Voorbereiding

Paspoort

Als je naar Nepal gaat, moet je paspoort bij terugkeer naar Nederland of België nog een half jaar geldig zijn.

NIEUW VISUM AANVRAAG ON-LINE!!!

Sinds begin 2014 is het mogelijk om je visum on-line aan te vragen via de volgende link:  http://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa
Het formulier moet in een keer worden ingevuld en aangevraagd worden. Voor de aanvraag moet je in je computer een bestandje hebben met een pasfoto in kleur met de afmetingen van 1,5 x 1,5 inch (ongeveer 4 x 4 cm) plus je naw gegevens en de naam en het adres van het hotel in Kathmandu: Daar kun je het volgende invullen: Hotel Manaslu, 230, Hotel Marg, Lazimpat, 44600 Kathmandu, Nepal . Bij select office onderaan de aanvraag kies je ‘Immigration office’.
Als je aanvraag wordt geaccepteerd ontvang je direct per e-mail een bewijs. Dit bewijs print je uit en geef je samen met je betaling voor het visum en je paspoort, bij aankomst op de luchthaven in Kathmandu (of bij de grens in Kodari) aan de medewerker van de douane. Op het visumpapier staat de geldigheidsdatum en de info over de benodigde documenten. Na aanvraag staat je visumaanvraag nog 15 dagen in het systeem. We raden dan ook aan om de visumaanvraag 10 dagen voor vertrek in orde te maken.

Tip: In geval van verlies of diefstal is het handig, voor vertrek, een scan (of foto) van je paspoort, (eventueel visum) en je verzekeringsgegevens naar je eigen hotmail adres te sturen. E-mailen kun je gemakkelijk en voordelig vanuit Kathmandu en Pokhara maar ook vanuit nog veel meer kleinere plaatsen.

Je kunt je visum ook regelen via visum.nl of via anwb.visumonline.nl.

Vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn: tyfus, hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio).
Blijf je 45 dagen of langer dan wordt ook hepatitis B aangeraden. In het zuiden van Nepal is soms een Malaria-profylaxe nodig. (ondersteun dit dan met vitamine B!). Homeopathische profylaxe bestaat ook. Op verzoek sturen we je de folder toe.  Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Sinds de laatste paar jaar is er nog een  aanvullend adviese en dat geldt met name in de regentijd (mei t/m september), voor Dengue. Deze ziekte wordt overgebracht door de steken van een mug (overdag en ook ‚s nachts). De steekmug komt in Nepal, niet op hoogte voor, maar voornamelijk in de stedelijke gebieden. Er wordt geadviseerd om overdag DEET 30 tot 50 procent te gebruiken.
Deskundig advies kun je inwinnen bij de GGD of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut) of www.lcr.nl. De huisarts is niet altijd even goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen maar wel goedkoper.

Giardia is een parasiet die zich in de darmen nestelt en die veel voorkomt in Azië. Het ontwikkelt zich meestal in een dag of 7 à 10 en treedt niet plotseling op. De symptomen zijn naar rotte eieren ruikende winden en boeren, maagkrampen, borrelen van de maag en maag die van streek is, vermoeidheid (geen koorts of misselijkheid) en diarree. Diarreeremmers werken in dit geval niet. Neem Flagyl maar neem daarbij nooit alcohol!

Gezondheid

Het is belangrijk om basishygiëne in acht te nemen. Let op met drinkwater. De kwaliteit van het kraanwater en drinkwater dat je ongebotteld in restaurants krijgt aangeboden, is van zeer slechte kwaliteit. Gebotteld water is overal te koop. Consumptie van schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Pas op met vis en vlees! Het is veiliger dit niet te eten. De opvatting over hygiëne is in Nepal anders dan in Nederland. Onze reisagent in Nepal geeft je informatie over de restaurants die goed bekend staan.

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij zijn noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer of bij jouw verzekering ook repatriëring per helikopter of ambulance voertuig onder de dekking valt.

