Voorbereiding

Paspoort en visum

Als je naar Myanmar gaat, moet je paspoort bij terugkeer nog een half jaar geldig zijn.

Visum aanvraag on-line

Het 28-daags single entry visum voor Myanmar kun je on-line aanvragen via de volgende website http://evisa.moip.gov.mm/   De kosten bedragen US $ 50,- die je kunt betalen met een visa of master card. Zorg er verder voor dat je een pasfoto op je computer hebt staan die je kunt downloaden. Ook je e-ticket heb je nodig. Na het indienen van de aanvraag ontvang je binnen een uur, een bericht van ontvangst. We raden aan om het visum ongeveer 2 maanden voor vertrek aan te vragen. Na boeking ontvang je van ons de gegevens van onze reisagent die je nodig hebt voor de visum aanvraag. Het is alleen mogelijk een on-line visum aan te vragen als je op de luchthaven van Yangon aankomt.

Vaccinaties

Voor Myanmar geldt geen inentingsplicht maar vaccinaties tegen tyfus, Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden. Verder heb je ook malariatabletten nodig. Neem voor het meest recente advies contact op met de GGD of via www.lcr.nl.

Reisverzekering

Breng ons ruim voor vertrek op de hoogte van het polisnummer van je reisverzekering als deze niet bij ons is afgesloten. Ook het alarmnummer en de naam van de verzekeringsmaatschappij zijn noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wij bij calamiteiten slechts beperkte hulp kunnen verlenen indien wij niet over genoemde gegevens beschikken. Controleer of bij je verzekering of ook repatriëringkosten zijn meeverzekerd en of de kosten van het vervoer met een ambulance helikopter of ander ziekenvervoer onder de dekking valt. Verder moet je reisverzekering werelddekking hebben.

Geld

De munteenheid van Myanmar is de Kyat. De theoretische koers van de Kyat is ongeveer 8 Kyat voor een euro. In de praktijk krijg je ongeveer 1000 Kyat voor een euro, maar dit bedrag wisselt sterk. Je kunt Kyat niet invoeren. Als je naar Myanmar gaat moet je Amerikaanse dollars (kleine biljetten) meenemen. Let erop dat je gave biljetten meeneemt. Zitten er veel kreukels of scheurtjes in dan worden ze niet geaccepteerd! Je kunt je Kyats in de hotels maar ook voor een iets betere koers op straat wisselen. Kijk wel goed uit als je op straat wisselt! Wissel gezien de ongunstige koers niet op het vliegveld (ondanks dat sommige bronnen vermelden dat dit verplicht is) en vraag voor je ergens wisselt aan de gids wat de gangbare koers is. Veel entreegelden of andere kosten kunnen of moeten in dollars worden betaald. Als je naar Myanmar gaat heb je niets aan je creditcard, pinpas, euro’s of traveller’s cheques.

Zakgeld en fooien

In Myanmar ben je gemiddeld zo’n € 125 – 150,- per week aan maaltijden, entreegelden en fooien kwijt.
Gemiddeld geef je in Myanmar $ 2,- per dag fooi aan de gids en/of de chauffeur. Verder wordt van je verwacht dat je in tempels kleine donaties geeft, mensen beloond voor diensten als het dragen van je bagage of het halen van de sleutel om een bezienswaardigheid te openen, als je naar het openbaar toilet gaat (dit wil niet zeggen dat het toilet dan ook schoon gehouden wordt van de betaling), en dergelijke.

Andere bijkomende kosten ter plaatse

Luchthavenbelasting moet ter plaatse voor vertrek betaald worden. Voor de internationale vluchten bedraagt die $ 14,- en voor binnenlandse vluchten $ 5,-. Entreegelden kosten tussen de $ 2,- en $ 10,-.

Reiswijzigingen

Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.
Indien het programma moet worden aangepast gebeurt dit, als er keuzemogelijkheden zijn, in overleg met de reiziger. Eventuele bijkomende kosten, indien onvermijdbaar, komen voor rekening van de reiziger en worden direct met de reisleider of gids afgerekend.

Vluchtgegevens

Eventuele vertragingen vind je op Teletekst, de website www.schiphol.nl of kun je via het informatienummer op Schiphol (0900-0141) opvragen. Niet via Sunita Reizen.

De fysieke voorbereiding

Wij verwachten van onze deelnemers dat ze over een goede gezondheid en conditie beschikken. Deelnemers met eventuele chronische klachten verzoeken we dit aan ons door te geven, zodat wij daar tijdens de reis rekening mee kunnen houden. Wij raden in dat geval tevens aan contact op te nemen met je huisarts of specialist. Mocht je een allergie hebben (bijvoorbeeld voor wespen) of een speciaal dieet volgen (bijvoorbeeld glutenvrij), geef dit dan ook tijdig (voor de boeking) aan ons door. Sunita Reizen is niet verantwoordelijk als zich onderweg gezondheidsproblemen voordoen. Wij verwachten dat iedere reiziger zelf zorgt voor een goede reisverzekering met werelddekking die ook medische kosten en ongevallen dekt. Een annuleringsverzekering raden we zeker aan.

