Arunachal Pradesh, Mehgalaya en Nagaland met kloosterfestival

24 Dagen India met volledig verzorgde cultuurreis door Arunachal Pradesh met het kloosterfestival in Tawang, bezoek aan Assam en Meghalaya.

Deze boeiende festivalreis door Assam, Meghalaya en Arunachal Pradesh brengt je in contact met interessante culturen. Onze reis start met het bezoek aan de bijzondere boomwortelbruggen in Meghalaya. Je vindt in deze streek ook verschillende prachtige watervallen en een kalksteengrot. Daarna gaan we naar we op weg naar het volgend hoogtepunt van deze reis en dat iDSC_0550s het bezoek aan het 400 jaar oude klooster in Tawang. We zijn hier aanwezig bij het kleurrijke kloosterfestival en bezoeken hier vlakbij enkele dorpjes van de Monpa bevolking. Deze geheimzinnige streek wordt schaars bezocht door toeristen en grenst in het westen aan Bhutan. Het uiterlijk, de rituelen en religie van de bewoners toont dan ook grote overeenkomsten met de inwoners van Bhutan en Tibet. Vervolgens rijden we terug naar Assam waar we kunnen genieten van een relaxte dag vol met excursies in het Nameri Eco park. Daarna gaan we op weg naar het stammengebied en bezoeken we vanuit Ziro met een plaatselijke gids verschillende Apatani dorpjes. DSC_0026De oudere vrouwen die hier wonen dragen nog altijd de opvallende neussieraden. Ook brengen we een nacht door in Daporijo, een dorp van de Tagin bevolking. Daarna gaan we weer dieper de Himalaya in en rijden naar Mechuka dat zijn naam dankt aan zijn zuivere water met medicinale werking. Het mooie oude kloostertje in dit fraai gelegen bergdorp maakt deel uit van de boeiende historie van dit land. Een tocht met de veerboot brengt ons van Pasighat naar Dibrugarh waar we ons onderdompelen in de luxe van een fraaie theebungalow. Ochtendzon bij hotel bijgesnedenJe kunt  hier door de uitgestrekte theetuinen wandelen en ook een bezoek aan een theefabriek brengen voor we weer naar huis terugkeren.

