Voorbereiding

Paspoort

Als je naar Oezbekistan gaat, moet je paspoort na terugkeer uit Oezbekistan nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Visum

In Nederland is geen ambassade voor Oezbekistan en verzorgen wij de visumpapieren. Om dit in orde te kunnen maken hebben we een kopie van je paspoort nodig en een verklaring van je werkgever dat je bij hen in dienst bent en de periode dat je op reis gaat naar Oezbekistan. Ben je gepensioneerd dan is het voldoende om dat aan ons door te geven.

Woon je in Belgie dan word je visum verstrekt door de ambassade die gevestigd is aan de  Avenue F. Roosevelt 99, 1050 Brussel, België, tel: 0032-2-6612052. De ambassade is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Controleer voor je naar Brussel reist of de ambassade geopend is. Op een voor onze onbekende feestdag kan deze gesloten zijn. Info over de ambassade vind je op: www.uzbekistan.be
Een individueel visum kost € 60,- en kan na 10 werkdagen worden afgehaald. Voor afhandeling op dezelfde dag wordt ongeveer het dubbele berekend. Voor de aanvraag heb je twee pasfoto, twee ingevulde aanvraagformulieren, een uitnodigingsbrief uit Oezbekistan (deze verzorgt Sunita) en je paspoort nodig.

Vaccinaties

Voor Oezbekistan geldt geen inentingsplicht maar vaccinaties tegen tyfus, Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden. Neem voor nadere inlichtingen contact op met je plaatselijke GGD of de Reisdokter.

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij zijn noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer of bij je verzekering repatriëringskosten zijn meeverzekerd en of de kosten van het vervoer met een ambulance helikopter of ander ziekenvervoer onder de dekking valt.

Geld

Voor 1 Euro ontvang je op dit moment ongeveer 3050 Oezbeekse sum (najaar 2014).
Amerikaanse dollars zijn in Oezbekistan de meest geaccepteerde vreemde munt, maar ook euro’s of Traveler Cheques kun je goed wisselen. Als je naar afgelegen gebieden gaat zorg dan dat je aan het begin van je reis voldoende geld wisselt in Tashkent. Geld wisselen kan bij de grotere hotels en bij banken. Pinnen is niet of nauwelijks mogelijk in Oezbekistan. De gebruiksmogelijkheden van credit cards zijn beperkt. Bij betalingen worden de kosten, doorgaans 4%, aan de klant doorberekend. Geld opnemen met een credit card is erg onvoordelig.

Zakgeld

In Oezbekistan ben je gemiddeld zo’n € 10,- per dag aan maaltijden (lunch en diner) kwijt; ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Alcoholische dranken zijn naar verhouding duur, dus als je liefhebber bent van een biertje, reken dan zeker het dubbele per dag. Neem ook wat geld mee voor souvenirs en fooien.

Fooien

Gemiddeld geef je in Oezbekistan 5-10% fooi in restaurants, cafés, taxi’s, hotelmedewerkers e.d. Voor de chauffeur en gids moet je ongeveer € 2,- per persoon per dag rekenen als fooi.

Bijkomende kosten

 • Het vliegticket. (De binnenlandse vluchten zijn bij de prijs inbegrepen).
 • Visum, maaltijden, fooien, heffingen voor video en fotocamera’s, boekingskosten, souvenirs etc.

Reiswijzigingen

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.
Indien het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten, indien onvermijdbaar, komen in dat geval voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend. In geval dit als calamiteit door het Calamiteitenfonds wordt erkend, vergoeden zij de kosten van de reisaanpassing.

Vluchtgegevens

Eventuele vertragingen vind je op Teletekst, de website www.schiphol.nl of kun je via het informatienummer op Schiphol (0900-0141) opvragen. Niet via Sunita Nepal Travel.

De fysieke voorbereiding

Wij verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid en conditie beschikken. Deelnemers met  eventuele chronische klachten verzoeken we dit aan ons door te geven, zodat wij daar tijdens de reis rekening mee kunnen houden. Wij raden in dat geval tevens aan contact op te nemen met uw huisarts. Sunita Reizen is niet verantwoordelijk als zich onderweg gezondheidsproblemen voordoen. Wij verwachten dat iedere reiziger zelf zorgt voor een goede reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt. Een annuleringsverzekering raden we zeker aan, maar is niet verplicht.

