Voorbereiding

Paspoort

Als je naar India of Bhutan gaat, moet je paspoort nog een half jaar / 190 dagen geldig zijn bij terugkeer naar Nederland of België.

Visa

Het visum voor India moet je regelen bij de India Visa Service, Laan van Meerdervoort 51 in Den Haag. Een tweede kantoor van de visumdienst zit in het World Trade Center 341a, kamer 336a in Rotterdam en het derde kantoor is in Amsterdam, Weesperstraat 392.
Voor het indienen van de aanvraag moet je on-line een afspraak maken op de site http://www.blsindia-nl.com/
De aanvraag moet via de website ingevuld worden, uitgeprint en met de benodigde documenten bij de Visa Service worden ingeleverd. Gelijk met de aanvraag wordt er een gezichtscan en vingerafdrukken genomen. Als de afhandeling probleemloos verloopt duurt de verwerking gemiddeld 7 tot 10 werkdagen. Uitsluitend in extreme noodgevallen kun je binnen twee dagen het visum ophalen (dit kan alleen in Den Haag).
In Amsterdam spreken de medewerkers gewoon Nederlands en zijn heel aardig. Het visum kost € 55,-.
Reis je naar Leh en Ladakh of Arunachal Pradesh en Nagaland, dan krijg je een visum voor India met uitzondering van de restricted area’s. Voor sommige streken is een speciale vergunning nodig die door onze reisagent in India wordt verzorgd. Hiervoor hebben ze gemiddeld 4 weken nodig samen met een kopie van je Indiase visum en de kopie van je paspoort. Vraag het visum dus zeker twee maanden voor vertrek aan. Vraag in alle gevallen een visum aan voor 3 maanden omdat deze al ingaat zodra het visum wordt afgegeven.

Voor een bezoek aan Sikkim is een permit nodig. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet dit wel gelijk met je visumaanvraag regelen.
Het visum voor India kun je niet bij aankomst op de luchthaven regelen.

In België kun je terecht in het Antwerp – Collection centre, 62, Vestingstraat, 1st  verdieping, 2018, Antwerpen. of in Brussel, 350, Avenue Louise, 1e verdieping B-1050  Brussel. Voor de on-line aanvraag, openingstijden en overige info ga je naar de volgende site: http://in.vfsglobal.be/
Voorbeeldbrieven vind je ook op deze site. Het visum is geldig vanaf de datum van uitgifte tot datum van terugkeer volgens de boekingsbevestiging!

Voor een bezoek aan Sikkim is een permit nodig. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet dit wel gelijk met je visumaanvraag regelen. Het visum voor India kun je niet bij aankomst regelen.
De aanvraag van een double entry visum neemt meer tijd in beslag we raden aan dit minstens twee maanden voor vertrek te doen. Neem dan ook een kopie van je reisschema en de vliegtickets mee!

Het is ook mogelijk een single entry visum te laten regelen via een visumdienst of bij een ANWB kantoor. Hiervoor rekenen ze € 25,- servicekosten. Zie voor meer info: www.anwb.nl/visum

N.B. We raden je aan de visa zo’n zes weken voor vertrek aan te vragen en een double entry minstens 2 maanden voor vertrek! Niet eerder dan 3 maanden voor vertrek i.v.m. de ingangsdatum!

Het visum voor Bhutan wordt door ons aangevraagd en hiervoor hebben we de scan van je paspoort nodig. Het werkelijke visum wordt pas aan de grens of op de luchthaven van Paro in je paspoort gestempeld. De kosten hiervoor staan op de factuur vermeld. Voor het visum heb je 2 pasfoto’s nodig.  De verschuldigde toeristenbelasting zit bij de prijs van de reis inbegrepen.

TIP: In geval van verlies of diefstal is het handig, voor vertrek, je paspoortnummer, visumnummer en je verzekeringsgegevens naar je eigen hotmailadres te sturen. E-mailen kun je op verschillende plaatsen in India en Bhutan.