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Bekijk - Programma

Dag 01:
Vertrek vanuit Nederland naar Delhi en aankomst rond middernacht. Vervoer naar een goed guesthouse niet ver van de luchthaven.
Dag 02:
Vervoer naar de luchthaven voor de vlucht naar Guwahati waar onze gids en de chauffeurs al op ons staan te wachten en ons naar een bijzonder fijn en luxe familiehotel zullen brengen. De rest van de dag is vrij te besteden. Je kunt hier heerlijk relaxen in de tuin en in de omgeving wandelen. Ook is het leuk om een bezoekje te brengen aan het Peacock Island dat midden in de Brahmaputra rivier ligt. Dit is een heel leuk uitstapje dat ongeveer 1 ½ tot 2 uur duurt. Je neemt het veerbootje, dat er 15 minuten over doet en verkent daarna het eilandje. Hier vind je wat tempeltjes maar ook de mooie gouden langurs (aapjes).
Dag 03:
Van Guwhati naar Cherrapunjee is ongeveer 5 uur rijden. Na het ontbijt gaan we op weg naar Meghalaya, de natste plek op aarde. Onderweg genieten we van spectaculaire uitzichten en fraaie watervallen. In de verte zien we de groene vlaktes van Bangladesh liggen. We overnachten in het Cherra Resort, een bijzonder fijne plek die verstopt ligt in de weelderig groene beboste vallei van het Cherrapunjee plateau.
Dag 04:
Verblijf in Cherrapunjee. Na het ontbijt stappen we in de wagen en rijden we een kort stukje, waarna we te voet naar een van de levende bruggen in deze streek lopen. Deze fascinerende bruggen zijn door de dorpsbewoners gemaakt van de wortels van rubberbomen. Het is een bijzondere dichtbeboste en nog onbedorven streek. Vervolgens lopen we terug naar de wagens en rijden we terug naar Cherrapunjee, waar we de Mawsmai kalksteen grot bezoeken en de waterval die de naam ‘Seven Sister Falls’ draagt. Ook bezoeken we het vlakbij gelegen Eco Park voor we terugkeren naar het Cherra Resort.
Dag 05:
Van Cherrapunjee naar Shillong is ongeveer 2 uur rijden. Onderweg stoppen we bij de ‘Shillong Peak’ een prima plek om van het prachtige uitzicht te genieten. We overnachten in hotel Landmark Hills / Tripura Castle of een gelijkwaardig hotel. In deze stad kun je een bezoek brengen aan de Bara Bazar, een traditionele markt, maar ook rondkijken in het Don Bosco Museum. Hier vind je informatie over de stammen en de cultuur van het noordoostelijke deel van deze regio.
Dag 06:
Vandaag rijden we in ongeveer 6 uur tijd van Shillong naar Tezpur. We dalen weer af uit de heuvels en steken via een grote brug de brede Brahmaputra rivier over. Na aankomst is er tijd om rond te wandelen op de markt en aan het einde van de middag klimmen we naar de mystieke plek met de naam Agnigarh waar we een schitterend uitzicht hebben op de Brahmaputra en van de zonsondergang kunnen genieten. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 07:
Vandaag rijden we naar Bomdila dat op een hoogte ligt van 2.430 m. Tijdens deze rit zie je het landschap compleet veranderen en gaan we van de vlaktes van Assam naar het bergachtige gebied van de Himalaya. Nadat we zijn ingecheckt bezoeken we de plaatselijke markt, maar je vindt hier ook klein boeddhistisch klooster en een orchideeëntuin.DSC_0550
Dag 08:
Van Bomdila naar Tawang (3.100 m.) Het is vandaag een lange reisdag. Tawang is op een heuvel gebouwd en het beroemde Tibetaanse klooster torent hoog boven alles uit. Op weg naar Tawang passeren we de 4.175 meter hoge Sela Pas. Het land achter deze pas is zuiver boeddhistisch. ‘s Avonds maken we alvast een rondje door het dorp. Diner en overnachting in het hotel.
Dag 09:
Vandaag bezoeken we het beroemde 400 jaar oude Tawang klooster. Het klooster hoort tot de Mahayana school en is de grootste van deze stroming buiten Tibet. Ook wonen hier het kleurrijke kloosterfestival bij en mengen ons onder de monniken. Na de lunch gaan we naar een dorp waar de Monpa bevolking leeft. Dit is de belangrijkste stam van deze streek. De bewoners zijn van oorsprong Tibetanen. ’s Avonds bezoek aan de markt, diner en overnachting.
Dag 10:
Vandaag dalen we af naar Assam en brengen we de nacht door in Dirang, Dit is een rit van ongeveer 6 uur. Na aankomst is er tijd om het stadje te bekijken en over de kleurrijke avondmarkt te lopen.
