India

India roept vaak het beeld op van de Taj Mahal, curry, hitte en bedevaartplekken.
Rajasthan maakt deze reputatie zeker waar met zijn zinderende woestijnen, eeuwenoude bouwwerken en kleurrijke bevolking die je in het oude Perzische rijk doen wanen. Hemelsbreed slechts 500 km verder begint echter een compleet ander India.
Ladakh, in het noordwesten van India wordt vaak met recht ‘klein Tibet’ genoemd. Het gebied behoort geografisch gezien tot hetzelfde hoogplateau en is net als Centraal Tibet boeddhistisch. Hoogvlaktes, kloostertjes, lieflijke groene valleien, witte toppen en een paar van de hoogste gemotoriseerde passen sluiten Ladakh van de ‘rest van India’ af. Je komt letterlijk in een andere wereld terecht.
Ga je naar het noordoosten dan kom je in het lieflijke Sikkim en Darjeeling in een gebied vol theeplantages terecht, uitstekend te combineren met een reis naar Nepal of Bhutan.
Maar ook in het oosten schuilt een andere wereld. Achter Bhutan verscholen ligt Arunachal Pradesh. Slecht bereikbaar, hoge bergen en regenwoud die elkaar afwisselen en een volk dat nog trots zijn verleden als koppensnellers laat zien.