Wetenswaardigheden

Enkele feiten en tips op een rijtje.

Foto en film

Het is verboden te fotograferen of filmen bij douane, politie, militaire posten e.d, vliegvelden en verschillende bezienswaardigheden. Let goed op de borden want overtreden van deze regel kan tot verlies van camera/fotoapparatuur en/of hoge boetes leiden. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan eerst toestemming.

Eten en drinken

Het is niet mogelijk om in China water uit de kraan te drinken. Veel hotels hebben een waterkoker of ‘purified water’ op de kamer. Vermijd de consumptie van producten die met kraanwater zijn schoongemaakt, zoals rauwe groente of fruit. Eten bij stalletjes kopen verhoogt het risico op ziek worden (diarree e.d.) De Chinese keuken kent veelal rijstgerechten. In restaurants is de menukaart vaak in het Chinees, behalve in de internationale (duurdere) gelegenheden. Het is geen probleem iets aan te wijzen wat op een andere tafel geserveerd wordt of mee te lopen naar de keuken om aan te wijzen wat je wilt eten. Consumptie van schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Pas op met vis en vlees! Het is veiliger dit niet te eten. Als je van koffie houdt, neem dan oploskoffie uit Nederland mee. Mocht het eten met stokjes problemen opleveren, dan is het raadzaam om bestek mee te nemen. De Chinezen serveren water in flessen, diverse soorten frisdrank, thee, bier en wijn. De Chinese wijn is echter vier keer sterker dan wij gewend zijn (en het bier twee keer slapper). Verwacht in China niet dat je een boterham kunt eten; gestoomde broodjes komen er het dichtst in de buurt. Een Chinees ontbijt bestaat doorgaans uit een kop noedelsoep. Je kunt ook vaak bij een bakker wat zoete broodjes, cakejes of koekjes kopen maar verwacht geen volkorenbrood of iets hartigs bij de bakker.

Hygiëne

De opvattingen over hygiëne zijn in China anders dan bij ons. Vooral op het platteland zijn sanitaire voorzieningen zeer beperkt. Openbare (hurk)toiletten hebben vaak geen deur en slechts een lage afscheiding.

Kleding

Chinezen kleden zich over het algemeen informeel. Ook als ze uitgaan (theater, eten, e.d.) zullen ze zich niet in een net pak steken. In de zomer is katoenen en linnen kleding aan te raden. Voor de avonden en in hoog gelegen gebieden raden we een warme trui en broek aan. In hotels in de grote steden kun je je kleding, tegen betaling, laten wassen. Voor kleding met speciale wasvoorschriften kun je het beste zelf vloeibaar wasmiddel meenemen.

Handelen

In warenhuizen in China betaal je de prijs die op het artikel staat. Bij particulieren en op markten wordt er van je verwacht dat je af probeert te dingen. Vooral op moslimmarktjes, bijvoorbeeld in Kunming, worden in eerste instantie zeer hoge prijzen gevraagd. Een aankoop begint meestal met het geven van een hand (er wordt in China niet gezoend) en het praten over koetjes en kalfjes; familie, sport, eten e.d. Vermijd politieke onderwerpen. Neem een visitekaartje met beide handen aan (de eerste naam op het kaartje is de achternaam), toon interesse in het kaartje en vervolgens kan het onderhandelen beginnen.

Post en telecommunicatie

Als je een pakketje of ansichtkaart wilt versturen kun je dit het beste bij de China Post in orde maken en het per luchtpost laten versturen. Het duurt dan 1-2 weken voordat het pakketje in Nederland arriveert. Kies je voor de zeepost, dan kan het 2 maanden duren.
In veel hotels kun je tegen betaling internationaal bellen. Ook zijn er op veel plekken internetcafes te vinden. De vraag of je mobiel kunt bellen kun je het beste aan je eigen provider stellen. Sommige providers hebben contracten met Chinese maatschappijen. Desalniettemin heb je buiten de grote steden weinig bereik.

Elektriciteit

In China heeft men een voltage van 220 – 240. Op de meeste plekken kun je met de ‘Nederlandse’ stekkers terecht. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee want er kunnen uitzonderingen zijn.

Feestdagen

  • 1 mei, Dag van de Arbeid
  • 1 oktober, Ontstaan van de Volksrepubliek China
  • Chinees Nieuwjaar (geen vaste dag, valt in januari, februari)

In de zomerperiode hebben veel Chinezen vakantie en kan het druk zijn bij de voornaamste bezienswaardigheden. Verder hebben de Chinezen rond 1 mei en rond 1 oktober een week vakantie en trekken er dan eveneens massaal op uit.

Religie

In China leven stammen en bevolkingsgroepen met verschillende godsdiensten naast en door elkaar. Voorbeelden hiervan zijn: het taoïsme, confucianisme, boeddhisme, islam, christendom en voorouderverering.

Klimaat

De seizoenen in China zijn gelijk aan die in Nederland. De temperaturen en het klimaat verschilt per regio. Uiteraard is het in het noorden van China gemiddeld kouder en in het zuiden warmer. In het zuidoosten is het in de zomer regenseizoen en kunnen tropische stormen voorkomen. In het hooggebergte is het gemiddeld een stuk koeler. De regenwouden zijn warm en vochtig en het woestijngebied in het noorden kent overdag zeer hoge en ’s nachts zeer lage temperaturen.
Je kunt dus het beste in een reisgids/internet opzoeken wat de weersomstandigheden in de betreffende provincie tijdens je reisperiode zullen zijn. Maar ook hiervoor geldt; het weer is onvoorspelbaar!

Taal

Naast het Mandarijn en het Kantonees spreken vele minderheden hun eigen taal of dialect. Ga er niet van uit dat je in het Engels kunt communiceren. Probeer een paar basiswoorden Chinees uit je reisgids te leren en oefen in gebarentaal. Je gids spreekt wel een woordje Engels.

Tijd

China kent slechts 1 tijdzone. In de winter is het er 7 uur later dan in Nederland, als wij zomertijd hebben is het verschil met Nederland 6 uur.

 

3% van de winst van Sunita Reizen gaat naar projecten in de Himalayalanden.