Wetenswaardigheden

Mongolië is een republiek. De hoofdstad is Ulaanbaatar. Andere grote steden zijn: Darchan, en Erdenet. Met 1,5 inwoner per vierkante kilometer is Mongolië een dunbevolkt land.

De bevolking bestaat voor 85% uit Mongolen, waarvan het grootste deel uit Chalcha-Mongolen. Andere etnische minderheden zijn de Durwut, de Buriat, de Bajat, de Dariganga, de Dsachtschin, de Torgut, de Tsatang en de Öölt. De belangrijkste niet Mongoolse minderheidsgroepering zijn de Kazakken (7%).

Mongolië meet van Oost naar West 2.405 kilometer en van Noord naar Zuid 1.263 kilometer, waarmee het ruim vier keer zo groot is als Duitsland. Het land grenst in het Noorden aan Rusland en in het Zuiden aan China.

Er heerst een droog landklimaat met extreme temperatuurverschillen zowel overdag als ’s nachts, maar ook tussen zomer en winter. In de zomer loopt de temperatuur op tot 30 graden en in de winter kan het kwik dalen tot –40%. De hoeveelheid neerslag ligt tussen de 100 en 400 mm en valt hoofdzakelijk in de maanden juni, juli en augustus. Met 260 ‘zon’dagen is Mongolië een van de zonnigste landen ter wereld!

Mensen  en gebruiken

De bevolking is vriendelijk, hartelijk en gastvrij. Omdat je mogelijk uitgenodigd kan worden voor bijvoorbeeld een trouwerij of een ander uitje, is het raadzaam om gepaste kleding mee te nemen. Voor de mannen bijvoorbeeld: een donkere broek een licht overhemd en een stropdas. Een windjack kan als colbert dienst doen. Voor de vrouwen: een rok die over de knieën valt en een blouse of trui. Verder is het bij dit soort gelegenheden ongepast om je (lange) haar los te dragen.
Tijdens onze rondreis slapen we verschillende keren in een ger of joert (nomadentent). Hieronder volgen een aantal regels en gebruiken.
Stap bij het betreden van een ger nooit op de drempel. Als je iets krijgt aangeboden pak je dit met je rechterhand aan, of met beide handen. Nooit alleen met je linkerhand.
In een ger, loop je evenals op vele Boeddhistische plaatsen altijd me de klok mee.
Ga nooit met je voeten naar de haard zitten. De haard is heilig.
Leun niet tegen de middenpaal in de ger aan. Als je iets aan wilt wijzen doe dit dan niet met je vinger, maar keer je hand met de handpalm naar boven en maak het gebaar met je hele hand.
Wees niet luidruchtig en maak je geen snelle onverwachte bewegingen.
Een begroeting wordt meestal door de oudste aanwezige gestart. Als het niet duidelijk is wie er het oudst is wordt deze eer aan de gast gegund.
De liefde voor dieren is groot. Een hond wordt bij de nomaden zelfs tot het gezin gerekend. Een dier wordt wel gestreeld, maar nooit geknuffeld en evenmin op schoot genomen. De schoot is voor de kinderen; niet voor dieren.
In tegenstelling tot andere Aziatische landen is het niet gebruikelijk om over prijzen te onderhandelen. Ook zul je hier als buitenlander zelden een andere prijs betalen dan de plaatselijke bevolking.

Aanvullende informatie over de reis naar Mongolië

Volgens onze reisagent moeten we nog steeds opletten voor Dollarbiljetten die uit 1985 of ouder zijn. Als je geld wisselt of iets betaalt proberen ze je waarschijnlijk met oude biljetten terug te betalen.
In de nieuwe biljetten van de Mongoolse Tugric is een zilverdraadje verwerkt. Controleer ook deze goed! Als dit is verwijderd, heeft het biljet ook zijn geldigheid verloren! In Ulaanbaatar kun je euro’s omwisselen voor Tugrics.

Let verder op zakkenrollers en tassendieven. Vooral op plaatsen waar veel mensen dichtopeengepakt staan (bijvoorbeeld tijdens het festival en op markten) loop je extra risico!

In de zomermaanden vind je op verschillende plaatsen steekmuggen, zorg voor een goede muggenmelk of lotion.

Sommige Mongolen die op het platte land leven smeren zich in met schapenvet om hun huid te beschermen. Als je gevoelig bent voor vreemde luchtjes dan raden we aan om een eigen kussensloop mee te nemen en enkele flesjes met etherische olie. Dennengeur is goed voor zuivering van de lucht en lavendel is rustgevend en slaapverwekkend.
Tijdens het kamperen worden uiteraard de tenten verzorgd. In dat geval zorg je zelf voor een matrasje en een slaapzak.

Koffieliefhebbers raden we aan bijvoorbeeld oploskoffie of een soortgelijk product meenemen. Soep en bouillon komen ook altijd van pas.

We raden aan om je spullen in een zachte reistas mee te nemen. Liefst een tas per persoon.  Voor flessen drinkwater en toiletpapier wordt gezorgd, maar een eigen rolletje is altijd handig.
Onderweg zijn we in noodgevallen bereikbaar. De gids heeft een mobiele telefoon bij zich en in ieder district staat een zendmast. Zodra ze hier in de buurt zijn wordt er contact gezocht met het kantoor in Ulaanbaatar.

De honden in Mongolië zijn niet zo agressief, en de begeleiders houden ze bij ons vandaan. Luister altijd naar hun instructies.