Voorbereiding

Paspoort & Visum

Voor Kirgizië heb je geen visum meer nodig, dit is in 2012 afgeschaft. Je paspoort moet nog een half jaar geldig zijn op het moment dat je Kirgizië verlaat.

Douane

De douane in Bishkek is over het algemeen vriendelijk maar er kunnen uitzonderingen voorkomen. Zorg ervoor dat je niet met een beambte in een ruimte komt. Blijf vriendelijk, noteer naam, functie en nummer van de betrokken ambtenaar en vraag naar de chef. Geef geen antwoord op vreemde vragen en betaal niet voor iets onbegrijpelijks.

Transfer

Op het vliegveld word je afgehaald door de reisagent: Tolk en chauffeur en je herkent haar/hem aan een bord met je naam. Laat je niet wijsmaken dat de chauffeur al vertrokken is en ga niet met ‘vreemden’ mee. Mochten zich problemen voor doen, dan kun je telefonisch contact opnemen met onze reisagent ter plaatse.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Kirgizië 4 uur later dan bij ons.

Munteenheid / Geld wisselen

De Kirgizische munt is de com ( spreek uit: som)  De koers van 1 euro is ongeveer 70 com (zomer 2014). De com is een incourante geldsoort en daarom buiten Kirgizië vrijwel niet verkrijgbaar. In Bishkek, Naryn en Karakol kun je gemakkelijk euro’s wisselen. Het moeten wel nieuwe onbeschadigde en onbeschreven bankbiljetten zijn! Wissel geen geld op de luchthaven. Het is niet nodig om dollars mee te nemen. Je kunt het beste geld in Bishkek wisselen. In Bishkek, Cholpon Ata en Karakol zijn ook geldautomaten waar je kunt pinnen. Zo af en toe zijn de automaten buiten gebruik. Het gemakkelijkst is dus om cash euro’s mee nemen.

Geld op reis

Alle maaltijden, entree’s, vervoer etc. zijn bij de prijs inbegrepen, alleen flessen en pakken drinken w.o. water en alcoholische dranken niet. Uitgaven van persoonlijke aard komen uiteraard wel voor eigen rekening. Gedurende de dagen in de bergen kun je geen geld opnemen en weinig uitgeven. Met € 75,- tot € 100,- voor persoonlijke uitgaven kom je al een heel eind. Je hebt dan meteen voldoende geld om (bijvoorbeeld vilten) souvenirs te kopen. Waardevolle spullen zoals vliegtickets, pasjes en extra geld kun je het beste in de kluis in Bishkek achterlaten en kopieën meenemen.
Kleine criminaliteit komt voor, vooral op de bazaar. Let goed op zakkenrollers en pogingen je rugzak te openen. Laat in de joerten je bagage niet bij de deur staan maar zet deze achterin de tent.

Onze reisagent verzoekt je om onderweg geen fooien aan individuele medewerkers te geven. De medewerkers verdienen een behoorlijk salaris. Als je tevreden bent, kun je dit aan het eind van de reis laten blijken door wat geld te storten in de fooienpot. Aan het eind van het seizoen wordt dit geld onder alle medewerkers verdeeld, ook onder die medewerkers die geen direct contact met de gasten hebben, zoals de wasvrouw en de boekhoudster.

Telecommunicatie

In Bishkek is het mogelijk om internationaal te telefoneren. Telefoneren met GSM is op veel plaatsen, maar niet overal mogelijk. Dit is o.a afhankelijk van uw provider. Je kunt het beste voor vertrek informeren bij uw eigen provider voor de laatste informatie. Voor ongeveer € 5,- kun je in Bishkek een SIM kaart kopen en vervolgens opwaarderen; dit maakt het bellen met Nederland aanmerkelijk goedkoper. Voor de individuele fietsers is het noodzakelijk een SIM kaart aan te schaffen zodat onderweg telefonisch contact kan worden onderhouden met de organisatie.
De chauffeur en gids hebben  een mobiele telefoon bij zich waarmee zij contact met de organisatie kunnen onderhouden. In de bergen is het echter niet overal mogelijk, gebruik te maken van de mobiele telefoon.

Post

Mocht je ansichtkaarten willen versturen dan kun je dit het beste meteen na aankomst doen. Ansichtkaarten zijn onderweg maar zelden te koop en de Kirgizische post doet erg lang over het versturen ervan.