Uitrusting voor de reis naar Myanmar

 • Handdoek (en) of een paar kleine, lichte sports-towels
 • dagrugzakje
 • donkere zonnebril, zonnehoed/pet en zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor
 • verrekijker (voor bijv. natuurpark)
 • zakmes, reiswekkertje, hangslotjes en zaklantaarn
 • antibacteriële handgel (wassen zonder water en zeep)
 • Paspoort, tickets, vouchers, verzekeringsbewijs.
 • kopieën van reisdocumenten (paspoort, visa, tickets, creditcard i.v.m. eventueel verlies).
 • voor het vervoer van je bagage raden we aan een zachte reistas of rugtas mee te nemen!
 • toiletpapier is bijna overal te koop en het kan handig zijn dit bij je te hebben.
 • regenkleding/paraplu
 • reisapotheek (zie onder)
 • reisgids; er zijn tal van goede reisgidsen over Myanmar te vinden.
 • Fototoestel / videocamera, batterijen en oplader.
 • Kleding: veel luchtige dunne (katoen of linnen, geen synthetische) kleding. Kleding die je armen en benen bedekken zijn ’s avonds belangrijk tegen de muggen, overdag zijn een t-shirt en korte broek/rok (knielengte) voldoende (smeer je wel goed in met zonnebrandolie). Houd er rekening mee datje op religieuze plaatsen niet welkom bent als je een korte broek/rok draagt en dat ook je schouders bedekt moeten zijn. In de omgeving van het Inle meer, Maymyo en Kalaw kan het fris zijn dus neem ook een vest/trui mee.
 • Shampoo, zeep, scheercrème, maandverband, bodylotion, make-up, tandpasta en andere verzorgingsproducten zijn in Myanmar moeilijk te krijgen dus neem dit mee uit Nederland. In verschillende hotels ligt dit in de badkamer klaar.
 • Voor koffieliefhebbers raden we aan oploskoffie uit Nederland mee te nemen. Bouillon of pakjes soep kun je meenemen om je zoutgehalte op peil te houden.
 • Sandalen/slippers zijn handig om te dragen omdat je op veel religieuze sites en bij mensen thuis je schoenen uit moet trekken.

Denk eraan contactgegevens en ticketkopieën achter te laten voor de thuisblijvers.

Reisapotheek

Pleisters, (gaas)verband, jodium, lippencrème en zonnebrandcrème (beiden met hoge beschermingsfactor), pincet, schaartje, paracetamol, O.R.S. (fysiologisch zout tegen uitdroging bij diaree), middel tegen reisziekte (bijv. Primatour), neusdruppels, middel tegen keelpijn, middelen tegen diarree (bijv. homeopathische Okugest en een krachtiger werkend middel zoals Diacure of iets op recept van de huisarts). Ook een middel tegen verstopping bv. Dulcolax, kan soms zijn nut bewijzen. Breedspectrum antibiotica bijvoorbeeld tegen darmparasieten zoals Giardia of blaasontsteking. Voorbehoedsmiddelen zijn in Myanmar ook niet overal gemakkelijk te krijgen.

Indien je je eigen geneesmiddelen of bijv. de anticonceptiepil meebrengt, is een brief met de samenstelling en dosering van belang, deze is veelal bij de apotheek verkrijgbaar (het zogenaamde ‘KNMP reisdocument).
Met het oog op de hygiëne en het alom verspreide Aids is het ook verstandig een kleine verpakking met sterile naalden mee te nemen (bijv. De Travel Safe Basic Bag – verkrijgbaar in de goede outdoor zaken.).

Giardia is een parasiet die zich in de darmen nestelt en die veel voorkomt in Azië. Het ontwikkelt zich meestal in een dag of 7 à 10 en treedt niet plotseling op. De symptomen zijn naar rotte eieren ruikende winden en boeren, maagkrampen, borrelen van de maag en maag die van streek is, vermoeidheid (geen koorts) en diarree. Diarreeremmers werken in dit geval niet. Neem Flagyl mee maar gebruik geen alcohol als je dit middel moet innemen!

In Myanmar komt malaria voor dus informeer vooraf welke medicijnen je mee moet nemen. Verder kun je een klamboe, insectenwerend middel en een middel tegen jeuk meenemen.
Voor een trekking worden blarenpleisters, insectenspray, sporttape, massageolie/tijgerbalsem, een tekentang en een middel tegen verstopte neus aangeraden. Om eventuele bloedzuigers te verwijderen is het handig wat tabak (om op de bloedzuiger te wrijven) of DEET mee te nemen (om op de broekspijpen te spuiten – ter voorkoming).

Bij darmproblemen wordt vaak het lokale eten de schuld gegeven. Verandering van spijs speelt ongetwijfeld een rol maar er zijn ook andere factoren waar men rekening mee moet houden. Vermoeidheid, tijdsverschil (jetlag), klimaatsverandering, plotselinge ontspanning na maanden van hard werken en een ander dagritme spelen eveneens een rol. Zorg dat je voldoende rust neemt, nuttig geen ijs of ijskoude dranken, beperk alcohol en bestel na aankomst niet meteen het pittigste eten.

