Voorbereiding

Paspoort

Als je naar India gaat, moet je paspoort bij terugkeer naar Nederland of België nog minimaal een half jaar / 190 dagen geldig zijn.

Visum

Het visum voor India moet persoonlijk worden geregeld en dat kan op drie verschillende adressen: Bij de India Visa Service, Laan van Meerdervoort 51 in Den Haag. Een tweede kantoor van de visumdienst zit in het World Trade Center 341a, kamer 336a in Rotterdam en het derde kantoor is in Amsterdam, Weesperstraat 392.
De aanvraag moet via de website (zie deze link)  ingevuld worden. Je print het uit en levert het in samen met je vliegticket (e-ticket), je paspoort, het ‘general declaration form’, het ‘undertaking for tourist form’ , twee recente pasfoto’s met de (voor ons) afwijkende maten 51 x51 mm. plus een recent bankafschrift met daarop een positief saldo. Al deze documenten en formulieren moet je persoonlijk afgeven bij de Visa Service. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt, wat je ook on-line via dezelfde site kunt regelen. Bij de aanvraag worden de biometrische gegevens van je gezicht en je vingerafdrukken gemaakt.

De kosten voor de aanvraag bedragen € 55,- en die kun je met je pinpas (geen creditcard) of contant betalen.  Afhandeling duurt als alles normaal verloopt gemiddeld 7 tot 10 werkdagen.  Uitsluitend in extreme noodgevallen kun je dezelfde dag het visum nog ophalen (dit kan alleen in Den Haag). In Amsterdam spreken de medewerkers gewoon Nederlands en zijn heel aardig. Heb je een double entry visium nodig neem dan ook je reisschema mee

Reis je naar Leh en Ladakh of Arunachal Pradesh en Nagaland, dan krijg je een visum voor India met uitzondering van de restricted area’s. Voor sommige streken is een speciale vergunning nodig die door onze reisagent in India wordt verzorgd. Hiervoor hebben ze gemiddeld 4 weken nodig samen met een kopie van je Indiase visum en de kopie van je paspoort. Vraag het visum dus zeker twee maanden voor vertrek aan en vraag een visum aan voor 3 maanden omdat deze al ingaat zodra het visum wordt afgegeven. Reis je naar Sikkim vraag daar dan ook het speciale permit voor aan. Dit kost niets extra en je hebt het wel nodig!

In België kun je terecht in het Antwerp – Collection centre, 62, Vestingstraat, 1st  verdieping, 2018, Antwerpen. of in Brussel, 350, Avenue Louise, 1e verdieping B-1050  Brussel. Voor de on-line aanvraag, openingstijden en overige info klik je op deze linkHet visum kost € 53,-.

De voorbeeldbrieven en formulieren vind je ook de sites. Het visum is geldig vanaf de datum van uitgifte tot datum van terugkeer volgens de boekingsbevestiging!
Voor een bezoek aan Sikkim is een permit nodig. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet dit wel gelijk met je visumaanvraag regelen. Het visum voor India kun je niet bij aankomst regelen.
De aanvraag van een double entry visum neemt meer tijd in beslag. We raden aan dit minstens twee maanden voor vertrek te doen. Neem dan ook een kopie van je reisschema en de vliegtickets mee!

N.B. We raden je aan de visa zo’n zes weken voor vertrek aan te vragen en een double entry minstens 2 maanden voor vertrek! Niet eerder dan 2 maanden voor vertrek i.v.m. de ingangsdatum!

Vaccinaties

Om India binnen te komen is niets vereist. Aangeraden vaccinaties zijn: tyfus, hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). In de Himalayagebieden is Malaria-profylaxe zelden nodig. Voor de overige delen van India, behalve de grote steden, wordt doorgaans wel Malaria-profylaxe aangeraden. (Ondersteun dit dan met vitamine B!). Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Homeopathische profylaxe bestaat ook. Op verzoek sturen we je de folder toe. Aangezien  de adviezen omtrent vaccinatie en met name malaria-profylaxe bijzonder vaak wijzigen raden we aan voor vertrek deskundig advies in te winnen bij de GG&GD in een grote stad of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut) of kijk op:  www.lcr.nl. De huisarts is niet altijd even goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar wel goedkoper.

Gezondheid:

Het is belangrijk om basishygiëne in acht te nemen. Let op met drinkwater. De kwaliteit van het kraanwater en drinkwater dat je ongebotteld in restaurants krijgt aangeboden, is van zeer slechte kwaliteit. Gebotteld water is overal te koop. Consumptie van schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Pas op met vis en vlees! Het is veiliger dit niet te eten. De opvatting over hygiëne is anders dan in Nederland. Onze reisagent in Nepal en India geeft je informatie over de restaurants die goed bekend staan.

Reisverzekering:

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij zijn noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer of bij jouw verzekering ook repatriëring per helikopter of ambulance voertuig onder de dekking valt. Doorgaans moeten voor deze hulp ook de medische kosten zijn meeverzekerd.

Financiën:

Probeer zoveel mogelijk met kleine biljetten te betalen en het wapperen met grote biljetten te vermijden, want het dagelijkse loon van de bevolking ligt gemiddeld op € 2,- tot € 5,- per dag.

Munteenheid:

Voor 1 Euro ontvang je op dit moment ongeveer 58 Indiase roepies.

Credit Cards:

De gebruiksmogelijkheden zijn beperkt, maar worden met de dag populairder. Bij betalingen worden de kosten, doorgaans 4%, aan de klant doorberekend. Geld opnemen met een Credit Card is erg onvoordelig.

