Wetenswaardigheden

Het land Nepal

Nepal is verdeeld in vijf regio’s en 75 districten en heeft een bevolkingsaantal van 22,5 miljoen inwoners.

Het klimaat vertoont een grote variëteit en loopt vanaf het zuiden naar het noorden gezien van tropisch naar subtropisch en van landklimaat naar een hooggebergte klimaat. Zestig tot tachtig procent van de regen valt in de periode van juni tot september, waarbij Pokhara de recordhouder is met de grootste hoeveelheid regen die ooit is gemeten.

Nepal is een land dat hoofdzakelijk van de landbouw bestaat. Ruim 80 procent van de bevolking vindt een bestaan in deze sector, die inmiddels 18 procent van het totale oppervlak beslaat. Hiervan is 53 procent gesitueerd in de Terai. De officiële taal is het Nepali, dat door ruim 50 procent van de bevolking wordt gesproken. Groepen als de Maithili, Bhojpuri, Tharu, Tamang en Newari hebben een eigen taal.

In Nepal beoefent ongeveer 80% het Hindoeisme. De boeddhisten vormen de een na grootste groep.

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt +04:45. Als bij ons de zomertijd ingaat is het in Nepal slechts 3 uur en 45 minuten later. Nepal herbergt acht geregistreerde wereld cultuurschatten, waarvan je er zeven binnen een straal van 20 kilometer rond Kathmandu kunt vinden. Lumbini is de achtste en ligt ten zuiden van Pokhara.

Hieronder volgt een korte beschrijving van deze bezienswaardigheden.

De Kathmandu vallei

Op het Durbar Square van Kathmandu wemelt het van de verkopers, kinderen, toeristen en ander volk, dat tussen de tempels van de levende godin Kumari, de god Taleju en het Kastamandap rusthuis vertoeft.

In de twee andere koningssteden Bhaktapur en Patan is het iets rustiger. Deze cultuurschatten doen echter zeker niet in schoonheid onder voor het centrum van Kathmandu. In Bhaktapur zijn vele tempels gerestaureerd. Verder staat de stad bekend om zijn lekkere yoghurt. Een bezoek aan de gouden tempel in Patan is eveneens de moeite waard.

Swayambhunath is een van de meest geschikte plaatsen om het harmonische samengaan tussen het hindoeïsme en boeddhisme gade te slaan. Het is het grootste tempelcomplex in Kathmandu en heeft als bijnaam de Monkeytempel. Dit boeddhistische bouwwerk torent hoog boven de stad uit en om er te komen moet je een hele lange trap beklimmen. Vanaf hier heb je dan ook een schitterend uitzicht over de hele stad. Naast de boeddhistische stoepa is op het terrein ook een hindoe-tempel aanwezig, een klooster en een museum.

De stoepa behoort tot een van de oudste in dit deel van de wereld en vele etnische groepen komen hier om hun godsdienst te belijden. Boven op de witgeschilderde bol van de Stoepa, die zich in het centrum van het hooggelegen plein bevindt, staat een vierkant goudkleurig bouwsel. Op alle zijden zie je de ogen van de Boeddha, die naar alle vier de windrichtingen kijken. De neus lijkt op een vraagteken; het Nepalese cijfer 1, dat voor eenheid staat. In de boeddhistische tempels vind je enorme gebedsmolens, de mooiste thanka’s (religieuze schilderingen) en bovendien het grootste boeddhabeeld van het land.

De stoepa van Bouddhanath ook wel eenvoudig Bodnath genoemd, is een van de grootste in Zuid-Azië en vormt in Nepal het centrum voor het Tibetaanse boeddhisme. Zijn opvallende witte bol torent ruim 35 meter boven het landschap uit. Sinds vele eeuwen vormt Bouddhanath een speciale plek voor Tibetaanse handelaren, die daar heengaan om hun gebeden op te zeggen en om uit te rusten van hun lange tocht. Rond de stoepa bieden de winkeltjes hun waar aan, zoals kleurrijke thanka’s, Tibetaanse sieraden, handgeweven kleden, maskers en de Nepalese gebogen Khukuri messen.

Changu Narayan ligt een paar uur rijden verwijderd van Kathmandu en brengt je naar de, op de top van een heuvel gevestigde tempel. Dit heiligdom dat rond de derde eeuw is gebouwd, is gewijd aan de god Vishnu, de beschermer. In de tempel vind je de mooiste houten, stenen en in metaal uitgevoerde handvervaardigde kunstwerken. Een stenen beeld dat uit de zesde eeuw dateert, toont de beschermer temidden van draken, bellen en knappe meisjes. Tijdens de rondgang word je vanaf stenen trappen en muren aangestaard door magische vogelfiguren.

Niet ver van Bouddhanath ligt Pashupatinath, voor hindoes de heiligste pelgrimsplaats in Nepal. Pashupatinath wordt al 15 eeuwen lang bezocht door de aanbidders van Shiva, de god van de vernietiging en van de vruchtbaarheid. Alle tempels die aan deze god zijn gewijd bevinden zich langs de oevers van de Bagmati rivier. Een rondgang door het Pashupatinath gebied biedt de toeschouwers een blik op een 600 jaar oud Boeddhabeeld; de 800 jaar oude beeltenis van Brahma de oppergod; de in frisse kleuren geschilderde wachter van de tempelpoort en andere, aan verschillende goden gewijde tempels.
Minder bekende bezienswaardigheden in en rond Kathmandu

Kirtipur is een slapend middeleeuws Newaristadje, dat gebouwd is op een kleine heuvel. Het is een waarlijk bolwerk van Newari tradities. Dit oude dorp is beroemd om de moed die werd betoond in de oorlog tegen Prithivi Narayan Shah. Een bezoek aan Kirtipur is in cultureel opzicht de moeite waard.

De tempel van Dakshin Kali is gewijd aan de bloeddorstige zwarte godin. Ze ziet er vreesaanjagend uit en om haar gunstig te stemmen worden hier de manlijke dieren van de buffels, geiten, schapen, varkens, eenden en kippen geofferd. De deur op de begane grond is versierd met de beeltenis van de godin en het houtsnijwerk bevat vele erotische voorstellingen.

Thimi, is een middeleeuws stadje dat ten oosten van de hoofdstad ligt. Het is beroemd om zijn pottenbakkerijen en kleimaskers. Verder is het stadje bekend door de zwarte mutsen, de nationale ‘haku topi’ en zijn bijzondere yoghurt.

De Palanchowk Bhagawati tempel is een heel belangrijke religieuze plaats voor hindoes. De kortgeleden voltooide tempel is gebouwd in de pagodestijl. De gelovigen bezoeken al sinds vele honderden jaren deze plek om te offeren en hun gebeden op te zeggen. De tempel is populair bij trekkers, vooral omdat deze aan een wandelroute ligt.

Kakani ligt op de noordelijke rand van de Kathmandu vallei. Vanaf deze heuvels heb je een schitterend uitzicht op de Ganesh Himal, waardoor het bovendien een aantrekkelijke plaats is om te overnachten. In dat geval is het fotograferen van de ondergaande zon in de bergen, zeker de moeite waard.

Dhulikhel is een oud Newaristadje. De Bhagawati shrine op de heuvel, is een van de vredigste plekjes om uit te rusten, als er tenminste geen picknickers zijn. Tijdens de moesson veroorzaken de groepen wolken hier vaak een sterke wind.