Wetenswaardigheden

Kleding:

Tijdens de rafting wordt het niet meer als vreemd ervaren als de vrouwen in een korte broek gekleed gaan. De gidsen en begeleiders zijn daar, ondanks de in hun land geldende normen en waarden, aan gewend. Kom je als vrouw echter op meer afgelegen plaatsen, wat tijdens een campingtrektocht het geval is, dan verwonderen ze zich dat je er zo bloot bij durft te lopen. Sommige dorpsbewoners zijn hier niet aan gewend en kunnen het als aanstootgevend ervaren. Om de contacten met deze cultuurvolkeren prettig te laten verlopen is het dan ook verstandig om de benen en de bovenarmen bedekt te houden. Vraag bij twijfel advies aan de gids.

Handelen:

In India zijn de bewoners gewend om te onderhandelen over bijna alles wat ze kopen of verkopen. Uitzondering hierop vormen de supermarkten, de meeste kleine kruidenierswinkeltjes en de restaurants, die vaste prijzen rekenen. In de winkels zijn de vraagprijzen er vaak op berekend dat er over onderhandeld wordt. Het is een sport van loven en bieden en als je hier niet aan mee doet, zul je minder gerespecteerd worden. In dergelijke situaties zullen ze, als je niet onderhandelt, denken dat je de waarde van het geld niet inziet. Controleer om die reden dan ook altijd het geld dat je retour krijgt. Dit wordt van je verwacht.

Post en telecommunicatie:

Om er voor te zorgen dat je ansichtkaarten ook werkelijk in Nederland aankomen, kun je het beste bij de gids vragen of het vertrouwd is deze bij het hotel af te geven of het anders zelf naar het postkantoor te brengen en als het kan er op toe zien dat alles gestempeld wordt.
Het rechtstreekse contact met de thuisblijvers is het voordeligst per e-mail. In de toeristische plaatsen vind je op vele plaatsen kantoortjes, die hun e-mail, fax en telefoonservices aanbieden.

Elektriciteit:

Soms laat de stroomvoorziening het afweten. Dit verklaart de kaarsen en lucifers die je op iedere hotelkamer aan zult treffen. Een zaklantaarn binnen handbereik is dan van onschatbare waarde.
Op sommige plaatsen hebben ze een eigen generator, die in zo’n geval het hotel van stroom voorziet.
De stopcontacten in India zijn hetzelfde als bij ons en hebben ook 230 volt. Reisstekkers zijn niet nodig.

Fotograferen:

Het licht in het hooggebergte is anders en scherper dan we in Nederland gewend zijn. Dit kan de kleuren op je foto’s negatief beïnvloeden. In een goede fotozaak kun je speciale filters kopen die de intensiteit van het licht neutraliseren.
Ook de kleurrijke bevolking kan je schitterende foto’s opleveren. Respecteer echter de mensen die je wilt fotograferen en vraag eerst toestemming. Meestal zullen ze hier geen bezwaar tegen hebben en het leuk vinden. Soms vragen ze er een paar roepies voor. Beloof echter niet foto‘s op te sturen als je hier geen mogelijkheid voor hebt. De meeste bewoners hebben geen adres en postbezorging zoals in ons land. Soms kunnen ze alleen post op een postbusnummer ontvangen. De ervaring leert dat ook dit geen garantie biedt dat ze het ook daadwerkelijk zullen ontvangen.