Wetenswaardigheden

Kleding

Voor het bezoek aan Bhutan raden we aan om kleding in gedekte kleuren mee te nemen. Voor het bezoek aan de kloosters en tempels adviseren we de vrouwen een lange rok tot aan de enkels mee te nemen. Hiermee toon je respect voor de gewoonten en gebruiken van de bevolking, waardoor je veel meer bereikt dan de gemiddelde toerist.
Tijdens een rafting in India wordt het niet als vreemd ervaren als de vrouwen in een korte broek gekleed gaan. Deze gidsen en begeleiders zijn hier, ondanks de in hun land geldende normen en waarden, aan gewend. Kom je als vrouw echter op meer afgelegen plaatsen, wat bijvoorbeeld ook tijdens een trektocht gebeurt, dan kun je met zulke kleding soms minder vriendelijk worden ontvangen. Sommige dorpsbewoners zijn hier niet aan gewend en kunnen het als aanstootgevend ervaren. Om de contacten met deze cultuurvolkeren prettig te laten verlopen is het verstandig om benen en de bovenarmen bedekt te houden.

Handelen

In Bhutan is het niet gebruikelijk dat er onderhandeld wordt.
In India daarentegen wordt het zelfs van je verwacht om te onderhandelen over bijna alles wat je koopt. Uitzondering hierop vormen de supermarkten, de meeste kleine kruidenierswinkeltjes en de restaurants, die vaste prijzen rekenen. In de winkels zijn de vraagprijzen er bijna altijd op berekend dat er over onderhandeld wordt. Het is een sport van loven en bieden en als je hier niet aan mee doet, zul je minder gerespecteerd worden. In dergelijke situaties zullen ze, als je niet onderhandelt, denken dat je de waarde van het geld niet inziet. Controleer om deze reden dan ook altijd het geld dat je retour krijgt.
De bevolking is doorgaans eerlijk. Zodra er echter gehandeld moet worden moet je wel op je hoede zijn. Kijk op meerdere plaatsen rond en vergelijk de prijzen. Dan maak je de minste kans dat je teveel voor je aankopen neertelt.

Post en telecommunicatie

Om er voor te zorgen dat je ansichtkaarten ook werkelijk in Nederland aankomen, kun je ze in het beste zelf op het postkantoor afgeven en bij de stempelbalie er op toe zien dat alles gestempeld wordt. In India kun je het beste aan je gids vragen wat het meest betrouwbaar is. De post vanuit Bhutan vormt over het algemeen geen probleem. De postzegels zijn een verzamelaarsitem en ook leuk om als souvenir mee te nemen.
Het rechtstreekse contact met de thuisblijvers is het voordeligst per e-mail. In India vind je in de grote plaatsen kantoortjes, die hun e-mail, fax en telefoonservices aanbieden.

Elektriciteit

Als je op je hotelkamer kaarsen en lucifers aantreft, betekent dit dat de stroom onverwachts uit kan vallen. Een zaklantaarn binnen handbereik is dan van onschatbare waarde.
De stopcontacten zijn overal hetzelfde als bij ons en hebben ook 220 volt. Reisstekkers zijn niet nodig.

Fotograferen en filmen

Het daglicht, dicht bij de evenaar en in het hooggebergte, is anders en scherper dan we in Nederland gewend zijn. Dit kan de kleuren op je foto’s negatief beïnvloeden. In een goede fotozaak kun je speciale filters kopen die de intensiteit van het licht neutraliseren.
We bezoeken landen met een kleurrijke bevolking. Dit kan schitterende plaatjes opleveren. Respecteer echter de mensen die je wilt fotograferen en vraag eerst toestemming. Meestal zullen ze hier geen bezwaar tegen hebben en het leuk vinden. Soms vragen ze hiervoor een fooi. Beloof ze echter niet de foto‘s op te sturen als je hier geen mogelijkheid voor hebt. De meeste mensen hebben geen adres zoals in ons land. Soms kunnen ze alleen post op een postbusnummer ontvangen. De ervaring leert dat dit geen garantie biedt dat ze het ook daadwerkelijk zullen ontvangen.

Tip

Schaf een goede reisgids over Bhutan aan, zoals de Lonely planet guide. Dit vormt een waardevolle aanvulling op de informatie die je in Bhutan krijgt. Ook kan het interessant zijn om voor je een dzong of klooster bezoekt daar eerst wat over te lezen. De reis wordt dan nog boeiender.