Banken/pinnen:

Banken zijn doorgaans dagelijks geopend, maar in India op zaterdag gesloten. Vaak is er een lunchpauze en sluiten ze op vrijdagmiddag al rond 13:00 uur. Tegenwoordig kun je ook op veel plaatsen pinnen. Informeer wel bij de je bank of je pas daar geschikt voor is en denk er aan om deze zo in te stellen dat je deze ook buiten Europa kunt gebruiken.

Munteenheid:

Voor 1 Euro ontvang je in India ongeveer 80 roepies (zomer 2014). De meest recente koers vind je op www.wisselkoers.nl

Zakgeld:

Wanneer je niet in de duurste restaurants eet en drinkt, is een bedrag tussen de € 125,- en de € 145,- per week voldoende. Verder kun je wat extra geld nodig hebben voor entrees, evt. excursies of om souvenirs te kopen. Let wel, dit is een richtbedrag. Je kent zelf je uitgavenpatroon het beste. Bier of wijn kost soms net zoveel als een maaltijd. Drink je dit, dan moet je daar dus rekening mee houden.

Fooien:

Na afloop van een reis of trektocht is het gebruikelijk dat de gidsen, chauffeurs, dragers en andere begeleiders een fooi krijgen. Als richtlijn adviseren we in India: voor gidsen en chauffeurs ongeveer 450 roepies en voor de dragers rond de 300 roepies per week. Als je heel tevreden bent kun je ook het dubbele bedrag geven.

Reiswijzigingen:

De meeste van onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Onderweg kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals landverschuivingen en andere calamiteiten. Indien in dat geval het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten komen in dat geval voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend.

De fysieke voorbereiding:

Aangezien de trekking veelal inspannend is, is het belangrijk om gezond en uitgerust aan de reis te beginnen. Als je op grote hoogte loopt vergt dit extra inspanning. Daarnaast kan ook het weer de tocht beïnvloeden. Omdat onze wandeltochten een avontuurlijk karakter hebben, kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Ook het weer kan voor verrassingen zorgen. Het is dan ook belangrijk, zeker als je in een groep reist, dat je een flexibele instelling hebt.

We verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid beschikken!

Hoogteziekte:

Op sommige trektochten lopen we dagen boven de 3.000 meter. Als je gevoelig bent voor hoogteziekte, wat helaas niet altijd te voorkomen en ook niet te voorspellen is, kun je op deze hoogte al wat last ondervinden. Indien je gezond en fit bent, past je lichaam zich echter sneller aan. Verder is het belangrijk, vooral op nog grotere hoogten, niets te forceren. Doe het rustig aan! Zorg ervoor dat je veel drinkt! Liefst een liter water voor iedere 1.000 meter die je hoger zit dan je gewend bent. Dit kan problemen voorkomen. Pas verder op met alcohol, want dat onttrekt juist het vocht aan je lichaamscellen, wat overigens ook voor koffie geldt!
Lees ook onze uitgebreide informatie over hoogteziekte.

Bagage:

Gelijk met de vluchtdocumenten, het voucher en de laatste vertrekinformatie  zenden we adreslabels mee met daarop de gegevens van onze reisagent in India.
We raden je af om een label met je eigen volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn.
De vermelding van je vertrekdatum en de bestemming, kan bij vermissing op de heenreis van groot nut zijn!

Uitrusting voor de reis:

 • een dikke trui of fleece
 • een dik en warm jack voor de trektocht (minder belangrijk in de maanden juni, juli en augustus)
 • goede wandelschoenen voor de trektocht en slippers met goed sluitende bandjes (voor het raften)
 • extra T-shirts en korte broeken voor het raften
 • zonnepet, sjaal en in andere dan bovengenoemde maanden een wintermuts en handschoenen
 • goede, warme slaapzak voor de trektocht (vooral belangrijk in de maanden september t/m mei)
 • matrasje voor als je extra zacht wilt slapen
 • wandelstok (ken)
 • handdoek(en) of een paar kleine, lichte sports-towels
 • dagrugzakje
 • donkere zonnebril en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor
 • verrekijker
 • zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn
 • antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep)
 • kopieën van reisdocumenten (paspoort, visa, tickets, creditcard i.v.m. eventueel verlies).
 • voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte reistas of rugtas mee te nemen!

Reisapotheek:

Pleisters, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), neusdruppels, middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), ruim voldoende middelen tegen diarree (bijv. homeopathische okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte, dan kun je op recept van de huisarts, Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginkgo Biloba (verkrijgbaar bij o.a. Kruidvat).

Indien je je eigen geneesmiddelen (bv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).

Met het oog op de hygiene en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met steriele naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.)

Douane:

Het is verboden om antieke voorwerpen uit te voeren. Pas dus op als je zoiets te koop krijgt aangeboden. Zorg er verder voor dat je bonnetjes hebt van je aankopen. Beter veel bonnetjes met een klein bedrag dan alles op een rekening. Je mag voor maximaal € 430,- aan goederen, belastingvrij in Nederland invoeren. Als je over je aankopen belasting moet betalen, gaat dit altijd per bon. Met meerdere bonnen kun je dan een deel belastingvrij meenemen.  Meer info vind je op www.belastingdienst.nl

TIP: In geval van verlies of diefstal is het handig, voor vertrek, je paspoortnummer, visumnummer en je verzekeringsgegevens naar je eigen hotmailadres te sturen. Je kunt er ook foto’s van maken! E-mailen kun je tegenwoordig in vrij veel plaatsen in India.