
Het nationale gerecht van Oezbekistan is plov; rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen. Verder wordt er veel sjaslik gegeten, gegrild vlees, manty, een soort ravioli, en noedelsoep. Bij alle gerechten worden ronde broden geserveerd, die nan of leposhka worden genoemd.

Oezbekistan is al sinds de oudheid bekend om zijn Meloenen. In het voor jaar worden ze echter in geen restaurant aangeboden. De eerste meloenen worden via een chemisch proces versneld tot rijping gebracht en reizigers schijnen hier niet goed tegen te kunnen.

Hygiëne

Buiten de hotels en goede restaurantjes zijn de sanitaire voorzieningen in Oezbekistan vrij slecht. Neem bij toiletbezoek zelf toiletpapier mee.

Kleding

Oezbekistan is een overwegend islamitisch land. Hoewel de Oezbeken niet streng gelovig zijn kunnen minirokjes en spaghettitruitjes het beste vermeden worden. Ook mannen wordt aangeraden het bovenlijf gewoon bedekt te houden. In de grotere hotels kun je je kleding, tegen betaling, laten wassen. Voor kleding met speciale wasvoorschriften kun je het beste zelf vloeibaar wasmiddel meenemen.

Souvenirs

Schitterende handbeschilderde aardewerken kommen, schalen en borden, artikelen gemaakt van zijde en tapijten.  Curiosa als schaakspelen, sieraden, koranboeken e.d. zijn ook verkrijgbaar. Op de markten zijn (gedroogde) vruchten, noten en specerijen te koop.

Handelen

In warenhuizen in Oezbekistan betaal je de prijs die op het artikel staat. Bij particulieren en op markten wordt er van je verwacht dat je af probeert te dingen.

Post en telecommunicatie

Postkantoren zijn tussen 9-19 geopend, maar je kunt ook postzegels kopen en brieven versturen vanuit de grotere hotels en gespecialiseerde kiosken (de gids kan je hier behulpzaam bij zijn.Brieven doen er ongeveer 2 weken over om Nederland te bereiken. Pakketjes hebben de reputatie niet of onvolledig aan te komen.
Bellen kan ook vanaf het postkantoor of de grotere hotels. Mobiel bellen is duur, maar je hebt op de meeste plekken wel bereik. De meeste mobiele netwerken hebben roaming contracten met Oezbeekse ondernemingen, maar vraag dit voor alle zekerheid na bij de maatschappij waar jij een abonnement hebt.
Op diverse plaatsen in Oezbekistan is het mogelijk om te internetten, vooral in de grotere hotels en internetcafes.

Elektriciteit

In Oezbekistan heeft men een voltage van 220 – 240. De stopcontacten kunnen afwijken van die in Nederland. Neem daarom een wereldadapter mee. In de goede hotels hebben ze een aanpassing in het stopcontact, waardoor je deze zonder adapter kunt gebruiken.

Belangrijkste feestdagen

  • 1 Januari, Nieuwjaar
  • 9 Mei, Dag van de Overwinning waarop de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.
  • 1 September, Onafhankelijkheidsdag.
  • Ramadan, valt ieder jaar op een andere datum en duurt 28 dagen.
  • 8 December, Dag van de Grondwet.

Religie

Oezbekistan was van de 4e tot de 8e eeuw boeddhistisch en werd daarna overwegend islamitisch. Onder het Russische bewind werd religie van ondergeschikt belang. Inmiddels is het land weer voornamelijk, gematigd, islamitisch, al zijn er ook nog sporen van het boeddhisme en christelijke zendelingen te zien.

Klimaat

In de winter (nov-feb) liggen de gemiddelde temperaturen overdag tussen de 5-10 graden en ’s nachts onder het vriespunt. In het voor,- en najaar kan het overdag al 25 graden worden, maar koelt het ’s nachts af naar een graad of 15. In de zomer (juni-aug) is het erg warm; overdag gemiddeld 35 tot 40 graden en ’s nachts 20-25. In de bergen kan het ’s avonds onweren. De meeste regen valt in de maanden december t/m april en vooral in het oosten van het land. De hoeveelheid regen is echter een stuk minder dan we in Nederland gewend zijn.

Landschap

Oezbekistan bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn, met enkele oases. Ook vindt je er veel katoen,- en zijdekwekerijen. Het Aralmeer in het noord-westen is het grootste meer van Oezbekistan. De twee grote rivieren, de Syrdarja en de Amudarja, moeten de plantages langs de rivier van water voorzien en daarom bereikt nog slechts weinig water het Aralmeer. Het meer is inmiddels danig geslonken en geen bezoek meer waard.
In de buurt van Samarkand, de grens met Afghanistan en de grens met Kirgizië vindt je een bergachtig landschap. Op de zijderoute liggen de meest indrukwekkende steden van Oezbekistan; Khiva, Buchara en Samarkand. De Fergana vallei in het oosten is groen, bestaat uit grasland en er zijn veel katoenplantages.

Flora en fauna

Onder het Russische bewind is veel schade aan de flora en fauna aangericht. Daarnaast kunnen er in de woestijnen slechts een beperkt aantal dier,- en plantensoorten in leven blijven. In het grootste deel van Oezbekistan vind je daarom typische woestijnplanten en grassen en dieren zoals slangen, reptielen, knaagdieren en gieren. In de bergen en heuvels zijn prachtige bloemenweides met irissen, tulpen en wilde ui. Daar leven wolven, dassen, wilde zwijnen, berggeiten, beren, lynxen, antilopen, stekelvarkens etcetera.

Taal

In Oezbekistan wordt Oezbeeks gesproken, dat verwant is aan het Turks. Ook met Russisch kun je er terecht. Omdat Oezbekistan vooral bij Fransen erg populair is, spreekt men nog wel eens een woordje Frans. Engels is momenteel in opkomst. Desondanks is een tolk noodzakelijk.

Tijd

In Oezbekistan is het in de zomer 3 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdsverschil 4 uur.

Veiligheid

Reizigers wordt afgeraden het gebied bij de grens met Afghanistan en het meest oostelijke deel van de Fergana vallei te bezoeken. Er komen in Oezbekistan relatief veel aardbevingen voor. De criminaliteitscijfers zijn laag, maar kleine criminaliteit komt natuurlijk voor. Let goed op je waardevolle spullen.

3% van onze winst gaat naar ontwikkelingsprojecten.