Festivalreis Arunachal Pradesh, Assam en Nagaland

24 Dagen India met volledig verzorgde cultuurreis door Arunachal Pradesh, Nagaland en Assam.

Deze boeiende festivalreis door Assam, Nagaland en Arunachal Pradesh brengt je in contact met boeiende culturen. Onze reis start in Assam waar we in een luxe theebungalow tussen de theeplantages verblijven. We bezoeken het Majuli Island dat op de nominatie staat om als werelderfgoed te worden geregistreerd. Op dit eiland vind je het grootste Vaishnavite Hindoeklooster van India. DSC_0697Na enkele dagen bereiken we de inmiddels vreedzame stammen van de koppensnellers. Het bijzondere dorp Longwa is een van hun woonplaatsen en dit dorp ligt op de grens met Myanmar. De woning van de koning van deze streek staat voor de ene helft in India en voor de andere helft in Myanmar. Hij regeert over ongeveer 50 dorpen die in beide landen staan. De kleurrijke bewoners van deze dorpen hebben prachtige kettingen, oor en haarsieraden en vaak ook tatoeages.
Een boottocht van een dag brengt ons naar Pasighat waarna we in DSC_0186Arunachal Pradesh aankomen. Deze geheimzinnige streek wordt schaars bezocht door toeristen en grenst in het westen aan Bhutan. Hun uiterlijk, rituelen en religie tonen dan ook grote overeenkomsten met de inwoners van Bhutan en Tibet. We brengen een dag door in Mechuka dat zijn naam dankt aan zijn zuivere water met medicinale werking. Het klooster in dit schitterende bergdorp maakt deel uit van de boeiende historie van dit land. In Daporijo ontmoeten we de Nishyi stam die bekend staat om zijn hoofdeksels die van de snavel van de neushoornvogel zijn gemaakt. Vervolgens bezoeken we de Apatanistammen in Ziro waar DSC_0026de vrouwen opvallende neussieraden dragen. Ziro is een van de meest oorspronkelijke dorpen van deze streek.
Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan het 400 jaar oude klooster in Tawang en de dorpjes van de Monpa bevolking. Via Bomdila rijden we weer terug naar Guwahati waarna we terug vliegen naar Nederland.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek vanuit Nederland naar Delhi en aankomst rond middernacht. Vervoer naar het  hotel
Dag 02:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht via Guwahati naar Jorhat. Ontvangst op de luchthaven en vervoer naar een theebungalow op 25 kilometer afstand van Jorhat. De luxe bungalow staat midden in een grote theeplantage. De middag is vrij te besteden en kun je benutten om een wandeling door de theeplantage te maken. ’s Avonds diner en overnachting.Ochtendzon bij hotel bijgesneden
Dag 03:
In het voorjaar reizen we aan het einde van deze dag naar Mon waar we het festival bijwonen en in het najaar wordt de reis in omgekeerde volgorde uitgevoerd en wonen we het boeiende Raag festival bij, met de monikkendansen, op het Majuli Island We ontbijten vroeg in de morgen en rijden dan in ongeveer anderhalf uur tijd (40 km.) naar Neamati ghat waar we de Brahmaputra oversteken naar Majuli Island. De overtocht met de boot duurt ongeveer twee uur, waarna we dit grootste zoetwatereiland van India gaan verkennen. Het is eiland staat op de nominatie om toegevoegd te worden aan de wereld erfgoedlijst en je vind hier het grootste Vaishnavite klooster. Dit een van de zeldzaamste Hindoekloosters ter wereld. Je kunt hier genieten van een uitzonderlijk dansoptreden van de monniken en zien hoe ze leven. Vervolgens is er tijd om onze aandacht op de meegebrachte lunchpakketten te richten waarna we een bezoek brengen aan het dorp van de Mishing stam, een van de grootste gemeenschappen van Assam. In de middag keren we terug naar de veerboot en steken we de rivier over, waarna we naar Jorhat terug rijden. ’s Avonds diner en overnachting. Tijdens de voorjaarsreis reizen we een dag eerder naar Mon en maken daar het Aoling festival van de Konyak Naga stam mee.
Dag 04:
Vandaag rijden we in ongeveer zes uur tijd (166 km.) naar Mon. Deze route naar Nagaland loopt door de weelderig groene vallei van Assam met zijn vele theeplantages. De streek waar we nu aankomen wordt bewoond door de Konyak stam. We overnachten in het Hels Cottage in Mon. ’s Avonds diner en overnachting. Het Aoling festival wordt gevierd nadat het zaaien is uitgevoerd en vieren ze de lente en de overgang van de donkere dagen naar het lichte voorjaar. Er worden dan door de bevolking rituele dansen uitgevoerd waar ook bij gezongen wordt.