Dag 11:
Na het ontbijt gaan we op weg naar het Eco Camp dat vlakbij het nationale park ‘Nameri’ ligt, op de grens tussen Arunachal Pradesh en Assam. Hier is de temperatuur ook weer een stuk warmer en overnachten we in tenthuisjes met strooien daken en met douche en toilet. ’s Avonds diner en overnachting in het Eco Camp.
Dag 12:
We brengen een dag door in het park. ’s Morgens na het ontbijt raften we in twee uur tijd naar een geschikte plek aan de overzijde van de Bhorelli rivier. Vervolgens gaan aan land en trekken we met een natuurgids en parkwachters het Nameri park in. We nemen de lunch mee voor onderweg en na een volledige dag in het park keren we terug naar onze comfortabele tenthuisjes in het Eco camp.
Dag 13:
Vandaag is een lange reisdag naar Ziro (1.500 m.) een van de meest traditionele dorpen in Arunachal Pradesh. Ondanks dat we slechts op een hoogte van 1.500 meter zitten kan het in Ziro ’s nachts verrassend koud zijn. Overdag is het in deze tijd van het jaar bijna altijd zonnig weer en aangenaam warm. Diner en overnachting in het hotel.
Dag 14:
Deze dag blijven we in het lieflijk gelegen Ziro en bezoeken we de dorpjes in de omgeving waar de leden van de Apatanistam wonen. De vrouwen van deze stam zijn bekend om hun indrukwekkend grote neussieraden (neuspluggen) en de tatoeages op hun gezichten. De oudere mannen dragen hun haar in een knot op hun hoofd, hebben ook getatoeëerde gezichten maar geen neuspluggen. Sinds 1970 versieren de jongeren zichzelf niet meer op deze wijze. De Apatani leven in huisjes die van bamboe en/of hout zijn gemaakt en op palen staan. Men gaat er van uit dat deze bewoners van TibetaanDSC_0697s–Birmaanse afkomst zijn. De Apatani’s leven van de landbouw en  verbouwen rijst en verschillende groenten. Hun voedsel bestaat daarom dan ook grotendeels uit vis, rijst en groente. Als er nog voldoende tijd over is bezoeken we het museum en het kunstnijverheidscentrum en misschien kunnen we nog een traditionele Apatani dans bijwonen. ’s Avonds is er weer tijd voor een bezoek aan de plaatselijke markt waarna we dineren en overnachten in het hotel.
Dag 15:
Vandaag gaan we op weg naar Daporijo een rit van ongeveer 6 uur (170 km.). Na aankomst nemen we onze intrek in het plaatselijke guesthouse, waar we dineren en overnachten. Omdat het guesthouse over slechts 4 kamers met douche en toilet beschikt, kan het zijn dat enkele reizigers bij de plaatselijke bevolking worden ondergebracht. Je overnacht in dat geval in een van de grote traditionele bamboehuizen. We eten wel gewoon met zijn allen in het guesthouse. Houd er rekening mee dat hier in het hele dorp alleen hurktoiletten zijn, dus ook in het guesthouse! In dit dorp woont de Tagin stam. Vroeger droegen ze hier hoofddeksels die gemaakt waren van de snavel van de Neushoornvogel, maar het is een zeldzaamheid als je er nog een ziet. In de middag gaan we het dorp in en kun je kennismaken met de plaatselijke bevolking.
Dag 16:
De rit van vandaag neemt ongeveer 6 uur in beslag. Onderweg maken we verschillende stops om even te wandelen en een Adi Gallong dorpje te bezoeken.
Dag 17:
We staan vroeg op omdat we een flinke rit voor de boeg hebben. Na ongeveer 7 uur rijden zullen we Mechuka bereiken. De rit voert door de indrukwekkende natuur. Omdat het hier dunbevolkt is zijn de bossen enorm en onderweg kunnen we op verschillende plaatsen genieten van de prachtige witte Himalayatoppen. Het door bergen omringde Mechuka is een klein dorp dat zijn naam dankt aan het zuivere water dat medicinale werking heeft. Men – betekent medicijn en Chu – is water en Kha – is sneeuw. Deze woorden hebben dezelfde betekenis in Tibet wat niet verwonderlijk is omdat we hier niet ver van de Tibetaanse grens zitten. We overnachten en dineren in een eenvoudige toeristenlodge of een klein pension.DSC_0839 (2)
Dag 18:
