Voorbereiding

Paspoort

Als je naar Mongolië (China en Rusland) gaat, moet je paspoort bij terugkeer naar Nederland of België nog een half jaar geldig zijn.

Visum

De regering van Mongolië heeft begin juli besloten dat reizigers uit Nederland en België geen visum meer nodig hebben. Dit besluit geldt tot en met 2015.
Reis je via China dan kun je het double entry visum regelen bij de Chinese ambassade: Rijswijkseweg 60, 2516EH Den Haag, tel: 070-2629150. De ambassade is geopend op maandag t/m vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Controleer voor je gaat of de ambassade geopend is. In verband met een voor onze onbekende feestdag kunnen ze gesloten zijn. Dit kan via de website: www.chinaembassy.nl. Ga eerst naar www.visaforchina.org voor het invullen van een Visa Application Form. Het visum kostte in het voorjaar van 2014:  € 71,30 en je kunt je paspoort doorgaans na vier dagen weer ophalen.  (Spoedprocedure is niet meer mogelijk).

We raden aan om het visum niet eerder dan twee maanden voor vertrek aan te vragen!

TIP: In geval van verlies of diefstal is het handig een kopie van je paspoort (en visum) mee te nemen. Ook kun je voor vertrek, je paspoortnummer en verzekeringsgegevens naar je eigen hotmail adres te sturen. E-mailen kun je in Ulaanbaatar.

Vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn: Hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Voor een reis die langer dan twee weken duurt, wordt ook de Tyfus vaccinatie aangeraden.
Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Deskundig advies kun je inwinnen bij de GG&GD in een grote stad, de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut) of via www.lcr.nl.
De huisarts is niet altijd even goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar wel
goedkoper.

Gezondheid

Het is belangrijk om basishygiëne in acht te nemen. Let op met drinkwater, dit moet minstens 10 minuten worden gekookt of op chemische wijze worden ontsmet. Tijdens de tocht wordt het water voor koffie en thee goed gekookt en om water te kunnen drinken worden er flessen mineraalwater meegenomen.
Van het drinken van gegiste (licht alcoholische) paardenmelk Airak, kun je in eerste instantie diarree krijgen. De drank is echter zeer gezond voor de darmflora en bevat ook veel vitaminen.

Financiën

Het leven in Mongolië is niet goedkoop omdat de meeste goederen ingevoerd moeten worden. Alleen vlees is verhoudingsgewijs voordelig. Onderhandel niet over de prijzen. Dit is zeer ongebruikelijk! Het is niet gangbaar dat er in Mongolië fooien worden gegeven. Doorgaans is de bevolking te trots om dit aan te nemen. (zie ook bij Kadootjes!)

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Geef ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij door. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Het is van groot belang dat ook de medische kosten en repatriëring zijn meeverzekerd. Omdat de gezondheidszorg eenvoudig is en we door afgelegen gebieden reizen, kunnen de kosten in geval van nood hoog oplopen en deze worden doorgaans niet door een normale ziektekosten verzekering gedekt.

Banken / geld wisselen

In Mongolië kun je sinds kort bij enkele banken en in de department stores pinnen! Dit kan alleen overdag als de gebouwen geopend zijn! Neem voor de zekerheid wel contante euro’s mee. Omdat het een nagenoeg geheel verzorgde reis is, zul je weinig extra geld nodig hebben.De meest ervaren bank is de Trade and Development bank, die in het centrum is gevestigd, in een rood stenen huis westelijk van het regeringspaleis. De bank is dagelijks geopend van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 15.30 uur. Op zaterdag zijn ze van 09.00 tot 12.00 uur geopend en zondags gesloten.

Munteenheid

Voor 1 Euro ontving in het voorjaar van 2014 zo’n 2.400 Mongolian Tugrik.

Fooien / Kadootjes

In plaats van fooien worden kadootjes enorm op prijs gesteld. Een kado wordt meestal bij vertrek aangeboden en het is niet gebruikelijk dat het wordt uitgepakt waar je bij bent. Verwacht dus geen reactie! Het is overigens niet noodzakelijk een kado in te pakken. Biedt een kado altijd met twee handen aan en geeft de kado’s voor de kinderen ook aan de ouders, dit om te voorkomen dat ze gaan bedelen.

Zakgeld

Omdat het een verzorgde reis betreft, heb je alleen wat geld nodig voor souvenirs, fooien en voor extra drankjes bij het eten en de maaltijden. Souvenirs kun je in Ulaannaatar kopen, maar ook op verschillende plaatsen onderweg.

Telefoon en internet

Check voor vertrek bij je telecom-aanbieder of je mobiele telefoon in Mongolië ook werkt en wijzig zo nodig de instellingen.

Reiswijzigingen

De meeste van onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Onderweg kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals landverschuivingen en andere calamiteiten.  Indien in dat geval het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten komen in dat geval voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend. We verwachten van onze reizigers een flexibele instelling!

De fysieke voorbereiding

Aangezien Mongolië een land is met slechts weinig basisvoorzieningen, is een goede  gezondheid een vereiste. Omdat het weer de tocht kan beïnvloeden en de reis een avontuurlijk karakter heeft, kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Het is dan ook van groot belang dat je over een flexibele instelling beschikt. Zorg voor een dekkende ziektekosten verzekering.