Dag 05:
Het ontbijt staat al vroeg klaar, waarna onze dagtocht van start gaat en we op weg gaan naar het dorp Shangnyu (ongeveer 2 uur rijden – 24 km.). In dit dorp vind je onder de oudere bevolking nog de voormalige koppensnellers. Je herkent ze aan de rijke tatoeages op hun gezicht en de versieringen in hun haar en oren. Voor we naar het dorp Longwa rijden, dat 54 kilometer verderop ligt, zoeken we een geschikte plek om van onze meegebrachte lunch te genieten. Longwa is een van de grootste Konyak dorpen en ligt bovenop een heuvelrug op de grenst tussen India en Myanmar (Birma). De Angh (koning) van  Longwa regeert ongeveer 50 dorpen aan beide zijden van de grens.
’s Avonds keren we weer terug naar Mon waar het diner klaarstaat en we overnachten.
Dag 06:
Voor vandaag staat er een dagtocht op het programma naar nog twee andere Konyak dorpen. Net als de vorige dagen krijgen we weer een lunch mee voor onderweg.
Ondanks dat deze dorpen tot dezelfde stam behoren hebben de huizen hier toch een andere DSC_0704architectuur. In het dorp Langmean is nog steeds de traditioneel gebouwde ‘Morung’ (de slaapplaats voor jongens) in gebruik. Ook vind je hier net als in de vorige plaatsen allerlei houten beelden. ’s Avonds keren we weer terug naar Mon waar het diner klaarstaat en we overnachten.
Dag 07:
Na het ontbijt rijden we naar Dibrugarh dat bekend is door zijn theeplantages. We zijn vandaag ongevee 6 uur onderweg (180 km). De komende twee dagen overnachten we weer in een comfortabele theebugalow, waar we ook zullen dineren.
Dag 08:
Vrij te besteden dag in Dibrugarh waar je volop de tijd hebt om op de plantages rond te kijken, een theefabriek kunt bezoeken en het dorp verkennen. De liefhebbers van paardrijden kunnen hier op een Engels raspaard door de theeplantages rijden en een tocht maken langs de oevers van de Brahmaputra. ’s Avonds diner en overnachting.
Dag 09:
Vandaag gaan we op weg naar Pasighat. Een groot deel van de route leggen we af met een passagiersboot als we de machtige Brahmaputra oversteken. Een tocht van ongeveer acht uur over het water. Na aankomst installeren we ons in het hotel. ’s Avonds diner en overnachting.
Dag 10:
We rijden verder naar Along, een rit van ongeveer 5 uur (140 km). Een deel van de route loopt langs de indrukwekkende Siang rivier. We verlaten het Assam district en vervolgen onze reis door Arunachal Pradesh. Na aankomst lunchen we en staat er een museumbezoek op het programma (op zondag is het museum gesloten).
Dag 11:
We staan vroeg op omdat we een flinke rit voor de boeg hebben. Na ongeveer 7 uur rijden zullen we Mechuka bereiken. De rit voert door de indrukwekkende natuur. DSC_0839 (2)mdat het hier dunbevolkt is zijn de bossen enorm en onderweg kunnen we op verschillende plaatsen genieten van de prachtige witte Himalayatoppen. Het door bergen omringde Mechuka is een klein dorp dat zijn naam dankt aan het zuivere water dat medicinale werking heeft. Men – betekent medicijn en Chu – is water en Kha – is sneeuw. Deze woorden hebben dezelfde betekenis in Tibet wat niet verwonderlijk is omdat we hier niet ver van de Tibetaanse grens zitten. We overnachten en dineren in een eenvoudige toeristenlodge of een klein pension.
