Wetenswaardigheden

Kleding

In Birma draagt het merendeel van de bevolking traditionele kleding. Dit bestaat voor zowel de mannen als vrouwen uit een longyi. Dit is een al dan niet (voor mannen en vrouwen verschillend) gedecoreerde doek die omgeknoopt wordt tot een jurk/rok. Boven de longyi wordt een shirt gedragen.

Het is geen probleem om korte (niet te kort) kleding aan te trekken in Myanmar. Neem vooral lichte katoenen of linnen kleding mee. ’s Avonds kun je last hebben van muggen dus neem hiervoor kleding mee die je armen en benen bedekt en smeer je ook goed in met DEET. Eén warme lange broek en trui/vest voor de koelere, hoger gelegen gebieden is voldoende. In sommige hotels kun je je kleding tegen betaling, laten wassen. Voor kleding met speciale wasvoorschriften kun je het beste zelf vloeibaar wasmiddel meenemen.

Handelen

Souvenirs en etenswaren kun je het beste op de lokale markt, zay, kopen. Je bent het goedkoopste uit als je de lokale specialiteit daar ter plaatse koopt, bijvoorbeeld katoen en zijde bij het Inle meer, parasols en papier bij Pindaya en lakdozen in de omgeving van Bagan. Met goed onderhandelen kun je de helft van de vraagprijs afdingen. Van producten als goedkope t-shirts, sandalen e.d. kun je slechts weinig afdingen. In hotels en (overheids)winkels betaal je voor hetzelfde item vaak twee keer zoveel en gaat bovendien een deel van de opbrengst naar de staat. Op de luchthaven zijn de producten verrassend betaalbaar.
Mooie souvenirs om mee te brengen uit Myanmar zijn sarongs, papieren parasols, lakdozen, glaswerk, marionetten, jade en kleding.

Post en telecommunicatie

Als je een pakketje of ansichtkaart wilt versturen kun je dit ‘by airmail’ bij het Postkantoor doen. Postkantoren staan in de meeste plaatsen en je kunt je gids vragen waar je wezen moet. Houd er rekening mee dat het postkantoor een staatsbedrijf is en dat het geld voor je postzegel dus naar de staat gaat. Het duurt ongeveer 3 weken voordat je post in Nederland arriveert en het komt vaak voor dat de post helemaal niet aankomt.
In veel hotels en op de postkantoren kun je tegen betaling internationaal bellen (dit is prijzig) of internetten. Spreek van te voren een prijs af en houdt er rekening mee dat het lang duurt voor je verbinding hebt. Ook zijn er op sommige plekken (Bagan, Yangon, Mandalay) internetcafes te vinden. Hotmail en yahoo kunnen dan niet gebruikt worden maar je kunt dan de account van het hotel/cafe gebruiken. Met je eigen mobieltje bellen of smsjes versturen is niet mogelijk.

Elektriciteit

In Myanmar heeft men een voltage van 220 – 240. Naast de stopcontacten zoals wij die hebben zijn er ook stopcontacten waar je een wereldstekker voor nodig hebt. Houd er rekening mee dat de stroom regelmatig uitvalt in Myanmar (en dus ook de airco in het hotel dan niet meer werkt). Een zaklamp kan dus handig zijn. Batterijen kun je het beste van thuis meenemen omdat die in Myanmar van mindere kwaliteit zijn.

Feestdagen

  • 4 januari, Onafhankelijkheidsdag
  • 12 februari, Dag van de eenheid
  • 2 maart, Boerendag
  • 27 maart, Verzetsdag
  • 1 mei, Dag van de Arbeid

Omdat Myanmar een maankalender heeft, vallen de meeste festivals en feestdagen ieder jaar op een andere datum volgens onze kalender. Er worden erg veel festivals in Myanmar gevierd maar dit zijn de belangrijkste: Boeddha’s Verjaardag, Water festival/Nieuwjaar, bootraces, lichtfestival, Nationale dag, kerstmis, Kayin Nieuwjaar, pagode festival, nat festival, Buddhist Rains retreat.