Financiën

Probeer zoveel mogelijk met kleine biljetten te betalen en het wapperen met grote biljetten te vermijden, want het dagelijkse loon van de bevolking ligt gemiddeld op € 2,- tot € 5,- per dag. Als je in Nepal (officieel) gewisseld geld wilt terugwisselen, moet je de officiële wisselbonnen kunnen tonen. Je ontvang hiervoor echter slechts 15% van de waarde terug.

Munteenheid

Voor 1 Euro ontvang je op dit moment ongeveer 125 roepies.

Contant geld en pinnen

Pinnen kun je zowel in Kathmandu als in Pokhara op verschillende plaatsen! Mocht je een pinpas meenemen zorg er dan wel voor dat je dit gebruik buiten Nederland (of buiten Europa) instelt/doorgeeft bij je bank. Verder is het handig om wat contacte euro’s (papiergeld) mee te nemen. Deze kun je eenvoudig wisselen en in geval van nood ook mee betalen.

Credit Cards

De gebruiksmogelijkheden worden met de dag populairder. Bij betalingen worden de kosten, doorgaans 4%, aan de klant doorberekend. Geld opnemen met een Credit Card is erg onvoordelig.

Banken

Deze zijn doorgaans dagelijks geopend, maar in Nepal op zaterdag gesloten. Vaak is er een lunchpauze en sluiten ze op vrijdagmiddag al rond 13.00 uur.

In Nepal zijn veel kleine wisselkantoortjes, waar je soms een betere koers voor je Euro’s of Traveller’s Cheques krijgt dan bij de banken. De afhandeling gaat ook een stuk sneller.

Zakgeld

Wanneer je niet in de duurste restaurants eet en drinkt, is tussen de € 135,- en de € 150,- per week voldoende. . Reis je naar het Everest gebied, dan komt dit bedrag hoger te liggen. Reken dan op gemiddeld € 170,- per week. Verder kun je wat extra geld nodig hebben voor entrees, evt. excursies of om souvenirs te kopen. Let wel, dit is een richtbedrag. Je kent zelf je uitgavenpatroon het beste. Bier kost soms net zoveel als een maaltijd. Drink je dit, dan moet je daar dus rekening mee houden.

Fooien

Na afloop van een trektocht is het gebruikelijk dat de gidsen en dragers een fooi krijgen. Als richtlijn adviseren we voor gidsen een minimum bedrag van 3000 roepies en voor dragers minimaal 2200 roepies per week. Als je tevreden kun je ook het dubbele bedrag geven. Chauffeurs en koks krijgen doorgaans hetzelfde bedrag als een gids Je kunt de gidsen onderweg ook af en toe trakteren op bijvoorbeeld een snicker, een flesje frisdrank of appelgebak als je tevreden bent.

We raden af om onderweg kadootjes of snoep uit te delen. Wil je toch graag iets geven zoals pennen, potloden, papier, medicijnen, kleding of een donatie, dan kun je dit het beste aan de reisagent ter plaatse geven. Zij zorgen dan dat dit goed terecht komt bij bijvoorbeeld scholen, bejaardentehuizen e.d.

Reiswijzigingen

De meeste van onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Onderweg kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals landverschuivingen en andere calamiteiten. Indien in dat geval het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Als de calamiteit door het Calamiteitenfonds wordt erkend dan vergoeden zij de kosten van de reisaanpassing. Als het niet het geval is dan zijn eventuele bijkomende kosten voor rekening van de reiziger en worden dan direct met de reisleider of gids afgerekend.

In geval van nood of andere problemen onderweg, kunt u als u zonder Nederlandse reisleiding reist, contact opnemen met de reisorganisatie ter plaatse (zie voucher). Zij zijn de aangewezen personen om u verder te helpen. Vanuit Nederland is dit doorgaans onmogelijk.

De fysieke voorbereiding

Aangezien de trekking veelal inspannend is, is het belangrijk om gezond en uitgerust aan de reis te beginnen. Als je op grote hoogte loopt vergt dit extra inspanning. Daarnaast kan ook het weer de tocht beïnvloeden. Omdat onze wandeltochten een avontuurlijk karakter hebben, kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Ook het weer kan voor verrassingen zorgen. Het is dan ook belangrijk, zeker als je in een groep reist, dat je een flexibele instelling hebt.

We verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid beschikken!

Vluchtgegevens

Eventuele vertragingen vindt u op Teletekst of kun u via het informatienummer van Schiphol (0900-0141) opvragen. Niet via Sunita Reizen.

Hoogteziekte

Op sommige trektochten lopen we dagen boven de 3.000 meter. Als je gevoelig bent voor hoogteziekte, wat helaas niet altijd te voorkomen en ook niet te voorspellen is, kun je op deze hoogte al wat last ondervinden. Indien je gezond en fit bent, past je lichaam zich echter sneller aan. Verder is het belangrijk, vooral op nog grotere hoogten, niets te forceren. Doe het rustig aan! Zorg ervoor dat je veel drinkt! Liefst een liter voor iedere 1.000 meter die je hoger zit dan je gewend bent. Dit kan problemen voorkomen. Pas verder op met alcohol, want dat onttrekt juist het vocht aan je lichaamscellen! Lees ook onze uitgebreide informatie over hoogteziekte.

Uitrusting voor de reis naar Nepal

Kleding

 • een dikke trui of fleece
 • een dik en warm jack (minder belangrijk in de maanden mei, juni, juli, augustus en september)
 • goede wandelschoenen voor de trektocht en slippers met goed sluitende bandjes (voor het raften)
 • extra t-shirts en korte broeken voor het raften
 • zonnepet, sjaal en in andere dan bovengenoemde maanden een wintermuts en handschoenen
 • goede, warme slaapzak (vooral belangrijk in de maanden oktober t/m maart)
 • matrasje voor als je extra zacht wilt slapen in de lodges of tijdens het raften
 • wandelstok(ken)
 • handdoek(en) of een paar kleine, lichte sports towel
 • dagrugzakje
 • pasfoto’s (in de afgelegen gebieden nodig voor de trekking permit en 2 voor de raft vergunning)
 • donkere zonnebril en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor
 • verrekijker (voor bijv. Chitwan Junglepark)
 • zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn
 • antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep)
 • kopieën van reisdocumenten (paspoort, visa, tickets, creditcard i.v.m. eventueel verlies)

Warme slaapzakken en donzen jacks kun je goed en voordelig huren in Nepal. Voor de aanschaf van regenjassen, warme jacks, truien, mutsen, handschoenen, slippers en rugzakjes kun je daar ook heel goedkoop terecht.

Reisapotheek

Pleisters, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), neusdruppels, middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), ruim voldoendemiddelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte, dan kun je op recept van de huisarts, Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginko Biloba.

Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument). Met het oog op de hygiene en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met steriele naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.)

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je rugzak (tijdelijk) zoek raken.

We raden je af om een label met je eigen volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn.

De vermelding van je vertrekdatum en de bestemming, kan bij vermissing op de heenreis van groot nut zijn!

Vegetarische maaltijden

Heb je voor de vlucht vegetarische maaltijden aangevraagd, meld dit dan ook nog even extra tijdens het inchecken en als je een nieuwe boarding pas haalt. Ondanks dat wij het doorgeven wordt het niet altijd in de boeking ingevoerd omdat er altijd vegetarische maaltijden aan boord zijn.

Eenpersoonskamers

In de meeste hotels kunnen we eenpersoonskamers boeken. Bij overnachtingen in de lodges lukt dit echter niet altijd. Omdat we dit niet kunnen garanderen wordt het ook niet in de prijs doorberekend en kunt u dit ter plaatse betalen.

Douane

Het is verboden om antieke voorwerpen uit te voeren. Pas dus op als je zoiets te koop krijgt aangeboden. Als je niet zeker bent of iets uitgevoerd mag worden, kun je dit het beste bij de archeologische dienst in Kathmandu laten keuren. Zorg er verder voor dat je bonnetjes hebt van je aankopen. Beter veel bonnetjes met een klein bedrag dan alles op een rekening. Je mag voor maximaal € 430,- aan goederen, belastingvrij in Nederland invoeren. Als je over je aankopen belasting moet betalen, gaat dit altijd per bon. Met verschillende bonnen kun je dan nog altijd een deel belastingvrij meenemen.