Dag 12:
Verblijf in Mechuka. We hebben een hele dag de tijd om op deze schitterende plek door te brengen. Na het ontbijt gaan we naar het Samden Yangchak klooster dat op een heuveltop aan de oever van deYargap-Chu is gebouwd. De legendes verhalen dat het klooster in de 17de eeuw gebouwd is door Lopen Pema Jungne. Toen Padmasambhava rondreisde om de boeddhistische leer  te verspreiden, DSC_0550zegende hij bij aankomst in Mechuka de plaats waar het klooster moest komen. Vervolgens zegenden Lama Kham Kadok, Lama Segya Rinpoche en Lama Lodre Gyatso eveneens deze plaats. Lama Lodre Gyatso reisde later naar Tawang en nadat Tarden Choellingbu het klooster had gebouwd ging het wiel van de leer draaien. In de middag bezoeken we hier de plaatselijke markt. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 13:
Van Mechuka rijden we terug gaan Along. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 14:
Vandaag gaan we op weg naar Daporijo een rit van ongeveer 6 uur (170 km.). Na aankomst nemen we onze intrek in het plaatselijke guesthouse, waar we dineren en overnachten. Omdat het guesthouse over slechts 4 kamers beschikt kan het zijn dat enkele reizigers bij de plaatselijke bevolking worden ondergebracht. Houd er rekening mee dat hier in het hele dorp alleen hurktoiletten zijn, dus ook in het guesthouse! In dit dorp woont de Nishyi stam die bekend zijn om hun hoofddeksels die gemaakt zijn van de snavel van de Neushoornvogel. In de middag gaan we het dorp in en kun je kennismaken met de plaatselijke bevolking.
Dag 15:
Na het ontbijt rijden we in ongeveer 6 uur tijd (172 km) naar Ziro een van de meest oorspronkelijke dorpen van Arunachal Pradesh. In de avond bezoeken we hier de plaatselijke markt. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 16:
Deze dag blijven we in het lieflijk gelegen Ziro en bezoeken we de dorpjes in de omgeving waar de leden van de Apatanistam wonen. De vrouwen van deze stam zijn bekend om hun indrukwekkend grote neussieraden en tatoeages. ’s Avonds is er weer tijd voor een bezoek aan de plaatselijke markt waarna we dineren en overnachten.
Dag 17:
Een rit van ongeveer 7 uur (300 km.) brengt ons bij het Nameri National Park waar we in eenvoudige maar comfortabele bamboehuisjes met strooien dagen overnachten. De huisjes zijn voorzien van douche en toilet. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 18:
We rijden steeds dieper Arunachal Pradesh in als we op weg gaan naar Dirang een rit van ongeveer 6 uur (165 km.). Na ongeveer een uur rijden stoppen we bij een controlepost waarna de weg verder door weelderig groen bos omhoog kronkelt. In de avond bezoeken we het dorp en de plaatselijke markt. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 19:
Na ongeveer 5 uur rijden bereiken we Tawang (3.100 m.) een van de bekendste plaatsen van deze streek. Het dorp is op een heuvel gebouwd en het beroemde Tibetaanse klooster torent hoog boven alles uit. Op weg naar Tawang passeren we de 4.175 meter hoge Sela Pas. ‘s Avonds maken we alvast een rondje door het dorp. Diner en overnachting.
Dag 20:
KloosterVandaag bezoeken we het beroemde 400 jaar oude Tawang klooster en mengen we ons onder de Lama’s (monniken). Na de lunch gaan we naar een dorp waar de Monpa bevolking leeft. ’s Avonds bezoek aan de markt, diner en overnachting.
Dag 21:
Na het onbijt gaan we op weg naar Bomdila. Gedurende de 7 uur durende rit dalen we weer af naar een comfortabele hoogte van 2.430 m. Ook hier bezoeken we de avondmarkt maar je vindt er ook kleine kloosters en een orchideeëntuin.
Dag 22:
Van Bomdila naar Tezpur duurt ongeveer 5 ½ uur (165 km). Na aankomst is er tijd om rond te wandelen en aan het einde van de middag klimmen we naar de mystieke plek met de naam Agnigarh waar we een schitterend uitzicht hebben op de Brahmaputra en van de zonsondergang kunnen genieten. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 23:
De laatste rit van deze reis brengt ons in ongeveer 5 uur (180 km) weer naar de luchthaven van Guwahati. Vervolgens vliegen we naar Delhi waar rond middernacht de vlucht terug naar Nederland vertrekt.
Dag 24:
Vlucht terug naar Nederlanden  in de ochtend aankomst op Schiphol.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma evenals de binnenlandse vluchten
 • Overnachtingen in een mooie theebungalow en keurige hotels
 • Enkele overnachtingen in eenvoudige guesthouses
 • alle maaltijden vanaf de lunch op dag 2 t/m het ontbijt op dag 23
 • boottochten
 • begeleiding van een Engelssprekende gids
 • alle entreegelden, excursies en rondleidingen volgens programma

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visum voor India
 • permits voor Arunachal Pradesh en Nagaland (samen ongeveer € 50,-)
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • alcoholische en gebottelde dranken en persoonlijke hotelrekeningen
 • tips en fooien voor de gids en de chauffeur
 • eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :