Voorbereiding

Paspoort & Visum

Als je naar China gaat, moet je paspoort bij terugkeer nog een half jaar geldig zijn.
Een visum voor China is verkrijgbaar bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag, Rijswijkseweg 60 (6e verdieping) vlakbij treinstation HS en in Brussel, No. 109 Rue Neerveld, Woluwe Saint-Lambert 1200, Bruxelles.
Ga eerst naar www.visaforchina.org voor het invullen van een Visa Application Form. Het visum kostte in het voorjaar van 2014:  € 71,30 en je kunt je paspoort doorgaans na vier dagen weer ophalen.  (Spoedprocedure is niet meer mogelijk).
Aangeraden wordt om het visum ca. 4 weken voor vertrek in orde te maken.

Naast het ingevulde Visa Application Form heb je hiervoor nodig: |
1. je paspoort;
2. een recente pasfoto (kleur);
3. je vliegticket en
4. hotelreserveringen
Het eventuele vliegticket en de info over de hotelreserveringen sturen we je ruim op tijd toe.

LET OP: indien je huis-vrouw/-man, werkloos en/of gepensioneerd bent dien je tevens een kopie mee te nemen van een recent bankafschrift met positief saldo.
Je kunt de aanvraag van het visum ook laten verzorgen door de ANWB (www.anwb.nl/visum) of een Visumbureau zoals www.visum.nl.

Reis- en annuleringsverzekering

Voor deelname aan onze reizen is het afsluiten van een reisverzekering die medische kosten en ongevallen dekt, verplicht. De naam van de verzekeringsmaatschappij, het polisnummer en het alarmnummer dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek aan ons door te geven.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar raden we met klem aan. Je krijgt dan geld terug wanneer je de reis om gewichtige redenen moet annuleren. Let op: een annuleringsverzekering moet uiterlijk binnen 7 dagen na de factuurdatum (boekingsbevestiging) worden afgesloten.
Als je reeds een doorlopende of permanente reisverzekering hebt, controleer dan of die werelddekking heeft en of ook medische kosten en ongevallen zijn gedekt. Kijk ook of een annuleringsverzekering bij je reisverzekering is inbegrepen en of het verzekerde bedrag de complete reissom dekt.

Vaccinaties

Aangeraden, maar niet verplicht, zijn DTP-vaccinatie, buiktyfusvaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A. Je kunt deze prikken halen bij je huisarts, of een gespecialiseerd vaccinatie buro (zie voor adressen  www.lcr.nl) of door middel van thuisvaccinatie. Kijk voor deze laatste mogelijkheid op www.thuisvaccinatie.nl.  Aangeraden wordt om je vaccinaties ca. 6 weken voor vertrek te halen.

Gezondheid

De reizen zijn geschikt voor mensen met een goede gezondheid en een redelijk goede conditie hebben. Heb je een slechte conditie, hartklachten of andere ernstige aandoeningen dan wordt een reis naar Tibet afgeraden.
Wie een chronische aandoening heeft, moet er rekening mee houden dat hij of zij daar in Tibet (op hoogte) meer last van heeft dan in Nederland. Dat geldt voor bijna alle kwalen en komt door de hoogte. Raadpleeg bij twijfel je huisarts. Als je medicijnen, zoals slaapmedicatie of antidepressiva gebruikt raden we ook aan om van te voren met je huisarts te overleggen.
Meld eventuele gezondsheidsklachten en aandoeningen alsjeblieft bij ons, zodat we er tijdens de reis rekening mee kunnen houden.

Hoogteklachten en remedies

Reis je door China dan zul je hier geen problemen mee hebben. In Tibet kun je wel last krijgen omdat dit op grote hoogte ligt en de lucht veel minder zuurstof bevat. Bovendien is de luchtdruk lager waardoor er ongemerkt meer vocht uit ons lichaam verdampt. We krijgen hierdoor bijna allemaal een milde vorm van hoogteziekte met als symptomen: hoofdpijn, slapeloosheid, duizelingen, prikkelbaarheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust, opgezette handen en voeten, kriebelhoest en snel een gevoel van vermoeidheid.

De beste remedies zijn heel veel water (4 liter per dag) drinken en het heel rustig aan doen. Sommige mensen hebben baat bij paracetamol en locale middeltjes. Wees matig met het drinken van alcohol.

Sommige mensen hebben baat bij het slikken van Diamox. Bedenk wel dat dit eigenlijk een plaspil is, en dat je extra veel water moet drinken wanneer je diamox slikt, om uitdroging te voorkomen.

Geld

Controleer voor vertrek of je je pinpas in China kunt gebruiken en wijzig zo nodig de instellingen.
In Chengdu en Xining kun je geld pinnen. Contant geld of cheques wisselen is zeer tijdrovend omdat het bankpersoneel alle bankbiljetnummers moet noteren. Dit geldt voor euro’s, dollars en travelers cheques.
Je kunt op het vliegveld in Chengdu pinnen. Creditcards worden alleen in luxe winkels en restaurants geaccepteerd. In Tibet heb je er nauwelijks iets aan.