Religie

Het grootste deel van Myanmar (ongeveer 90%) is boeddhistisch. Hoewel er meerdere stromingen van boeddhisme voorkomen in Myanmar, praktiseren de Birmezen voornamelijk het theravada boeddhisme. In Myanmar leven zo’n half miljoen monniken en nonnen. Een groot deel van de monniken is dit slechts tijdelijk aangezien de mannen geacht worden om twee maal in hun leven een periode in het klooster door te brengen. Verder worden in Myanmar de nat (natuurgeesten) vereerd. Deze vorm van animisme gaat vaak samen met het boeddhisme. Andere religies die in Myanmar worden gepraktiseerd zijn de islam, het hindoeïsme en het christendom.

Klimaat

De beste reistijd voor Myanmar is eind oktober tot begin maart, wanneer het tussen de 25 en 35 °C graden is (in de omgeving van Yangon is het warmer dan in de heuvelachtige omgeving van Mandalay). Buiten deze periode moet je gemiddelde temperaturen van 40 °C verwachten. Van mei tot en met september is het bovendien regentijd.

Taal

Het merendeel van de bevolking (ongeveer 80%) spreekt de taal van de Bamar bevolking, ook wel Birmees genoemd. Minderheden spreken vaak hun eigen taal en zodoende komen er meer dan 100 verschillende talen voor in Myanmar. In de grote steden en op toeristische plekken wordt vanwege het koloniale verleden van Myanmar redelijk tot goed Engels gesproken. Maak je een trektocht door het platteland van Myanmar dan heb je hier weinig aan Engels. Je gids spreekt echter zowel Engels als Birmees en je kunt wat basiswoorden van de gids of uit je reisboek leren.

Tijd

In de winter is het in Myanmar 5 ½ uur later en de zomer is het er 4 ½ uur later.

Gewoontes en gebruiken

Respecteer de lokale gewoontes en gebruiken en ga er niet van uit dat in het Westen automatisch alles beter is. Je bent te gast in een ander land met een eeuwenoude cultuur waar men trots op is. Gedraag je dus ook als gast. Het is bijvoorbeeld niet gepast om pennen of snoep uit het raam van de bus te gooien, met een naveltrui door een tempel te lopen of mensen aan te wijzen en uit te lachen.
Vermijd politieke discussies, tenzij je gesprekspartner hier zelf over begint. Door het aansnijden van politiek gevoelige onderwerpen kun je onbedoeld je gesprekspartner in gevaar brengen, mocht iemand die lid is van de machthebbende politieke partij hier lucht van krijgen. Vraag taxichauffeurs of lokale bevolking ook niet om je naar het huis van Aung San Suu Kyi te brengen en deel geen leesmateriaal of pamfletten uit waarin het regime bekritiseerd wordt.
Myanmar kent buiten Yangon niet echt nachtelijk vertier. Om maximaal 22.00 uur zijn alle cafés en restaurants gesloten en ligt men op bed. Reeds vroeg in de ochtend bij het eerste licht gaan de deuren weer open.
Myanmar is een relatief veilig land. Als je hier iemand met je portemonnee ziet rennen is dat vermoedelijk omdat die uit je zak is gevallen en men de beurs terug komt brengen. Let desalniettemin goed op je persoonlijke eigendommen want er kunnen altijd uitzonderingen zijn.

Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd trek dan je schoenen uit, raak niet iemands hoofd aan (ook niet van kinderen of baby’s) en raak ook geen voeten aan. Als je handen schudt of dingen aangeeft, doe dit dan altijd met je rechterhand, terwijl je met je linkerhand je rechterelleboog vasthoudt. Dit laatste doe je bij oudere mensen en mensen die je heel veel respect wilt tonen. Stap niet over mensen heen. Raak in een huis geen Boeddhabeelden of andere religieuze afbeeldingen aan. De mensen in Myanmar kun je blij maken met Engelstalig (non-politiek) leesmateriaal en scholen kun je steunen met schrijf en leesmateriaal. Klinieken kunnen financiële steun goed gebruiken omdat slechts 0,4% van het staatsbudget naar medische faciliteiten gaat.

De mensen waar je mee in contact komt vinden het leuk om foto’s of andere plaatjes van jouw land/familie te zien. Kinderen zijn net als overal ter wereld dol op snoep, speelgoed, stickers of ballonnen, maar geef dit altijd aan de ouders en nooit rechtstreeks aan het kind zelf. Als je dat wel zou doen, dan vatten ze dit op alsof jij meent dat de ouders niet de middelen hebben om hun kinderen zelf te onderhouden.