Elektriciteit

De stroomspanning in Kirgizië is 220 volt. Onze stekkers passen in de Kirgizische stopcontacten. In het joertenkamp Temir-Kanat wordt ter plaatste elektriciteit opgewekt. Ook in Bosteri is elektriciteit. Batterijen opladen is beperkt mogelijk. Neem er dus voldoende mee en zorg dat je ze (vooral ’s nachts) warm houdt. Je kunt ze bijvoorbeeld in je sok mee in bed nemen.
Het is niet ongebruikelijk dat de elektriciteit af en toe even uitvalt.

Internet

Er zijn in ieder geval internetmogelijkheden in Bishkek, Karakol en Cholpon Ata. In het hotel in Bishkek is wi-fi.

Gezondheid & Hygiëne

De andere cultuur, andere hygiënisch omstandigheden en het voorkomen van ziekten maken enkele voorzorgsmaatregelen op medisch gebied ‘noodzakelijk’. Het is van belang om met het drinken van water voorzichtig te zijn. Flessenwater of gekookt water zijn altijd safe. Soms zijn er bronnen met goed drinkwater. De gidsen weten wanneer je het water wel en wanneer je het beter niet zo kunt drinken. In de joertenkampen is altijd goed drinkwater aanwezig en in Bishkek kun je ook zonder problemen een slokje uit de kraan nemen.
Indien je onder medische behandeling bent, overleg dan met je arts waar je op moet letten, en neem een medisch paspoort mee.
Als je een dieet hebt laat ons dat dan ruim voor vertrek weten. We geven het dan tijdig door en kunnen dit ook voor de vlucht doorgeven.
De gezondheidsvoorzieningen in Kirgizië zijn niet te vergelijken met die in Westerse landen. Last van “reizigersdiarree” komt tijdens reizen buiten Europa regelmatig voor en wordt  meestal veroorzaakt door de verandering van klimaat en voedsel en ook door sterke hoogte- en temperatuurverschillen binnen korte tijd. Meestal duren ingewandstoornissen van deze aard niet langer dan een dag of twee, maar neem in elk geval voldoende diarreeremmers mee.  Problemen kunnen ook beperkt blijven door goed uitgerust aan de reis te beginnen.

Vaccinaties

Voor  inentingen en advies kun je contact opnemen met de GGD of via www.lcr.nl. Over het algemeen is vaccinatie tegen DTP, hepatitus A en tyfus voldoende. Malaria komt zeer beperkt in Bishkek voor. Voor de enkele dagen dat je daar verblijft zullen geen malariatabletten worden voorgeschreven. We raden wel aan om DEET mee te nemen en in de avond bedekkende kleding te dragen.

Reiswijze

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die naar Bishkek vliegen ( o.a. Aeroflot en Turkish Airlines). Je moet altijd overstappen.
Het vervoer in Kirgizië vindt zoveel mogelijk plaats met een eigen minibusje. Uit ecologische overwegingen wordt getracht met een volledig bezet busje te rijden, dit kan dus betekenen dat er nog één of enkele andere gasten samen met je zullen reizen (ook bij individuele reizen!). Bij de fietstochten wordt de bagage per auto vervoerd. Bij de trektochten en paardrijtochten gaat de bagage mee op pakpaarden. Bij individuele fietsreizen moet je zelf de bagage vervoeren.

Accommodatie en maaltijden

In Bishkek overnacht je in een guesthouse in tweepersoonskamers, doorgaans kunnen we ook een éénpersoonskamer verzorgen, mits van tevoren aangevraagd. In de joertenkampen logeer je in een vilten nomadentent (maximaal met 4 personen maar doorgaans met 2 personen. (1-persoons bezetting is op aanvraag mogelijk).  De maaltijden zijn gezamenlijk in de eetjoert, een familie uit het dorp zorgt voor je tijdens je verblijf in het joertenkamp. Tijdens de mountainbiketocht, de trektochten en paardrijvakanties wordt soms in kleine tentjes overnacht. Gedurende de fietstochten logeer je ook bij families thuis. Alle maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen. Tijdens de gehele reis heb je de beschikking over een Engels of Duits sprekende tolk, behalve bij de individuele fietsreizen.