Bagage

Controleer vlak voor vertrek of alle lussen en banden, aan je bagage goed zijn bevestigd. Dit om te voorkomen dat ze tijdens het vervoer afscheuren. Indien dit met een lus gebeurt waar de bestemmingsstrook aan bevestigd is, kan je rugzak (tijdelijk) zoek raken.
We raden je af om een label met je volledige naam en adres aan de bagage te hangen. Dieven zijn overal aanwezig en op deze manier kun je ze attent maken op het feit dat je huis tijdelijk verlaten is. Een label met alleen je naam en geboortedatum kan eventueel behulpzaam zijn je spullen op te sporen als ze zoekgeraakt zijn. De vermelding van je vertrekdatum en de bestemming kan bij vermissing op de heenreis van groot nut zijn!

Eenpersoonskamers

In de meeste hotels kunnen we eenpersoonskamers reserveren. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Douane

Bij aankomst in Myanmar moet je een formulier invullen waarop je de waardevolle spullen (camera, mp3, sieraden e.d.) moet opgeven. Dit formulier dien je te bewaren tot je het land weer verlaat. Vrij ingevoerd kunnen worden 400 sigaretten, 2 liter alcohol en 2 flessen parfum. De uitvoer van antieke voorwerpen en curiosa (ouder dan 150 jaar) is verboden.

Foto en film

Het is verboden te fotograferen of filmen bij douane, politie, militaire posten, bruggen, vliegvelden en dergelijke en verschillende tempels. Maak ook geen foto’s van mensen in uniform of van het huis van Aung Sang Suu Kyi. De meeste mensen vinden het geen probleem als je ze op de foto zet, maar vraag wel eerst toestemming. Als je een digitale camera hebt vindt men het vaak erg leuk om de eigen beeltenis op het scherm terug te zien. Op sommige plaatsen (bijv. pagodes of religieuze sites) moet je betalen om te mogen fotograferen.

Eten en drinken

Het is niet mogelijk om in Myanmar water uit de kraan te drinken. Vermijd tevens de consumptie van producten die met kraanwater zijn schoongemaakt, zoals rauwe groente of fruit. Fruit kun je het beste zelf kopen en schillen of goed met flessenwater wassen. Vermijd ijsblokjes in je drinken. Mineraalwater in flessen is overal verkrijgbaar en gekookt water is ook drinkbaar. Omdat het in Myanmar over het algemeen warm is en men er veel vocht verliest, is het verstandig om voldoende te drinken en dit ook bij je te hebben. Bouillon of pakjes soep (of zoute drop) kun je uit Nederland meenemen om het zoutgehalte op peil te houden en ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt.

Het ontbijt in Myanmar bestaat uit noedels met gebakken groenten. In de meeste hotels hebben ze ook witbrood, eieren, jam, thee en koffie en soms wat fruit. Lunch en diner zijn warm en bestaan uit rijst of noedels met een curry. In Myanmar vind je een mix van Chinese restaurants, Indiase restaurants, Nepalese restaurants, halals (islamitische restaurants), Thaise restaurants en lokale specialiteiten. De bereiding van eten duurt meestal lang en er worden liefst verse seizoensgebonden producten gebruikt. De meeste menu’s in de grote steden zijn in het Engels en anders kun je aanwijzen wat je wilt. De restaurants zijn over het algemeen open tot een uur of 9 ’s avonds. Traditioneel bestellen Birmezen een curry voor zichzelf en bijgerechten voor de hele tafel. Er wordt met de rechterhand gegeten. Op bijna alle plaatsen krijg je gewoon bestek bij het eten.

Consumptie van ongekookte melk is niet aan te bevelen. Controleer voor je vlees of vis bestelt of dit vers is. Als je van koffie houdt, neem dan oploskoffie uit Nederland mee.
Verder kun je water uit flessen drinken, diverse soorten frisdrank (relatief duur en lokale merken; internationale merken worden via de zwarte markt ingevoerd en zijn nog duurder), thee, licht alcoholisch bier en licht alcoholische palmwijn. De sinaasappelbrandy is een stuk sterker.

Vegetarische maaltijden

Heb je voor de vlucht vegetarische maaltijden aangevraagd, meld dit dan ook nog even extra tijdens het inchecken en als je een nieuwe boarding pas haalt.
In Myanmar is het goed mogelijk om vegetarisch eten te bestellen. In Myanmar wonen bijna geen vegetariërs maar doorgaans staan er wel een paar vegetarische gerechten op het menu. Als je een gerecht van de kaart wilt bestellen kun je ook vragen of ze dit zonder vlees voor je klaarmaken.

Hygiëne

De opvattingen over hygiëne zijn in Myanmar anders dan bij ons. Vooral op het platteland zijn sanitaire voorzieningen zeer beperkt. Tijdens de reis overnacht je in hotels die volgens de plaatselijke standaard goed zijn. Dat wil niet zeggen dat een vergelijk met Europese hotels op zijn plaats is. De meeste toeristen komen uit China en men is nog niet aan Europese standaarden gewend.