Paardrijden

Om de omgeving op een paardje te gaan verkennen, heb je geen paardrijervaring nodig. Uiteraard krijg je voor vertrek aanwijzingen van de begeleiders. Paardrijden is optioneel en voor eigen risico.

Temperatuur

In de zomermaanden kan de temperatuur overdag oplopen tot 30 graden. In de Gobi woestijn ligt de temperatuur hoger. Na zonsondergang, koelt het snel af en op een hoogte van 2.500 meter vriest het ’s nachts, ook midden in de zomer. In september ligt de dagtemperatuur rond de 18 graden en vriest het ’s nachts gemiddeld 5 tot 10 graden.

Eenpersoonskamers

In Ulaanbaator kunnen we een eenpersoonskamer boeken en als we in tenten overnachten kunnen we voor een privé-tent zorgen. Hiervoor wordt een toeslag berekend. Bij de overnachtingen in de gers (nomadententen) lukt dit niet en slaap je soms met vier personen in een ger.

Douches

In Ulaanbaator kun je in het hotel douchen en de joertenkampen voor toerisen beschikken ook over schone en goede douches en toiletten. In de Ecogers bij de nomaden zijn heel simpele douche- en toiletvoorzieningen

Fotograferen / filmen

Het licht in Mongolië is anders en scherper dan we in Nederland gewend zijn. Dit kan de kleuren op je foto’s negatief beïnvloeden. In een goede fotozaak kun je speciale filters (UV of Skylight) kopen die de intensiteit van het licht neutraliseren. Respecteer de mensen die je wilt fotograferen en vraag eerst toestemming. Meestal zullen ze hier geen bezwaar tegen hebben en het leuk vinden. Informeer naar de mogelijkheden voor je belooft de foto‘s op te sturen.
Houd de batterij van je fototoestel en je videocamera warm (bijvoorbeeld ’s nachts in je slaapzak). Dit verlengt de levensduur. Het opladen van de batterijen is mogelijk in Ulaanbaatar en in de toeristen joertenkampen.

Douane

Het is verboden om antieke voorwerpen uit te voeren. Pas dus op als je zoiets te koop krijgt aangeboden. Als je niet zeker bent of iets uitgevoerd mag worden, kun je het beste advies aan onze reisagent vragen. Je mag voor maximaal € 430,- aan goederen, belastingvrij in Nederland invoeren. Meer info vind je op belastingdienst.nl.

Tijd

In Mongolië is het 7 uur later dan in Nederland.

Uitrusting voor de reis naar Mongolië

 • een lange en dikke trui en een lange warme fleece (tegen optrekkende kou als je in een ger of op de kampeerplekken op de grond zit)
 • een winddicht en waterdicht jack (in september moet het ook een warm jack zijn)
 • goede leren waterdichte enkelhoge wandelschoenen evenals een tweede paar goede schoenen. (het kan voorkomen dat je tot je enkels in de modder komt te staan!). Neem voor een trektocht wandelschoenen klasse B mee.
 • Lange T-shirts
 • hoed met rand (te koop in Ulaanbaatar) of zonnepet bijv. met achterflap, sjaal, winddichte hoofdband, winddichte muts en handschoenen
 • goede, warme slaapzak (vooral belangrijk in september)
 • Tijdens een trektocht moet je voor je eigen matrasje zorgen. Tijdens een culturele rondreis kan het handig voor als je extra zacht wilt slapen.
 • wandelstok(ken)
 • handdoek(en) of lichte sports-towels
 • dagrugzakje
 • donkere zonnebril, zonnebrandmiddel factor 20 en sunblock
 • verrekijker
 • zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn
 • antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep)
 • aansteker en/of lucifers
 • waxinelichtjes
 • outdoorvest met veel zakken
 • plastic zakken om kleding tegen de regen te bescherming.
 • kopieën van reisdocumenten (paspoort, visa, vliegtickets, i.v.m. eventueel verlies).
 • Tijdens de trektocht kunnen energierepen of noten e.d. goed van pas komen.

Belangrijk! Ook al ben je in Europa niet gewend een pet, muts en zonnebril te dragen en zonnebrandcrème te gebruiken, raden we met klem aan dit wel voor deze reis aan te schaffen! Dit ter voorkoming van een zonnesteek, ernstige afkoeling door de koude wind en ernstige verbranding door de zon.

Reisapotheek

Pleisters, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), neusdruppels, middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), RUIM VOLDOENDE middelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan eveneens zijn nut bewijzen. Breed spectrum antibiotica. Iets tegen muggen en om muggensteken te behandelen.
Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).
Met het oog op de hygiëne en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met steriele naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.).

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je bagage (tijdelijk) zoek raken. Wij zorgen voor een label met je naam, de vluchtgegevens en het adres van onze reisagent in Mongolië.
We raden je af om een label met je eigen volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn. De vermelding van je vertrekdatum en de bestemming, kan bij vermissing op de heenreis van groot nut zijn! Zorg voor een goede bagage en diefstalverzekering!