Uitrusting voor de reis naar Kirgizie:

Handdoek(en) en toiletartikelen, thermo ondergoed, dagrugzakje, donkere zonnebril, slippers, hoofddeksel en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Verrekijker (voor bijv. natuurpark), zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn. Antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep) of vochtige doekjes. Kopieën van reisdocumenten (paspoort, tickets, creditcard i.v.m. eventueel verlies). Voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte, waterdichte reistas of rugtas mee te nemen. Toiletpapier kan handig zijn om bij je te hebben.
Regenkleding, reisapotheek, fototoestel / videocamera, batterijen (en oplader), kleding voor koud en warm weer. ‘Laagjes’ werken het beste. Tickets, voucher, verzekeringspapieren, spelletjes, boek o.i.d. voor de avonden.
De matrassen in de joertenkampen zijn vrij hard. Voor mensen die hiervoor gevoelig zijn raden we aan een self inflating matrasje mee te nemen. Reizigers die van koffie houden raden we aan om instant koffie mee te nemen. Omdat je met meerdere reizigers in een joert slaapt is het aan te raden oordopjes mee te nemen. In de joerten zijn katoenen dekbedden aanwezig. Een lakenzak of slaapzak kunt u indien gewenst meenemen, maar is niet noodzakelijk.
Wij verwachten van onze reizigers dat zij over een goede reisverzekering met werelddekking beschikken en dat ook medische kosten en ongevallen zijn meeverzekert.

Extra voor actieve reizen:

Slaapzak comfortabel tot – 5 C, selfinflating matrasje, gamaches/beenhoezen, plastic zakken en regenhoezen om eventueel de bagage buiten de tent te laten liggen (de tentjes zijn klein). Cap en eventueel rijkleding voor reizen te paard. Fietshelm voor fietsers en mountainbikers. Neem ’s ochtends altijd voldoende drinken mee voor onderweg en wat te snacken.

Goed voorbereid op reis

Zowel voor de themareizen als voor de actieve tochten raden wij aan om uitgerust aan de reis te beginnen. Voor de actieve reizen is een goede basisconditie absoluut noodzakelijk. Het fiets-, loop- en  rij-plezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden. Tijdens de tocht ‘moet’ je door en het is zowel voor de groep als voor jezelf niet plezierig wanneer je de reis conditioneel eigenlijk niet aankunt. Als goede training raden we aan, in de weken (maanden) voorafgaand aan de reis, zeer regelmatig stevige ritten te paard, per fiets of te voet, maken.

Hoogteziekte

Hoogteziekte is een combinatie van verschijnselen welke kunnen optreden als je te snel naar grotere hoogten gaat. Hoogteziekte treedt in het algemeen boven 3000 meter op, maar in zeldzame gevallen ook wel eens op 2500 meter. Enkele van deze verschijnselen, te weten hersen- en longoedeem, kunnen de dood tot gevolg hebben.  Indien hoogteziekte optreedt is de enige remedie, zo snel mogelijk afdalen naar een lager gelegen oord.

‘milde’ symptomen:  hoofdpijn, slapeloosheid, slechte eetlust, misselijkheid, algeheel malaise gevoel, onregelmatige ademhaling in de slaap, licht oedeem op handen, voeten en gezicht

ernstige symptomen: snel oververmoeid, kortademigheid, ophoesten van roze, roestkeurig slijm, verlies van coördinatie, onverschillig, apatisch gedrag, blauwachtige lippen en/of nagels.

Reisapotheek

Pleisters, (gaas)verband, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), middelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Breedspectrum antibiotica bijvoorbeeld tegen darmparasieten zoals Giardia of blaasontsteking.
Voorbehoedsmiddelen zijn in Kirgizië ook niet overal even makkelijk te krijgen.
Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).
Insectenwerend middel of een middel tegen jeuk is aan te raden tegen de muggen.
Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte dan kun je op recept van de huisarts Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginkgo Biloba.
Voor een trekking worden blarenpleisters, sporttape, massageolie/tijgerbalsem, een tekentang en een middel tegen verstopte neus, keel en oren aangeraden.

Mensen met lenzen worden aangeraden om een reservebril (met zonneglazen) mee te nemen.