Telefoon en internet

Check voor vertrek bij je telecom-aanbieder of je je mobiele telefoon in China kunt gebruiken en wijzig zo nodig de instellingen. In China en Tibet ben je meestal bereikbaar op je Nederlandse mobiele telefoon, maar soms ook niet. Een berichtje per sms sturen kan bijna altijd. Internetten is niet overal mogelijk maar op steeds meer plaatsen bieden ze tegenwoordig wi-fi aan. Houd er wel rekening mee dat je een paar weken minder goed bereikbaar bent en breng het thuisfront hiervan op de hoogte.

Voltage

Het voltage in China is 220 Volt, net als bij ons. Er zijn echter diverse soorten stopcontacten. In de hotelkamers bevindt zich meestal wel één stopcontact waarop Nederlandse stekkers passen. Wanneer je verschillende dingen tegelijk wilt opladen (telefoon, camera, lap-top) is het handig om een verdeelstekker mee te brengen. Ook raden we aan om reservebatterijen mee te nemen.

Meenemen

Makkelijke kleding, warme trui, goede regenjas, bergschoenen, lakenzak*, sneldrogende handdoekjes*, reiswekker, mobiele telefoon, zaklantaarn, beker, wetties, klein rugzakje, camera en toebehoren, verdeelstekker, paspoort, verzekeringsbewijs, bankpasje,  toiletspullen/reisapotheek (zie onder).
Neem weinig bagage mee, maximaal 15 kilo. Je moet je bagage zelf over een kleine afstand kunnen dragen, bijvoorbeeld van de auto naar de hotelkamer.
* voor noodgevallen, in de meeste hotels zijn schone lakens en handdoeken aanwezig, maar misschien niet overal.

Toiletspullen, reisapotheek

Niet vergeten: zonnebrandcrème, beschermende lippenbalsem, paracetamol, diacure of immodium, bouillonpoeder, thermometer, betadine, pleisters, rekverband. En verder natuurlijk medicijnen die je normaliter gebruikt. Neem indien je medicijnen gebruikt een doktersverklaring mee om problemen bij de douane te voorkomen.
Opmerking: bijna overal zijn apotheken. Breed spectrum anti-biotica (in Nederland alleen verkrijgbaar op doktersrecept) is in China vrij verkrijgbaar. Hoestdrankjes en dergelijke zijn overal te koop. In ziekenhuizen gebruikt men altijd steriele naalden, die hoef je dus ook niet mee te nemen.  

Programma-wijzigingen

We doet onze uiterste best om de reis volgens het reisschema uit te voeren, maar het kan dat we hier onderweg van af moeten wijken. Weersomstandigheden, wegwerkzaamheden of politieke besluiten kunnen ons onderweg dwingen  om een andere route te nemen. In 2008 en 2011 werden grote delen van Tibet plotseling afgesloten voor toeristen en dat kan ook opnieuw gebeuren.
Als de route wegens onvoorziene omstandigheden moet worden aangepast, worden in principe geen extra kosten in rekening gebracht en er wordt ook geen deel van de reissom teruggestort.

Fotograferen en filmen

Voor fotograferen en filmen in tempels moet altijd toestemming worden gevraagd. Bij het fotograferen van mensen is het ook wel zo netjes om toestemming te vragen (in gebarentaal). Maak geen opname’s van mensen die dat niet willen, zeker niet wanneer ze bezig zijn met rituelen zoals reciteren en prostreren. In de buurt van militaire en strategische objecten, zoals bruggen en waterkrachtcentrales, mag je nooit fotograferen en filmen.

Fooi, donaties, bedelaars

Onze gids en de chauffeurs stellen een fooi aan het eind van de reis bijzonder op prijs (ga uit van ca. 25 yuan per dag). Wanneer je een tempel bezoekt, hoor je een donatie achter te laten en als je in die tempel foto’s neemt of filmt, hoort je donatie royaal te zijn. Bedelaars kun je over het algemeen het beste een paar yuan per keer geven. In taxi’s, restaurants en hotels hoef je geen fooi achter te laten.

Rijgedrag  

Houd er rekening mee, dat de rijstijl van Tibetanen en Chinezen verschilt van de onze en dat hier andere verkeersregels gelden. Zebrapaden en doorgetrokken strepen midden op de weg hebben hier bijvoorbeeld geen enkele betekenis. Op snelwegen rijdt men als het zo uitkomt ook aan de linker kant en vaak niet harder dan 80 km per uur. Wij werken met lokale chauffeurs die naar lokale maatstaven goed en veilig rijden.