Verblijf in Mechuka. We hebben een hele dag de tijd om op deze schitterende plek door te brengen. Na het ontbijt gaan we naar het Samden Yangchak klooster dat op een heuveltop aan de oever van de Yargap-Chu is gebouwd. De legendes verhalen dat het klooster in de 17de eeuw gebouwd is door Lopen Pema Jungne. Toen Padmasambhava rondreisde om de boeddhistische leer  te verspreiden, zegende hij bij aankomst in Mechuka de plaats waar het klooster moest komen. Vervolgens zegenden Lama Kham Kadok, Lama Segya Rinpoche en Lama Lodre Gyatso eveneens deze plaats. Lama Lodre Gyatso reisde later naar Tawang en nadat Tarden Choellingbu het klooster had gebouwd ging het wiel van de leer draaien. In de middag bezoeken we hier de plaatselijke markt. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 19:
Van Mechuka rijden we terug gaan Along. ‘s Avonds diner en overnachting.
Dag 20:
Op weg naar Pashighat kruist ons pad weer die van de Brahmaputra. Het woeste deel van de rivier, die in Tibet de Tsangpo heet, is de schrik van iedere rafter. In India heet dit deel de  Siang River en waar DSC_0186hij bij Pashighat Assam binnenkomt is het weer de Brahmaputra. We rijden door bossen en groene heuvels met hier een daar tussen het groen verscholen een dorpje met bamboehuisjes. Nadat we zijn ingecheckt brengen we een bezoek aan een Adi Minyong dorpje, waar de bevolking nog grotendeels op traditionele wijze leeft en woont.
Dag 21:
Vandaag is een gevarieerde reisdag naar Dibrugarh. Een deel van de route leggen we over water af. Zodra we aan de oever van de Brahmaputra komen stappen we aan boord van de plaatselijk veerboot. Het is een plezierige en relaxte tocht. Tijdens deze tocht kun je ook verschillende watervogels bewonderen. Rond lunchtijd komen we aan op onze bestemming en dompelen we ons onder in de luxe van de Mancotta Tea Bungalow.
De Mancotta Tea Bungalow staat te midden van de groene theeplantages en ademt nog altijd de sfeer van het 19de eeuwse plantersleven. De bungalow is opgetrokken uit hout en voorzien van vakwerk en staat op palen om de bewoners te beschermen tegen de in het wild levende olifanten, tijgers en luipaarden die de theeplantages afstropen, wat overigens nog steeds gebeurt!!! Oorspronkelijk was dit het verblijf van de manager van de theeplantage. De huidige eigenaren en theeplanters Manoj en Vineeta Jalan hebben de woning aangepast om als hotel dienst te kunnen doen. Diner en overnachting.
Dag 22:
Vrij te besteden dag die je kunt benutten om de theeplantage te bekijken. Afhankelijk van het jaargetijde kun je zien hoe de blaadjes geplukt worden en je kunt zien hoe de blaadjes in de fabriek behandeld: gedroogd en geschud worden. Mocht je paard kunnen rijden dan is het ook mogelijk om hier op een Engelse volbloed tussen de theeplantages en langs de oever van de Brahmaputra te rijden. Mr. Jalan bezit enkele van de beste rijpaarden van Noord India en ze zijn beschikbaar voor goede ruiters. Diner en overnachting in de Mancotta Tea Bungalow.
Dag 23:
Aan het einde van de ochtend rijden we naar de luchthaven waar we de vlucht naar Delhi nemen en waarrond middernacht de vlucht terug naar Nederland vertrekt. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je in Delhi bijvoorbeeld nog een taxi naar Dili Haat, een openlucht kunstmarkt, nemen.
Dag 24: Vroeg in de morgen van Delhi naar Nederland. Vlucht en aankomst in Amsterdam.

Bekijk - Inclusief & Exclusief

Inclusief

 • Al het vervoer volgens programma met Tata Sumo landcruisers
 • Binnenlandse vluchten
 • tocht met de passagiersveerboot
 • overnachtingen in Delhi in keurig guesthouse met ontbijt
 • overnachtingen in hotels van wisselende kwaliteit
 • twee overnachtingen in tenthuisjes met bedden en douche en toilet
 • twee overnachtingen in luxe theebungalow
 • Vanaf dag 2  t/m het ontbijt op dag 23 het ontbijt, alle maaltijden
 • Alle excursies volgens programma
 • begeleiding van een Engelssprekende gids
 • entreegelden en permits voor Arunachal P en Nagaland
 • festivalbezoek

Exclusief

 • Intercontinentale vluchten
 • visum voor India
 • boekingskosten (€ 25,- inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • persoonlijke hotelrekeningen
 • excursies in Delhi
 • tips en fooien voor de gids en de chauffeurs
 • eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.

 

 

 

Reis Informatie AanvragenReiscode :

Datum van:

Datum tot:

Reis :

Naam :

Email :

Telefoon :

Extra :