Vaccinaties

Aangeraden vaccinaties zijn: tyfus, hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). In de Himalayagebieden is Malaria-profylaxe zelden nodig. Voor de overige delen van India, behalve de grote steden, wordt doorgaans wel Malaria-profylaxe aangeraden. (Ondersteun dit dan met vitamine B!). Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Homeopathische profylaxe bestaat ook. Op verzoek mailen we je de folder. Aangezien  de adviezen omtrent vaccinatie en met name malaria-profylaxe bijzonder vaak wijzigen raden we aan voor vertrek deskundig advies in te winnen bij de GG&GD in een grote stad of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut) of kijk op:  www.lcr.nl.
De huisarts is niet altijd even goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar vaak wel goedkoper.

Giardia is een parasiet die zich in de darmen nestelt en die veel voorkomt in Azië. Het ontwikkelt zich meestal in een dag of 7 à 10 en treedt niet plotseling op. De symptomen zijn naar rotte eieren ruikende winden en boeren, maagkrampen, een maag die van streek is en borrelt, overgeven, vermoeidheid en diarree (geen koorts). Diarreeremmers werken in dit geval niet. Flagyl is een effectief middel voor dit probleem en sommige huisartsen willen dit preventief voorschrijven. Neem bij gebruik vooral geen alcohol!

Gezondheid

Het is belangrijk om basishygiëne in acht te nemen. Let op met drinkwater. De kwaliteit van het kraanwater en drinkwater dat je ongebotteld in restaurants krijgt aangeboden, is van slechte kwaliteit. Gebotteld water is overal te koop. Consumptie van schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk is niet aan te bevelen. Pas op met vis en vlees! Het is veiliger dit niet te eten. De opvatting over hygiëne is landen als  India Sikkem en Bhutan anders dan in Nederland.

De fysieke voorbereiding

Aangezien de reizen veelal inspannend zijn, is het belangrijk om gezond en uitgerust aan de reis te beginnen. Als je op grote hoogte loopt of verblijft vergt dit extra inspanning. Daarnaast kan ook het weer de tocht beïnvloeden. Omdat onze reizen een avontuurlijk karakter hebben, kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Ook het weer kan voor verrassingen zorgen. Het is dan ook belangrijk, zeker als je in een groep reist, dat je een flexibele instelling hebt.
We verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid beschikken!

Hoogteziekte (geldt niet voor de culturele rondreis):

Op sommige trektochten lopen we dagen boven de 3.000 meter. Als je gevoelig bent voor hoogteziekte, wat helaas niet altijd te voorkomen en ook niet te voorspellen is, kun je op deze hoogte al wat last ondervinden. Indien je gezond en fit bent, past je lichaam zich echter sneller aan. Verder is het belangrijk, vooral op nog grotere hoogten, niets te forceren. Doe het rustig aan! Zorg ervoor dat je veel drinkt! Liefst een liter meer, voor iedere 1.000 meter die je hoger zit dan je gewend bent. Dit kan problemen voorkomen. Pas verder op met alcohol, want dat onttrekt juist het vocht aan je lichaamscellen! Lees ook onze uitgebreide informatie.

Uitrusting voor de reis (met trekking)  in India en Bhutan:

– Een dik en warm jack (minder belangrijk in de maanden mei t/m september).
– Goede wandelschoenen voor de trektocht.
– Sjaal en in andere dan bovengenoemde maanden een wintermuts en handschoenen.
– Goede, warme slaapzak als je een trektocht maakt (vooral belangrijk in de maanden oktober t/m maart).
– Matrasje voor als je extra zacht wilt slapen (voor de trekking zijn goede matrasjes aanwezig).
– Wandelstok (ken).
– Handdoek(en) of een paar kleine, lichte sports-towels.
– Pasfoto’s (in de afgelegen gebieden nodig voor de trekking permit).
– Voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte reistas of rugtas mee te nemen! Houdt er rekening mee dat je reistas tijdens de trekking onderweg door omstandigheden beschadigd kan raken.
– Toiletpapier is overal te koop en handig om bij je te hebben.