Hoogteziekte

Deelnemers aan de trektocht komen boven de 3.000 meter. Als je gevoelig bent voor hoogteziekte, wat helaas niet altijd te voorkomen en ook niet te voorspellen is, kun je op deze hoogte al wat last ondervinden. Indien je gezond en fit bent, past je lichaam zich echter sneller aan. Verder is het belangrijk, vooral op nog grotere hoogten, niets te forceren. Doe het rustig aan! Zorg ervoor dat je veel drinkt! Liefst een liter voor iedere 1.000 meter die je hoger zit dan je gewend bent. Dit kan problemen voorkomen. Pas verder op met alcohol, want dat onttrekt juist het vocht aan je lichaamscellen!

Uitrusting voor de reis naar Oezbekistan

 • Dagrugzakje.
 • Donkere zonnebril en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
 • Petje (om je tegen de zon te beschermen)
 • Verrekijker (voor bijv. natuurpark)
 • Zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn.
 • Antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep) en vochtige doekjes.
 • Kopieën van reisdocumenten (paspoort, visa, tickets, creditcard i.v.m. eventueel verlies).
 • Voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte reistas of rugtas mee te nemen!
 • W.c. papier.
 • Regenkleding.
 • Reisapotheek (zie onder)
 • Reisgids. Enkele tips zijn: de Lonely Planet van Central Asia of ‘Usbekistan entdecken’ door Judith Peltz en de Odyssey Uzbekistan Guide.
 • Mobiele telefoon (informeer bij je provider over het bereik), batterijen en oplader.
 • Kleding: in de zomer lichte katoenen of linnen kleding; in de herfst en lente aangevuld met een warme trui en een windjack voor de avonden. In de winter is ook een winterjas en warme broek aan te raden.
 • Tickets, vouchers, verzekeringsbewijs, geld.
 • Toiletartikelen.

Voor een reis met trektocht:

 • Goede wandelschoenen.
 • Matrasje.
 • Slaapzak.
 • Soft case rugzak.

De bagage wordt vervoerd op paarden en de tenten worden verzorgd door de reisorganisatie. De gids zal tijdens de trektocht tevens dienst doen als kok. De beste periode voor een trektocht is mei – juni en augustus – september. Voor het oversteken van rivieren is het raadzaam droge reservekleding mee te nemen.

Denk eraan contact gegevens en ticketkopieën achter te laten voor de thuisblijvers. Maak ook een scan van alle belangrijke documenten en zet dit op je hotmail (of op een ander e-mailadres dat je in het buitenland kunt openen). Dit is heel praktisch bij verlies of diefstal.

Reisapotheek

Pleisters, (gaas)verband, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), middelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Breedspectrum antibiotica bijvoorbeeld tegen darmparasieten zoals Giardia of blaasontsteking.
Voorbehoedsmiddelen zijn in Oezbekistan ook niet overal even makkelijk te krijgen.

Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).
Met het oog op de hygiene en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met sterile naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.).

Giardia is een parasiet die zich in de darmen nestelt en die veel voorkomt in Azië. Het ontwikkelt zich meestal in een dag of 7 à 10 en treedt niet plotseling op. De symptomen zijn naar rotte eieren ruikende winden en boeren, maagkrampen, borrelen van de maag en maag die van streek is, vermoeidheid (geen koorts of misselijkheid) en diarree. Diarreeremmers werken in dit geval niet. Neem Flagyl of een breedspectrum antibioticum en gebruik tijdens deze kuur vooral geen alcohol! Bij diarree zijn ook de plaatselijke (sterke) medicijnen zeer effect.

Insectenafwerend middel of een middel tegen jeuk is aan te raden tegen de muggen.
Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte dan kun  je op recept van de huisarts Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginkgo Biloba. Voor een trekking worden blarenpleisters, sporttape, massageolie/tijgerbalsem, een tekentang en een middel tegen verstopte neus, keel en oren aangeraden.

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je rugzak (tijdelijk) zoek raken.
We raden je af om een label met je volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn.
De vermelding van je vertrekdatum en de bestemming kan bij vermissing op de heenreis van groot nut zijn!

Vegetarische maaltijden

Heb je voor de vlucht vegetarische maaltijden aangevraagd, meld dit dan ook nog even extra tijdens het inchecken en als je een nieuwe boarding pas haalt. Ondanks dat wij het doorgeven wordt het niet altijd in de boeking ingevoerd omdat er altijd vegetarische maaltijden aan boord zijn.

Eenpersoonskamers

In de meeste hotels kunnen we eenpersoonskamers boeken. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Douane

In- en uitvoer van antieke voorwerpen en curiosa is aan regels gebonden. Het in,-en uitvoeren van artikelen die gemaakt zijn van beschermde diersoorten is verboden. Uiteraard is de in,- en uitvoer van drugs verboden.