Neem voor zowel een trektocht als een culturele rondreis ook het volgende mee

– Een dikke trui of fleece. Dagrugzakje (voor fototoestel, water, paspoort, mueslirepen, regenjas e.d.).
– Donkere zonnebril, zonnepet en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
– Verrekijker.
– Zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn.
– Antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep).
– Reisdocumenten (paspoort, tickets, vouchers e.d.) en kopieën van reisdocumenten.
– Regenponcho voor het geval je door een bui overvallen wordt.
– Kleding liefst zoveel mogelijk in laagjes.
– Fototoestel, batterijen, oplader en geheugenkaartjes.
– Pinpas/geld/credit card.
– Reisapotheek (zie suggesties hieronder)
– Vrouwelijke reizigers adviseren we om maandverband / tampons mee te nemen.

Mocht je een individuele reis met luxere hotels hebben geboekt neem dan badkleding mee (voor in het zwembad).

Neem voor een reis met rafting ook het volgende mee
– twee pasfoto’s voor de raftvergunning.
– extra kleding voor het geval je nat wordt tijdens het raften.
– Slippers met goed sluitende bandjes.

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van de naam, het polisnummer en het 24-uurs assistentie telefoonnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer of bij jouw verzekering ook of repatriëring per helikopter of ambulance voertuig onder de dekking valt en of je verzekering werelddekking heeft en ongevallen en medische kosten zijn meeverzekerd.

Reisapotheek

Pleisters, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), RUIM VOLDOENDE middelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Als je vooruit weet dat je gevoelig bent voor hoogteziekte, dan kun  je op recept van de huisarts, Diamox krijgen. Een alternatief middel is Ginkgo Biloba.
Indien je je eigen geneesmiddelen (bijv. anticonceptiepil) meebrengt is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).
Met het oog op de hygiene en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met sterile naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.)

Voor een trekking worden blarenpleisters, insectenspray, sporttape, massageolie/tijgerbalsem, een tekentang en een middel tegen verstopte neus, keel en oren aangeraden. Om bloedzuigers te verwijderen (alleen van toepassing voor trektochten tijdens de zomermaanden/regenseizoen) is het handig wat tabak of zout (om op de bloedzuiger te wrijven) mee te nemen. DEET kun je bijvoorbeeld preventief op je broekspijpen spuiten.

Munteenheid

Voor 1 Euro ontvang je in India ongeveer 80 roepies (zomer 2014). De meest recente koers vind je op www.wisselkoers.nl   De koers van de Ngultrum is gelijk aan die van de Indiase roepie. In Bhutan kun je ook met Indiase roepies betalen, omdat deze dezelfde waarde hebben als het Bhutanese geld. Ze hebben het echter liever niet!

Pinnen / Contant geld

Pinnen kun je op de luchthaven in Delhi maar ook in Darjeeling, Gangtok en Kalimpong in ieder geval met een Mastercard en op sommige plekken ook me een kaart met maestro logo. Denk er aan dat je je bankpas geschikt maakt voor pinnen in het buitenland! We raden aan om ook contante euro’s mee te nemen voor noodgevallen. Deze kun je overal eenvoudig wisselen en in geval van nood kun je er ook mee betalen.  In Bhutan zijn geen pinautomaten. Je hebt hier maar weinig geld nodig tenzij je regelmatig bier of wijn drinkt. In Bhutan kun je bij de banken maar ook in de meeste hotels geld wisselen.

Probeer ter plaatse zoveel mogelijk met kleine biljetten te betalen en vermijd het tonen van stapels geld. Het dagelijks loon van de bevolking ligt niet hoog.

Credit Cards

De gebruiksmogelijkheden zijn beperkt, maar worden met de dag populairder. Bij betalingen worden de kosten, doorgaans 4%, aan de klant doorberekend. Geld opnemen met een Credit Card is erg onvoordelig.

Banken

Deze zijn doorgaans dagelijks geopend, maar in India op zaterdag gesloten. Vaak is er een lunchpauze en sluiten ze op vrijdagmiddag al rond 13.00 uur.
In Bhutan en India kun je bij de banken maar ook in de meeste hotels wisselen.

Contant geld

Het is handig om wat contante euro’s (papiergeld) mee te nemen.

Zakgeld

Wanneer je niet in de duurste restaurants eet en drinkt, is een bedrag tussen de € 130,- en de € 150,- per week voldoende. Als de maaltijden bij de prijs zijn inbegrepen kun je verder wat geld nodig hebben om souvenirs te kopen. In Bhutan heb je nauwelijks kosten omdat het een volledig verzorgde reis is. Sterke drank en flesjes drinken zijn niet bij de prijs inbegrepen. Hiervoor betaal je ongeveer de helft van wat je in Nederland kwijt bent. Bier of wijn kost soms net zoveel als een maaltijd. Drink je dit, dan moet je daar dus rekening mee houden.

Fooien

Na afloop van een reis of trektocht is het gebruikelijk dat de gidsen, chauffeurs, dragers en andere begeleiders een fooi krijgen. Als richtlijn adviseren we in India: voor gidsen en chauffeurs ongeveer 250 roepies per dag (te geven met de hele groep) en voor de dragers 150 roepies per dag.
In Bhutan kun je een fooi naar eigen inzicht geven.

Bijkomende kosten

–  Zolang de vliegticket nog niet geprint zijn kunnen er tussentijdse prijsverhoging zijn. Als het ticket in een hogere klasse geboekt moet worden of als de kosten van de luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen gestegen zijn dan moeten we dit helaas doorberekenen.
–  De luchthavenbelasting vanaf Bhutan bedraagt 500 Indiase roepies (ongeveer € 10,-).

Maaltijden

Heb je voor de vlucht vegetarische maaltijden aangevraagd, meld dit dan ook nog even extra tijdens het inchecken en als je een nieuwe boarding pas haalt. Ondanks dat wij het doorgeven wordt het niet altijd in de boeking ingevoerd omdat er altijd vegetarische maaltijden aan boord zijn. Als je een reis met campingtrektocht maakt, geef dan op tijd door dat je vegetarische zodat de juiste inkopen voor de trektocht worden gedaan.
Hetzelfde geldt voor glutenvrije maaltijden, lactose allergie of andere maaltijdwensen.

Eenpersoonskamers

In de meeste hotels kunnen we eenpersoonskamers boeken. Bij overnachtingen in lodges (tijdens bijvoorbeeld een trektocht) lukt dit echter niet altijd. Als we het niet kunnen garanderen wordt het ook niet in de prijs doorberekend.

Reiswijzigingen

De meeste van onze reizen hebben een avontuurlijk karakter. Onderweg kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen, zoals landverschuivingen en andere calamiteiten. Indien in dat geval het programma moet worden aangepast, gebeurt dit altijd in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten komen in dat geval voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend.

In geval van nood of andere problemen onderweg kunt u als u zonder Nederlandse reisleiding reist, contact opnemen met de reisorganisatie ter plaatse (zie voucher). Zij zijn de aangewezen personen om u verder te helpen. Vanuit Nederland is dit doorgaans onmogelijk.

Vluchtgegevens

Controleer voor vertrek of er vertragingen zijn. Deze info vindt u op Teletekst of kun u via het informatienummer op Schiphol (0900-0141) opvragen. Deze informatie krijgt u niet via Sunita Reizen.

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je bagage (tijdelijk) zoek raken.

Samen met de tickets zenden we adreslabels voor de reis met hierop de vluchtgegevens. We raden je af om een label met je eigen volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn.

Douane

Het is verboden om antieke voorwerpen uit te voeren. Pas dus op als je zoiets te koop krijgt aangeboden. Zorg er verder voor dat je bonnetjes hebt van je aankopen. Beter veel bonnetjes met een klein bedrag dan alles op een rekening. Je mag voor maximaal € 430,- aan goederen, belastingvrij in Nederland invoeren. Als je over je aankopen belasting moet betalen, gaat dit altijd per bon. Met verschillende bonnen kun je dan nog altijd een deel belastingvrij meenemen.  Meer info vind je op www.belastingdienst.nl

Rokers opgelet!!! Om het roken te ontmoedigen zijn er geen sigaretten te koop in Bhutan. Bovendien mag je maximaal 200 sigaretten invoeren (alleen voor eigen gebruikt!). Voor de invoer rekenen ze 200% invoerrechten en tax van de waarde van de sigaretten. Mocht je roken dan raden we aan om je sigaretten in India te kopen, dan is het geheel inclusief tax toch nog betaalbaar.